Results 1 to 9 of 9
Thread: Βοήθεια με την μητέρα μου
-
24-07-2024, 10:45 #1
Βοήθεια με την μητέρα μου
Καλημέρα σας, είμαι ο Παναγιώτης τότε που σας είχε γράψει για την κοπέλα και το ερωτικό δίλημμα που με μάστιζε. Τελικά το ξεπέρασα τελείως επειδή αγάπησα και συμπάθησα πρώτα από όλα τον ίδιο μου τον εαυτό που τόσα χρόνια τον έκανα στην άκρη λόγω πληγωμένης και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Σας γράφω για άλλο θέμα....
Έχω καταφέρει να αποκατασταθώ και να πατάω γερά στα πόδια μου, προχωράω με τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο, έχω κανονικά δουλειά τα καλοκαίρια που δουλεύω σεζόν σταθερά και γενικά μέχρι τώρα με την ζωή μου είμαι αρκετά ευχαριστημένος, χαρούμενος, πιο συμπονετικός με τον εαυτό μου και όλους τους υπόλοιπους και αρκετά πιο ώριμος. Το μόνο που μου λείπει ώστε να αισθάνομαι πλήρης είναι δύο: μια κοπέλα (που θα βρεθεί δεν φοβάμαι για αυτό) και τα πιστεύω μου. Αυτά τα τελευταία αφορά η παρούσα ανάρτηση.
Έχω αποφασίσει προσωπικά να αναθερμάνω την Ορθόδοξη πίστη μου διότι όταν ήμουν μικρούλης με βοηθούσε πάρα πολύ ψυχικά και πνευματικά και η εκκλησία και η προσευχή και η Καινή Διαθήκη που διάβαζα. Το θέμα είναι όμως, ότι θέλω πραγματικά να διαβάσω την Καινή Διαθήκη πριν κοιμηθώ ή να προσευχηθώ αργά και με νόημα, με συναίσθημα στην καρδιά πριν κοιμηθώ (μερικές φορές προσευχές όπως το Απόδειπνο) και επειδή μένω ακόμα με τους δικούς μου, η μάνα μου ενοχλείται μερικές φορές διότι όταν μου μιλάει δεν μπορώ να της απαντήσω μέχρι να τελειώσω την προσευχή μου για ένα - δυο λεπτά ή με βλέπει που διαβάζω την Καινή Διαθήκη και δεν σέβεται την πίστη μου, λέει ότι κάνω ακραία υπερβολικά πράγματα, ότι αν θέλω να γίνω ιερέας ή μοναχός και κάτι τέτοια. Όσον αφορά τον πατέρα μου, είναι φοβερά βλάσφημος και ευέξαπτος όντας άθεος οπότε και να διαβάσω την Καινή Διαθήκη μπροστά του φοβάμαι μην με πάρει στο ψιλό γαζί και αρχίσει την κοροϊδία. Να συμπληρώσω εδώ ότι η μάνα μου είναι θρήσκα, πιστεύει πολύ στην Παναγία αλλά δεν πάει συχνά εκκλησία από επιλογή ενώ εγώ θέλω να αρχίσω να πηγαίνω κανονικά τις Κυριακές στην Λειτουργία (γενικά η οικογένεια μου είναι από τους τυπικούς, "χλιαρους" χριστιανούς που θα πάει εκκλησία μόνο στις γιορτές και θα προσευχηθεί μηχανικά έτσι για το τυπικό). Τι να κάνω ; Υποτίθεται ότι έχουμε ανεξιθρησκία και ελευθερία θρησκευτικού δικαιώματος. Δεν καταλαβαίνω ποιος ο λόγος τέτοιας παρέμβασης.
- 24-07-2024, 12:29 #2
Καταρχήν από αυτά που γράφεις θεωρώ ότι τα θρησκευτικά σου πιστεύω είναι ειλικρινή και τίμια και νιώθεις ότι η θρησκεία έχει να σου προσφέρει γαλήνη και ηρεμία. Δεν το κάνεις πχ από αντίδραση προς τον άθεο πατέρα σου. Είσαι υπέρ των προγαμιαίων σχέσεων, άρα δεν είσαι φανατικός με τη θρησκεία, η οποία τις απαγορεύει, απλώς θες να ανήκεις εκεί. Είναι δικαίωμά σου.
Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν έχουν κατανοήσει το νόημα της θρησκευτικής ελευθερίας. Θρησκευτική ελευθερία είναι να σεβόμαστε το δικαίωμα του άλλου να πιστεύει ή να μην πιστεύει, κι όχι να κατακρίνουμε τους άλλους για τις θρησκευτικές τους απόψεις. Οι θρησκευτικές συγκρούσεις είναι πλέον ξεπερασμένες. Πχ ο άθεος δεν μπορεί να πει στον χριστιανό ότι είναι πιο έξυπνος από αυτόν επειδή δεν πιστεύει στον θεό. Ούτε αντίστοιχα ο χριστιανός μπορεί να πει στον άθεο ότι αυτός είναι πιο ηθικός επειδή πιστεύει στον θεό. Είναι στερεότυπα που έχουν αποδομηθεί στον 21ο αιώνα. Ένας άνθρωπος που έχει δουλέψει με τον εαυτό του, δεν κάνει θρησκευτικές διακρίσεις, ούτε χωρίζει τους ανθρώπους σε άθεους, χριστιανούς, μουσουλμάνους κλπ.
Αφού πήρες την απόφαση να έρθεις πιο κοντά στην ορθοδοξία, είναι δικαίωμά σου. Οι άλλοι πρέπει να σε σεβαστούν, όπως τους σέβεσαι και εσύ για τις επιλογές τους. Εξήγησε στη μητέρα σου ότι δε θες να γίνεις ούτε μοναχός, ούτε επίσκοπος και ότι συνεχίζεις να αναζητάς τη συντροφικότητα μιας γυναίκας. Και να γινόσουν παπάς δηλαδή, δε θα σε εμπόδιζε να παντρευτείς, αφού επιτρέπεται ο γάμος στους ορθόδοξους παπάδες πριν χειροτονηθούν, οι οποίοι φτάνουν μέχρι τον βαθμό του ιερέα. Εξήγησε στους γονείς σου, με λόγια και κυρίως με πράξεις, ότι η θρησκεία είναι κάτι που νοηματοδοτεί τη ζωή σου. Αν και μόλις διαπιστώσουν θετικές αλλαγές πάνω σου, αν δουν ότι είσαι πιο ευτυχισμένος, θα το καταλάβουν από μόνοι τους και θα σε στηρίξουν.
Αφού πιστεύεις, μπορείς να βρεις κι έναν καλό πνευματικό αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Μπορείς να μείνεις ως φιλοξενούμενος σε κάποιο μοναστήρι στις διακοπές σου και να βοηθάς το κοινόβιο, ακόμα και στο Άγιον Όρος μπορείς να πας ως επισκέπτης. Όσοι άνδρες πήγαν, λένε ότι είναι εμπειρία ζωής, είτε πιστεύουν είτε όχι.
Είχα πάει πριν κάποια χρόνια να διαμείνω σε ξενώνες ενός γυναικείου μοναστηριού λόγω συγγενούς μου που έλαβε το μοναχικό σχήμα όταν χήρεψε. Παρόλο που δε θα με έλεγα πιστή, παρόλο που εκκλησία πάω κλασικά κάθε Ανάσταση στις 23.50 και φεύγω 12.10, ήταν όντως κάτι πρωτόγνωρο και όμορφο. Καταρχάς θαύμασα τη γερόντισσα και όλες τις μοναχές που είχαν καταφέρει να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο γαλήνης και ηρεμίας. Βοήθησα στα χωράφια, στην καθαριότητα, στο φιλανθρωπικό έργο της μονής, στο γηροκομείο και πραγματικά ένοιωσα άλλος άνθρωπος. Είναι ωραία η αίσθηση του να βοηθάς.
24-07-2024, 14:52 #3
Πολύ ωραία όλα αυτά που γράφεις Τζοάννα. Πράγματι, έτσι είναι ψάχνω για πνευματικό βρίσκομαι σε αυτή την φάση και κοντά στην ενορία μου είναι ένα γυναικείο μοναστήρι που πάω τον Δεκαπενταύγουστο στην γιορτή μου όποτε σκέφτομαι να προσφέρω εθελοντικό και κοινωφελές έργο στις καλόγριες της μονής. Όσον αφορά τον πνευματικό, τον ψάχνω η αλήθεια είναι διότι και η εξομολόγηση είναι πολύ καθαρτική - έχω κάνει δύο φορές στην ζωή μου μέχρι τώρα. Σπουδάζω μουσική και θεωρώ ότι η πνευματικότητα και η ουσία της Ορθοδοξίας ταιριάζει τέλεια με την ιδιότητα μου και τις επαγγελματικές βλέψεις μου ως μουσικός
24-07-2024, 15:23 #4
Μια χαρά τότε. Σε βοηθούν πολύ οι σπουδές σου, ειδικά αν ασχοληθείς με βυζαντινή μουσική. Μπορείς επίσης να γίνεις ψάλτης στην ενορία σου, αφού έχεις και μουσικές γνώσεις. Μπορείς μετά να δουλέψεις και στον σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδας, ώστε να είσαι κοντά στο περιβάλλον που θες. Και παπάς αν θες να γίνεις αφού παντρευτείς, μια χαρά, δε βλέπω κάποιο πρόβλημα. Κάποιοι νέοι πρέπει να αναλάβουν και αυτόν τον ρόλο. Ο παπάς της δικής μου ενορίας ζει μια χαρά με τη γυναίκα του, έχουν κάνει πολλά παιδάκια και όλος ο κόσμος τους εκτιμά. Οι γονείς του είναι πολύ περήφανοι για τον γιο τους.
24-07-2024, 16:20 #5
Ναι, η αλήθεια είναι ότι σκέφτομαι ως δεύτερη δουλειά στο μέλλον να γίνω ιεροψάλτης
24-07-2024, 16:52 #6
στα 25 σου, δεν χρειαζεται να πεισεις κανεναν αν καλως πιστευεις η δεν πιστευεις οπουδηποτε... ειναι δικαιωμα σου να πιστευεις οπου θελεις η να μην πιστευεις και λογαριασμο δεν οφειλεις ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.
24-07-2024, 16:57 #7
Παρεμβατική μητέρα. Κάνε ότι νομίζεις, μεγάλωσες. Δεν είναι κακό να φέρεις αντίρρηση στους γονείς σου. Στον ελεύθερο χρόνο μπορείς να προσεύχεσαι και να πηγαίνεις εκκλησία. Αν έχεις πρόγραμμα θα τους το επιβάλεις και πρέπει να το σεβαστούν. Όσο για τον πατέρα που βρίζει εκεί δεν μπορείς να τον αλλάξεις, θα απέχεις διακριτικά από τις συζητήσεις... Για την εποχή μας δεν είναι συνηθισμένο ένας άνδρας να ασχολείται με την θρησκεία και για τους περισσότερους είναι οπισθοδρομικός παλαιών αρχών και με κάθε ευκαιρία γίνεται θέμα συζήτησης. Η ζωή είναι δική σου κοίταξε να την χαρείς και να κάνεις αυτό που σε ηρεμεί.
24-07-2024, 20:42 #8
25-07-2024, 01:33 #9
Βασικά άλλοι τα χώνουν στους ψυχολόγους, αλλοι στις εκκλησίες, άλλοι στα μπαρ και στα ξενύχτια, άλλοι στην πρεζα , άλλοι στο ονλαιν τσατινγκ , άλλοι όλη μέρα στορυ και λικέ ,άλλοι στην αναζήτηση της πάσης φύσης αλήθεια κλπ ....η κοινή αφετηρία σε όλα αυτά είναι ότι ο κάθε άνθρωπος επιλέγει που θα αισθανθεί την ΑΝΆΓΚΗ να καλύψει κάποιες εσωτερικές του ανάγκες. Αν αισθάνεσαι ότι σου ταιριάζει γάντι ψυχικά προχωρά ....όσο για μια απάντηση που διάβασα η θρησκεία το όπιο του λαού , αυτό ισχύει για όλες τις θρησκείες κλπ ...πχ άλλοι γουστάρουν να μαστιγωνονται για τον Αλλάχ , και να κάνουν μετάνοιες στο χαλακι ...άλλοι αρπαζουν ένα βουνό και αράζουν πίνοντας τσάι στην υγεία του Βούδα ...άλλοι δεν τρώνε αγελάδα ( μοσχαράκι ) , άλλοι σκοτώνονται γιατί είναι από διαφορετικές φράξιες και άλλοι τραγουδάνε κάθε Κυριακή αλληλούια με συνοδία πιάνου και σαξοφώνου .... Εντ μεταξύ κάτι αναρχοαριστερες φεμιναρες τέως γκόμενες μου ...που τις βρίσκες που τις χάνεις μερικές φορές Τήνο για προσκυνηματακι και κεράκια στο γόνατο ....( Μα όλες όμως και δεν μιλάμε για μια κ δύο ....)