Results 1 to 15 of 26
-
11-09-2024, 20:15 #1
Μικρά βρόμικα μυστικά της ψυχιατρικής
Ας αρχίσουμε:
1# Δεν υπάρχει θεραπεία
Αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι ψυχίατροι είναι πως όλες οι ψυχικές ασθένειες οφείλονται κατα κύριο λόγο στα γονίδια. Κατα συνέπεια ΔΕΝ μπορούν να θεραπευτούν. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι ο ασθενής να παίρνει φάρμακα. Το οποίο δεν ισχύει, έχει αποδειχθεί οτι η ψυχοθεραπεια μπορεί να θεραπέυσει αρκετές απο τις ασθένεις. Ο λόγος που έχουν αυτή την πεποίθηση είναι γιατι η ψυχιατρική στην Ελλάδα ειναι πίσω.
2# Η ψυχοθεραπεία είναι άχρηστη
Οι ψυχίατροι πιστεύουν πως η ψυχοθεραπεία, είναι άχρηστη και ΔΕΝ είναι πραγματική θεραπεία, γιατί δεν μπορεί να αλλάξει την δομή του εγκεφάλου. Κάτι το οποίο δεν ισχύει, έχει αποδειχθεί οτι η ψυχοθεραπεια μπορεί να θεραπέυσει αρκετές απο τις ασθένεις. Παρ όλα αυτά συνεχίζουν να έχουν αυτή την άποψη επειδή η ψυχιατρική στην Ελλάδα ειναι ακομά στο 1970. Πιστέυουν πως η μόνη ουσιαστική λύση (και πραγματική θεραπεία) είναι τα φάρμακα. Αυτό είναι ενα μυστικό που λίγοι ξέρουν και φυσικά κανένας δεν λέει. Γιατι να το πει άλλωστε, για να μας κάνει έξυπνους? Έτσι δεν λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα? Ζούγκλα και κοιτάω να σώσω τον κώλο μου
3# Η θεραπεία δεν σταματάει ποτέ
Η η στάση των γιατρών όσον αφορά την... "θεραπεία" (δεν θεραπεία αυτό αλλα τέλος πάντων) είναι ξεκάθαρη: Ο ασθενής πρέπει να παίρνει φάρμακα απο την αρχή της θεραπείας μέχρι το τέλος της ζωής του. Άλλο ένα μικρό μυστικό που φυσικά κανένας δεν λέει.
4# Δεν κάνουν ΨΥΧΟθεραπεία, κάνουν ΦΑΡΜΑΚΟθεραπεία και ρύθμιση των φαρμάκων.
Αυτό δεν είναι τόσο μυστικό όσο παραπληροφόρηση. Εξαιτίας κακής ενημέρωσης οι ασθενείς δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα για τους ψυχιάτρους. Ένα εκ των οποίων, είναι το γεγονός ότι δεν ξέρουν τι ακριβώς κάνει ο ψυχίατρος. Νομίζουν ότι πάνε για ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοθεραπεία και καταλήγουν μόνο να παίρνουν φάρμακα. Η διαδικασία της συνεδρίας 30 λεπτών μια φορα τον μήνα (η οποία ήταν πιο παλιά 15 λεπτά παρεμπιπτόντως), ΔΕΝ είναι ψυχοθεραπεία. Είναι ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΊΑ και ΡΥΘΜΙΣΗ των φαρμάκων.
Άρα τελικά τι να κάνω; να πάω ή να μην πάω σε ψυχίατρο;
Αμα υπάρχει ανάγκη; ΝΑΙ.
Η ψυχιατρική παρα τα σταβά της έχει και αυτή την θέση της στην ψυχοθεραπεία. Όπως επίσης και τα φάρμακα, ειδικά αν δεν δρά η ψυχοθεραπεία.
Ίσως ακουστεί λίγο αντιφατικό αλλα σκοπος μου είναι να πληροφορήσω κατάλληλα τους ασθενείς, ωστε για να είναι προετοιμασμένοι για αυτα τα πράγματα. Σε καμια περίπτωση δεν θέλω να δημιουργήσω μεγαλύτερο πρόβλημα. Δυστυχώς αυτα που ανέφερα είναι σκλήρες αλήθειες που θεωρώ πως πρέπει να ακουστούν.
Επίλογος
Με αυτή την ανάρτηση στοχεύω να ενημερώσου όσους ανθρώπους μπορώ και να τους προετοιμάσουν για τις δυσκολίες που επρόκειτο να αντιμετωπίσουν.
Η ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα δυστυχώς είναι μια οδύσσεια που ο ασθενης πρέπει να βρεί μόνος του τον δρόμο προς την ιθάκη.
Αν πάτε σε ψυχίατρο, να είστε προετοιμασμένοι για αυτά τα πράγματα που προανέφερα.
Ελπίζω να βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη.Last edited by glassdam; 12-09-2024 at 11:04.
- 11-09-2024, 20:26 #2
αν μου πει ο ψυ οτι θα παίρνω φάρμακα μέχρι να πεθάνω, δύο πράγματα παίζουν.
1.ξέρει κάτι που δεν ξέρω
2.θα φάει μούντζα και δεν θα του δώσω λεφτά.
11-09-2024, 21:09 #3
Έχεις πολύ δίκιο για την πλειοψηφία δυστυχώς των ψυχιατρων..
Όμως και τα φάρμακα για σοβαρές ψυχιατρικες διαταραχές, όπως ,ψύχωση, σχιζοφρένεια, έντονους αυτοκτονικους ιδεασμους κλπ ,έχουν και αυτά τον ρόλο τους ...
Ιδίως όταν η ψυχοθεραπεία δεν αποδίδει, και η κατάσταση είναι επικίνδυνη για την ζωή του ατόμου..
Κάθε φάρμακο έχει ένα ρίσκο, και πρέπει να λαμβάνεται όταν υπάρχει σαφής ένδειξη ,και πάντα υπό την εποπτεία γιατρού στον οποίο έχομε εμπιστοσύνη..
για ελαφρύτερες περιπτώσεις,
,μόνο όταν έχουμε εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, και η ποιότητα ζωής μας είναι πολύ άσχημη..
Σε αυτή την περίπτωση, στην μικρότερη δυνατή δόση και για το συντομότερο χρονικό διάστημα..
11-09-2024, 21:45 #4
Εμένα ο δικός μου ο γιατρός όταν το ρώτησα πόσο καιρό θα παίρνουμε τα χάπια μου απάντησε αρκετό. Μου έδωσε διπλωματική απάντηση χαχαχα.
11-09-2024, 21:52 #5
Υπάρχουν και οι χειρουργοι που λύνουν το πρόβλημα κάποιους τους θεραπεύουν κάποιους όχι γιατί όμως αυτή η διαφορά δεν ξέρω κι επίσης αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι όταν είμαστε παιδιά τα προβλήματα είναι σωματικά μετά τι γίνεται κι αποκταμε ψυχολογικά δεν ξέρω εγώ στο χωριό που είμαι και δεν έχει γιατρό το πάω μέχρι ένα σημείο με συμπληρώματα ωσ παλιοσ αθλητής που ήμουν αυτά που σου λέω είναι μυστικά όλοι οι γιατροί με αυτά ασχολούνται είτε φανερά είτε κρυφά
11-09-2024, 21:54 #6
Την ψύχωση ξέρω ΠΩΣ πάει μέχρι ένα σημειο με την ολαζεπινη μετά δεν ξέρω
11-09-2024, 21:57 #7
Εγω πρέπει να έχω νευρολογικο πρόβλημα γιατί μόλις παίρνω φάρμακο σε 6 μήνες το πολυ γίνομαι καλά οπότε δεν έχω πρόβλημα
11-09-2024, 22:04 #8
Γιουζερ στο γιατρό πασ για να σου πει μια σωστή κουβέντα που μπορεί να σου σώσει τη ζωή οι γιατροί περνούν χιλιάδες ευρώ από το κράτος να ξερεισ σαν επιδότηση ασ πούμε γι αυτό σκας το 50αρικο μπας και το πει αλλά ξέρουν και δεν τα λένε
11-09-2024, 22:07 #9
Βέβαια εγώ έκανα ότι λαχταρουσε η ψυχούλα μου κ πλέον δεν αρρωσταίνω
11-09-2024, 22:24 #10Tania123GuestΔια διάβασα προσεκτικά όσα έγραψες και κατάλαβα ότι η πρόθεση είναι να βοηθήσεις. Όμως να σου πω την αλήθεια έχει ένα απαισιόδοξο μήνυμα όλο αυτό. Τι μπορεί λοιπόν να κάνει κάποιος που είναι σε αδιέξοδο? Να φοβηθεί να πάει στον ψυχίατρο μην τον κάνει ζόμπι? Να μην πάει σε ψυχολόγο γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να γιατρευτεί? Με μπέρδεψες λίγο.
11-09-2024, 23:06 #11
11-09-2024, 23:09 #12
12-09-2024, 07:31 #13
#1= #3
οι σοβαρες ψυχιατρικες ασθενειες, ειναι κι αυτες ασθενειες...
οι περισσοτερες σοβαρες ασθενειες ειναι χρονιες. και θελουν φαρμακα εφ ορου ζωης.
το ερωτημα δεν ειναι για ποσο παιρνεις φαρμακα, αλλα τι επιλογες εχεις.
κατ αρχας αν εχεις καλη ποιοτητα ζωης εστω με τα φαρμακα, αν εισαι λειτουργικος, κλπ.
επομενως, τι συζηταμε; αν θα προτιμησει κανεις να πεθανει , να ειναι δεμενος σε κανενα υπογειο, η να ζει αξιοπρεπως και στοιχειωδως εστω "φυσιολογικα";;
καποιοι ψυχιατροι, ειναι και εκπαιδευμενοι ψυχοθεραπευτες, επομενως δεν γραφουν μονο φαρμακα... το ποσο χρησιμη ή αποτελεσματικη ειναι η ψυχοθεραπεια, ειναι μια αλλη συζητηση και νομιζω οτι αυτοι που μπορουν να μας πουν για την αποτελεσματικοτητα της, ειναι οσοι την δοκιμασαν. εγω εχω ακουσει παααρα πολλους να λεε οτι αλλαξε η ζωη τους (προς το καλυτερο) με την ψυχοθεραπεια. κι αλλους που ειναι απογοητευμενοι.
αρα, δεν μπορει να βγει ενας καθολικος αφορισμος. σε ΚΑΠΟΙΟΥΣ λειτουργει και βοηθαει. ακομα και ιδεα τους να ειναι, το αποτελεσμα ειναι το ιδιο. ανακουφιζονται...
12-09-2024, 11:00 #14
Όπως πολυ σωστά είπες οι "περισσότερες σοβαρές ασθένειες", όχι όμως ΟΛΕΣ οι ασθένειες. Οι περισσότεροι ψυχίατροι κάνουν βεβιασμένη γενίκευση, τα βάζουν όλα στο ίδιο καλάθι και θεωρούν πως ολες οι ασθένειες δεν θεραπέυονται.
"επομενως, τι συζηταμε; αν θα προτιμησει κανεις να πεθανει , να ειναι δεμενος σε κανενα υπογειο, η να ζει αξιοπρεπως και στοιχειωδως εστω "φυσιολογικα";;"
Νομίζω ότι ήμουν ξεκάθαρος στο άρθρο για το συγκεκριμένο που αναφέρεις. Είπα ότι αν κάποιος το χρειάζεται, η απάντηση στο αν θα πρέπει να πάει σε ψυχίατρο είναι: ναι.
"καποιοι ψυχιατροι, ειναι και εκπαιδευμενοι ψυχοθεραπευτες, επομενως δεν γραφουν μονο φαρμακα"
Σε αυτό να αναφέρω μικρή λεπτομέρεια. Ακόμα και οι ψυχοθεραπευτές-ψυχίατροι θεωρούν πως η ψυχοθεραπεία είναι χάσιμο χρόνου και η μόνη ουσιαστική λύση είναι τα φάρμακα. Τουλάχιστον οι περισσότεροι και αυτοί του δημοσίου. Ιδιωτικά μπορεί να ισχύουν αλλα πράγματα.
"το ποσο χρησιμη ή αποτελεσματικη ειναι η ψυχοθεραπεια, ειναι μια αλλη συζητηση και νομιζω οτι αυτοι που μπορουν να μας πουν για την αποτελεσματικοτητα της, ειναι οσοι την δοκιμασαν."
Άυτο που ανέφερα για την ψυχοθεραπεία δεν είναι δικία μου άποψη, είναι άποψη των ψυχιάτρων. Επομένως δεν αμφιβάλλω για την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας. Ούτε ανοίγω κάποια συζήτηση. Αναφέρω απλά μια σκληρή αλήθεια που λίγοι γνωρίζουν. Ισα, ίσα επείδη κάνει και εγώ ψυχοθεραπεόια για χρόνια, μπορώ να πω με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και πισευω πως έχει αποτέλεσμα. Η κατάσταση μου θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν ειχα κάνει.
12-09-2024, 13:46 #15