Results 16 to 26 of 26
-
12-09-2024, 13:50 #16
νομιζω οτι η μαρτυρια σου απο την εμπειρια σου και οσες αναλογες υπαρχουν, ειναι πιο χρησιμη απο την αποψη ενος ψυχιατρου που δεν ειναι καν ψυχοθεραπευτης.
επισης, ΕΑΝ η αποψη οτι η ψυχοθεραπεια ειναι αχρηστη ειναι των ψυχιατρων, υποθετω οτι δεν ειναι των ψυχιατρων εκεινων που ειναι ΚΑΙ ψυχοθεραπευτες. αλλιως γιατι να μπουν σε τοσο κοπο για κατι που δεν πιστευουν, αρα δεν μπορουν και να στηριξουν;
- 12-09-2024, 14:28 #17
Δε θα σου πω αν συμφωνω η διαφωνω με αυτα που λες, θελω ομως να σου πω το γενικοτερο προβληματισμο μου με αυτη την αναρτηση. Λες πως τα γραφεις αυτα με σκοπο να βοηθησεις και να ενημερωσεις κοσμο που προκειται να ζητησει βοηθεια για να ξερει τι τον περιμενει. Ως εδω καλα. Δεν αμφισβητω την καλη σου προθεση. Ο προβληματισμος μου ειναι ομως ο εξης. Τι γινεται οταν καποιος που πασχει και εχει προβλημα και σκεφτεται να ζητησει βοηθεια, η εχει ηδη ξεκινησει να πηγαινει καπου και προσδοκα στη βοηθεια.. στη θεραπεια.. διαβασει μια τετοια αναρτηση. Του ακυρωνεται η ελπιδα για θεραπεια και αυτο ειναι σοβαρο ασχετως αν εχεις καπου δικιο η οχι σε αυτα που λες. Και ψεμα να ειναι ολα αν καποιος ανθρωπος/ασθενης πιστευει σε αυτο και απο αυτη την πιστη του κρεμεται η ελπιδα του για βελτιωση, για θεραπεια μην του το ακυρωνεις αυτο, εστω κι αν ειναι το ζωτικο του ψευδος γιατι υπαρχει κινδυνος αντι να βοηθησεις να του κανεις μεγαλυτερο κακο απο αυτο που ηδη εχει.
12-09-2024, 15:38 #18
Καλησπέρα worryfree, καλή ερώτηση, χαίρομαι που την έκανες.
Έχω φίλο ψυχίατρο και τον έχω ρωτήσει πριν γράψω αυτη την ανάρτηση. Δυστυχώς δεν είναι αυθαίρετα συμπεράσματα, είναι σκληρές αλήθειες. Συν το γεγονός οτι εδω και 16 χρονια ταλαιπορούμαι με ψυχοθεραπείες και φάρμακα. Έχω περάσει απο σχεδόν όλα τα ψυχιατρικά ιδρύματα, απο Αιγινητιο μέχρι δρομοκαίτιο και έχω επίσης περάσει απο πολλούς ψυχίατρους. Και δημόσιους αλλα και ιδιώτες. Επομένος εκτώς ότι έχω ρωτήσει ψυχίατρο, έχω μια μεγάλη εμπειρία πάνω στο θέμα. Όσα ξέρω τα έχω μάθει με τον σκληρό τρόπο.
12-09-2024, 16:05 #19
Καλησπέρα Βασίλη, καλή ερώτηση είναι σωστό αυτο που λές
Πριν σου απαντήσω θα πρέπει να αναφέρω ορισμένα πράγματα. Όσα γράφω τα έχω επιβεβαιώσει με ψυχίατρο φίλο. Έδω και 16 χρόνια κάνω ψυχοθεραπείες και παίρνω φάρμακα. Επίσης έχω περάσει απο σχεδον όλα τα δημόσια νοσοκομεία και έχω πάει και σε πολλούς ιδιώτες. Τους ψυχίατρους τους έχω νίωσει στο πετσί μου. Ένας μάλιστα παραλίγο να με φτάσει στην αυτοκτονία. Δεν είναι μυστικό ότι δυστυχώς οι περισσότεροι ψυχίατροι, εκτώς ότι είναι ακόμη κολλημένοι σε δόγματα της δεκαετίας του 60, είναι και αναίσθητοι. Αντιμετοπίζουν τον ασθενή σαν υποδεέστερο ζώο που πρέπει να "συμμορφωθεί". Οι καλοί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα
Εδω έρχομαι λοιπόν στην ερώτηση σου. Θέωρω πως δεν πρέπει να δίνουμαι στους ασθενείς ψέυτικες ελπίδες. Θέωρώ πως ο ασθενής πρέπει να είναι ορθά πληροφημένος για τις δυσκολείες της διαδικασίας της ψυχοθεραπείας. Πολλές φορές αυτο σημαίνει πως πρέπει να του λέμε την αλήθεια, ακομα και αν είναι σκλήρη και άβολη, όπως αυτά που προανέφερα. Έτσι με είχανε και εμένα, με ψέυτικες ελπίδες και ψέματα. Μέχρι που μια μέρα ξύπνησα στην σκληρή πραγματικότητα με βιαιό τρόπο.
Αυτο που προσπαθώ να πω είναι πως άποια στιγμή ο ασθενής θα έρθει αντιμέτωπος πρόσωπο με πρόσωπο με το πρόβλημα.
12-09-2024, 19:19 #20
Όσο τρελό και αν ακούγεται, στα 16 χρόνια που κάνω σύνολο ψυχοθεραπεία έχω συναντήσει πολλούς Ψυχιάτους-ψυχοθεραπευτές που το πιστέυουν αυτο. Ένα καλο παράδειγμα, θα ήταν η ψυχίατρος που πηγε να με καταλήξει στην αυτοκτονία. Ηταν ψυχοθεραπέυτρια
Τωρα το γιατι μπαίνουν στο κόπο για κάτι που δεν το πιστεύουν, πραγματικά δεν το ξέρω...
12-09-2024, 19:32 #21
12-09-2024, 22:27 #22
Ίσως η όλη παρεξήγηση να οφείλεται στη χρήση του όρου θεραπεία, αφού συνήθως κουβαλάμε τα ψυχολογικά μας για πολλά έτη ή και για πάντα ακόμη κι αν κάνουμε φαρμακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία. Εμένα όταν ο γιατρός μου ψυχοθεραπευτής ψυχίατρος μου είπε ότι πρέπει να συνεχίσω την ψυχοθεραπεία για πάντα συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για υποστήριξη όχι για θεραπεία. Από κει και πέρα είναι επιλογή του καθενός. Εγώ μετά από πέντε χρόνια σταμάτησα, έχοντας βοηθηθεί αλλά μέχρι ενός σημείου. Όπως σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν και ανεύθυνοι, άσχετοι αλλά και καλοί, υπεύθυνοι. Χρειάζεται έρευνα αγοράς ακόμη και αυτό, η επιλογή γιατρού ή ψυχοθεραπευτή, να ψάξουμε βιογραφικό, εμπειρία, σπουδές, σχολή ψυχοθεραπείας που εφαρμόζει, αν οι αρχές της σχολής αυτής μας ταιριάζουν κλπ.
12-09-2024, 23:02 #23
Επειδη εχεις παει σε μερικους ψυχιατρους 5 ή 10 ή 15 αυτο δεν συνεπάγεται την γενικευμένη που κανεις, πχ εγω σε 3-4 που εχω παει ολοι μου εχουν πει οτι η ψυχοθεραπεία βοηθαει, επισης παιζει ρολο απο τι πασχεις και τι προσπαθεί να φτιάξει ο ψυχίατρος, αν πχ έχεις διπολική διαταραχή ή σχιζοφρενια ειναι γνωστο οτι αυτα δεν θεραπεύονται. Εγω οι μονες που ξερω οτι θεραπεύονται απο ψυχικες ασθενειες ειναι η κατάθλιψη και η OCD μιλαω για πληρης θεραπεία αντε και ισως καποιες ελαφριες περιπτωσεις αγχωδους διαταραχής.
13-09-2024, 02:54 #24
Εισαι κοντά στην αλήθεια...
13-09-2024, 12:38 #25
παντως, κατι που λεγεται, συνηθως λεγεται σε ενα συγκεκριμενο πλαισιο, και μπορει να μην εννοειται για ΟΛΟΥΣ και για ΠΑΝΤΑ.
αν πχ ο Ψ ψυχιατρος μιλαει για μια συγκεκριμενη περιπτωση που θεωρει οτι δεν βελτιωθηκε απο την ψυχοθεραπεια, η οτι δεν ΘΑ βελτιωθει, γιατι βλεπει καπως ετσι το προφιλ του συγκεκριμενου ασθενη, ειναι πολυ διαφορετικο απο το να το υποστηριζει γενικα και καθολικα...
δεν ξερω γιατι "πηγε να σε καταληξει στην αυτοκτονια" η ψυχιατρος που λες. τι εκανε δηλαδη;
14-09-2024, 13:37 #26
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ.
ΔΗΛ Ο ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΟΣ ΘΑ ΤΟΥ ΠΟΥΜΕ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΕΑ ΣΟΥ ? Η ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΖΑΧΑΡΟ ΑΣ ΠΟΥΜΕ?
ΝΑ ΖΥΓΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΜΑΣ.
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ , ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ. ΟΤΑΝ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΔΙΝΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΡΕΣ ΑΛΛΑ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ,ΟΚ ΚΟΨΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ , ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ , ΤΙ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ? ΤΟ ΠΑΡΕ ΒΑΘΙΕΣ ΑΝΑΣΕΣ?
ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ , ΠΑΝΤΑ Ο ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΤΡΕΛΟΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ , ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΤΛ.
ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΚΑΛΟΙ , ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ , ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΚΤΛ.
ΑΝ ΒΡΕΙΣ ΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΚΕΡΔΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ.
ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΣΑΝΟ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΑΛΛΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΕΓΩ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΕΣΥ. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ.
ΠΑΝΤΩΣ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ Η ΨΥΧΙΤΡΙΚΗ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΕΙ ΑΡΚΕΤΑ , ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ. ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΕΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΚΛΑΔΙΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΚΟΠΟ. ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ.
Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ (ΠΕΡΙΠΟΥ 25) ΠΟΥ ΕΧΩ ΓΑΔ ΜΕ ΕΧΕΙ ΔΙΑΔΑΞΕΙ ΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
ΜΗΝ ΧΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΣΑΣ .
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ. ΑΛΛΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΥΤΟΑΝΩΣΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ .
ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣΤΕ , ΠΑΡΕΑ (ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΝΟΥΣ ) ,ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗ.