Results 61 to 75 of 104
Thread: Ψυχωσικη συνδρομή
-
01-11-2009, 04:36 #61
- Join Date
- Jul 2007
- Posts
- 3,623
Originally posted by libpa
Αλλά για διαβάστε κι εδώ:
http://panacea.med.uoa.gr/topic.aspx?id=314
\"Η κύρια διαφορά με τη σχιζοφρένεια...\"
Libpa άλλο το \"οργανικό ψυχοσύνδρομο\" άλλο η \"ψυχωσική συνδρομή\". Το οργανικό ψυχοσύνδρομο έχει διάφορα συμπτώματα π.χ. ψευδαισθήσεις που είναι καθαρά αποτέλεσμα όμως οργανικής/νευρολογικής κατάστασης, π.χ. τρομώδες παραλήρημα από αλκοολ η τα συμπτώματα προχωρημένης νόσου Alzheimer που εμφανίζεται σε ηλικιωμένους.
Η ψυχοσική συνδρομή δεν είναι τίποτα άλλο από μια άλλη λέξη για την σχιζοφρένεια, δηλαδή όταν π.χ. οι ψευδαισθήσεις (π.χ. όλοι έχουν συνωμοτήσει για να μου κάνουν κακό) ΔΕΝ είναι αποτέλεσμα από καθαρά νευρολογικά/οργανικά αίτια (αν και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αίτια είναι κυρίως βιολογικά απλα δεν φαίνονται στους αξονικούς τομογράφους) αλλά είναι λειτουργικά, δηλαδή δεν υπάρχει εμφανής αλλαγή στην δομή του εγκεφάλου, απλά για κάποιο λόγο/ους αλλάζει η λειτουργία του εγκεφάλου και εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα. Απλά ο όρος \"σχιζοφρένεια\" δεν χρησιμοποιείται συνήθως, πρώτον γιατί τα συμπτώματα πρέπει να υπάρχουν για κάποιο χρονικό διάστημα για να γίνει διάγνωση (και πολές φορές όταν το άτομο που π.χ. ακούει φωνές πάει για διάγνωση δεν έχει \"κλείσει\" το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τα διαγνωστικά εγχειρίδια για να γίνει η διάγνωση της \"σχιζοφρένειας\", οπότε και η ταμπέλα της \"σχιζοφρένειας\" δεν μπορεί να μπει), δεύτερον γιατί στην λέξη αυτή υπάρχει στίγμα, κυρίως λόγω κακής φήμης που αποκτήθηκε από τα media, αφού μοιάζει να φέρνει ένα βαρύ φωρτίο για τον κόσμο που δεν ξέρει. Γι\'αυτό πολοί γιατροί μιλούν απλά για \"ψύχωση\" (η ψυχωσική συνδρομή). Δεν πρέπει να σε τρομάζουν οι λέξεις όμως, άλλωστε ακόμα υπάρχει διαφωνία μεταξύ των επιστημόνων για το τι είναι σχιζοφρένεια και για το τι δεν είναι, αφού οι ποιο πολοί μοντέρνοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ομάδα των συμπτωμάτων που κατηγοριοποιείται ως \"σχιζοφρένεια\" είναι μια ετερογενής ομάδα με μια μεγάλη πικοιλία συμπτωμάτων που μπορεί να διαφέρει πάρα πολύ από άτομο σε άτομο π.χ. άλλος μπορεί να έχει ιδέες αναφοράς, άλλος να ακούει φωνές, άλλος να βλέπει πράγματα, σε άλλους υπάρχει μειωμένη βούληση, σε άλλους διαταράσεται το συναίσθημα, σε άλλους υπάρχει και πρόβλημα στην ίδια την σκέψη και τον ειρμό της σκέψης όπου τα λεγώμενα του ατόμου δεν βγάζουν νόημα κλπ. προφανώς είναι αδύνατο να μιλάμε για μια \"ασθένεια\" με την κλασική έννοια του όρου αλλά μάλλον για πολλές ασθένειες που μπορεί να μην έχουν και τίποτα κοινό (και διαφορετικά αίτια) αλλά επειδή όλες επηρεάζουν τις ανώτερες λειτουργίες βαπτίζονται \"σχιζοφρένεια\" (δηλαδή σχίζεται ο νους, μια προφανώς βαρύγδουπη ιατρική ατάκα γιατρών του 190υ/αρχών 20ου αιώνα που ήθελα να εντυπωσιάσουν με τέτοιες φανφαριόζικες ατάκες για ασθένειες), δηλαδή αυτό αντικατοπτρίζει κυρίως την αδυναμία των επιστημόνων να βγάλουν άκρη.
Εσύ για να ποστάρεις εδώ και να μιλάς κανονικά μαζί μας, όπως και όλα τα άλλα παιδιά, δεν έχεις/έχετε κάτι το σοβαρό-χτύπα ξύλο. Να λαμβάνεις βέβαια την φαρμακευτική σου αγωγή γιατί αυτή σου εξασφαλίζει μια σιγουριά και ίσως κάποτε να μην χρειάζεσαι άλλο φάρμακα, ο/η γιατρός σου θα το κρίνει αυτό. Μην κολλάς σε λέξεις, που στην τελική, απλά λέξεις είναι που περιγράφουν, όχι κάτι το αληθινό που η αλήθεια του μπορεί να απέχει πολύ από τη φαινομενική του περιγραφή/όνομα/κατηγορία. Για το σεξουαλικό τομέα μην απελπίζεσαι, πες το στο/στη γιατρό σου και αυτό/\'η μπορεί να σε συμβουλέψει, μπορεί να σου ξαναέρθει η όρεξη, ίσως να χρειαστεί να το δουλέψεις και εσύ λίγο, άλλωστε \"τρώγοντας έρχεται η όρεξη\". Ποτέ μα ποτέ μην το βάζεις κάτω! Είσαι μια απόλυτα αρτιμελής, λειτουργική κοπέλα, θα προσπαθήσεις για το καλύτερο και θα δεις ότι θα ανταμειφθείς. Σου εύχομαι καλές προσπάθειες. :)
- 01-11-2009, 10:54 #62
- Join Date
- Jun 2007
- Posts
- 2,337
Σε συγχαίρω Πετραν, για το πολύ ανθρώπινο σου μήνυμα αλλά και για την open minded προσέγγιση. Όντας υποστηρικτής της καθαράς βιολογικής εξήγησης, έριξες μια ματιά παραπέρα και αμφισβήτησες αυτά που εσύ θεωρούσες δεδομένα, χωρίς βέβαια να βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα για το σημασιολογικό υπόβαθρο της ψύχωσης. Διαπίστωσες και σε άλλο θέμα πως η τρέλα είναι καταρχάς κοινωνικό φαινόμενο, προνόμιο των πολλών (αλλά βάρος των λίγων).
01-11-2009, 14:22 #63
- Join Date
- Jul 2007
- Posts
- 3,623
Originally posted by libpa
Προς Petran:
Σ\'ευχαριστώ αλλά αν διαβάσεις, λέει ότι αλλιώς το οργανικό ψυχοσύνδρομο λέγεται ψυχωσικό σύνδρομο. Για ξαναδιάβασε. Επιπλέον, κι εγώ ψυχωσικό σύνδρομο έχω, έχω σχιζοφρένεια;
Προς Κατερίνα:
Ποιός είπε ότι οι μειονότητες είναι κακό πράγμα; Μάλλον οι κακοπροαίρετοι. Είναι ψέμμα αυτό; Δεν είμαστε λιγότεροι από τους υγιείς; Για αυτούς που έχουμε ψυχώσεις λέω. Τι μπορούμε να κάνουμε μάλλον να είμαστε δυνατοί και να το παλεύουμε, η αρρώστεια δεν κρύβεται, πχ από τον άντρα σου αργότερα, θα βλέπει τα φάρμακα. Τι δεν υπάρχει απόδειξη οργανική; Δεν έχουμε την αρρώστεια; Δεν το λένε οι γιατροί; Δεν υπάρχει στο βιβλιάριο; Και φυσικά και θα πρέπει να αγκαλιάσουμε την αρρώστεια μας, τι θα πρέπει να ντρεπόμαστε γι\'αυτή αυτά που λένε οι άλλοι δηλαδή, μια αρρώστεια είναι δεν κάναμε και κανένα έγκλημα όπως είπα...
Libpa, το οργανικό ψυχοσύνδρομο είναι αυτό που σου είπα, όταν π.χ. ένας μεγάλος κύριος με προχωρημένο alzheimer έχει ξεχάσει σε ποια ημερομηνία ζει ενώ που και που μιλάει και με τον αι γεώργιο και όταν του κάνουν αξονική βλέπουν κάποιες περιοχές του εγκεφάλου του συρρικνωμένες λόγω του alzheimer, δηλαδή τα συμπτώματα που έχει είναι δευτερογενή συμπτώματα που εμφανίζονται λόγω της σωματικής (οργανικής=όργανο, στην συγκεκριμένη περίπτωση ο εγκέφαλος) βλάβης που προκαλεί η νόσος του alzheimer.
Εσύ φαντάζομαι σαν νέα κοπέλα που θα είσαι, χτύπα ξύλο δεν έχεις τέτοιο οργανικό πρόβλημα, δηλαδή αν κάνεις αξονική δεν θα δείξει κάτι. Τώρα μην κολλάς σε λέξεις, λέξεις απλά είναι δεν πρέπει να σε φοβίζουν. Οι καταστάσεις αυτές όπως λέει και ο vince είναι σύνθετα \"βιο-ψυχο-κοινωνικά\" φαινόμενα, δηλαδή λίγο μια βιολογική προδιάθεση, λίγο κάποιο έντονο stress που μπορεί να πέρασες λίγο μια πιεστική κατάσταση στον χώρο εργασίας μπορεί να οδηγήσουν σε αυτά τα συμπτώματα που περιέγραψες. Πείρες κάποιο φαρμακάκι και τέλος. Δεν χρειάζεται να σε στοιχειώνουν οι λέξεις που στην τελική μόνο λέξεις είναι.
Τώρα για το τι θα πουν οι άλλοι \"χέστηκες\" απλά! Γενικά κανένας δεν πρέπει να δείνει μεγάλη σημασία γιατί άπαξ και δώσεις έχεις χάσει το παιχνίδι, και όχι μόνο σε καταστάσεις σαν τις δικές σου, σε οτιδήποτε, από την εργασία που διάλεξε κάποιος μέχρι τις ερωτικές του επιλογές. Ούτε πρέπει να απομονωθείς βέβαια γιατί όπως και να το κάνουμε ο άνθρωπος είναι κοινωνικό όν. Να βρεις άτομα που επικοινωνείς και μια χαρά. Προφανώς πορεύεσαι δυναμική, ανεξάρτητη και σε όποιον αρέσεις. ;)
01-11-2009, 15:14 #64
- Join Date
- Jul 2007
- Posts
- 3,623
Όχι, έχω πτυχίο ψυχολογίας Libpa.
01-11-2009, 16:04 #65
- Join Date
- Jul 2007
- Posts
- 3,623
Originally posted by libpa
Α οκ. Απλά καλό θα ήταν να μιλάγαμε με ένα γιατρό εδώ γιατί στον δικό μας πάμε κάθε μήνα και και επιπλέον πληρώνουμε και 80 ευρώ και πότε θα μας πρωτοπρολάβει να τα πει όλα;
Εεε εντάξει σχετικός είμαι και εγώ δεν είμαι άσχετος :P
Δεν σου λέω ανακρίβειες δηλαδή. Ούτε σου λέω κάτι για να σε αγχώσω απλά τα λέω όπως είναι.
01-11-2009, 17:05 #66
- Join Date
- Nov 2008
- Posts
- 599
PETRAN τι ειναι οι ιδεες αναφοράς που είπες?Μπορείς να μου εξηγησεις?
01-11-2009, 17:38 #67
- Join Date
- Nov 2008
- Posts
- 599
Τελικα με λιγο ψαξιμο βρηκα τι ειναι οι ιδεες αναφορας.Ειναι οταν νομιζεις οτι αναφέρονται σε σενα πχ στην τηλεόραση.
Επομενως εσυ petran υποστηριζεις οτι σχιζοφρενεια και ψυχωσικη συνδρομή ειναι το ιδιο πράγμα.
01-11-2009, 18:27 #68
- Join Date
- Aug 2008
- Location
- roof garden
- Posts
- 1,807
Petran ωραία τα είπες.. keep up the good work !
01-11-2009, 18:29 #69
- Join Date
- Jul 2007
- Posts
- 3,623
Originally posted by mihalis
Τελικα με λιγο ψαξιμο βρηκα τι ειναι οι ιδεες αναφορας.Ειναι οταν νομιζεις οτι αναφέρονται σε σενα πχ στην τηλεόραση.
Επομενως εσυ petran υποστηριζεις οτι σχιζοφρενεια και ψυχωσικη συνδρομή ειναι το ιδιο πράγμα.
Για να γίνει η διάγνωση της σχιζοφρένειας πρέπει το άτομο να πληροί κάποια διαγνωστικά κριτήρια, π.χ. σύμφωνα με το διαγνωστικό εγχειρίδιο DSM (Diagnostic and Statistical Manual for mental disorders) το άτομο ξέρω γω πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 συμπτώματα (π.χ. παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις) για κάποιο minimum χρονικό διάστημα (π.χ. για 1 μήνα). Επειδή όμως όταν γίνεται η διάγνωση το άτομο μπορεί να μην έχει όλα τα συμπτώματα (π.χ. να έχει μόνο ένα π.χ. μόνο ψευδαισθήσεις) και όχι για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται (π.χ. να τα έχει για 2 βδομάδες και όχι για τον 1 μήνα που απαιτείται από το DSM) τότε συνήθως θα δοθεί μια ποιο γενική διάγνωση όπως \"ψύχωση\", \"ψυχωσικό επεισόδιο\" η \"ψυχωσική συνδρομή\".
Επειδή επίσης ο όρος \"σχιζοφρένεια\" κουβαλάει στίγμα, μπορεί να προτιμηθεί ο γενικότερος όρος \"ψυχωσική συνδρομή\", παρ\'όλο που το άτομο μπορεί να πληροί όρες τις προδιαγραφές σύμφωνα με ένα διαγνωστικό εγχειρίδιο όπως το DSM για να μπει ο όρος \"σχιζοφρένεια\". Οπότε ναι, ψυχωσική συνδρομή και σχιζοφρένεια σχεδόν πάντα ταυτίζονται.
Με τον όρο \"ψύχωση\" εννοούμε μια ομάδα συμπτωμάτων που διαταράσουν τις ανώτερες ψυχικές λειτουργίες του ανθρώπου (η αντίληψη του ατόμου για την πραγματικότητα αλλάζει δραστικά ενώ συνήθως χάνει την επίγνωση της κατάστασης). Αυτά τα συμπτώματα είναι οι παραισθήσεις (π.χ. ακούω φωνές), ψευδαισθήσεις (πιστεύω ότι όλοι με κατασκοπεύουν), διαταραχή στην σκέψη (όπου το άτομο χάνεται σε συνειρμούς) κλπ. Αν και η \"ψύχωση\" είναι ο βασικός και μοναδικός τρόπος όπου εκφράζεται η νόσος της σχιζοφρένειας, \"ψύχωση\" μπορεί να υπάρχει και σε άλλες καταστάσεις όπως στην χρόνια κατανάλωση αλκοολ, στην υπερβολική χρήση κοκκαίνης και \"αγγελόσκονης\" (το ναρκωτικό PCP στο οποίο τα συμπτώματα μιμούνται σχεδόν ακριβώς την σχιζοφρένεια) και σε νευροεκφυλιστικές καταστάσεις όπως στην νόσο του Alzheimer. Σε αυτές τις περιπτώσεις η \"ψύχωση\" (η ομάδα αυτή των συμπτωμάτων δηλαδή) έχει καθαρά οργανικές βάσεις οπότε και μπαίνει ο τίτλος \"οργανικό ψυχοσύνδρομο\", δηλαδή, η ψύχωση είναι δευτερογενές αποτέλεσμα ναρκωτικών ουσιών η βλάβης στον εγκέφαλο, έχει δηλαδή καθαρά \"οργανική βάση\".
Όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις για οργανική βλάβη (π.χ. η αξονική δεν δείχνει κάτι και οι αιματολογικές δεν δείχνουν ουσίες στο αίμα) τότε συνήθως η \"ψύχωση\" θεωρείται \"λειτουργική\" η \"ιδιοπαθής\", δηλαδή εμφανίστηκε από μόνη της για κάποιο σύνθετο λόγο που δεν ξέρουν ακόμα ακριβώς γιατί οι επιστήμονες (υπάρχουν πολλες υποθέσεις για την ντοπαμίνη, για το γλουταμινικό οξύ, για την αλλαγή λειτουργίας σε διάφορες περιοχές στον εγκέφαλο όπως στον προμετωπιαίο λοβό για ψυχολογικούς παράγωντες κλπ.-δεν έχει βγει άκρη ακριβώς). Τότε μπαίνει η ταμπέλα της \"σχιζοφρένειας\". Αλλά επειδή όπως είπα και πριν ο όρος έχει στίγμα και επειδή πολλά άτομα δεν έχουν ακριβώς όλα τα συμπτώματα και για το χρονικό διάστημα που πρέπει κάποιοι απλά γράφουν ποιο γενικό όρο όπως \"ψύχωση\" η \"ψυχωσική συνδρομή\". Αυτά.
01-11-2009, 18:32 #70
- Join Date
- Jul 2007
- Posts
- 3,623
Originally posted by maus
Petran ωραία τα είπες.. keep up the good work !
Ευχαριστώ maus να είσαι καλά!
01-11-2009, 18:38 #71
- Join Date
- Jul 2009
- Posts
- 3,062
Originally posted by katerinaki
Τι δεν καταλαβες βρε libpa?Εμεις πρωτοι ταμπελοποιουμε τους εαυτους μας ,μιλωντας για μειονοτητες και παθολογια για κατι που δεν υπαρχει αποδειξη οργανικη ,παρα μονο μια κριση η εξαρση του εαυτου σε συγκεκριμενες συνθηκες!
Ενα θλιβερο παρελθον προδιαγραφει ενα μετριο κ αβεβαιο μελλον μεσα στη χρονιοτητα της αρωστιας που αν εμεις πρωτοι δεν αποφασισουμε πως θα την πεταξουμε απο πανω μας και οχι να την αγκαλιασουμε κ να παραδοθουμε σαυτη (εμεις οι διαφοερικοι να γινουμε δυνατοι ,σχεση με ψυχωτικους κ.α που ανφερεις και στο αλλο ποστ) δεν θα μας βοηθησει κανεις ,ουτε ψυχιατρος,ουτε φιλοι,ουτε σχεση ,παρα μονο η αποφαση μας να γινουμε καλα!
01-11-2009, 18:48 #72
- Join Date
- Nov 2008
- Posts
- 599
Thanks PETRAN.
01-11-2009, 18:50 #73
- Join Date
- Jul 2009
- Posts
- 3,062
Originally posted by mihalis
Πάνο αν η ψυχωσική συνδρομή δεν ειναι αρρώστεια και ειναι απλα κατι το στιγμιαίο τοτε γιατι παίρνουμε χρόνια φάρμακα και οχι στιγμιάια οσο διαρκει δηλάδη.
Με τον γιατρο μου τα συζητάω αλλα με ενδιαφερουν και οι εδωμέσα απόψεις.
γιατι νομιζεις σχεδον παντα, γραφω για καθημερινη παρακολουθηση της πορειας της θεραπειας με τα φαρμακα απο τους ασθενεις ?
Νομιζω οτι ο γιατρος σου αλλα και καθε γιατρος , ψαχνει πρωτα την διαφορικη διαγνωση , οσο αυτη ειναι δυνατη και μετα δινει την θεραπεια ....
Δεν μπορω να ξερω πως συνδεεται ενα συνδρομο με την σχιζοφρενεια , ουτε ποσο \"μονιμη\" μπορει να ειναι οποιαδηποτε ψυχικη νοσος η οποια εμφανιζεται σαν συνδρομο και αποχωρει για μεγαλα χρονικα διαστηματα στα οποια υπαρχει μονο μια συντηρητικη αγωγη....
δεν μπορω επισης να ξερω τι ρολο παιζουν στον καθε ασθενη χωριστα , η κληρονικοτητα , το περιβαλλον , η ανταποκριση στα φαρμακα και προπαντων η αναγκη του να θεραπευθει και να μην αισθανεται οτι οσα συμβαινουν σημερα στο μυαλο του
αν βρισκεται σε μια κριση , δεν θα φυγουν απο εκει...
Η Ψυχιατρικη ειναι ελλιπης επιστημη γιατι αφορα τον ανθρωπο
που ειναι μοναδικος και αυτο κανει καθε προσπαθεια γενικευσης συνταγων και αντιμετωπισεων να πεφτει συχνα σε λαθος εκτιμησεις ....
Ειναι η αναγκη καθημερινης παρακολουθησης της πορειας καποιου οσον αφορα την ανταποκρισησ τα φαρμακα του
και της θελησης να βγει οσο το δυνατον συντομοτερα απο αυτη την φαση , που θα βοηθησει τον γιατρο να καθορισει σωστα την θεραπευτικη του αγωγη
01-11-2009, 22:53 #74
- Join Date
- Nov 2008
- Posts
- 599
libpa εσυ εχεις ακόμα συμπτώματα της ωόσου ή σου εχουν περάσει ολα?Εγω εχω μονο την αποπροσωποποίηση και αποπραγμάτωση.
02-11-2009, 17:36 #75
- Join Date
- Nov 2008
- Posts
- 599
libpa αποπραγματοποίηση ειναι οταν νομίζεις οτι τα πράγματα γυρω σου δεν υπάρχουν
Εσυ τι συμπτώματα εχεις?
Πάει κι αυτό.
22-07-2025, 12:59 in Με καφέ και συμπάθεια....