Καρκίνος σε προχωρημένο στάδιο
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 20
    Junior Member

Καρκίνος σε προχωρημένο στάδιο

Καλημέρα. Μόλις μάθαμε ότι ο πατέρας μας έχει καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο. Ο ίδιος δεν το ξέρει ακόμη, αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται λόγω χειρουργείου. Ο γιατρός μας μίλησε και μιας εξήγησε ότι δεν έχει πολύ ζωή ακόμη ...μας είπε μέχρι 1,5 χρόνος του απομένει. Είναι 76 χρονών

Τα αδέρφια μου επιμένουν πως δε πρέπει να μάθει τίποτα για να μη στεναχωρηθει... Αλλά δεν είναι σαν να τον κοροιδευουμε? Εσείς τι πιστεύετε ότι είναι το σωστό?

Επίσης, για χημειοθεραπεια αξίζει σε αυτή την ηλικία και αυτό το αυτό το στάδιο που βρίσκεται ή θα ταλαιπωρηθεί άδικα?

Σας παρακαλώ να απαντήσει κάποιος που είχε ανάλογη εμπειρία...

Junior Member
    Ας μη κάνουμε τους χαζούς,
    εγώ ειχα ανάλογη εμπειρία. Ο ασθενής δεν ειναι χαζός, κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται πότε πλησιάζει το τέλος του, και σίγουρα αντιλαμβάνεται και αν είναι σοβαρή η ασθένεια του.

Αυτά που λένε δεν ήξερε τι είχε , του το κρύψαμε, δεν κατάλαβε τίποτα, είναι "αφελείς" για να μη γράψω κατι χειρότερο ψεύτικες παραδοχές που κάνουν μεταξύ τους οι συγγενείς και φίλοι για να μετριάσουν την στεναχώρια τους.

Πολλές φορές προσποιείται ο ίδιος ο ασθενής ότι δεν γνωρίζει για να μειώσει το στρες στους οικείους του.

Πως θα το διαχειριστείς τώρα. Ο χρόνος κυλάει με διαφορετικό ρυθμό και για τον ασθενή και για τους συγγενεις, όταν η ασθένεια θα προκαλέσει θάνατο σε ένα μικρό χρονικό διάστημα. Κάνε ότι καλύτερο απο πλευράς να απολαύσει όσο χρόνο απομένει. Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.

Junior Member
    Να συμπληρώσω ότι η αντιμετώπιση ειναι ένα "μίγμα" που αποφασίζουν οι γιατροι και αποτελειται απο πολλους παράγοντες, ηλικια, οφέλη και παρενέργειες χημειοθεραπείας ή ακτινοβολιών ή ότι άλλο, είδους του καρκινου, σταδιο του καρκινου άλλων πιθανών ασθενειων που έχει ο ασθενής κλπ.
    Άποψη μου είναι να επικεντρωθεις στην διαχείριση πόνου, υπάρχουν γιατροι μεθοδοι φάρμακα ωστε να μειώσεις όσο το δυνατόν την ταλαιπωρία του καρκινοπαθούς.

Senior Member
    Quote Originally Posted by Titika View Post
    Καλημέρα. Μόλις μάθαμε ότι ο πατέρας μας έχει καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο. Ο ίδιος δεν το ξέρει ακόμη, αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται λόγω χειρουργείου. Ο γιατρός μας μίλησε και μιας εξήγησε ότι δεν έχει πολύ ζωή ακόμη ...μας είπε μέχρι 1,5 χρόνος του απομένει. Είναι 76 χρονών

Τα αδέρφια μου επιμένουν πως δε πρέπει να μάθει τίποτα για να μη στεναχωρηθει... Αλλά δεν είναι σαν να τον κοροιδευουμε? Εσείς τι πιστεύετε ότι είναι το σωστό?

Επίσης, για χημειοθεραπεια αξίζει σε αυτή την ηλικία και αυτό το αυτό το στάδιο που βρίσκεται ή θα ταλαιπωρηθεί άδικα?

Σας παρακαλώ να απαντήσει κάποιος που είχε ανάλογη εμπειρία...
    Το αν αξίζει η χημειοθεραπεία σε αυτή την ηλικία, είναι κάτι που μόνο ο γιατρός μπορεί να απαντήσει. Για εμένα, κάθε θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει έναν οργανισμό αξίζει, όποια ηλικία και να έχει.

Εσείς ξέρετε καλύτερα την ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα του πατέρα σας, ώστε να υποθέσετε τι θα προτιμούσε. Σεβαστή η επιθυμία των αδερφών σου, σεβαστός και ο δικός σου προβληματισμός. Μπορείτε να του εξηγήσετε τι έχει, εσείς ή ο γιατρός, χωρίς να του αναφέρετε το κομμάτι του 1,5 χρόνου. Εξάλλου ούτε στο χέρι σας είναι, ούτε στο χέρι του γιατρού. Η τύχη θα αποφασίζει όσο γράψει στον καθένα, όποτε το γράψει. Όλοι από κάπου θα το βρούμε.

Να έχεις δύναμη και υπομονή.

Junior Member
    Ο γιατρός δεν είναι βέβαιος αν θα τον βοηθήσει η χημειοθεραπεια... Είπε θα το δούμε στην πορεία... Φίλοι και γνωστοί μας λένε ότι με τη χημειοθεραπεια θα πεθάνει πιό γρήγορα γιατί δε θα αντέξει ο οργανισμός του...

Έχουμε αγχωθεί πάρα πολύ. Δεν το περιμέναμε ... Ήταν τόσο γερός και δυνατός... Πιστεύαμε θα φτάσει τα 90+

Senior Member
    θα του πειτε οτι εχει κακοηθεια εαν ρωτησει αλλα οτι στην ηλικια του προχωρα πολυ αργα οτι ισως κανει θεραπειες ισως παρει φαρμακα.

εαν μπορειτε να του πειτε οτι εχει καποια αλλη ασθενεια κτλ γενικα μην το συζητατε καθολου ξερει δεν ξερει αλλωστε και ο ιδιος δεν θα θελει.

Senior Member
    Ίσως είναι σκληρό να του πείτε ότι θα ζήσει 1,5 χρόνο. Μπορεί να ζήσει περισσότερο ή λιγότερο. Μην πείτε τίποτε για το πόσος χρόνος υπολογίζει ο γιατρός ότι του απομένει γιατί θα το βάλει στο μυαλό του, και ίσως αυτό τον καταρρακώσει. Ναι, όσο το σκέφτομαι είναι το καλύτερο να μην του πείτε πόσος χρόνος σας ειπαν ότι του απομένει.

Όσο για την θεραπεία δεν έχω άποψη. Αυτό θα το πουν οι γιατροί.

Αν ομως οι θεραπειες τον κανουν να κερδισει χρονο ζωης παραπανω εστω και λιγο? Δεν αξιζει ο κοπος? Πιστευω ναι. Φυσικα η αποφαση ειναι δικη σας. Απλα λεω την προσωπικη αποψη. Ειλικρινα καλη δυναμη οπως και να χει.

Senior Member
    Δεν μπορείς να τον κοροϊδεψεις θα το καταλάβει όταν έρθει η ωρα πριν πεθάνει άσε που μπορεί να ξεφύγει και από νοσηλευτη, αλλά όπως και να έχει κάποια στιγμή θα το νιώσει. Το έζησα αρχικά τον Οκτώβριο του 22 τοτε το μαθαμε rcc τελικού σταδίου και πέθανε ένα χρόνο μετά ενώ στις 25 του μήνα κλείνει χρόνο από τον θάνατο του. Πρέπει να του το πείτε να τακτοποιησει ότι εκκρεμότητες έχει και να εκφράσει τυχόν επιθυμίες. Εγώ προσωπικά βρήκα τον καλύτερο γιατρό στην Ελλάδα για να έχω την συνείδηση μου ήσυχη που την έχω πλεον

Senior Member
    Στη χημειοθεραπεια συγκαταλέγεις και την ανοσοθεραπεια. Κάθε γιατρός προτείνει το δικό του σχήμα ψάξτε να βρείτε αυτόν που θεωρείτε καλύτερο για να έχετε τη συνείδηση σας μετά ήσυχη ότι τα κάνατε όλα ότι μπορουσατε

Junior Member
    Quote Originally Posted by mindcrime View Post
    Στη χημειοθεραπεια συγκαταλέγεις και την ανοσοθεραπεια. Κάθε γιατρός προτείνει το δικό του σχήμα ψάξτε να βρείτε αυτόν που θεωρείτε καλύτερο για να έχετε τη συνείδηση σας μετά ήσυχη ότι τα κάνατε όλα ότι μπορουσατε
    Στις ιδιωτικές κλινικές πόσο είναι το κόστος περίπου? Έχω ακούσει για χιλιάρικα και δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσα χρήματα...
    Από την άλλη, τα δημόσια νοσοκομεία τα φοβάμαι...

Senior Member
    Δεν ξέρω τι παίρνουν σε ιδιωτικές κλινικές σε καθηγητη οικολογίας πήγα στο ιατρειο του και έβαλε τον άνθρωπο σε κλινική δοκιμή που γινοταν στο Αττικο ως ύστατη προσπάθεια και αφού κάλυπτε τα κριτήρια της δοκιμής.

Senior Member
    Καλά σοβαρά τώρα; Τι να μην του πείτε;
    Εννοείται πως πρέπει να κάνει μια τελευταία προσπάθεια με χημειοθεραπείες η κάποιες καινούργιες θεραπείες.
    Δεν μπορώ να καταλάβω τον γιατρό που λέει δεν γίνεται τίποτα αλλά έχει ενάμιση χρόνο ζωής; Πώς είναι δυνατόν.
    Έχω ακούσει και έχω δει ανθρώπους στο τελευταίο στάδιο να το ξεπερνούν.
    Για εμένα κάντε μια προσπάθεια είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό βέβαια εάν θέλει και ο πατέρας σου.

Ναι, εχει δικαιωμα να ξερει. Και να αποφασισει οτι θελει αυτος.

Senior Member
    συμφωνω σε ολα με τον θανο.
    ενας ασθενης με κατι τοσο σοβαρο, ξερει τι εχει. καποιος που ειναι κοντινος του και τον ξερει καλα, μπορει να καταλαβει αν θελει να το συζητατε ανοιχτα η να κανετε οτι δεν ειναι κατι τοσο σοβαρο...
    ακολουθηστε την δικη του επιθυμια. αφηστε τον να σας κατευθυνει στο τι θελει να ξερει και τι θελει να γινει.
    καποιες φορες, μπορει να ρωταει να μαθει τι ακριβως εχει, αλλα καποιος που τον ξερει καλα, ΞΕΡΕΙ και οτι ηδη γνωριζει και οτι ΔΕΝ θελει να το ακουσει. θελει να του το αρνουνται. δυστυχως ειναι ΤΟΣΟ πολυπλοκα τα πραγματα. ενσυναισθηση χρειαζεται και να το διαχειριστει καποιος που τον καταλαβαινει πραγματικα.
    οσον αφορα τις θεραπειες, πρεπει να αποφασισετε σε στενη συνεργασια με τον θεραποντα γιατρο. δεν ειναι μονο το θεμα του αν εχει νοημα να ταλαιπωρηθει εφοσον ειναι θεμα χρονου, αλλα και το τι ποιοτητα ζωης θα εχει αν δεν κανει τις θεραπειες...
    οσον αφορα το διαστημα επιβιωσης, να ξερεις οτι συνηθως οι γιατροι τα λενε πιο δυσοιωνα απ οτι ειναι.
    σε καθε περιπτωση , καποια στιγμη θα καταληξει, οποτε για μενα το σημαντικο ειναι να επικεντρωνεται κανεις στην ποιοτητα ζωης και στην εξαλειψη του πονου...
    καλη σας δυναμη.

Page 1 of 2 12 LastLast