Κοινωνική φοβία και άγχος συναναστροφής
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 12 of 12
    Senior Member

Κοινωνική φοβία και άγχος συναναστροφής

Να ρωτήσω κάτι; Τα χάπια μπορούν να αποβούν χρήσιμα όταν κάποιος πάσχει από κοινωνική φοβία ή τσάμπα τα παίρνω; Θεωρώ πως δεν κάνουν δουλειά γιατί όσες φορές πρόκειται να πάω σε ένα καινούριο περιβάλλον κυρίως ή πρόκειται να δω έναν άνθρωπο που δεν τον γνωρίζω πάντα υπεραναλυω και κάνω σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί. Αν θα είναι ξινός, αν θα με «μπλοκάρει» με την συμπεριφορά του και δεν θα μπορώ να απαντήσω σε κάποιες από τις ερωτήσεις που θα μου κάνει κτλ.
    Επίσης όσον αφορά την κοινωνική φοβία ο μεγαλύτερος μου φόβος είναι η τηλεφωνοβία. (Δεν ξέρω αν λέγεται έτσι). Δεν αισθάνομαι καθόλου άνετα να μιλάω στο τηλέφωνο ειδικά με κάποιον άγνωστο, καθώς φοβάμαι μην με ρωτήσει κάτι για το οποίο δεν γνωρίζω και δεν ξέρω τι να του απαντήσω και γίνω ρεζίλι. Εδώ μερικές φορές, το σκέφτομαι και σε γνωστούς. Γενικώς δεν αισθάνομαι καθόλου άνετα. Με ελάχιστους ανθρώπους μπορώ να μιλήσω άφοβα. Έχει κανείς παρόμοιο πρόβλημα;

Senior Member
    Γεια σου, πιστεύω ότι τα χάπια δεν κάνουν τίποτα σε αυτήν την περίπτωση. Το μόνο που ίσως θα μπορούσαν να βοηθήσουν θα ήταν να έπαιρνες ένα αγχολυτικό πριν κάνεις μια παρουσίαση και μιλήσεις μπροστά σε κόσμο. Γενικά, νομίζω ότι η περισσότερη κοινωνικοποίηση θα σε βοηθήσει σε αυτό. Εγώ δεν έχω το θέμα που έχεις εσύ, απλά είμαι κάπως ντροπαλός, αλλά η λύση σε αυτό ήταν η σταδιακή έκθεση σε μέρη με κόσμο και το να βρω φίλους και να βγαίνω μαζί τους. Όσο για την τηλεφωνοφοβία, πάλι νομίζω ότι το κόλπο είναι να μιλήσεις με φίλους αρκετές φορές από το τηλέφωνο, μέχρι να νιώσεις πιο άνετα και να μειωθούν οι σκέψεις. Και αν σε ρωτήσει και δεν ξέρεις να απαντήσεις, και τι έγινε? Δεν θα γίνεις ρεζίλι.

Senior Member
    Quote Originally Posted by Eagle guy View Post
    Γεια σου, πιστεύω ότι τα χάπια δεν κάνουν τίποτα σε αυτήν την περίπτωση. Το μόνο που ίσως θα μπορούσαν να βοηθήσουν θα ήταν να έπαιρνες ένα αγχολυτικό πριν κάνεις μια παρουσίαση και μιλήσεις μπροστά σε κόσμο. Γενικά, νομίζω ότι η περισσότερη κοινωνικοποίηση θα σε βοηθήσει σε αυτό. Εγώ δεν έχω το θέμα που έχεις εσύ, απλά είμαι κάπως ντροπαλός, αλλά η λύση σε αυτό ήταν η σταδιακή έκθεση σε μέρη με κόσμο και το να βρω φίλους και να βγαίνω μαζί τους. Όσο για την τηλεφωνοφοβία, πάλι νομίζω ότι το κόλπο είναι να μιλήσεις με φίλους αρκετές φορές από το τηλέφωνο, μέχρι να νιώσεις πιο άνετα και να μειωθούν οι σκέψεις. Και αν σε ρωτήσει και δεν ξέρεις να απαντήσεις, και τι έγινε? Δεν θα γίνεις ρεζίλι.
    Μάλλον έχεις δίκιο. Στη face to face επικοινωνία δεν έχω τόσο μεγάλο θέμα όσο στην τηλεφωνική. Και αυτό με πάει πίσω και δεν με αφήνει να εξελιχθώ, καθώς άμα ΠΡΕΠΕΙ να πάρω τηλέφωνο και γενικώς το επιβάλλουν οι συνθήκες αναγκάζομαι να βάζω κάποιον άλλον να το κάνει για μένα, κυρίως επειδή παθαίνω ταχυκαρδία και εφίδρωση όταν πρόκειται να προσπαθήσω. Γενικά στο τηλέφωνο νιώθω ότι «χάνω» το μυαλό μου και τα λόγια μου. Και ανησυχώ μήπως πω κάποια βλακεία. Μάλλον όπως λες πρέπει να το αφήσω λίγο στην τύχη του και να μην ανησυχώ τόσο και στην τελική αν είναι να χάσω τα λόγια μου ας τα χάσω.

Senior Member
    είναι συχνό φαινόμενο και πραγματικότητα για πολλούς απο εμάς.

https://www.iatropedia.gr/psychiki-y...rasete/141351/

Senior Member
    Παρόμοια προβλήματα έχω και εγώ.
    Το αγχολυτικο πιστεύω βοηθάει πριν από κάτι σημαντικό αλλά σε καμία περίπτωση συνέχεια, έτσι θα σε βοηθήσει στην αρχή και μετά χωρίς αυτό θα μπορείς να ανταπεξέλθεις.
    Βέβαια όλα αυτά πρέπει να στα πει ειδικός για το αγχολυτικο.
    Γενικότερα ούτε εγώ έχω βρει κάποια λύση.

Senior Member
    Quote Originally Posted by Player View Post
    Παρόμοια προβλήματα έχω και εγώ.
    Το αγχολυτικο πιστεύω βοηθάει πριν από κάτι σημαντικό αλλά σε καμία περίπτωση συνέχεια, έτσι θα σε βοηθήσει στην αρχή και μετά χωρίς αυτό θα μπορείς να ανταπεξέλθεις.
    Βέβαια όλα αυτά πρέπει να στα πει ειδικός για το αγχολυτικο.
    Γενικότερα ούτε εγώ έχω βρει κάποια λύση.
    Δυστυχώς Γιώργο μου.

Senior Member
    Δυστυχώς “player” εννοούσα.

Senior Member
    Μόνο με αγνώστους το αισθάνεσαι αυτό, με το τηλέφωνο; Δηλαδή είσαι σε άμυνα μόνο με όσους δε γνωρίζεις, ή το έχεις γενικά με όλους τους ανθρώπους, όταν λες πχ γνωστούς, εννοείς και φίλους, κοντινά σου πρόσωπα;

Senior Member
    Quote Originally Posted by WildHoney View Post
    Μόνο με αγνώστους το αισθάνεσαι αυτό, με το τηλέφωνο; Δηλαδή είσαι σε άμυνα μόνο με όσους δε γνωρίζεις, ή το έχεις γενικά με όλους τους ανθρώπους, όταν λες πχ γνωστούς, εννοείς και φίλους, κοντινά σου πρόσωπα;
    Περισσότερο με αγνώστους ναι, αλλά γενικά πάντα μπαίνω σε σκέψεις όταν πρόκειται να τηλεφωνήσω, ακόμα και να σηκώσω το τηλέφωνο.

Senior Member
    Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες θεμάτων που σε αγχωνουν λιγότερο ή περισσότερο; Επαγγελματικα , προσωπικά κτλ

Senior Member
    Quote Originally Posted by Rainbow86 View Post
    Περισσότερο με αγνώστους ναι, αλλά γενικά πάντα μπαίνω σε σκέψεις όταν πρόκειται να τηλεφωνήσω, ακόμα και να σηκώσω το τηλέφωνο.
    Έχεις δοκιμάσει κάποια τεχνική που να περιλαμβάνει κάποια πρόβα, δηλαδή μπορείς να δοκιμάζεις να σκέφτεσαι τι μπορεί να ειπωθεί και να είσαι προετοιμασμένη. Ή να ξεκινήσεις από τηλεφωνήματα που θα διαρκούν πολύ λίγο και να αυξήσεις σταδιακά το περιεχόμενο και τη διάρκεια. Σου έχει τύχει ποτέ τίποτε που να σε έκανε να φοβάσαι αυτό το συγκεκριμένο;

Senior Member
    Quote Originally Posted by Rainbow86 View Post
    Να ρωτήσω κάτι; Τα χάπια μπορούν να αποβούν χρήσιμα όταν κάποιος πάσχει από κοινωνική φοβία ή τσάμπα τα παίρνω; Θεωρώ πως δεν κάνουν δουλειά γιατί όσες φορές πρόκειται να πάω σε ένα καινούριο περιβάλλον κυρίως ή πρόκειται να δω έναν άνθρωπο που δεν τον γνωρίζω πάντα υπεραναλυω και κάνω σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί. Αν θα είναι ξινός, αν θα με «μπλοκάρει» με την συμπεριφορά του και δεν θα μπορώ να απαντήσω σε κάποιες από τις ερωτήσεις που θα μου κάνει κτλ.
    Επίσης όσον αφορά την κοινωνική φοβία ο μεγαλύτερος μου φόβος είναι η τηλεφωνοβία. (Δεν ξέρω αν λέγεται έτσι). Δεν αισθάνομαι καθόλου άνετα να μιλάω στο τηλέφωνο ειδικά με κάποιον άγνωστο, καθώς φοβάμαι μην με ρωτήσει κάτι για το οποίο δεν γνωρίζω και δεν ξέρω τι να του απαντήσω και γίνω ρεζίλι. Εδώ μερικές φορές, το σκέφτομαι και σε γνωστούς. Γενικώς δεν αισθάνομαι καθόλου άνετα. Με ελάχιστους ανθρώπους μπορώ να μιλήσω άφοβα. Έχει κανείς παρόμοιο πρόβλημα;
    Πριν πολλααααα χρονια ειχα το ιδιο προβλημα. Δεκαετίες περασαν, βασικα. Το εχω ξεπερασει εντελως. Στην δικη μου περιπτωση ομως η κοινωνική φοβία ηταν συνδεδεμενη και με αλλά προβληματα και η θεραπευτικη αγωγη φαινεται να βοηθησε πολυ (συνδυασμος φαρμακων και συνεδριών). Θα σου προτεινα να μιλησεις με τουλαχιστον 2-3 ψυχιατρους και να παρεις γνωμες για το τι θα μπορουσε να σε βοηθησει.