Results 1 to 7 of 7
Thread: Σωματοποιημενο Άγχος
-
23-11-2024, 13:26 #1
Σωματοποιημενο Άγχος
Γεια σας. Ακολουθεί σεντόνι:
Έχω να γράψω αρκετά χρονια εδώ καθώς κατάφερα και ξεπέρασα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπιζα παλιά. Αυτή τη φορά επανήλθα για ένα πρόβλημα ενός δικού μου προσώπου…
Ο σύντροφος μου εδώ και δυο χρονια ταλαιπωρειται απο έντονους πόνους στα πόδια, οι οποίοι αρχίζουν απο τη μέση και καταλήγουν μέχρι και το πέλμα πολλές φορές. Οι πόνοι αυτοί διαρκούν σχεδόν όλη τη μέρα μέσα σε αυτά τα δυο χρονια και η ένταση τους αυξομειώνεται σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς να υπάρχει λόγος. Επίσης οι πόνοι είναι ίδιοι, είτε ο σύντροφος μου έχει κουραστεί, είτε είναι ξεκούραστος, είτε όρθιος είτε ξαπλωμένος κλπ… Όλο αυτόν τον καιρό έχει κάνει ΚΑΘΕ ΜΑ ΚΑΘΕ εξέταση, απο αιματολογικές και ορθοπεδικές, μέχρι μαγνητική σε κεφάλι, μέση και πόδια, ηλεκτρομυογραφημα, εξετάσεις για ρευματοπάθειες & νευρολογικά προβλήματα, και γενικά έχει κάνει οτιδήποτε υπάρχει. Όλες οι εξετάσεις βγαίνουν πεντακάθαρες. Επισης έχει πάρει δεκαδες φάρμακα, με κανένα αποτελεσμα. Αυτο το διάστημα νοσηλεύεται σε νευρολογικό νοσοκομείο για αυτό το λόγο, μπήκε εκεί ως εισαγωγή για να διερευνηθεί το τι έχει και πάλι δεν του βρίσκουν τιποτα. Αυτή τη στιγμή του χορηγούν ενδοφλέβια θεραπεία με γ σφαιρινη που είναι πολύ δυνατή, αλλά και πάλι δεν τον πιάνει. Γενικά δεν τον πιάνει κανένα φάρμακο, καμία εξέταση δεν βρίσκει κάτι, και κανεις γιατρός δεν ξέρει τι έχει…..
Και εδώ έρχομαι και ερωτώ: μήπως εν τελει όλα αυτά είναι σωματοποιημενο στρες; Ο συγκεκριμένος άνθρωπος παντα είχε μια ευαίσθητη ψυχολογία και έχει περάσει αρκετά στη ζωή του. Αυτους τους πόνους τους είχε ανέκαθεν αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό κι συχνότητα, μέχρι που σε μια περίοδο έντονης πίεσης του έσκασαν οι μεγάλοι πόνοι και δεν έφυγαν ποτε ξανά. Γενικά γνωρίζω και απο την ίδια την εμπειρία μου ότι το άγχος είναι διάχυτο και έχει πολλά συμπτώματα, και δεν προκαλεί μόνο πόνο στα πόδια, γι’αυτο και προβληματίζομαι… απο την άλλη όμως, όταν ΟΛΕΣ οι εξετάσεις είναι καθαρές, όταν ΚΑΝΕΝΑ φάρμακο δεν σε πιάνει, και όταν ΟΛΟΙ οι γιατροί σηκώνουν τα χέρια ψηλά και δεν σου βρίσκουν τίποτα, μπορεί εν τελει να συνεχίζει να είναι παθολογικό όλο αυτό; Υπάρχει άλλος άνθρωπος με αντίστοιχη εμπειρία; Ζητώ τη γνώμη και τη βοήθεια σας γιατί όλο αυτό μας έχει καταβάλλει παρα πολύ, και έχω πλέον να διαχειριστώ έναν άνθρωπο που μέρα με τη μέρα καταπέφτει και γίνεται όλο και πιο ανήμπορος. Δεν ξέρω όμως αν αυτή η ανημποριά πηγάζει απο φόβο και άγχος που εκδηλώνεται με τέτοιο τρόπο, ή αν απλά έχει κάτι τόσο σπάνιο που δε μπορεί να ανευρεθεί… σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
- 23-11-2024, 13:39 #2
Γενικά το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους στον κάθε άνθρωπο οπότε δεν το αποκλείω καθόλου να είναι σωματοποιημένο. Γενικώς αφού ο άνθρωπος ταλαιπωριόνταν καλά κάνατε και το ψάξατε αλλά για μένα, εφόσον δεν σας βρίσκουν τίποτα είναι προφανής η αιτία. Απλά είναι μια «ιδιαίτερη» περίπτωση. Έχεις σκεφτεί να τον πας σε κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο μπας και καταφέρετε να βγάλετε άκρη;
23-11-2024, 14:51 #3
Ευχαριστώ για την απάντηση!
Μια περίοδο έπαιρνε αντικαταθλιπτικά τα οποία όμως του τα είχε δώσει ρευματολόγος συνδυαστικά με κάποιες άλλες λύσεις, όπως δίαιτα και άσκηση… η δίαιτα περιττή εν τω μεταξύ γιατί τα κιλά του είναι φυσιολογικά. Τα έπαινε για 2-3 μήνες και είχε πολύ καλύτερη διάθεση αλλά οι πόνοι επέμεναν. Από εκεί και πέρα, κανονική ψυχοθεραπεία δεν έχουμε δοκιμάσει γιατί ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ψυχοσωματικός ο πόνος και ότι είναι τόσο εστιασμένος στα πόδια που σίγουρα έχει κάτι παθολογικό. Κάνα δυο γιατροί του είπαν ότι ίσως πρόκειται για μυαλγία από άγχος, αλλά δεν ικανοποιείται από την απάντηση… αυτές τις μέρες προσπαθώ να τον πείσω πάντως να πάει σε ψυχίατρο. Μου κάνει όμως εντύπωση κι εμένα που ο πόνος είναι μόνο στα πόδια και που δεν έχει κανένα άλλο σύμπτωμα άγχους, πχ δύσπνοιες, ζαλάδες, ταχυκαρδίες κ.α…
23-11-2024, 18:47 #4
Δεν ειναι τίποτα φοβερο δύσκολο να ερευνηθεί αν ειναι απο το αγχος, πες του να παρει ενα αγχολυτικο την στιγμη που υποφέρει απο τους πονους αν σταματησουν σημαίνει οτι ειναι απο το αγχος, αν οχι πιθανόν είναι αλλου το προβλημα. Ο ψυχίατρος μπορει να του δωσει το κατάλληλο αγχολυτικο
23-11-2024, 20:25 #5
24-11-2024, 03:26 #6
24-11-2024, 15:29 #7
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.
Όπως έγραψα και παραπάνω, ο σύντροφος μου δεν έχει πάει σε ψυχολόγο και δεν έχει κάνει ψυχοθεραπεία το τελευταίο διάστημα. Είχε κάνει κάποια στιγμή στο παρελθόν, πριν αρχίσουν οι πόνοι, αλλά δεν ήταν ευχαριστημένος από την ειδικό που τον έβλεπε και σταμάτησε γιατί μετά τον έπιασαν και τα πόδια του και δε μπορούσε να πηγαίνει. Κάποια στιγμή όπως είπα έπαιρνε αντικαταθλιπτικά που του τα είχε δώσει ρευματολόγος, χωρίς όμως να κάνει παράλληλες συνεδρίες με ψυχολόγο, και μετά από κάποιους μήνες τα σταμάτησε και αυτά. Γενικά θεωρεί ότι δεν είναι ψυχολογικό και δεν αλλάζει εύκολα γνώμη. Εγώ πάντως προσπαθώ να τον πείσω να δοκιμάσει και έναν ψυχίατρο μήπως βρεθεί λύση… άλλωστε κακό δεν θα του κάνει όπως και να έχει.