Σας έχουν κάνει παρατήρηση έτσι στο άσχετο;
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 29
    Senior Member

Σας έχουν κάνει παρατήρηση έτσι στο άσχετο;

Σας έχει συμβεί ποτέ εκεί που περπατάτε στη βόλτα, μόνοι σας ή με το κατοικίδιό σας, ή στο σουπερμάρκετ ή τράπεζα που περιμένετε στην ουρά, να έρχεται κάποιος που τυχαίνει να βρίσκεται γύρω σας και να σας κάνει παρατήρηση έτσι στο άσχετο;

Για παράδειγμα, να είναι ένας πίσω σας στην ουρά στο σουπερμάρκετ και να σας ζητήσει τον λόγο κάπως έντονα γιατί ψωνίσατε το τάδε προϊόν που είναι ξένο και όχι το ελληνικό. Ή να νευριάσει επειδή αφήσατε έναν ηλικιωμένο με μπαστούνι να προηγηθεί; Ή να σας κάνει διατροφικό κήρυγμα επειδή πήρατε γιαούρτι 2% κι όχι πλήρες; Ή να τύχει να ακούσει μια συνομιλία σας στο κινητό σας και να θέλει να σας πει τη γνώμη του έτσι από μόνος του; Ή εκεί που περπατάτε να σας σταματήσει κάποιος και να σας πει ότι δεν είστε κατάλληλα ντυμένος/η, ή να σας ζητήσει να μην περνάτε στον δημόσιο δρόμο έξω από το σπίτι του με τον σκύλο σας;

Γενικά, σας έχει τύχει να έρχονται άγνωστοι και να σας κάνουν παρατηρήσεις/υποδείξεις στα καλά καθούμενα;

Senior Member
    Quote Originally Posted by Joanna8 View Post
    Σας έχει συμβεί ποτέ εκεί που περπατάτε στη βόλτα, μόνοι σας ή με το κατοικίδιό σας, ή στο σουπερμάρκετ ή τράπεζα που περιμένετε στην ουρά, να έρχεται κάποιος που τυχαίνει να βρίσκεται γύρω σας και να σας κάνει παρατήρηση έτσι στο άσχετο;

Για παράδειγμα, να είναι ένας πίσω σας στην ουρά στο σουπερμάρκετ και να σας ζητήσει τον λόγο κάπως έντονα γιατί ψωνίσατε το τάδε προϊόν που είναι ξένο και όχι το ελληνικό. Ή να νευριάσει επειδή αφήσατε έναν ηλικιωμένο με μπαστούνι να προηγηθεί; Ή να σας κάνει διατροφικό κήρυγμα επειδή πήρατε γιαούρτι 2% κι όχι πλήρες; Ή να τύχει να ακούσει μια συνομιλία σας στο κινητό σας και να θέλει να σας πει τη γνώμη του έτσι από μόνος του; Ή εκεί που περπατάτε να σας σταματήσει κάποιος και να σας πει ότι δεν είστε κατάλληλα ντυμένος/η, ή να σας ζητήσει να μην περνάτε στον δημόσιο δρόμο έξω από το σπίτι του με τον σκύλο σας;

Γενικά, σας έχει τύχει να έρχονται άγνωστοι και να σας κάνουν παρατηρήσεις/υποδείξεις στα καλά καθούμενα;
    Τα συγκεκριμένα παραδείγματα που αναφέρεις όχι, αλλά να δεχτώ κριτική στο δρόμο χωρίς ουσιαστικό λόγο άπειρες φορές. Π.χ εμένα μου τυχαίνει πολύ συχνά να έχω βγει με φίλες και να ακούσει ο διπλανός την συζήτηση που έχουμε και να πεταχτεί στο ξεκάρφωτο να σχολιάσει. Και θεωρώ πως το κάνουν απλά για να το κάνουν διότι πολλές φορές ο σχολιασμός τους είναι άστοχος και «εκτός θέματος». Δηλαδή άλλο λέμε με την φίλη, άλλο λέει αυτός/η.
    Ήμουν στο μετρό μια μέρα με την κολλητή και λέγαμε κάτι για την καθηγήτρια στη σχολή. (Σπούδασα παιδαγωγικά, τώρα τελείωσα), και της έλεγα τέλος πάντων ότι αν μου την ξανά πει η καθηγήτρια θα της απαντήσω αντίστοιχα και πετάγεται μια κυρία από πίσω και λέει: «Αν είσαι δασκάλα δεν κάνει να μιλάς έτσι στα παιδιά». Αλλά ντάλα της Παρασκευής το γάλα. Απλά μην δίνεις τόση βάση (εγώ π.χ τώρα πλέον επειδή με εκνευρίζει αυτό, δεν γυρνάω ούτε καν να τους κοιτάξω, κοινώς τους αγνοώ) ή μπορείς και να βάλεις τα όρια σου. Γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να σε κρίνει ειδικά αν δεν σε ξέρει και κυρίως αν δεν γνωρίζει μια κατάσταση. Γενικά πολλοί το κάνουν αυτό πάντως δεν σοκάρομαι που το ακούω.
    Ή και την άλλη φορά (αυτό είναι κάπως κωμικοτραγικό) που ήμασταν στο λεωφορείο πάλι με την κολλητή και της λέω εγώ «πεινάω» και πετάγεται ένας που καθόταν μπροστά μας και λέει «και εγώ πεινάω» χωρίς καν να γυρίσει να μας κοιτάξει. Ανωμαλίες τι να πεις.. γράψτους. Να πεις ότι πρόκειται για σοβαρά άτομα.. α και μου έχει τύχει να πάω να μπω στο λεωφορείο και μια κυρία να μου πει «περίμενε να περάσουν οι ηλικιωμένοι πρώτα» κτλ. Ότι να ναι..
    Το «κατάλληλα» ντυμένος τι σημαίνει; Αυτό μου έκανε εντύπωση. Γιατί πες τα άλλα όλοι λίγο πολύ τα έχουμε βιώσει. Δηλαδή σου έχει κάνει υπόδειξη άσχετος στο δρόμο για το ντύσιμο σου; Με ποιο δικαίωμα και γιατί;

Senior Member
    Γενικότερα είναι κομπλεξικοί όσοι το κάνουν αυτό ή δεν έχουν με τι να ασχοληθούν εκείνη την ώρα και σου λέει ας σχολιάσω τον πρώτο τυχόντα που περνάει στο δρόμο.

Senior Member
    Καλά, από τη γενιά των boomers δεν περιμένω κάτι καλύτερο, την κατινιά και την παρέμβαση την έχουν σετ με τα χείλη τους. Προσωπικά δεν έχω δεχτεί παρατήρηση για το ντύσιμό μου από άγνωστο, αλλά έχω γίνει μάρτυρας τέτοιων περιστατικών. Πχ έχω δει οδηγό να σταματάει, να ανοίγει το τζάμι και να κάνει παρατήρηση σε μαθητές λυκείου για το ντύσιμό τους με πολύ αγενή τρόπο.

Senior Member

Παρατήρηση όχι , όμως επειδή είμαι επικοινωνιακός κ αυτό φαίνεται από την γλώσσα του σώματος κ κίνηση χεριών μπορείς μετά να επικοινωνήσεις λεκτικά με αγνώστους με σωστή προσέγγιση βεβαια. Όχι παρατήρηση αλλά επικοινωνία. Πχ ...μιλάς για προϊόν ..η κουβέντα θα μπορούσε να ξεκινήσει , αν είσαι ευχαριστημένη από το προϊόν
    ...για ηλικιωμένους , ΑΜΕΑ , κ εγκύους φυσικά μπορεί κάποιος να σου πει αν κοιμάσαι όρθια στην ουρά , ξυπνα καροτσάκι δίπλα σου , είναι ευγενική χειρονιμια κ όχι παρατήρηση...για το 2% ποιος χέστηκε αν είναι πλήρες ,για το κινητό κ με ποιον μιλάς χεστηκαμε πάλι , για το ντύσιμο σου ξανασχεδτηκαμε πάλι , για τον σκύλο σου μάζευε τα ΣΚΑΤΑ γιατί άμα δεν τα μαζεύετε όλοι,θ α γεμίσει σκατό όλο το τετράγωνο
    Παρατήρηση θα σου κάνω όταν βγάζεις τα μούτρα σου σελφι και σκρολαρεις στορυ με το ένα χέρι κ οδηγάς στα τυφλά . Δεν θα με σκοτώσεις επειδή μετράς τα λικες ...κ το μεσσεντζερ έχει πάρει φωτιά ???? για την νέα κολεξιόν της lancome

Senior Member
    Quote Originally Posted by tziovani View Post
    Παρατήρηση όχι , όμως επειδή είμαι επικοινωνιακός κ αυτό φαίνεται από την γλώσσα του σώματος κ κίνηση χεριών μπορείς μετά να επικοινωνήσεις λεκτικά με αγνώστους με σωστή προσέγγιση βεβαια. Όχι παρατήρηση αλλά επικοινωνία. Πχ ...μιλάς για προϊόν ..η κουβέντα θα μπορούσε να ξεκινήσει , αν είσαι ευχαριστημένη από το προϊόν
    ...για ηλικιωμένους , ΑΜΕΑ , κ εγκύους φυσικά μπορεί κάποιος να σου πει αν κοιμάσαι όρθια στην ουρά , ξυπνα καροτσάκι δίπλα σου , είναι ευγενική χειρονιμια κ όχι παρατήρηση...για το 2% ποιος χέστηκε αν είναι πλήρες ,για το κινητό κ με ποιον μιλάς χεστηκαμε πάλι , για το ντύσιμο σου ξανασχεδτηκαμε πάλι , για τον σκύλο σου μάζευε τα ΣΚΑΤΑ γιατί άμα δεν τα μαζεύετε όλοι,θ α γεμίσει σκατό όλο το τετράγωνο
    Παρατήρηση θα σου κάνω όταν βγάζεις τα μούτρα σου σελφι και σκρολαρεις στορυ με το ένα χέρι κ οδηγάς στα τυφλά . Δεν θα με σκοτώσεις επειδή μετράς τα λικες ...κ το μεσσεντζερ έχει πάρει φωτιά ???? για την νέα κολεξιόν της lancome
    Έλα δάσκαλε Τζοβάνη!

Senior Member
    Quote Originally Posted by Rainbow86 View Post
    Έλα δάσκαλε Τζοβάνη!
    Νομπελίστας ...

Senior Member
    Σε σούπερ μάρκετ εγώ έκανα παρατήρηση από λάθος τον μπέρδεψα με τον πατέρα μου. Παρατήρηση σαν προειδοποίηση μου έκαναν , για καλό μου είπαν να μην την πατήσω με κάτι άχρηστο, ακριβότερο. Για τα υπόλοιπα που έγραψες τα άκουσα και εγώ να τα λένε για κοροϊδία όχι σαν παρατήρηση. Υπάρχουν περίεργοι δεν θέλουν μηχανάκια, αυτοκίνητα, παιδιά με ποδήλατα, μια στο χωριό μου έκλεινε τον δρόμο να μην περάσει κανείς και ενοχλήσει... Τα σκυλιά δεν τα κάνουν βόλτες πάνε μόνα τους εδώ που ζω , οι γείτονες διαμαρτύρονται όταν γαβγίζουν έξω από το παράθυρο τους. Με πρόβατα και κότες υπάρχουν καταγγελίες...

Senior Member
    δεν θυμάμαι πάντως ναι έχω το φυζίκ που πολύ εύκολα κάποιος θα μιλήσει απότομα ή θα προσβάλει, ενώ μπορεί να πει κάτι ευγενικά, όπως πχ αν περπατάς στο δρόμο και πας πιο αργά ή πιο γρήγορα από κάποιον άλλο.
    σίγουρα υπάρχουν ανθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας τύπου 'να φύγετε να πάτε αλλού" που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα για αυτά που φοράς ή δε ξέρω γω τί. σίγουρα κομπλεξικοί. ή χωρίς δική τους ζωή. εγώ έχω άποψη για όσα βλέπω. αν δεν είναι πολύ στενό πρόσωπο δε μιλαω ποτέ.

Senior Member
    Quote Originally Posted by user View Post
    δεν θυμάμαι πάντως ναι έχω το φυζίκ που πολύ εύκολα κάποιος θα μιλήσει απότομα ή θα προσβάλει, ενώ μπορεί να πει κάτι ευγενικά
    Τι εννοείς όταν λες "έχω το φυζίκ"; Πιστεύεις ότι "κόβουν" τον άλλο αν τους παίρνει να του "την πουν"; Το έχω σκεφτεί αυτό, συνήθως "την πέφτουν" σε μικρότερους ηλικιακά.

Senior Member
    Τι εννοείς όταν λες "έχω το φυζίκ"; Πιστεύεις ότι "κόβουν" τον άλλο αν τους παίρνει να του "την πουν"; Το έχω σκεφτεί αυτό, συνήθως "την πέφτουν" σε μικρότερους ηλικιακά.
    Τώρα που το σκέφτομαι, πολύ πιθανόν να έχει δίκιο ο user σε αυτό που λέει. Ο κόσμος συνήθως μπορεί να αντιληφθεί σε ποιον τον παίρνει να κάνει παρατήρηση (αν τον δει π.χ χαμηλών τόνων, μικρότερο ηλικιακά και γενικώς να βγάζει την εικόνα του «άπειρου») του είναι πολύ πιο εύκολο να το παίξει εκείνος «έμπειρος» κάνοντας του παρατήρηση. Για αυτό να προσπαθείς να δείχνεις ότι δεν μασάς και να απαντάς με τον κατάλληλο τρόπο στην εκάστοτε κριτική.

Ναι μου έχει τύχει, κι αυτό το κάνουν σε όσους δίνουν την εντύπωση του εύκολου, της εύκολης λείας, του παθητικού, του μη αντιδραστικού. Κατά τον ίδιο χρόνο και τόπο άλλοι μπορεί να κάνουν ακριβώς το ίδιο με αυτό που ενόχλησε έναν τύπο ή να το κάνουν προκλητικά και χειρότερα απ' ότι εσείς αλλά να μην του λένε τίποτα. Απλά μαθαίνεις να σαι σε ετοιμότητα και να αντιλέγεις, να μην ανέχεσαι, τουλάχιστον για να μη σου μένει το απωθημένο.
    γιάννης

Quote Originally Posted by user View Post
    δεν θυμάμαι πάντως ναι έχω το φυζίκ που πολύ εύκολα κάποιος θα μιλήσει απότομα ή θα προσβάλει, ενώ μπορεί να πει κάτι ευγενικά, όπως πχ αν περπατάς στο δρόμο και πας πιο αργά ή πιο γρήγορα από κάποιον άλλο.
    σίγουρα υπάρχουν ανθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας τύπου 'να φύγετε να πάτε αλλού" που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα για αυτά που φοράς ή δε ξέρω γω τί. σίγουρα κομπλεξικοί. ή χωρίς δική τους ζωή. εγώ έχω άποψη για όσα βλέπω. αν δεν είναι πολύ στενό πρόσωπο δε μιλαω ποτέ.
    Ναι, αυτό παίζει πολύ σοβαρό ρόλο. Ένας κορμί μπορεί να κατουράει σχεδόν μπροστά τους και να μην τολμάνε να του πουν κιχ. Είναι θέμα με την πρώτη ματιά να βγάζει για δυνατός ή αδύνατος χαρακτήρας ή σωματώδης. Αυτο καθορίζει την αντίδραση και των δυο.
    γιάννης

Senior Member
    είχε γίνει ένα πείραμα πριν χρόνια με ένα παιδί μόνο του σε ένα εστιατόριο.
    στην πρώτη περίπτωση το παιδί ήταν φτωχά ντυμένο και απεριποίηητο. οι θαμώνες του εστιατορίου το θεωρησαν φυσικό να είναι μόνο του το "γυφτάκι" και αδιαφόρησαν.
    στο δεύτερο μέρος του πειράματος το παιδί φορούσε καθαρό λευκό μπουφάν -αγαπημένο στα μικρά παιδιά- και ήταν χτενισμένο με κορδέλες στα μαλλιά. ΟΛΟΙ οι θαμώνες ήταν πικραμένοι με το κακόμοιρο παιδί που έχασε τη μαμά του.

εννοώ πως ό,τι μπορούν να προσάψουν σε μένα, αν το δουν να το κάνει κάποιος άλλος τουμπεκί ψιλοκομμένο. από το τί ψωνίζεις στο σ/μ μέχρι αν έχεις σχέση με γυναίκα ή άντρα -ιδιου φύλου τέλος πάντων.
    όταν κάποιος σου δίνει κυρος ή θέλεις την εύνοιά του -παιχνίδι εξουσίας- τον κολακεύεις.
    πιστεύω ότι μας διαλεγουν οσοι μας ασκούν κριτική κι όχι το αντίστροφο.

Senior Member
    Έχω παρέμβει για κακοποίηση ζώου και κακοποίηση παιδιού. Παρατήρηση για εμφάνιση, ναι, μου έχουν γίνει, η διαφορετικότητα στην κοινωνία πάντα γίνεται προσπάθεια είτε να συνετιστεί (μέσω δημόσιας κριτικής, εξευτελισμού, αλλά και περιθωριοποίησης), και, δεν ξεχνώ ποτέ ότι η διαφορετικότητα μπορεί να φτάσει μέχρι και την προσπάθεια αφανισμού της (πόσοι άνθρωποι δεν σκοτώθηκαν λόγω της διαφορετικής τους εμφάνισης, σεξουαλικότητας, κτλ) αυτά είναι γνωστά. Το policing δε μου αρέσει και δεν το κάνω και δεν το δέχομαι ούτε σε μένα, οπότε ανταπαντώ έντονα όποτε έχει συμβεί. Πχ κάποια στιγμή μου κάνανε παρατήρηση γιατί πέρασα με το ζώο μου πάνω από τα μάρμαρα εκκλησίας, την αυλή της. Αυτό θα έπρεπε να το κάνω τουμπεκί; Όχι, τη λέω. Το κορμί που κατουράει μπροστά τους ρε Ιωάννη, γιατί σε σοκάρει αν δεν ξέρεις την αιτία; Τα σώματα έχουν διάφορες αντιδράσεις στις ανάγκες τους, αν δεν ξέρεις το γιατί δεν παρεμβαίνεις έτσι με το τίποτε. Σε περίπτωση παρέμβασης σε μένα, απαντάω ανάλογα με αυτόν που είναι απέναντί μου. Κάποια στιγμή πήγαινα γυμναστήριο και εκεί ερχόταν ένας φασίστας, ο οποίος έβρισκε μεγάλη πλάκα να κάθονται να σχολιάζει σουμουμου κάθε φορά που ήμουν εκεί και να γελάει με τα φιλαράκια του, αλλά στο και καλά όριο, γιατί δεν ήθελε να τον επιπλήξουνε οι ιδιοκτήτες. Θα έπρεπε να κάθομαι να ακούω τις παπαριές του δίχως να κάνω τίποτε; Έκανα κάτι. Δηλαδή, το bullying θέλει κάποια ενδυνάμωση για να αμυνθείς και είναι και θέμα πώς το σκέφτεσαι, αν αφήνεις να στο κάνουν γιατί έχεις εσωτερικέψει τις κρίσεις των γύρω σου και πιστεύεις αυτές τις κρίσεις, υπάρχουν και οι ενοχές, οι ντροπές, τόσα πολλές συνισταμένες.
    Έχω κάνει και την αυτοκριτική μου, προσπαθώ να σκέφτομαι αν κάποια στιγμή έχω κάνει λάθος και νομίζω πως δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην έχει κάνει, αλλά όσο αλλάζεις, πράγματα μέσα σου αλλάζουνε, βλέπεις με άλλον τρόπο τα πράγματα και κατανοείς ότι ήταν λάθος και μπορείς να παρέμβεις στον δικό σου εαυτό να το φτιάξεις. Καλά είναι να λέμε μόνο για τους άλλους, αλλά και παρατήρηση του τι κάνουμε οι ίδιες είναι σημαντική. Regulation όχι με την έννοια της αυτολογοκρισίας, αλλά με την έννοια της κατανόησης ώστε στο μέλλον να φερθώ διαφορετικά. Θέλω να πω κι άλλα, αλλά σεντόνι θα βγει. Κάποια σημεία που ήθελα να πω. Στον καθένα ανάλογα με τη συμπεριφορά του, αλλά όχι να βγάζω εμένα απέξω, αν θέλω ποτέ να με βλέπω καθαρά.

Page 1 of 2 12 LastLast