Άγχος για το φαγητό
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 8 of 8
    Senior Member

Άγχος για το φαγητό

Καλησπέρα σε όλους.
    Έχω φτάσει σε σημείο να τρώω γιατί «πρέπει». Τι εννοώ ..

Κάθε δύο τρεις ώρες πρέπει να τρώω κάτι διότι φοβάμαι την υπογλυκαιμία. Δεν έχω πάθει ποτέ και ούτε είμαι διαβητικός.

Αυτό με κουράζει αρκετά διότι πάντα πρέπει να έχω μέριμνα για την ανάλογη ποσότητα φαγητού πχ στη δουλειά αλλά και την υπόλοιπη μέρα. Φοβάμαι να αφήσω τον εαυτό μου να πεινάσει λόγω ότι κατευθείαν νιώθω ζάλη.

Το αποδίδω όμως στο άγχος γιατί αν φάω έστω και μια μπουκιά ψωμί μου περνάει. Αν ήταν όντως η ζάλη από υπογλυκαιμία δεν θα περνούσε με μια μόνο μπουκιά ψωμί και πόσο μάλλον κατευθείαν.

Βέβαια τελευταία αφήνω λίγο τον εαυτό μου να πεινάσει και νιώθω λίγο πιο ήρεμος αλλά πάλι μέσα σε όριο.

Συν ότι δεν κάνω και πολύ καλή διατροφή.

Είμαι 31 χρονων και σχετικά αδύνατος.
    Μια μέριμνα που πραγματικά με κουράζει και με φοβίζει …
    Το έχει περάσει κανέις-καμιά αυτό;
    Με το μέτρο που κρίνεις θα κριθείς * Καλό κάνεις, κακό κάνεις στο κεφάλι σου γυρνάει...

Senior Member
    Quote Originally Posted by venom View Post
    Καλησπέρα σε όλους.
    Έχω φτάσει σε σημείο να τρώω γιατί «πρέπει». Τι εννοώ ..

Κάθε δύο τρεις ώρες πρέπει να τρώω κάτι διότι φοβάμαι την υπογλυκαιμία. Δεν έχω πάθει ποτέ και ούτε είμαι διαβητικός.

Αυτό με κουράζει αρκετά διότι πάντα πρέπει να έχω μέριμνα για την ανάλογη ποσότητα φαγητού πχ στη δουλειά αλλά και την υπόλοιπη μέρα. Φοβάμαι να αφήσω τον εαυτό μου να πεινάσει λόγω ότι κατευθείαν νιώθω ζάλη.

Το αποδίδω όμως στο άγχος γιατί αν φάω έστω και μια μπουκιά ψωμί μου περνάει. Αν ήταν όντως η ζάλη από υπογλυκαιμία δεν θα περνούσε με μια μόνο μπουκιά ψωμί και πόσο μάλλον κατευθείαν.

Βέβαια τελευταία αφήνω λίγο τον εαυτό μου να πεινάσει και νιώθω λίγο πιο ήρεμος αλλά πάλι μέσα σε όριο.

Συν ότι δεν κάνω και πολύ καλή διατροφή.

αν λεγοντας οτι εισαι αδυνατος και προσεχεις την διατροφη σου εννοεις και οτι τρως μικρες ποσοτητες, ειναι φυσικο να σου συμβαινει αυτο, εφοσον δεν εχεις θεματα ζαχαρου και υπογλυκαιμιας, γιατι εισαι οριακα σε κιλα και προσλαμβανουσα ενεργεια και υποσιτιζεσαι ευκολα, γι αυτο και η αδυναμια που νοιωθεις αν δεν φας.
    εαν θελεις να μειωσεις αυτα τα τοσο συχνα γευματα, θα πρεπει να τρως περισσοτερο σε 2-3 κυρια γευματα. αν την βγαζεις με "μπουκιες", θα συνεχισεςι να κανεις αυτο που κανεις και τωρα, προσεχοντας οπως λες κι εσυ, να μην μενεις ωρες νηστικος. εγω, τετοιου ειδους αδυναμια, μονο σε περιοδους διαιτας την εχω νοιωσει γιατι γενικα κανω 1 η 2 μεγαλα γευματα. δεν τσιμπολογαω. ισως, αυτα που τρως, για τον οργανισμο σου ειναι υποσιτισμος και γι αυτο νοιωθεις αδυναμιες.
    μπορεις να καταγραψεις ενδεικτικα μια βδομαδα τι ΑΚΡΙΒΩΣ τρως και να το θερμιδομετρησεις για να δεις αν τρως καλα η υποσιτιζεσαι.
    αν δεν μπορεις μονος σου, επισκεψου εναν διατροφολογο να τον συμβουλευτεις.

Senior Member
    Quote Originally Posted by Remedy View Post
    αν λεγοντας οτι εισαι αδυνατος και προσεχεις την διατροφη σου εννοεις και οτι τρως μικρες ποσοτητες, ειναι φυσικο να σου συμβαινει αυτο, εφοσον δεν εχεις θεματα ζαχαρου και υπογλυκαιμιας, γιατι εισαι οριακα σε κιλα και προσλαμβανουσα ενεργεια και υποσιτιζεσαι ευκολα, γι αυτο και η αδυναμια που νοιωθεις αν δεν φας.
    εαν θελεις να μειωσεις αυτα τα τοσο συχνα γευματα, θα πρεπει να τρως περισσοτερο σε 2-3 κυρια γευματα. αν την βγαζεις με "μπουκιες", θα συνεχισεςι να κανεις αυτο που κανεις και τωρα, προσεχοντας οπως λες κι εσυ, να μην μενεις ωρες νηστικος. εγω, τετοιου ειδους αδυναμια, μονο σε περιοδους διαιτας την εχω νοιωσει γιατι γενικα κανω 1 η 2 μεγαλα γευματα. δεν τσιμπολογαω. ισως, αυτα που τρως, για τον οργανισμο σου ειναι υποσιτισμος και γι αυτο νοιωθεις αδυναμιες.
    μπορεις να καταγραψεις ενδεικτικα μια βδομαδα τι ΑΚΡΙΒΩΣ τρως και να το θερμιδομετρησεις για να δεις αν τρως καλα η υποσιτιζεσαι.
    αν δεν μπορεις μονος σου, επισκεψου εναν διατροφολογο να τον συμβουλευτεις.
    Ξέρεις τι γίνεται ; Δεν τη βγάζω με μπουκιές αλλά με μικρά γευματάκια.
    Αν πω τι τρώω σε μια μέρα ένας που βάζει κιλά εύκολα θα είχε φτάσει τα 100+.
    Εγώ είμαι 63 κιλά.
    Θέλω να δοκιμάσω να αφήσω τον εαυτό μου να πεινάσει καλά ώστε να φάω ποσότητα αλλά φοβάμαι

Senior Member
    Ξέρεις τι γίνεται ; Δεν τη βγάζω με μπουκιές αλλά με μικρά γευματάκια.
    Αν πω τι τρώω σε μια μέρα ένας που βάζει κιλά εύκολα θα είχε φτάσει τα 100+.
    Εγώ είμαι 63 κιλά.
    Θέλω να δοκιμάσω να αφήσω τον εαυτό μου να πεινάσει καλά ώστε να φάω ποσότητα αλλά φοβάμαι
    ναι, να πεις ΑΚΡΙΒΩΣ τι τρως σε μια μερα, αλλα με ακριβεις ποσοτητες, οχι μονο σε ειδος...
    τα κιλα συγκρινονται με το υψος. το 63 κιλα δεν λεει πολλα αν εισαι 1.70. τι υψος εχεις;
    αν θελεις να αραιωσεις τα γευματα και να τα κανεις πιο μεγαλα, να το κανεις μια μερα που θα εισαι χαλαρος σπιτι, οχι μια μερα που θα τρεχεις σε δουλειες.
    τπτ δεν προκειται να παθεις. αν νοιωσεις αδυναμια, θα εισαι καθιστος, ξεκουραστος, αν χρειαστει θα ξαπλωσεις και λιγο.
    τπτ δεν παθαινεις.
    φροντισε στο τελευταιο μικρο γευμα να εχεις πρωτεινη. πχ ενα αυγο με μια φρυγανια. το αυγο χορταινει για πολλη ωρα.

Senior Member
    Quote Originally Posted by Remedy View Post
    ναι, να πεις ΑΚΡΙΒΩΣ τι τρως σε μια μερα, αλλα με ακριβεις ποσοτητες, οχι μονο σε ειδος...
    τα κιλα συγκρινονται με το υψος. το 63 κιλα δεν λεει πολλα αν εισαι 1.70. τι υψος εχεις;
    αν θελεις να αραιωσεις τα γευματα και να τα κανεις πιο μεγαλα, να το κανεις μια μερα που θα εισαι χαλαρος σπιτι, οχι μια μερα που θα τρεχεις σε δουλειες.
    τπτ δεν προκειται να παθεις. αν νοιωσεις αδυναμια, θα εισαι καθιστος, ξεκουραστος, αν χρειαστει θα ξαπλωσεις και λιγο.
    τπτ δεν παθαινεις.
    φροντισε στο τελευταιο μικρο γευμα να εχεις πρωτεινη. πχ ενα αυγο με μια φρυγανια. το αυγο χορταινει για πολλη ωρα.
    1.72 είμαι σε ύψος.
    Τα συνήθη γεύματα που κάνω είναι γύρω στις 9 θα φάω ένα κουλούρι ή ένα τσουρεκακι με Μερέντα ή μαργαρίτα με ταχίνι . Στις 11 μαργαρίτα με κασέρι ή τυρί στη 1 κασεροκουκουλουρο. Ενδιάμεσα μπορεί κάνα φρούτο . Στις 4 πιθανών άλλη μια μαργαρίτα με κάτι μέσα. Στις 6 παρά που είμαι σπίτι θα φάω κοτόσουπα πχ με λίγη σαλάτα και στις 9 φρούτα με φρυγανιές ή κριτσίνια κλπ.
    Εννοείτε ότι οι επιλογές μου είναι πάρα πολλές και ανέφερα ένα παράδειγμα μιας ημέρας.

Το ξέρω ότι κατά βάθος δεν θα πάθω τίποτα αλλά είναι αυτός ο φόβος που με κρατάει ο μη ρεαλιστικός..

Senior Member
    H παλια συνταγη ελεγε να μην τρωτε πολλα λιπαρά και να μετρατε θερμιδες. Οταν καταλάβαμε ποση απιστευτη ζημια κάνουν τα σάκχαρα οταν προκαλουν αιχμες γλυκοζης και σε επομενο στάδιο αποκτάς μεταβολικό σύνδρομο, προδιαβήτη και ενα σωρο προβληματα υγειας, τότε το τροπάρι άλλαξε. Ο στοχος πλεον δεν ειναι τα χαμηλα λιπαρά, αλλά οι χαμηλες ποσοτητες υδατανθράκων. Ακορεστα λιπαρά, μπολικη πρωτεΐνη και λιγοι υδατάνθρακες ειναι η πιο σωστή διαιτα γενικά.

Senior Member

Έχεις μιλήσει με τον γιατρό σου γι' αυτό το σύμπτωμα; Από εκεί θα ξεκινούσα αν ήμουν στη θέση σου. Θεωρώ πιθανό πως ο γιατρός θα προτείνει να γίνουν εξετάσεις αίματος.

Μπορεί να είναι έτσι αλλά όπως γράφω πιο πάνω, εγώ θα έψαχνα μήπως υπάρχει κάποιο οργανικό αίτιο που δεν υποπτεύομαι.

Senior Member
    1.72 είμαι σε ύψος.
    Εγώ είμαι 63 κιλά.
    Όχι δεν έχω περάσει κάτι παρόμοιο. Είμαι πολλά χρόνια μεγαλύτερός σου, με πιο λίγα κιλά και πιο ψηλός απ' ότι εσύ και κάτι τέτοιο δεν το έχω περάσει. Τρώω κι εγώ μικρογευματάκια μέσα στη μέρα αλλά το βράδυ κάπως περισσότερο για να συντηρηθώ. Μπορώ όμως να φτάσω σε έντονο αίσθημα πείνας, μετά από πολλές ώρες χωρίς φαγητό, χωρίς αυτό να μου δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Αν οι συνθήκες δεν προσφέρονται για να φάω εκείνη την ώρα, το αίσθημα πείνας εξαφανίζεται μετά από λίγο. Όταν έρθει η ώρα για το φαγητό, που μπορεί να είναι πολλές ώρες μετά τη λήξη του «συναγερμού πείνας», τρώω κανονικά (ή και λίγο), χωρίς υπερβολές, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα και είμαι μια χαρά.

Πάντως συμπτώματα όπως ζάλη και αδυναμία δεν είχα ποτέ. Τουλάχιστον όχι κάτι που να μπορώ να συνδέσω με την πρόσληψη τροφής. Στις εξετάσεις αίματος που κάνω ο γιατρός μου ζητάει ανάλυση και για κάποιες βιταμίνες. Αν και δεν έχουμε μπει σε λεπτομέρειες, μου λέει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν κάποιον που τρέφεται ιδιαίτερα καλά, κάτι συμβατό με την απουσία συμπτωμάτων όπως η ζάλη που αναφέρεις. Βέβαια αυτά δε σημαίνουν ότι εσύ δεν τρέφεσαι καλά ή ότι κάτι σου λείπει. Γι' αυτό πρότεινα να ξεκινήσεις με τον γιατρό σου ώστε να σιγουρευτείς ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα ιατρικής φύσης.