Results 1 to 6 of 6
Thread: Άγχος
-
05-03-2025, 23:49 #1
Άγχος
Εχω ένα πολύ μεγάλο θέμα με το άγχος μου το τελευταίο διάστημα. Κάνω ψυχοθεραπεία και όντως νιώθω ότι με βοηθάει πάρα πολύ ωστόσο υπάρχουν στιγμές που τα συμπτώματα που έχω εμφανίζονται! Νιώθω κόμπο στο στομάχι και σαν να μην μπορώ να πάρω βαθιά ανάσα να φτάσει δηλαδή μέχρι το στομάχι ο αέρας και αισθάνομαι λόγω αυτού πιστεύω σαν ερυγες!
Φοβάμαι πάρα πολύ, όταν ξεχνιέμαι περνάει αλλά δεν παύει να υπάρχει!
Έχει κανένας παρόμοια εμπειρία;
- 05-03-2025, 23:52 #2
05-03-2025, 23:55 #3
Ναι γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
05-03-2025, 23:59 #4
06-03-2025, 00:07 #5
Μου έχουν χορηγηθεί αλλά δεν τα πήρα αποφάσισα να πορευτώ με την ψυχοθεραπεία ναι
06-03-2025, 00:26 #6
Αυτό που περιγράφεις είναι πολύ συχνό σε άτομα που βιώνουν έντονο άγχος. Ο κόμπος στο στομάχι, η δυσκολία στη βαθιά αναπνοή και η αίσθηση παγίδευσης του αέρα είναι σωματικές εκδηλώσεις του στρες και του άγχους. Στην ουσία, το σώμα σου βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, ακόμα κι αν δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.
Από τη στιγμή που κάνεις ψυχοθεραπεία και βλέπεις βελτίωση, αυτό είναι πολύ θετικό. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα συμπτώματα επιμένουν δείχνει ότι το σώμα σου χρειάζεται ακόμα χρόνο για να προσαρμοστεί σε νέες στρατηγικές διαχείρισης του άγχους.
Τι μπορεί να βοηθήσει:
1. Αναπνοές διαφράγματος – Αντί να προσπαθείς να πάρεις βαθιά ανάσα με το στήθος, προσπάθησε να αναπνέεις από το διάφραγμα (χαμηλά στην κοιλιά). Δοκίμασε να εισπνέεις από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα, να κρατάς τον αέρα για 2 δευτερόλεπτα και να εκπνέεις αργά από το στόμα για 6-8 δευτερόλεπτα.
2. Σωματική κίνηση – Το περπάτημα, η γυμναστική ή ακόμα και απλές διατάσεις βοηθούν στην απελευθέρωση της έντασης που μαζεύεται στο σώμα.
3. Ενσυνειδητότητα (Mindfulness) – Το να εστιάζεις στην παρούσα στιγμή και να παρατηρείς τις αισθήσεις σου χωρίς κριτική μπορεί να μειώσει το αίσθημα του άγχους.
4. Καταγραφή σκέψεων – Αν νιώθεις ότι το άγχος σου κορυφώνεται, γράψε σε ένα χαρτί τι ακριβώς σκέφτεσαι εκείνη τη στιγμή. Συχνά, όταν βλέπουμε τις σκέψεις μας γραμμένες, συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι τόσο ρεαλιστικές ή τρομακτικές όσο μας φαίνονται στο μυαλό μας.
5. Ρεαλιστική αντιμετώπιση – Το ότι όταν ξεχνιέσαι το σύμπτωμα περνάει, δείχνει πως το μυαλό σου παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρησή του. Μπορείς να δοκιμάσεις να επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου φράσεις όπως: «Αυτό είναι άγχος, το έχω ξαναπεράσει και πάντα περνάει».
Έχεις μιλήσει με τον θεραπευτή σου γι’ αυτά τα σωματικά συμπτώματα; Ίσως μπορεί να σε καθοδηγήσει σε τεχνικές χαλάρωσης ειδικά για τη δική σου περίπτωση. Το σημαντικό είναι να μην τα βλέπεις σαν απειλή, αλλά σαν κάτι που το σώμα σου κάνει προσωρινά λόγω του άγχους.
Είσαι ήδη σε καλό δρόμο με τη θεραπεία σου, και αυτό είναι το πιο σημαντικό!