Σωματοποίηση άγχους και εποχική κατάθλιψη με Ευερεθιστο έντερο;
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 20
    Senior Member

Σωματοποίηση άγχους και εποχική κατάθλιψη με Ευερεθιστο έντερο;

Έχει τύχει σε κάποιον να βιώνει καταθλιπτικά συμπτώματα με εποχικό μοτίβο πχ φθινόπωρο η αρχή άνοιξης όπως τώρα καλή ώρα.
    Το παρατηρώ σε μένα από τότε που διαγνώστηκε με γενικευμένο άγχος το 2018 . Πέρυσι δεν εκδήλωσα τίποτα αλλά έπαιρνα θυμάμαι βιταμίνη d3 και μαγνήσιο. Δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο πάντως θα πάω από βδομάδα να κάνω εξετάσεις σε βιταμίνες κτλ καθώς και για θυρεοειδή
    Επίσης προ 3 εβδομάδων παρουσιάζω ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό, μου είπαν για ευερέθιστο έντερο και έκανα και κάποιες εξετάσεις που μου έγραψαν. Το doralin δεν έκανα τίποτα. Μειώσα τις θερμίδες εξαιτίας του φόβου και του άγχους που μου προκαλεί αυτή την κατάσταση και χάνω και κιλά αλλά το χρειάζομαι καθώς είμαι 20+ κιλά πάνω από το κανονικό μου.
    Το θέμα με το γαστρεντερικό επιδείνωσε το άγχος μου και ασχολούμαστε όλη μέρα με αρρώστιες και ασθένειες που πιστεύω πως μπορεί να μην έχω βάση των συμπτωμάτων και της γενικότερης υγείας μου . Και ένα αίσθημα κατάθλιψης άρχισα να νιώθω τελευταία, δε ξέρω αν φταίει αυτή η κατάσταση με το έντερο πάντως έγινα απόμακρος μιλάω λιγότερο και κάθε πρωί ξυπνάω στις 6 περίπου χωρίς προφανή λόγο και νιώθω δυσφορία είτε στη μέση είτε στο στομάχι δεν έχω ιδέα! Ξεκίνησα πάλι με το άγχος υγείας ,έχω να μπω εδώ δύο χρόνια...
    Φοβάμαι να πάρω φάρμακα αντικαταθλιπτικά καθώς έχω άσχημες εμπειρίες ( έχω δοκιμάσει αρκετά )

Senior Member
    Quote Originally Posted by Iwsif95 View Post
    Έχει τύχει σε κάποιον να βιώνει καταθλιπτικά συμπτώματα με εποχικό μοτίβο πχ φθινόπωρο η αρχή άνοιξης όπως τώρα καλή ώρα.
    Το παρατηρώ σε μένα από τότε που διαγνώστηκε με γενικευμένο άγχος το 2018 . Πέρυσι δεν εκδήλωσα τίποτα αλλά έπαιρνα θυμάμαι βιταμίνη d3 και μαγνήσιο. Δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο πάντως θα πάω από βδομάδα να κάνω εξετάσεις σε βιταμίνες κτλ καθώς και για θυρεοειδή
    Επίσης προ 3 εβδομάδων παρουσιάζω ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό, μου είπαν για ευερέθιστο έντερο και έκανα και κάποιες εξετάσεις που μου έγραψαν. Το doralin δεν έκανα τίποτα. Μειώσα τις θερμίδες εξαιτίας του φόβου και του άγχους που μου προκαλεί αυτή την κατάσταση και χάνω και κιλά αλλά το χρειάζομαι καθώς είμαι 20+ κιλά πάνω από το κανονικό μου.
    Το θέμα με το γαστρεντερικό επιδείνωσε το άγχος μου και ασχολούμαστε όλη μέρα με αρρώστιες και ασθένειες που πιστεύω πως μπορεί να μην έχω βάση των συμπτωμάτων και της γενικότερης υγείας μου . Και ένα αίσθημα κατάθλιψης άρχισα να νιώθω τελευταία, δε ξέρω αν φταίει αυτή η κατάσταση με το έντερο πάντως έγινα απόμακρος μιλάω λιγότερο και κάθε πρωί ξυπνάω στις 6 περίπου χωρίς προφανή λόγο και νιώθω δυσφορία είτε στη μέση είτε στο στομάχι δεν έχω ιδέα! Ξεκίνησα πάλι με το άγχος υγείας ,έχω να μπω εδώ δύο χρόνια...
    Φοβάμαι να πάρω φάρμακα αντικαταθλιπτικά καθώς έχω άσχημες εμπειρίες ( έχω δοκιμάσει αρκετά )
    Αυτό που περνάς τώρα μοιάζει πολύ με αυτό που λέμε άξονας εγκεφάλου-εντέρου. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει το γαστρεντερικό σου σύστημα και το αντίστροφο, γι’ αυτό και κάθε φορά που έχεις θέμα με το έντερο, το άγχος σου εκτοξεύεται. Το σώμα σου μπαίνει σε μια κατάσταση υπερδιέγερσης, που μπορεί να προκαλεί ακόμα και το πρωινό ξύπνημα με δυσφορία.

Το ότι πέρυσι ήσουν καλά όταν έπαιρνες βιταμίνες (D3 και μαγνήσιο) δεν είναι τυχαίο, αφού η έλλειψή τους μπορεί να επηρεάζει τόσο το νευρικό σύστημα όσο και τη διάθεση. Καλά κάνεις και πας για εξετάσεις, γιατί αν υπάρχει ανεπάρκεια, μπορεί να είναι ένας παράγοντας που σε ρίχνει.

Το πιο σημαντικό τώρα είναι να σταματήσεις να εστιάζεις όλη σου την προσοχή στα συμπτώματα. Το άγχος υγείας λειτουργεί ύπουλα—όσο το ταΐζεις με σκέψεις, τόσο μεγαλώνει. Οι εξετάσεις θα σε καθησυχάσουν, αλλά το μεγαλύτερο βήμα θα είναι να βάλεις μικρές σταθερές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να αποφορτιστείς, όπως:
    ✔️ Να βάλεις λίγη ήπια άσκηση στην καθημερινότητά σου (π.χ. περπάτημα)
    ✔️ Να συνεχίσεις με τις βιταμίνες που σε βοήθησαν στο παρελθόν
    ✔️ Να δοκιμάσεις τεχνικές χαλάρωσης (π.χ. αναπνοές, διαλογισμό)
    ✔️ Να περιορίσεις το ψάξιμο για ασθένειες—σοβαρά, αυτό είναι το πιο σημαντικό!

Senior Member
    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου Rainbow.
    Εσύ πως τα πας ;

Senior Member
    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου Rainbow.
    Εσύ πως τα πας ;
    Και εγώ δεν είμαι πολύ καλά τον τελευταίο καιρό.. παλεύω με κρίσεις πανικού, ειδικότερα το βράδυ στον ύπνο αλλά και κατά την διάρκεια της ημέρας και όταν νιώθω ότι πάει να μου έρθει αγχώνομαι και αυτόματα με πιάνει κόψιμο και τρέχω στην τουαλέτα. Και η εμετοφοβια που έχω επιδεινώνει τα συμπτώματα, καθώς κατά την κρίση πανικού πολλές φορές έχω τάση για εμετό (αυτό ωστόσο στην πραγματικότητα είναι προϊόν του εγκεφάλου διότι ποτέ δεν κάνω εν τέλη), ε και είναι ένας φαύλος κύκλος στην ουσία. Υποψιάζομαι ότι είτε προέρχεται από την διακοπή των χαπιών που έκανα πρόσφατα, είτε επειδή έπαθα μια φορά κατά την διάρκεια της νύχτας (κρίση πανικού) και τώρα λειτουργεί σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Κοινώς ότι φοβόμαστε γίνεται.
    Και δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω. Να λάβω εκ νέου αγωγή επειδή πιθανόν μου έκανε κακό η διακοπή ή αυτές οι κρίσεις πανικού είναι προσωρινές παρενέργειες λόγω της διακοπής και θα υποχωρήσουν στην συνέχεια; Δεν ξέρω, έχω μπερδευτεί.

Senior Member
    Πάντως και εγώ είμαι από τις περιπτώσεις όπου το άγχος και οι κρίσεις πανικού μου τα «σκάνε» στο έντερο και είναι ενοχλητικό αλλά και άβολο, ειδικότερα σε δημόσιους χώρους. Γιατί όταν υπάρχει και ο φόβος της «έκθεσης» τα συμπτώματα γίνονται τρις χειρότερα.

Senior Member
    Αν σε βοηθάει η αγωγή και την παλεύεις με τις παρενέργειες κι εφόσον βλέπεις ότι σε παίρνει πολύ απο κάτω και γίνεται ανυπόφορο ,η σωστη αγωγη ειναι λύτρωση πιστεύω . Αν πάλι βλεπεις ότι διαχειρίζεται η κατάσταση μείνε χωρίς φάρμακα καθώς με την εμπειρία έχω καταλάβει ότι όσο περνάνε τα χρόνια μαθαίνουμε να κοντρολάρουμε καλύτερα το άγχος μας κτλ .Βέβαια κάθε άνθρωπος ξέρει καλύτερα τον εαυτό του και τις αντοχές του , κάποιοι δεν έχουν την δύναμη και το σθένος και παίρνουν αμέσως φάρμακα δίχως να κάνουν προσωπικό αγώνα και επαναπαύοντε εκεί. Μετά τα κόβουν και μάλιστα πρόωρα και έχουν πισωγύρισματα

Senior Member
    Noμιζω οτι οποιος ειναι ορθολογιστης, ζυγιζει τα υπερ και τα κατά και αναλογα με το προς τα που γέρνει η πλάστιγγα, αποφασίζει τι ειναι προτιμότερο. Ομως για να παρθει μια τετοια αποφαση, πρεπει να γνωριζεις την πραγματικοτητα και οχι να νομιζεις οτι γνωριζεις, με κινδυνο να κάνεις λάθος και ετσι η αποφαση να αποδειχτει λανθασμένη. Οσοι αμφιταλαντευονται για την χρηση ή μη χρηση φαρμάκων, καλο ειναι να παρουν ιατρικές γνωμες απο ψυχιατρους-νευρολογους-καρδιολογους-ηπατολογους κτλ. Το αν θα παρεις αγωγη ή οχι, δεν εχει να κανει μονο με τα συμπτώματα της ψυχικης νοσου, αφου τελικά επηρεαζει καθολικά την υγεια. Καρδιά, αρτηριες, εγκέφαλος, ήπαρ, στομάχι κτλ. ολα τα οργανα θα επηρεασουν απο την ληψη ή μη ληψη φαρμακευτικής αγωγής κατα της καταθλιψης-δυσθυμιας-ΓΑΔ κτλ. Υποψιν οτι οι περισσοτεροι δεν μπαινουν καν στον κοπο να ρωτησουν τον επιβλεποντα ιατρο, απο τι ακριβως πάσχουν, δηλαδη να ζητησουν καθολική διάγνωση. Οι περισσοτεροι πασχοντες απο αγχωδεις διαταραχές εχουν τουλάχιστον και μια ακομα συννοσηρότητα, συνηθως καταθλιψη, δυσθυμια ή διπολική διαταραχή.

Senior Member
    Όχι. Σε μένα η σκοτεινή και ψυχρή εποχή επιδρά με τρόπο αντίθετο από αυτόν με τον οποίο επιδρά στον γενικό πληθυσμό.

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή δεν εμπλέκει άμεσα το γαστρεντερικό αλλά μπορεί να έχει έμμεσες διασυνδέσεις μ' αυτό. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D3 μπορεί να βοηθήσει και αποτελεί μέρος της θεραπείας.

Η αφύπνιση στις 6, γιατί σε παραξενεύει; Αν έχεις κοιμηθεί αρκετά δεν είναι περίεργο να ξυπνήσεις μόνος σου («χωρίς προφανή λόγο»). Όταν όμως το γαστρεντερικό δεν πηγαίνει καλά, τότε μπορεί να αναστατωθεί ολόκληρη η ζωή σου γιατί υπάρχει άμεση σχέση με το νευρικό σύστημα. Λογικό άλλωστε, αφού εκεί επιτελούνται πρωτεύουσας σημασίας λειτουργίες του οργανισμού.

Πρέπει σε πρώτη φάση να κάνεις όλες τις δυνατές εξετάσεις ώστε να βρεθεί τι συμβαίνει. Αν δεν υπάρξουν παθολογικά ευρήματα και η λύση είναι τα αντικαταθλιπτικά, μπορείς πριν φτάσεις εκεί να δοκιμάσεις γεμμοθεραπεία.

Senior Member
    hexa3 cbd πάρτο κ θα μου κάνεις εικονα . Την αγάπη μου

Senior Member
    Εμένα το ψυχολογικό με έχει επηρεάσει στο ουρικό. Εδώ και πολλά χρόνια έχω πρόβλημα με την συχνοουρια και δε νιώθω την κύστη μου άδεια ενώ οι εξετάσεις είναι καθαρές που έχω κάνει. Δεν ξέρω εάν αντιμετωπίζεις παρόμοιο πρόβλημα και τι έχεις κάνει γι'αυτό.

Senior Member
    Όχι δεν έχω θέμα με το ουρικο
    Ένα σπαστικό σύμπτωμα είναι αυτό το εσωτερικό τρέμουλο που νιώθω σαν δόνηση στο σώμα. Έχω και δισκοκηλη και κακό στρώμα επίσης .Καθημερινά ξυπνάω 6 το πρωί δε ξέρω πως γίνεται αυτό!
    Και νιώθω αυτή τη δόνηση και πονο στην περιοχή που έχω την δισκοκηλη νομίζω.

Senior Member
    Καλημέρα. Έχω κι εγώ προβλήματα μυοσκελετικά, κήλη και στένωση δίσκων, και με βοηθά πάρα πολύ το ασκησιολογιο που μου έδωσε φυσιατρος. Το στρώμα είναι πολύ μαλακό και βουλιάζει; Αυτό δεν κάνει καλό στη μέση.

Senior Member
    Καλημέρα.
    Το στρώμα είναι για πέταμα πραγματικά

Senior Member
    Να πας σε καταστήματα να τα δοκιμάσεις πριν αγοράσεις άλλο.

Senior Member
    Αυτό με το εσωτερικό τρέμουλο δεν μπορ ω να το κατανοήσω και με τρομάζει γιατί με αφυπνιζει ενώ κοιμάσαι κανονικά και βλέπω κι όνειρα . Πάντα γύρο στις 6 το πρωί. Να ναι το έντερο που συσπατε ή εκκρινει υγρα ?

Page 1 of 2 12 LastLast