Εποχική κατάθλιψη
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 6 of 6
    Senior Member

Εποχική κατάθλιψη και σωματοποίηση άγχους

Έχει τύχει σε κάποιον να βιώνει καταθλιπτικα συμπτώματα με εποχικό μοτίβο πχ φθινόπωρο η αρχές άνοιξης όπως τώρα καλή ώρα.
    Το παρατηρώ σε μένα από τότε που διαγνώστηκα με γενικευμένο άγχος το 2018 . Πέρυσι δεν εκδήλωσα τίποτα αλλά έπαιρνα θυμάμαι βιταμίνη d3 και μαγνήσιο. Δε ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο πάντως θα πάω από βδομάδα να κάνω εξετάσεις σε βιταμίνες κτλ καθώς και για θυρεοειδή
    Επίσης προ 3 εβδομαδων παρουσιάζω ενοχλήσεις στο γαστρεντερικο, μου είπαν για ευερεθιστο έντερο και έκανα και κάποιες εξετάσεις που μου έγραψαν. Το doralin δεν έκανα τίποτα. Μείωσα τις θερμίδες εξαιτίας του φόβου και του άγχους που μου προκαλεί αυτή η κατάσταση και χάνω και κιλά αλλά το χρειάζομαι καθώς είμαι 20+ κιλά πάνω από το κανονικό μου.
    Το θέμα με το γαστρεντερικο επιδεινωσε το άγχος μου και ασχολουμε όλη μέρα με αρρώστιες και ασθένειες που πιστεύω πως μπορεί ν έχω βάση των συμπτωμάτων και της γενικότερης υγείας μου . Και ένα αίσθημα κατάθλιψης άρχισα να νιώθω τελευταία, δε ξέρω αν φταίει αυτή η κατάσταση με το έντερο πάντως έγινα απόμακρος μιλάω λιγότερο και κάθε πρωί ξυπνάω στις 6 περίπου χωρίς προφανή λόγο και νιώθω δυσφορία είτε στη μέση είτε στο στομάχι δεν έχω ιδέα! Ξεκίνησα πάλι με το άγχος υγείας ,έχω να μπω εδώ δύο χρόνια...
    Φοβάμαι να πάρω φάρμακα αντικαταθλιπτικα καθώς έχω άσχημες εμπειρίες ( εχώ δοκιμάσει αρκετά )
    Last edited by Iwsif95; 08-03-2025 at 16:51.

Senior Member
    Εγώ για το ευερέθιστο έντερο είδα μεγάλη διαφορά με προβιοτικα (όχι με όλα) και με τα αντικαταθλιπτικά.

Senior Member
    Μπορείς να αναφέρεις ενδεικτικά τι σε βοήθησε Niels ;
    Το βράδυ κοιμήθηκα χάλια με αγχος και σκέψεις αρνητικές τύπου θα ξεκινήσω πάλι φάρμακα παλιά τα ίδια κτλ

Senior Member
    Καταρχάς, εννοείται να τις κάνεις τις εξετάσεις. Και ο θυρεοειδής και οι βιταμίνες b12, φυλλικό οξύ, d ειδικά σε εμάς που έχουμε διαταραχές στη διάθεσή μας πιστεύω πως πρέπει να είναι σε βέλτιστα επίπεδα. Εγώ παίρνω τακτικά συμπληρώματα σε δόσεις συντήρησης (d, b12, b complex, folic acid, zinc, fish oil, probiotics). Οι ψυχίατροι αποδέχονται την b12 και θυρεοειδή, οι πιο πολλοί όμως δεν ασχολούνται με αυτά και συστήνουν απευθείας αγωγή. Εγώ έχω κάνει ψυχοθεραπεία πάνω από πέντε χρόνια αλλά ανεξάρτητα από το πόσο και σε ποια πράγματα με βοήθησε αποφάσισα να παίρνω αγωγή σε μόνιμη βάση γιατί κουράστηκα να υποτροπιαζω και να ταλαιπωρουμαι. Δεν λέω ότι δεν έχουν αρνητικά τα φάρμακα (ειδικά στη λίμπιντο) αλλά το άγχος με διαλύει χωρίς αυτά. Συγκεκριμένα έχω πρόβλημα αϋπνίας, ευερεθιστότητα και ξεσπάσματα, έμμονες ιδέες κλπ. Ειδικά για το ευερέθιστο έντερο πριν την αγωγή με βοήθησε το vivomix (η σκόνη). Είναι ακριβό, αλλά επειδή είναι πολύ δυνατό, δεν χρειάζεται να το παίρνει καθημερινά κάποιος. Διευκρινίζω ότι με αυτό μειώθηκαν οι επισκέψεις στην τουαλέτα. Αν έχεις το αντίθετο, δηλαδή δυσκοιλιότητα, μην πάρεις αυτό. Ρώτα ο,τι άλλο θες

Senior Member
    Εγώ έχω το αντίθετο. Δυσκοιλιότητα.
    Είχα και κάποιες μεμονωμένες διαρροιες πριν ξεκινήσει η ιστορία αυτή.

Αλλά ψάχνοντας σε παλαιότερα post μου βλέπω ότι παλι αναφερόμουν σε ευερεθιστο έντερο και πάλι έλεγα ότι τρώω σαβούρες και θα τις κόψω τρομάρα μου.

Εύχομαι να μη χρειαστεί να πάρω αντικαταθλιπτικα πάλι μόνο κακό μου προκαλούσαν, λες και ήμουν κάποιος άλλος. Μόνο το σεροξατ με βοήθησε για λίγους μήνες που το πήρα.
    Τη δεύτερη φορά που το ξεκίνησα με ξεσκισε στις παρενέργειες και το έκοψα.
    Από το 2022 έχω να πάρω αντικαταθλιπτικο. Το φοβάμαι και γενικός φοβάμαι τις ουσίες. Προς το παρόν librocol είναι για άγχος που χτυπάει στο γαστρεντερικο.
    Ελπίζω να βοηθήσει
    Εννοείται εξετάσεις ώστε να ανεβάζουμε επίπεδα όπου χρειάζεται καθώς και ισορροπημένη διατροφή γιατί το είχα παρακάνει κάθε μέρα junk food ! Λίγο αυτό λίγο το άγχος που έτσι κι αλλιώς έχω σαν προσωπικότητα .. πολύ θέλει το έντερο για να τα φτύσει;
    Απλά τώρα έχω και άγχος για την έκβαση αυτής της καταστασης, δε θέλω να νιώθω έτσι για πάντα, είναι κουραστικό

Senior Member
    Το junk food (υπερβολική ζάχαρη μέσω γλυκών, αναψυκτικών, υπερβολικό αλάτι κλπ) αλλά και η καφεΐνη (καφές, σοκολάτα) δεν κάνουν καλό στο άγχος. Για τη δυσκοιλιότητα κεφίρ, μαρμελάδα δαμάσκηνο, φρούτα και λαχανικά, δηλαδή σαλάτα (μικρή) σε κάθε γεύμα πιστεύω θα βοηθήσουν. Από προβιοτικα τα bio kult every day για δυσκοιλιότητα, εμένα με βοήθησαν.