Results 1 to 3 of 3
Thread: Ψυχολογικό ή παθολογικό
-
09-03-2025, 18:41 #1
Ψυχολογικό ή παθολογικό
Καλησπέρα, έχω να γράψω απ το 2022….τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η ζωή μου . Συγκεκριμένα απ το 2018, όπου έπαθα κρίση πανικού έχοντας αρκετούς παλμούς και τάσεις λιποθυμίας αρκετά συχνά . Ύστερα από εξετάσεις σε εξωτερικό καρδιολόγο 2-3 τρίπλεξ σε διάστημα 4 μηνών , αρκετά καρδιογραφήματα, εξετάσεις θυρεοειδή , γενικές , ακτινες θώρακα δεν βρέθηκε τίποτα.Παρόλα αυτά εγώ συνέχιζα να έχω τα ίδια συμπτώματα καθώς και ταχυκαρδίες αρρυθμίες κι άλλα. Είχα μεγάλο πρόβλημα εκείνα τα χρόνια , καθώς φοβόμουν να πηγαίνω στη σχολή μου,να βγαίνω έξω.Μέρα νύχτα να μετράω τους παλμούς μου , να μετράω την πίεση μου.Ο ψυχολόγος με βοήθησε αρκετά και μέρα με τη μέρα ένιωθα καλύτερα . Τελευταία όμως ύστερα από ένα ατύχημα που είχα το καλοκαίρι με αποτέλεσμα δύο χειρουργεία στη σεζόν στο νησί που ήμουν νιώθω κάθε μέρα και χειρότερα . Τα συμπτώματα πάντα τα είχα ταχυκαρδίες κλπ απλά δεν τα σκεφτόμουν με το παραμικρό , και δεν φοβόμουν να κάνω πράγματα όπως ταξίδια κλπ. Τους τελευταίους μήνες ξανά γύρισαν όλα τα συμπτώματα ,κάθομαι υπέρ αναλύω τα πάντα στο μυαλό μου , άρρωστοφοβικός,αγχώδης,ότι αρρώστια βρω νομίζω την έχω,ότι με πονάει νομίζω πως είναι κάτι σοβαρό.Τελευταία παθαίνω κάτι διπλοχτυπους στην καρδιά μου, σαν να κάνει έναν επιπλέον χτύπο έξτρα , κυρίως όταν ξαπλώνω ή μετά το φαγητό . Επίσης βλέπω και το σφυγμό της καρδιάς μου συνέχεια στο λαιμό μου , όταν πάω στον καθρέφτη μπροστά βλέπω το χτύπο της στο λαιμό μου (δεν ξέρω αν έγινα σαφής, ή αστείος ) η παλμοί μου είναι 60-100 το λεπτό,απλά τις περισσότερες φορές τους νιώθω έντονα σαν να τραντάζομαι από αυτούς. Γενικά έχω άγχος για όλα Δεν ξέρω τι να κάνω , αν έχω κάτι παθολογικό , ή είναι στο μυαλό μου όλα αυτά . Επισης έχω και φόβο να φύγω μακρυά απ την πόλη μου , θέλω να πάω ταξίδια καθως έκανα αρκετά ταξίδια είτε Ελλάδα είτε εκτός , και με τρομάζει να φύγω απ την πόλη μου μη πάθω κάτι .Να σημειώσω πως έχω κάνει αρκετά τρίπλεξ για την ηλικία μου μου το είχε πει και ο καρδιολόγος μου , ο οποίος με εξετάσει από μικρό . Το τελευταίο μου τρίπλεξ καρδιάς ήταν στα μέσα του 2020 .Το τελευταίο μου καρδιογράφημα εξετάσεις γενικές αίματος , κι ακτίνα θώρακα τα έκανα τον Ιούλιο όπου ήταν όλα καθαρα. Αξίζει να ασχοληθώ με εξετάσεις ; Κάθε πότε είναι καλό να επαναλαμβάνω την εξέταση υπέρηχο καρδιάς , είμαι 25 έχω κάνει τουλάχιστον 7-8 +πόσα έξτρα καρδιογραφήματα .
- 09-03-2025, 20:00 #2
Μάλλον βίωσες «τραυματικές» καταστάσεις, οπότε αυτό έχει ως αποτέλεμα να φοβάσαι ότι θα επαναληφθούν, άρα κατά συνέπεια εξακολουθείς να έχεις τα ίδια συμπτώματα παρά τις «καθαρές» εξετάσεις. Κατά τη δική μου προσωπική άποψη έχεις μπει σε ένα φαύλο κύκλο άγχους και φοβιών, οπότε δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να μπαίνεις σε διαδικασίες εξετάσεων κτλ.. τα ψυχικά θέματα δεν λύνονται με εξετάσεις καθώς τις περισσότερες φορές είναι «ασθένειες» του μυαλού. Άμα νιώθεις ότι αυτή η κατάσταση επηρεάζει την καθημερινότητα σου και ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς τα συμπτώματα μόνος σου μια επίσκεψη σε ψυχίατρο ίσως να σε βοηθούσε προκειμένου να κρίνει αν χρειάζεται να ξεκινήσεις φαρμακευτική αγωγή. Όχι τίποτα άλλο, για να μην «μένεις» πίσω στην ζωή και νιώθεις ότι χάνεις πράγματα λόγω του άγχους σου. Και μετά σταδιακά ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα δεις αλλαγή ξεκίνα να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστουσαν πριν. (Π.χ ταξίδια) κυρίως για να δεις αν υπήρξε κάποια πρόοδος με τα αντικαταθλιπτικά.
Αν και για μένα μπορείς ακόμα και τώρα να ξεκινήσεις να πηγαίνεις «κόντρα» στους φόβους σου για να δεις αν το άγχος σου αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, ή αν είναι προϊόν του εγκεφάλου σου. Με το να κάθεσαι σπίτι, να υπεραναλυεις και να αγχώνεσαι θα μένεις στάσιμος. Και κάπως έτσι επιδεινώνεται η κατάσταση.
09-03-2025, 22:27 #3
Εισαι ατυχος μαλλον. Οταν εκανα κι εγω κατι παρομοιο το 2008, ο πρωτος καρδιολογος που με ειδε, μου ειπε. "Δεν με χρειαζεσαι. Δεν χρειαζεσαι κανεναν καρδιολογο. Πηγαινε σε νευρολογο ", (μαλλον δεν ηθελε να μου πει πηγαινε σε ψυχιατρο, γιατί θα με τρόμαζε). Ετσι με σταματησε γιατι καταλαβε πως πηρα τον λαθος δρομο που παιρνουν οι περισσοτεροι ασθενεις και μου εδωσε να καταλαβω αυτο που πιστευα βαθια μεσα μου. Το προβλημα δεν λυνεται με γιατρους που ασχολουνται με τα συμπτωματα, αλλά με γιατρους που ασχολουνται με τα αίτια του προβληματος. Ο καθηγητης πανεπιστημιου που ήταν και ο πρωτος μου ψυχιατρος (εχει συνταξιοδοτηθει και εκλεισε το ιατρειο) ευτυχως για μενα εκανε την σωστη διαγνωση και ευτυχως μου προτεινε και το σωστο φάρμακο για την δικη μου περιπτωση, ετσι σώθηκα απο μια μαρτυρικη ζωη γεματη χτυποκαρδια, κρισεις πανικου, καταθλιψη και ισως και χειροτερα... Δεν ξερω που θα ημουν τωρα... Παντως στο Post που εγραψες, αναφερεις ψυχολογο μόνο και όχι ψυχίατρο/νευρολογο.