Results 16 to 24 of 24
-
26-09-2009, 20:21 #16
Originally posted by melene
πολυ καλο και κατατοπιστικοτατο πετραν.ευχαριστω που το ποσταρες
Thanks melene!
Πάντως είναι ενοχλητικότατη κατάσταση η ΓΑΔ, όταν τα συμπτώματα είναι σε έξαρση νιώθεις σαν να έχεις έναν έντονο και μόνιμο ψυχοσωματικό πονόδοντο λολ.
- 26-09-2009, 20:24 #17
Λοιπόν παίδες πάω έξω...γιατί και ο αγχωτικός φαντάρος χρειάζεται να διασκεδάσει!
Άντε πηγαίνετε και εσείς μια βολτίτσα τώρα!
Θα συνεχίσω το posting after.
26-09-2009, 20:25 #18
και εγω μαλλον θα βγω να πιω...ΕΝΑ ποτο,μονο ΕΝΑ
[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
26-09-2009, 21:33 #19
πετραν ελπιζω να το δεις και να μου απαντησεις συντομα μιας και με ψιλοαγχωσες αθελα σου..ειδικα με αυτο το 19τα εκατο να παθω μειζωνα καταθλιψη-ω θεε μου!!-.εχεις δοκιμασει γνωσ-συμπεριφ-θεραπεια?αν ναι εχει οντως αυτα τα θεαματικα αποτελεσματα που λενε?σκεφτομαι να το κανω αν και με την ψυχοθεραπεια εχω συνειδητοποιησει οτι εχω αρκετα θεματα να λυσω περα απο το κλινικο κομματι.ομως επειδη ειναι αρκετα κουραστικο το αγχος καθως και η αγοραφοβια ως απορροια των κρισεων μου θα ηθελα κατι που τουλαχιστον θα με κανει να σταματησω αυτες τις αυτοματες αρνητικες σκεψεις και τις φοβιες που απεκτησα απο τις κρισεις και μετα.πιστευεις οτι υπαρχει πραγματικα λυση-γιατρεια?πιστευεις στα αληθεια πως μπορει να υπαρξει πληρης αποκατασταση και να ξαναγυρισει αυτος ο διακοπτης?
27-09-2009, 18:17 #20
πετραν ελπιζω να το δεις και να μου απαντησεις συντομα μιας και με ψιλοαγχωσες αθελα σου..ειδικα με αυτο το 19τα εκατο να παθω μειζωνα καταθλιψη-ω θεε μου!!-.εχεις δοκιμασει γνωσ-συμπεριφ-θεραπεια?αν ναι εχει οντως αυτα τα θεαματικα αποτελεσματα που λενε?σκεφτομαι να το κανω αν και με την ψυχοθεραπεια εχω συνειδητοποιησει οτι εχω αρκετα θεματα να λυσω περα απο το κλινικο κομματι.ομως επειδη ειναι αρκετα κουραστικο το αγχος καθως και η αγοραφοβια ως απορροια των κρισεων μου θα ηθελα κατι που τουλαχιστον θα με κανει να σταματησω αυτες τις αυτοματες αρνητικες σκεψεις και τις φοβιες που απεκτησα απο τις κρισεις και μετα.πιστευεις οτι υπαρχει πραγματικα λυση-γιατρεια?πιστευεις στα αληθεια πως μπορει να υπαρξει πληρης αποκατασταση και να ξαναγυρισει αυτος ο διακοπτης?
Γεια σου melene. Καταρχάς, το 10-15% του συνολικού γυναικείου πληθυσμού προβλέπεται να εμφανίσει μείζωνα κατάθλιψη έτσι και αλλιώς οπότε χαλάρωσε! (η κατάθλιψη θεωρείται το κρυολόγημα των ψυχικών διαταραχών) Κοίτα, το 19% σημαίνει ότι περίπου 2 στους 10 θα αποκτήσουν κατάθλιψη και αυτό γνωρίζω καλά ότι συμβαίνει όταν η ΓΑΔ ταλαιπωρεί κάποιον για πολλά χρόνια, είπαμε προσπάθησε να μην υπερ-εκτιμάς το κίνδυνο! Δηλαδή είναι 19% όχι 59% η 69% η κάτι τέτοιο. Αν κάνεις ΓΣΘ θα δεις ότι θα δουλέψεις πολύ με αυτούς τους τρόπους σκέψεις, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά. Επίσης δεν είναι ότι μια μέρα θα ξυπνήσεις και θα πεις \"πωωω νιώθω πολύ down μάλλον εμφάνισα και κατάθλιψη!\", προφανώς η κατάθλιψη αναπτύσεται αργά, με τις σκέψεις σου σταδιακά να γίνονται όλο και ποιο αρνητικές ενώ παράλληλα αισθάνεσαι να απολαμβάνεις όλο και λιγότερο τα πράγματα που σου αρέσουν. Αν ποτέ αρχίζει και συμβαίνει αυτό,είναι στο χέρι σου να το αναγνωρίσεις και να κάνεις τις ανάλογες προσπάθειες να το σταματήσεις. Ακόμα και από αυτούς που θα εμφανίσουν μείζωνα κατάθλιψη, το 20% προβλέπεται να γίνει εντελώς καλά από μόνο του χωρίς καμιά βοήθεια.
Melene, αν και δεν έχω δοκιμάσει ο ίδιος ΓΣΘ, γνωρίζω από κάποιες γνώσεις που έχω και την πρακτική μου ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Το μόνο πρόβλημα είναι ο χρόνος και το χρήμα, αν και φαντάζομαι ότι άμα είσαι αθήνα (που δεν ξέρω) κάτι πρέπει να γίνεται χωρίς λεφτά. Δεν ξέρω και με τα ταμία αν καλύπτουν τίποτα οπότε θα σου λεγα να το ψάξεις και αυτό. Λαμβάνεις καθόλου φαρμακευτική αγωγή?
Επίσης σίγουρα έχεις ΓΑΔ? Μήπως έχεις κρίσεις πανικού με αγοραφοβία? Αν και μπορεί να συνυπάρχουν είναι διαφορετικές καταστάσεις. Η ΓΣΘ στις κρίσεις πανικού με αγοραφοβία έχει πολύ ποιο θεαματικά αποτελέσματα (60-80%) από αυτά που έχει στην ΓΑΔ που αν και θεωρείται γενικά κάπως ποιο ελαφριά κατάσταση (αν και σχετικό είναι και αυτό γιατί μπορεί να υπάρχει σε διαφορετικούς βαθμούς σοβαρότητας)εκτιμάται ότι είναι ποιο δύσκολο να \"φύγει\". Εγώ προσωπικά είχα κρίσεις πανικού με αγοραφοβία για 2-3 χρόνια ενώ ήμουν φοιτητής στην Αγγλία (αλλά παραδόξως, τις ποιο πολλές τις πάθαονα μαζεμένες ενώ ήμουν διακοπές στην Ελλάδα, ενώ την πρώτη και την ποιο εφιαλτική κρίση από όλες την έπαθα ενώ ήμουν για καφέ με τους φίλους σε διακοπές του πάσχα!) αλλά τα τελευταία 3-4 χρόνια δεν έχω καθόλου. Βοήθησε γενικά ότι σπούδαζα έξω, και αναγκαστικά έπρεπε να παίρνω αεροπλάνα και γενικά να είμαι ποιο αυτόνομος, συν του ότι προσπάθησα να εφαρμώσω και λίγο κάποιες γνώσεις από την γνωστική που ήξερα στον εαυτό μου και έτσι όταν άλλαξα τον τρόπο σκέψης μου, μαζί της εξαφανίστηκε εντελώς και η αγοραφοβία. Δεν πείρα ποτέ ούτε ένα φάρμακο για αυτή την κατάσταση. Πιστεύω ωστόσο ότι ψήγματα κάποιων συμπεριφορών από τις κρίσεις πανικού έχουν μείνει (π.χ. η συνεχής \"σάρωση\" των αισθήσεων του σώματος όταν αγχώνομαι, κάτι φυσικά που χειροτερεύει την κατάσταση) και πιστεύω ότι αυτά συμβάλλουν στα σωματικά συμπτώματα της ΓΑΔ που στην δικιά μου περίπτωση μπορούν να γίνουν πολύ ενοχλητικά (πονίδια και καούρες στο στομάχι, ταχυκαρδίες out of the blue και φούσκωμα μετά το φαγητό κλπ.).
Φυσικά η έντονη νοητική και σωματική δραστηριότητα, η δημιουργικότητα, η επίλυση προβλημάτων, η έντονη σκέψη, όταν συνεισφέρεις και συμβάλεις κάπου, τα σπορ και οι εργασίες γενικά που \"αποροφούν\" το σώμα και το μυαλό (η λεγόμενη \"ροή\", flow) είναι ασπίδα για όλες τις αγχώδεις και συναισθηματικές διαταραχές, άλλωστε σε όλες αυτές τις δραστηριότητες το σεροτονεργικό σύστημα (που είναι ο στόχος από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα) \"ενεργοποιείται\"΄έντονα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πάθεις ποτέ τίποτα, απλά μειώνονται οι πειθανότητες. Επίσης άμα έχεις ήδη κάτι από αυτά μπορεί να υπάρξει σημαντική βελτίωση. Γενικά η λύση είναι δράση, δράση και πάλυ δράση, όπως είναι λογικό είναι πολύ ποιο εύκολο να \"μαυρίσει\" ο ψυχικός σου κόσμος όταν έχεις ώρα στην διάθεση σου σε συνδιασμό μαι μια γενικότερη δυσαρέσκεια από την καθημερινότητα. Αν αρχίσεις να κάνεις ΓΣΘ άλλωστε θα πάρεις πολύ ενεργό ρόλο, \"κηρύσοντας πόλεμο\" στις αρνητικές σου σκέψεις, μην περιμένεις τα λόγια του θεραπευτή να αρχίζουν να σε γιατρεύουν από μόνα τους. Στην σωστή ΓΣΘ ο θεραπευόμενος αρχίζει και γράφει ημερολόγια με τις σκέψεις του, με τα πιστεύω του και με το τι αισθάνεται ώστε να προσπαθήσει να τις/τα απορρίψει και να τις/τα αλλάξει, κάνει δηλαδή αυτό που κάνει στο γραφείο του θεραπευτή και σπίτι του και ενώ είναι έξω. Ουσιαστικά μεγάλο μέρος της θεραπείας θα αρχίσει να γίνεται και από σένα.
Ελπίζω να βοήθησα κάπως melene ότι θες γράψε μου και θα προσπαθήσω θα βοηθήσω!
27-09-2009, 21:48 #21
οχι απλα με βοηθησες..δεν εχω λογια.το εκτιμω οσο δεν φανταζεσαι!σε ευχαριστω παρα πολυ!
και σημερα,τωρα,διαβαζωντας αυτο μου εδωσες ελπιδες παλι απο εκει που ειχα πεσει.
λοιπον θα το κανω.θα κανω γσθ να δω..αφου ειμαι στο 5 τοις εκατο με τους πανικους σιγα που θα μου ξεφυγει εμενα το 80 τοις εκατο!το μονο που με προβληματισε ειναι αυτο το κηρυσοντας πολεμο στις αρνητικες σκεψεις..δεν καταπιεζομαι ετσι?δεν με ξεγελω?σκεφτομαι απλα μηπως η γσθ ειναι ενα καμουφλαζ και αργοτερα το προβλημα επανερχεται και μετα τι, ξανακανεις γσθ?
η αληθεια ειναι πως η διαγνωση που ειχα ηταν αοριστη και ποτε δεν ρωτησα να μαθω τι εχω..
απο τα συμπτωματα μπορω να πω οτι με χαρακτηριζουν ιδιαιτερα,βεβαια φανταζομαι οτι η διαφορα μεταξυ διαταραχης πανικου απο αγχους δεν θα ειναι ιδιαιτερα διακριτη..
παιρνω αντικαταθλιπτικα περιπου 15 μηνες πρωτα seroxat kai twra dumyrox
28-09-2009, 01:07 #22
οχι απλα με βοηθησες..δεν εχω λογια.το εκτιμω οσο δεν φανταζεσαι!σε ευχαριστω παρα πολυ!
και σημερα,τωρα,διαβαζωντας αυτο μου εδωσες ελπιδες παλι απο εκει που ειχα πεσει.
λοιπον θα το κανω.θα κανω γσθ να δω..αφου ειμαι στο 5 τοις εκατο με τους πανικους σιγα που θα μου ξεφυγει εμενα το 80 τοις εκατο!το μονο που με προβληματισε ειναι αυτο το κηρυσοντας πολεμο στις αρνητικες σκεψεις..δεν καταπιεζομαι ετσι?δεν με ξεγελω?σκεφτομαι απλα μηπως η γσθ ειναι ενα καμουφλαζ και αργοτερα το προβλημα επανερχεται και μετα τι, ξανακανεις γσθ?
η αληθεια ειναι πως η διαγνωση που ειχα ηταν αοριστη και ποτε δεν ρωτησα να μαθω τι εχω..
απο τα συμπτωματα μπορω να πω οτι με χαρακτηριζουν ιδιαιτερα,βεβαια φανταζομαι οτι η διαφορα μεταξυ διαταραχης πανικου απο αγχους δεν θα ειναι ιδιαιτερα διακριτη..
παιρνω αντικαταθλιπτικα περιπου 15 μηνες πρωτα seroxat kai twra dumyrox
Το Seroxat βοήθησε καθόλου? Το dumyrox δεν το ξέρω, πέρα από το ότι ανήκει στην ίδια κατηγορία (SSRI) φαρμάκων με το seroxat.
Melene μην σκέφτεσαι έτσι \"και αν είναι αυτό...\", \"και αν δεν πιάσει...\" το μυαλο σου πήγε αμέσως σε πιθανή παλινδρόμιση μετά την ΓΣΘ χωρίς να την έχεις αρχίσει καν λολ σε καταλαβαίνω απόλυτα γιατί και εγώ ανα περιόδους έτσι σκέφτομαι και όταν το ξεπερνάω η το συνειδητοποιώ εκείνη τη στιγμή αναρωτιέμαι τι κάνω! Αυτό τον τρόπο σκέψης πρέπει να αποβάλεις. Απλά κάντο, πήγαινε εκεί και ξεκίνα το και ότι γίνει έγινε! Τι νόημα έχει να ανησυχείς και να κάνεις υποθέσεις?
Τα στοιχεία λένε ότι η ΓΣΘ βοηθάει πολύ σημαντικά στις διαταραχές άγχους οπότε οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου, όχι εναντίον σου. Κατά την γνώμη μου η ΓΣΘ δεν βοηθάει αυτούς που απλά δεν την πιστεύουν και δεν ακολουθούν πιστά τον θεραπευτή και το πρόγραμμα της θεραπείας. Σημαντικό είναι επίσης να είναι έμπειρος ο θεραπευτής, το να χρησιμοποιεί ψυχολόγος ΓΣΘ χωρίς να έχειςεμπειρία (μόνο με τις θεωρητικές γνώσεις η με μικρή εμπειρία) είναι σαν ένας ανειδίκευτος γιατρός να κάνει χειρουργική επέμβαση ακολουθώντας το βιβλίο χειρουργικής. Not a good idea!
Αν πραγματικά το θέλεις θα το κάνεις. Όσο για το αν η ΓΣΘ είναι \"επιφανειακή\", αυτό είναι εν μέρη λάθος αφού στο γνωστικό κομμάτι (και όχι στο συμπεριφορικό) γίνεται η σταδιακή αλλαγή των προβληματικών σκέψεων και πεποιθήσεων που τροφοδοτούν το πρόβλημα. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν περάσει ΓΣΘ παραμένουν χωρίς συμπτώματα για τουλάχιστον 2 χρόνια μετά την θεραπεία, μετά δεν ξέρουν τι γίνεται γιατί εντάξει, δεν μπορούν και αυτοί οι έρμοι ακαδημαικοί να ακολουθούν τα άτομα για μια ζωή!
Τώρα αν θέλεις να πας ακόμα ποιο \"βαθιά\", κάνε εσύ πρώτα την ΓΣΘ και μετά όταν ηρεμήσεις και στην περίπτωση που νιώσεις ότι η ΓΣΘ δεν σε καλύπτει κάνε και καμιά άλλη αν και πιστεύω ότι όταν αισθανθείς καλύτερα δεν θα έχεις όρεξη για θεραπείες χεχε .
28-09-2009, 01:21 #23
to seroxat με εκανε πολυ μα πολυ χειροτερα απο οτι ημουν.μεχρι αυτοκτονικο ιδεασμο ειχα οπου ηταν η πιο ακραια παρενεργεια και με το που αρχισα να εχω τετοιες σκεψεις,μην αναγνωριζοντας με,αλλαξα και γιατρο και χαπια.τα ντουμιροξ ειναι απο τα πιο ελαφρια της κατηγοριας ssri.
οσο για γνωσιακο εχω βρει τον καλυτερο.βεβαια δεν ξερω ποσο κοστιζει και αν θα μπορει να με βλεπει βδομαδα παρα βδομαδα μιας και εχω οικονομικα προβληματα αυτη τη περιοδο.αν οχι θα στραφω σε κεντρο ψυχικης υγειας για γνωσ-συμπρ. θεραπευτη παλι αν εχω τη δυνατοτα επιλογης.
λοιπον αυτο που αναφερεις στην τελευταια παραγραφο το σκεφτομαι και εγω.να ξεπερασω πρωτα αυτα που με κανουν εν μερη δυσλειτουργικη στη ζωη μου απο τις σκεψεις μεχρι τη συμπεριφορα και μετα γιατι οχι να εμβαθυνω,θα ναι ενα πολυ ωραιο ταξιδι...βεβαια αν ειναι να πω που να τρεχω τωρα η ζωη συνεχιζεται,αν το πω πραγματικα αυτο θα εχει γινει θαυμα!
εσενα τι σε βοηθησε?
28-09-2009, 02:19 #24
to seroxat με εκανε πολυ μα πολυ χειροτερα απο οτι ημουν.μεχρι αυτοκτονικο ιδεασμο ειχα οπου ηταν η πιο ακραια παρενεργεια και με το που αρχισα να εχω τετοιες σκεψεις,μην αναγνωριζοντας με,αλλαξα και γιατρο και χαπια.τα ντουμιροξ ειναι απο τα πιο ελαφρια της κατηγοριας ssri.
οσο για γνωσιακο εχω βρει τον καλυτερο.βεβαια δεν ξερω ποσο κοστιζει και αν θα μπορει να με βλεπει βδομαδα παρα βδομαδα μιας και εχω οικονομικα προβληματα αυτη τη περιοδο.αν οχι θα στραφω σε κεντρο ψυχικης υγειας για γνωσ-συμπρ. θεραπευτη παλι αν εχω τη δυνατοτα επιλογης.
λοιπον αυτο που αναφερεις στην τελευταια παραγραφο το σκεφτομαι και εγω.να ξεπερασω πρωτα αυτα που με κανουν εν μερη δυσλειτουργικη στη ζωη μου απο τις σκεψεις μεχρι τη συμπεριφορα και μετα γιατι οχι να εμβαθυνω,θα ναι ενα πολυ ωραιο ταξιδι...βεβαια αν ειναι να πω που να τρεχω τωρα η ζωη συνεχιζεται,αν το πω πραγματικα αυτο θα εχει γινει θαυμα!
εσενα τι σε βοηθησε?
Ωραία, οπότε προσπάθησε αυτό το σχέδιο που έχεις, ακούγεται καλό! Μόνο προσπάθησε να παραμένεις έτσι με κίνητρο και στόχους και να μην απογοητεύεσαι/το βάζεις κάτω/κάνεις σκέψεις τύπου \"ωω χουυ αστο τώρα δεν γίνεται τίποτα\" και τέτοια. Προσπάθησε να δεις το πρόβλημα σου απ\'έξω, σαν ένα πρόβλημα που βρίσκεται κάτω από σένα και που πρέπει να λύσεις, όχι σαν ασθένεια (που δεν είναι δηλαδή) που είναι πάνω από σένα και σε ελέγχει. Ο πανικός (αν έχεις ακόμα η τον φόβο του)και το άγχος είναι οι φυσικότατες αντιδράσεις του οργανισμού σου στην σκέψη σου, φαντάζομαι το ξέρεις αυτό. Είναι κάτι που στην κυριολεξία εσύ το προκαλείς, δεν είναι κάποιος ιός (π.χ. γρίπη χείρων!) που έρχεται απ\'έξω. Απλά πρέπει να μάθεις να μην το προκαλείς αυτό στον εαυτό σου.
Σε προηγούμενο ποστ γράφω πως ξεπέρασα τον πανικό αν και εγώ δεν είμαι σίγουρος γιατί απλά εξαφανίστηκε σταδιακά μόνο του. Τότε βέβαια ήμουν φοιτητής στο εξωτερικό και είχα πολλά πήγεν-έλα που πιστεύω βοήθησαν. Επίσης πιστεύω ότι βοήθησε το γεγονός ότι ήμουν φοιτητής ψυχολογίας, οπότε διάβασα, έμαθα και προσπάθησα να εφαρμόσω κάποια πράγματα στον εαυτό μου. Για την περίπτωση της αγοραφοβίας που εξαφανίστηκε εντελώς (και μιλάμε ότι για 1 χρόνο πήγα στο μάθημα 4 φορές και από αυτές, οι 2 που ήταν σε μικρή τάξη ήταν κάτι ανάμεσα σε μαρτύριο και την κόλαση του δάντη) αυτό που θυμάμαι είναι ότι άρχισα να σκέφτομαι λογικά το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί και αυτό που προσωπικά με φόβιζε ήταν το ότι θα λιποθυμούσα και ότι θα γίνω ρεζίλι στον κόσμο (αφού είχα καταστροφικές εικόνες ότι θα μαζευόντουσαν όλοι γύρω μου κλπ.). τελικά πίσω από αυτό πιστεύω ότι υπήρχε μια ευαισθησία για την κριτική, σκέψεις για το τι θα πει ο κόσμος, πεποιθήσεις ότι δεν θα πρέπει να είμαι ανεπαρκής σε σχέση με τους άλλους κλπ. και προσπάθησα να τις αλλάξω, και όταν τις άλλαξα σε φάση \"i don\'t give a fuck what they say\" (!) (και αυτό το πίστεψα ουσιαστικά δεν το εκλογίκευσα απλά) άρχισε να εξαφανίζεται και η αγοραφοβία μέχρι που χάθηκε εντελώς! Τουλάχιστον αυτόνομίζω ότι έγινε, δεν είμαι και απόλυτα σίγουρος μιας και δεν ήμουν σε κάποιο στανταρ συστηματικό θεραπευτικό πρόγραμμα.
Τώρα βέβαια δεν ξέρω για το CBT σε σχέση με την ΓΑΔ, θα προσπαθήσω να μάθω τα treatment guidelines και να το κάνω και αυτό στον εαυτό μου να δούμε τι θα γίνει λολ! (αν και η ΓΑΔ είναι ποιο δύσκολη)
Υπερκοιλιακη εκτακτοσυστολικη αρρυθμια
10-09-2024, 20:38 in Χρόνιος Πόνος, Ψυχολογία Ασθένειας/Υγείας