Results 1 to 10 of 10
Thread: Παραπομπή σε ψυχίατρο
-
06-04-2025, 00:30 #1
Παραπομπή σε ψυχίατρο
Καλησπέρα. Μετά από 3 μόλις συνεδρίες με ψυχολόγο εκείνος με παρέπεμψε σε ψυχίατρο με πιθανή την διάγνωση κατάθλιψης. Μου φάνηκε πολύ νωρίς για όλο αυτό αφού καλά καλά δεν έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την περίπτωση μου. Μπορεί να είδε τόσο ξεκάθαρα εξ αρχής ή απλά ήθελε να με ξεφορτωθεί;
- 06-04-2025, 00:33 #2
Να σε ξεφορτωθεί γιατί; Αφού πληρώνετε. Άρα;
Άμα φοβάσαι να πας κατευθείαν σε ψυχίατρο πάρε και μια δεύτερη γνώμη ψυχολόγου.
06-04-2025, 00:47 #3
Eισαι τυχερος... Υπαρχουν ανθρωποι που υποφερουν για χρονια γιατι ορισμένοι ψυχολογοι ΔΕΝ τους παρεπεμψαν σε ψυχιατρους, λογω μη διαγνωσης ψυχικης νοσου ή για να μην τους χασουν απο πελάτες. Για να σου λεει ο ψυχολογος οτι πρεπει να σε δει ψυχιατρος, σημαινει οτι εχει κρίνει πως υπαρχει μια σημαντική ενδειξη καταθλίψης. Στην θέση σου, θα πηγαινα σε ψυχιατρο - νευρολόγο.
06-04-2025, 22:18 #4
Εχω πάει σε 7 ψυχιάτρους.
Η πρώτη διέγνωσε απλά κατάθλιψη και έδωσε φάρμακο.
Ο άλλος διέγνωσε μείζουσα κατάθλιψη...και έδωσε άλλο φάρμακο' ένας άλλος διέγνωσε μικτή αγχώδη καταθλιπτική διαταραχή..και έδωσε άλλο φάρμακο' ένας άλλος διέγνωσε συναισθηματική αστάθεια ...και έδωσε άλλο φάρμακο' μία έκανε λόγο για <καραμπινάτη?> κατάθλιψη και μου πρότεινε άλλο φάρμακο και κάνα δύο, συμφώνησαν στην διάγνωση και έκαναν λόγο για επίμονες διαταραχές διάθεσης, αλλά έδωσαν διαφορετικά φάρμακα.
Ενας κοινός παρονομαστής είναι ότι, όσα μου είπαν όλοι αυτοί τα είχα πει ήδη στον εαυτό μου, όμως δεν φτάσανε στο εγώ μου.
Αυτό που αισθάνομαι είναι ένα υπαρξιακό κενό μια ματαιότητα και εύκολα δεν παλεύεται.
Οσο αφορά τα φάρμακα, ξεκίνησα με το <θρυλικό> ZOLOFT το 2017(αλλά σε 3 μήνες είχα γίνει σαν "περίπτερο" και το @αβλί το είχα μόνο για κατούρημα, έτσι το "σουτάρησα")' μετά οι άλλοι μου δώσανε ΕSCOPRAM- SIPRALEX-REMERON-NOZINAN-AZAPIN-WELLBUTRIN- MINITRAN- SEROQUEL- BRINTELLIX και κάποια άλλα ακόμα πού δεν τα θυμάμαι, γιατί με κάνανε "αλοιφή", από τις πρώτες δόσεις και τα πέταξα...
Tώρα παίρνω ένα αντικαταθλιπτικό, απο αυτά που αισθάνθηκα ότι με βοήθησε περισσότερο και λίγο αγχολυτικό Valium(Stedon), γιά (τοπική αναισθησία), αλλά μόνο --όταν οι στροφές πάνε στά κόκκινα--, δεν το παίρνω συνεχώς, δεν είμαι εξαρτημένος' μπορεί να περάσει βδομάδα και να μη χτυπήσω ούτε<κουάρτο>...αλλά και πάλι δεν είμαι καλά, είμαι ημιλειτουργικός' υπάρχουν μέρες που το να πάω στο Market μου φαίνεται σαν να πηγαίνω για εκτέλεση' προτιμώ να λιμοκτονήσω παρά να βγω έξω να ψωνίσω.
Είπα σε κάποιον από τους ανωτέρω γιατρούς το εξής: "H ψίχα του ψωμιού ξέρουμε τι είναι, την πιάνουμε, την αισθανόμαστε, έχει υλική υπόσταση' η ψυχή του λέγω τι είναι, έχει υλική υπόσταση ? όπως το κότσι που έχω στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού? και ξέρω με τι έχω να κάνω...
Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος έχει 100 δις νευρώνες που αλληλοσυνδέονται, ποιός είναι αυτός ο γιατρός που θα μας πει ποιος νευρώνας ή σύνδεσμοι νευρώνων (νευροδιαβιβαστές) έχουν πρόβλημα σε κάθε έναν από μας?
Μόνο το 10% του εγκεφάλου γνωρίζουμε πως δουλεύει, το υπόλοιπο είναι ανεξερεύνητη περιοχή...
Να γνωρίζεται μόνο ότι αν κάποιο αντιψυχωσικό ή αντικαταθλιπτικό φάρμακο σας βοηθάει(με ή χωρίς σταθεροποιητή) και γίνεται σχεδόν σαν τότε που δεν υπήρχε η κατάθλιψη ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΉΣΕΤΑΙ θεωρώντας ότι θεραπευθήκατε, γιατί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τα συμπτώματα θα επιστρέψουν ΣΕ ΥΠΕΡΘΕΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ, και το φάρμακο που πριν "δούλευε", δεν θα το βλέπει καν ο οργανισμός σας και η επαναπροσαρμογή θα είναι επώδυνη, ακόμα και με διαφορετικό συνδυασμό φαρμάκων.
Μιάς και χρόνια καταπληκτικός (συγγνώμη καταθλιπτικός), ίσως βοήθησα λίγο..Last edited by shadow; 07-04-2025 at 02:53.
06-04-2025, 23:46 #5
Kαταρχην, το προβλημα της αγχώδους καταθλιπτική διαταραχής δεν ειναι τοσο προβλημα νευρώνων αλλά ορμονών του άγχους, κυριως κορτιζόλης... Εχεις δοκιμάσει βλεπω ολα τα SSRI αλλά και τρικυκλικα αντικαταθλιπτικά. Ειναι ενδιαφερον οτι οι γιατροι σου δεν δοκιμασαν καθολου τα SNRI αντικαταθλιπτικά. Αν πραγματικα ηθελαν να τα δοκιμάσουν όλα, γιατι δεν σου συνταγογράφησαν εναλλακτικές λύσεις που ισως να σε επιαναν επιτελους. Τώρα πιο φαρμακο χρησιμοποιεις;
07-04-2025, 02:38 #6
Σωστή η παρατήρησή σου για την Κορτιζόλη Σαλονικιέ!
Εντελώς συμπτωματικά, έκανα ένα τεστ πριν 2 μήνες και ήταν <τσιμπιμένη>' όμως έχω καλό ενδοκρινολόγο, από Πτολεμαίδα μεριά, άριστος Πόντιος και μου είπε ότι μιά βελονιά δεν αξιολογήται(ακόμα και το τσίμπιμα της βελόνας την ανεβάζει).
Χρειάζεται εβδομαδιαία εξέταση με δείγματα ούρων και κάτι παραπάνω εξετάσεις για να έχουμε σαφή εικόνα.
SNRI αντικαταθλιπτικά΄εντάξει, όμως όταν τους είπα ότι εκτός από πνευματώδης, είμαι και λίγο οινοπνευματώδης κανένας δεν ήθελε να με πάει στο efexor 75 επί παραδείγματι...
Βrintellix 20Last edited by shadow; 09-04-2025 at 01:07.
07-04-2025, 13:59 #7
Δεν μπορουμε να τα εχουμε ολα... Εγω παιρνω 150 mg Effexor ημερησιως και αλκοολ πινω παρα πολυ σπάνια γιατι το αντικατεστησα με μπιρα.... λεμονιού που εχει ειτε 2% ειτε 0% αλκοολ. Ετσι ομως βρηκα την υγεια μου. Ουτε καταθλιψη ουτε αγχωδης διαταραχη, ουτε κρισεις πανικου ουτε τιποτα. Μη σου πω οτι πριν απο 20 χρονια ημουν πιο αγχωδης απο οτι ειμαι τωρα, άρα μια χαρα δουλεψε για εμενα και για πολλους αλλους, οι οποιοι μαλλον δεν γραφουν στο φορουμ, καθως εδω γραφουν κυρίως οσοι αντιμετωπίζουν ακομα προβληματα σοβαρά, παρα οσοι ειναι καλά ή σχεδον καλά.
Με προβληματιζει που σχεδον ολοι οσοι γραφουν και εχουν ΓΑΔ/καταθλιπτικη διαταραχη, παιρνουν SSRI ή τρικυκλικά φαρμακα. Ελαχιστοι εχουν αναφερει SNRI αγωγη και απο αυτους, τα περισσοτερα ποστ που διαβασα σε παλια threads δειχνουν οτι ηταν πολυ αποτελεσματικά τα φάρμακα. Αν δεν ηταν οι εγκυμοσυνες κτλ. δεν θα τα εκοβαν ποτέ. Ζητημα να εχω βρει 3-4 παλια θέματα για ΓΑΔ που να λενε χρηστες των SNRIs οτι δεν τους βοηθησαν. Κυρίως διαβασα για ατομα που ειχαν παρενεργειες και ετσι τα σταμάτησαν.
Το σημαντικο ειναι να καταλαβει ο κοσμος εδω οτι καλυτερα να μην σταματησεις μια αγωγη αν ηταν ικανοποιητικη διοτι αργα ή γρήγορα θα υποτροπιάσει η διαταραχή και θα χρειαστει ξανα αγωγή..... Και τοτε μπορει να μην πιασει ξανά. Θυμιζει λιγο καποιους ιους που αν σταματησεις το αντί ιικό φάρμακο, μπορει να "καψεις" την αγωγη και μετά να ψάχνεσαι για εναλλακτικά φάρμακα. Παρότι ειναι εντελως διαφορετικές περιπτώσεις, η αντιμετωπιση καποιων ιών με την αντιμετώπιση ψυχικων-νευρολογικών νοσημάτων, για διαφορετικούς λόγους, εαν κοψεις μια αποτελεσματική θεραπεία και προσπαθησεις να την ξεκινησεις αργότερα, ενδέχεται να παψει να ειναι αποτελεσματική γιατι ο οργανισμός δεν ανταποκρινεται πλεον με τον ιδιο τροπο, στις ιδιες δραστικές ουσίες.
Στην μια περιπτωση, ευθυνεται ο εγκεφαλος που παυει να ανταποκρινεται με τον ιδιο τροπο και να αντιδρα με τον επιθυμητο τροπο για λογους χημειας του εγκεφάλου, ενω στην αλλη περιπτωση μπορει ο ιος να εχει μεταλλαχθει ή να εχει αποκτησει αντισταση κατα του φαρμακου. Σημασια εχει οτι η γενική αρχη ειναι μια: Οταν χρειαζεται φαρμακο για μονιμη και συνεχη αντιμετωπιση ενος προβληματος, δεν το σταματάμε, εκτος αν ο γιατρος το πει για άλλους λογους υγειας. Βεβαια υπαρχουν και προβληματα υγειας που αν χρειαστει να κοψεις το φαρμακο και να το ξανα ξεκινησεις, η αποτελεσματικοτητα δεν χάνεται. Π.χ. στατινη για αντιμετωπιση χοληστερινης. Οι στατινες πάντα θα σε πιάνουν.
07-04-2025, 23:40 #8
Το efexor, αν πρόσεξες το ανέφερα πριν δηλώσεις ότι είναι το φάρμακό σου και χωρίς να το γνωρίζω' μου το είχαν προτείνει παλιά, αλλά χωρίς οινόπνευμα και εκεί είναι που"τσάκισε η φάση".
Συμφωνώ απόλυτα ότι δεν συμβιβάζονται αυτά τα δύο.
Θα το κοιτάξω, μιάς και δηλώνεις ότι είσαι "καθαρός" τώρα από το μεγάλο σακατιλίκι που λέγεται κατάθλιψη.Last edited by shadow; 09-04-2025 at 01:03.
08-04-2025, 15:31 #9
χμμ... εγώ πάντως που τρώω εφεξόρ 150 τα πίνω τα τσιπουράκια μου. Δεν μου κάνει θέμα εκτός από λίγο τσιμπιμένες τρανσαμινάσες. Ο ψυχ μου είχε πει με μέτρο, δε το απαγόρεψε κάθετα.
08-04-2025, 15:52 #10
Αν ο οργανισμος σου αντιδράσει στο Efexor οπως ο δικος μου, θα νιωσεις ξανα νορμαλ ανθρωπος. Πιο νορμαλ, δεν γινεται... Αλλα μετά μην το σταματησεις ποτέ, για να ζησεις μια φυσιολογική ζωη.
Ετσι ειναι. Λιγο αλκοολ ειναι ανεκτο, απλα να μην ειναι πολυ συχνα... Το ηπαρ δεν ειναι τοσο ευαισθητο, αλλιως ο Lemmy απο τους Motorhead και ο Ozzy θα ειχαν πεθάνει στα 50!