Εσκιταλοπράμη ..
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 11 of 11
    Senior Member

Εσκιταλοπράμη ..

Χθες επισκέφτηκα ψυχίατρο γιατί η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.
    Ήμουν 2 χρόνια χωρίς σχεδόν καθόλου συμπτώματα αλλά από τη νέα χρονιά άρχισα την κάτω βόλτα με το άγχος. Λογικά τόσο καιρό που ήμουν χωρίς αγωγή έγινε συσσώρευση άγχους και έσκασε με αϋπνία και ευερεθιστο εντερο , άγχος υγείας ανησυχία κτλ.
    Είχα πάρει ξανά Εσκιταλοπράμη το 2018 για 6 μήνες και θυμάμαι κάτι έκανε στο άγχος απλά θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι είχα απάθεια και άμβλυνση συναισθημάτων και το σταμάτησα. Επειδή βιωνω ήδη αυτές τις καταστάσεις λόγο του άγχους σκέφτομαι πόσο χειρότερο μπορεί να γίνει αφού ξεκινήσω την αγωγή αυτή.
    Είμαι πολύ προβληματισμενος, απαισιόδοξος, φοβισμένος και στεναχωριέμαι που έχω πισωγύρισμα. Επίσης νιώθω ότι έχω χάσει τον ευατο μου και ότι με έχει καταβάλει τόσο το άγχος που δε θα ξανά νιώσω φυσιολογικά. Νιώθω ότι βρίσκομαι σε αδιέξοδο και φοβάμαι πολύ τα αντικαταθλιπτικα.
    Ο γιατρός για ψυχοθεραπεία μου είπε πως επειδή έχω εμβαθύνει ήδη πολύ προς τα μέσα μου (μυρικαστικές σκέψεις, άγχος για το μέλλον κτλ) θα με έκανε χειρότερα τη δεδομένη φάση.
    Πφφφ φοβάμαι να ξεκινήσω αγωγή μη χάσω τελείως το μυαλό μου και τον εαυτό μου ...
    Ίσως συζητήσω με το γιατρό να μου γράψει κάτι άλλο αν και τα ssri ξέρω ότι άμβλυνουν το συναίσθημα , που είναι από τους βασικούς μου φόβους
    Last edited by Iwsif95; 09-04-2025 at 17:32.

Senior Member
    Εαν θελεις να ζησεις με καλη ποιοτητα ζωης, πρεπει να έχεις σταθερή και μόνιμη αγωγή, εφοσον αυτο το κρίνει ο ψυχιατρος. Ομως πανω απο ολα πρεπει το φαρμακο να αποδιδει τα μέγιστα, αλλιως δεν εχει νοημα. Ειτε ειναι SRRI, SNRI, τρικυκλικό ή εσκεταμίνη ή καποιο άλλο πιο καινουριο φάρμακο, πρεπει να σου ταιριαζει. Μπορει να εχει καποιες παρενεργειες αλλά σιγουρα θα ειναι καλυτερη επιλογη απο το να υποφερεις χωρις καμια φαρμακευτική αγωγή.

Senior Member
    Ακόμη δε το ξεκίνησα ..
    Πολύ άγχος και φοβο . Έχω να πάρω από την άνοιξη του 2022 τέτοια φάρμακα αλλά δε μπορώ να κάνω και διαφορετικά καθώς με κούρασε ψυχικά αυτή η κατάσταση εδώ και 2-3 μήνες με κακό ύπνο, αποπραγματοποιση, μυρυκασμο, άγχος ... έχασα τον εαυτό μου σκέφτομαι συνεχώς αρνητικά και αγχωτικά και ξέχασα πως είναι το φυσιολογικό.

Junior Member

nice post

It's tough dealing with anxiety relapses. I understand the fear of medication changing you. Have you considered strategies like those used in Pokerogue , where you adapt your Pokerogue Dex to changing circumstances? Sometimes, shifting your focus, even in small ways, helps. Finding a new hobby, like a strategic game, might offer a different outlet. Remember, you're not alone in this.

It's understandable to feel anxious about starting medication. Many experience similar worries about side effects. Maybe explore alternative coping mechanisms alongside medication? It is like trying to beat your high score in the Dinosaur Game when your internet is down. You might not win every time, but small victories can add up. Discuss your fears about emotional blunting with your doctor to find the best treatment plan. Remember you are not alone.

Junior Member
    Ιωσήφ,
    άνοιξες ένα θέμα που ενδιαφέρει και εμένα πολύ...και εγώ είχα τα ίδια με εσένα τρομερή απάθεια και επίπεδο συναίσθημα δηλαδή δεν αισθανόμουν ούτε λύπη ούτε χαρά χώρια η λίμπιντο ένιωθα ένας ασέξουαλ μπούλης...εγώ το έκοψα απότομα πρίν ένα μήνα με συμπληρώματα βέβαια αλλά αυτο που θα ήθελα να σε ρωτήσω επειδή ανέφερες οτι το είχες διακόψει ποσο διήρκησαν τα στερητικά,η απόσυρση δηλαδή; και μιλάω και σε επίπεδο γνωστικό αλλα και συναισθηματικό και σωματικό.

Senior Member
    Ακόμη δεν το ξεκίνησα.. φοβάμαι.
    Ο γιατρός είπε να το ξεκινήσω με πολύ χαμηλή δόση (2.5 mg).
    Το 2019 που το είχα πάρει θυμάμαι ότι ναι μεν έφυγε το άγχος ο φόβος και τα ψυχοσωματικα αλλά έγινα απαθής, φλατ συναίσθημα. Και μετά απο λίγους μήνες άλλαξα αγωγή δε θυμάμαι για στερητικα κτλ καθώς έγινε μετάβαση σε άλλο φάρμακο και την εσιταλοπράμη την έπαιρνα λίγους μήνες μόνο.

Senior Member
    Το ξεκίνησα μόλις μετά από δύο προσπάθειες τελικά. 2.5 mg είναι τόσο μικρή που πιστεύω δε θα έχω τίποτα ιδιαίτερο από παρενέργειες.. για να δούμε
    Από το άγχος και τον φόβο μου τώρα θα νομίζω ότι παθαίνω υπομανια και άλλες τέτοιες χαζές σκέψεις

Junior Member
    Δεν ξέρω για εσένα...αλλά εμένα αυτό το πράγμα μάλλον μου άφησε πολλες παρενέργειες.Ναυτια πονοκεφάλους δυσκολία στην κίνηση δηλαδή αργή κίνηση μουδιάσματα αλλεργίες....μάλλον από αυτό είναι...γιατί μετά την διακοπή είχα βγάλει αλλεργικά σπυράκια και είχα έντονη κνίδωση...1,5 μήνα είμαι χωρίς αυτό ...ύπνο δεν έχω πρόβλημα το βράδυ όρεξη έχω μειωμένη τρώω με το ζόρι...και φυσικά το χειρότερο από όλα αίσθημα ασυνήθιστης κόπωσης.

Senior Member
    Σήμερα αύξησα τη δόση σε 5mg.
    Το πήρα τις 11:30. Ακόμη δεν παρατηρώ κάτι αξιοσημείωτο από παρενέργειες.
    Χθες είχα κάτι ευχάριστο.. κατάφερα να κοιμηθώ το μεσημέρι 2 ώρες και ήθελα κι άλλο (είχα δύσκολη μέρα στη δουλειά βέβαια).Το βράδυ όμως ο ύπνος ήταν χάλια, στριφογυριζα και ένιωθα σα να μη με χωράει ο τόπος.

Junior Member
    Το είχα και εγώ αυτό...να κοιμάμαι πολύ το μεσημέρι αλλά να ξέρεις δεν είναι καλό για την καρδιά βάσει ερευνών...εμένα με νοιάζει ο ύπνος το βράδυ... Φίλε φτάνω 2 μήνες καθαρός ξεκίνησα και 5-HTP υδροτρυπτοφανη και νομίζω ότι βοήθησε λιγάκι...