Αντικαταθλιπτικά και Παρενέργειες: Εμπειρίες και Προβληματισμοί
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 10 of 10
    Senior Member

Αντικαταθλιπτικά και Παρενέργειες: Εμπειρίες και Προβληματισμοί

Σκεφτόμουν τις τελευταίες μέρες σχετικά με τις επιπτώσεις των αντικαταθλιπτικών και πώς μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητά μας. Πολλοί από εμάς τα χρησιμοποιούμε για να ξεπεράσουμε δύσκολες περιόδους, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μιλάμε συχνά για τις παρενέργειες τους.

Όσο βοηθητικά κι αν είναι, υπάρχουν στιγμές που τα φάρμακα αυτά ενδέχεται να επηρεάσουν τη διάθεση, την ενέργεια ή ακόμα και τις προσωπικές μας σχέσεις. Έχω ακούσει πολλούς να παραπονιούνται για την έλλειψη συναισθηματικής απόκρισης ή το ότι χάνουν κάπως την επαφή με τον εαυτό τους, κάνοντάς τους να νιώθουν αποκομμένοι από την πραγματικότητα. Ειδικά αν κάποιος παίρνει φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως να βιώνει και σωματικές αντιδράσεις όπως αύξηση βάρους ή αϋπνία.

Είναι ενδιαφέρον το πώς το σώμα αντιδρά σε κάθε άτομο διαφορετικά και, ενώ για κάποιους τα φάρμακα είναι μια σωτήρια λύση, για άλλους μπορεί να γίνουν σχεδόν αόρατα εμπόδια. Σίγουρα χρειάζεται μια προσεκτική προσέγγιση και πολλές φορές η βοήθεια ενός ειδικού μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Γι’ αυτό και αναρωτιέμαι αν άλλοι έχουν περάσει παρόμοιες καταστάσεις με τις παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών. Πώς τα αντιμετωπίζετε; Έχετε παρατηρήσει κάποιες αντιφάσεις ή δυσκολίες στην καθημερινότητά σας λόγω αυτών των φαρμάκων;

Senior Member
    Θυμάμαι με εσιταλοπράμη είχα συναισθηματική άμβλυνση.
    Χαρακτηριστικά θυμάμαι να βρίσκομαι στο λούνα παρκ της Αθήνας και να μη μπορώ να νιώσω συναίσθημα θετικό από τα παιχνίδια.
    Με το σεροξατ που πηρα αρκετά αργότερα δεν είχα ακριβώς την ίδια εμπερια.. ήμουν καλύτερα.
    Δε ξέρω, ίσως παίζει και ρόλο πως νιώθουμε και ήμαστε στις φάσεις που παίρνουμε τις ουσίες.

Τώρα μετά από 5 χρόνια είναι να πάρω πάλι εσκιταλοπράμη τον νέο γιατρό... αλλά φοβάμαι
    Last edited by Iwsif95; 10-04-2025 at 20:03.

Senior Member
    εσιταλοπράμη δηλαδή;
    εγώ με τα ζολόφτ αυτό που έχω παρατηρήσει είναι έντονο εκνευρισμό και δυσκολεύομαι να κλαίω. όχι ότι έκλαιγα με τα πάντα ξερω γω. μένει το συναίσθημα κάπως πίσω. κάτι τέτοιο δεν μου αρέσει αλλά κάνω υπομονή.

Senior Member
    Eχει σημασια και η δοσολογία πάντως. Αν χρειαζεσαι μικροτερη ή μεγαλυτερη δοση απο οση λαμβάνεις, μπορει να μην λειτουργει επαρκως η δραστικη ουσια ή να ειναι υπερβολική η ποσοτητα και αυτο να προκαλει ορισμενες παρενεργειες οπως εκνευρισμος ή ελλειψη συναισθηματος ή αϋπνία μεταξύ άλλων.

Αν δεν νιωθεις ΟΚ, μιλα με τον γιατρο και ισως να αλλαξει την ημερησια δοση για να βελτιωσει τα αποτελεσματα...

Senior Member
    Ο γιατρός μου είπε ότι πρέπει πάντα να ψάχνουμε την καλύτερη δυνατή αγωγή με τις λιγότερες παρενέργειες. Και σίγουρα παίζει ρόλο η δόση ναι..

Senior Member
    Ειχαμε δοκιμασει διαφορους συνδυασμους με τον ψυχ μεχρι να καταληξουμε στο τωρινο σχημα που ευτυχως εχει τις λιγοτερες παρενεργειες. Ωστοσο, σε ‘μενα, η βασικη παρενεργεια ειναι η ελαφρα μειωμενη λιμπιντο σε συνδυασμο με την παρατεταμενη διαρκεια ολοκληρωσης. Μπορει να παει και μία ωρα σε διαρκεια και αυτο μπορει να γινει αρκετα κουραστικο ορισμενες φορες.
    Κατα τ’ αλλα, δουλευει καλα η αγωγη θα ‘λεγα.

Senior Member
    Quote Originally Posted by ninja View Post
    Ειχαμε δοκιμασει διαφορους συνδυασμους με τον ψυχ μεχρι να καταληξουμε στο τωρινο σχημα που ευτυχως εχει τις λιγοτερες παρενεργειες. Ωστοσο, σε ‘μενα, η βασικη παρενεργεια ειναι η ελαφρα μειωμενη λιμπιντο σε συνδυασμο με την παρατεταμενη διαρκεια ολοκληρωσης. Μπορει να παει και μία ωρα σε διαρκεια και αυτο μπορει να γινει αρκετα κουραστικο ορισμενες φορες.
    Κατα τ’ αλλα, δουλευει καλα η αγωγη θα ‘λεγα.
    Η μειωμενη λιμπιντο για κάποια άτομα αποτελεί θετικη επιδραση.... hint: nymphomania. Οσο για την διάρκεια και παλι, οσοι τελειωνουν γρήγορα, θα αποκτησουν νορμαλ διαρκεια οποτε..... ολα ειναι σχετικά.

Senior Member
    Quote Originally Posted by Thessalonian View Post
    Η μειωμενη λιμπιντο για κάποια άτομα αποτελεί θετικη επιδραση.... hint: nymphomania. Οσο για την διάρκεια και παλι, οσοι τελειωνουν γρήγορα, θα αποκτησουν νορμαλ διαρκεια οποτε..... ολα ειναι σχετικά.
    Σιγουρα ολα ειναι σχετικα χεχε. Μαλιστα εχω ακουσει για συνταγογραφηση αντικαταθλιπτικων σε περιπτωσεις προωρης εκσπερματωσης.

Senior Member
    Εγώ επαιρνα εφεξορ 10 χρόνια. Πότε δε παρατήρησα διαφορά σε κάτι.
    Πιστεύω πάντως ότι πολλά παίζουν ρολο για να παρατηρείς το οτιδήποτε.
    Δεν είναι τόσο τα φάρμακα αλλά και πάλι η ψυχολογία μας.

Senior Member
    Quote Originally Posted by Sunny9 View Post
    Εγώ επαιρνα εφεξορ 10 χρόνια. Πότε δε παρατήρησα διαφορά σε κάτι.
    Πιστεύω πάντως ότι πολλά παίζουν ρολο για να παρατηρείς το οτιδήποτε.
    Δεν είναι τόσο τα φάρμακα αλλά και πάλι η ψυχολογία μας.

Μετά απο 10 χρόνια Εφεξορ, τι άλλαξε; Επισης ηταν αποτελεσματικό για εσένα; Τώρα λαμβάνεις άλλη αγωγή ή τίποτα;