Ποια η άποψη σας για την μοναξιά;
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 33
    Senior Member

Ποια η άποψη σας για την μοναξιά;

Η μοναξιά είναι ένα περίεργο θέμα για μένα. Από τη μία πλευρά, μπορεί να προσφέρει έναν πολύτιμο χρόνο για αυτογνωσία και δημιουργικότητα, αλλά από την άλλη μπορεί να κρύβει κινδύνους για τη συναισθηματική μας υγεία. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η μοναξιά είναι απαραίτητη για τη σκέψη και την εσωτερική ανάπτυξη, ενώ άλλοι την αντιλαμβάνονται περισσότερο ως μηχανισμό άμυνας για να αποφύγουν τις δυσκολίες των ανθρώπινων σχέσεων. Τι πιστεύετε, είναι η μοναξιά κάτι που μας βοηθά να εξελιχθούμε ή είναι περισσότερο αποτέλεσμα φόβου και άμυνας;

Senior Member
    Άλλο η μοναξιά άλλο η απομόνωση.
    Μοναξιά για εμένα σημαίνει να νιώθεις μόνος ακόμη κ αν περιβάλλεσαι από αρκετούς ανθρώπους. Το νιώθεις χωρίς να το επιδιώκεις. Δύσκολο πολύ.
    Η απομόνωση είναι κάτι που επιλέγεις συνειδητά. Για να ανασυνταχτείς, να σκεφτείς, να μιλήσεις με τον εαυτό σου. Και όταν βγεις, θα είσαι σίγουρα διαφορετικός.

Senior Member
    @ΟΠ Η μοναξια ερχεται απο την απορριψη. Αυτο που περιγραφεις ειναι μοναχικοτητα.

Senior Member
    Quote Originally Posted by Dora1982 View Post
    Άλλο η μοναξιά άλλο η απομόνωση.
    Μοναξιά για εμένα σημαίνει να νιώθεις μόνος ακόμη κ αν περιβάλλεσαι από αρκετούς ανθρώπους. Το νιώθεις χωρίς να το επιδιώκεις. Δύσκολο πολύ.
    Η απομόνωση είναι κάτι που επιλέγεις συνειδητά. Για να ανασυνταχτείς, να σκεφτείς, να μιλήσεις με τον εαυτό σου. Και όταν βγεις, θα είσαι σίγουρα διαφορετικός.
    Μήπως όμως ένας άνθρωπος επιλέγει συνειδητά την απομόνωση εξαιτίας κάποιων παραγόντων; Π.χ λόγω στρες, κοινωνικού άγχους-φοβίας, τον φόβο εγκατάλειψης, ή φόβο εμπλοκής σε φιλικές ή ερωτικες σχέσεις λόγω παλαιότερων ψυχικών τραυμάτων ή χαμηλής αυτοπεποίθησης-αυτοεκτίμησης;
    Μπορεί δηλαδή ένας άνθρωπος να μην επιθυμεί να απομονωθεί αλλά να τον «αναγκάζει» ο ψυχισμός του. Οπότε σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως να αποτελεί και μηχανισμό άμυνας. Από κει και πέρα γίνεται και συνειδητά, πιθανόν λόγω ανάγκης για ηρεμία, ή και επιλεκτικότητας/απέχθειας απέναντι στις κοινωνικές σχέσεις.

Senior Member
    Σίγουρα όλοι οι λόγοι είναι πιθανοί. Αν είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου θα γνωρίζω το λόγο που θα το επιλέξω. Ακόμη κ αν είμαι αναγκασμένος εκ των συνθηκών (οι λόγοι που ανέφερες) κάποια στιγμή θα την βρω την άκρη μου.
    Θεωρώ (είναι καθαρά προσωπική μου άποψη) πως για οποιονδήποτε λόγο κι αν επιλέξει κάποιος την απομόνωση ή την μοναχικότητα όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε, στο τέλος κάτι καλό θα βγει.

Senior Member
    εγώ είμαι αντίθετη στην απομόνωση και στη μοναξιά. Το θεωρώ λογικό σε ένα σημείο αν κάποιος θέλει να πάρει το χρόνο του όπως αναφέρατε πριν, λόγω πένθους, λήψη αποφάσεων κτλ. Από εκεί και πέρα όταν κάποιος για μήνες είναι απομονωμένος και επιλέγει συνειδητά τη μοναχικότητα, μόνο κακό θα του κάνουν. Ακόμη και το να θες να βρεις τον εαυτό σου κτλ, κλείσμενος στο σπίτι διαβάζοντας βιβλία αυτοβελτίωσης δεν πρόκειται να βοηθήσει κάπου. Μόνο όταν βγεις έξω και συναναστραφείς με κόσμο θα συμβεί.

Senior Member
    Quote Originally Posted by Marylou25 View Post
    εγώ είμαι αντίθετη στην απομόνωση και στη μοναξιά. Το θεωρώ λογικό σε ένα σημείο αν κάποιος θέλει να πάρει το χρόνο του όπως αναφέρατε πριν, λόγω πένθους, λήψη αποφάσεων κτλ. Από εκεί και πέρα όταν κάποιος για μήνες είναι απομονωμένος και επιλέγει συνειδητά τη μοναχικότητα, μόνο κακό θα του κάνουν. Ακόμη και το να θες να βρεις τον εαυτό σου κτλ, κλείσμενος στο σπίτι διαβάζοντας βιβλία αυτοβελτίωσης δεν πρόκειται να βοηθήσει κάπου. Μόνο όταν βγεις έξω και συναναστραφείς με κόσμο θα συμβεί.
    H κοινωνια σε σπροχνει στον ναρκισσισμο ομως, αν δεν μπορεις να το διαχειριστεις ειναι καλυτερα να απομονωθεις.

Senior Member
    Εννοείται πως συμφωνώ.
    Το καλό που αναμένεται με την επιλογή της μοναχικότητας είναι να αντιληφθείς τις ανάγκες σου και να αναζητήσεις τον τρόπο να τις καλύψεις. Και βοήθεια όταν δεν μπορείς να βρεις την άκρη.
    Αν κρατήσει περισσότερο όμως θα γίνει «τοξικό». Εκεί θα πρέπει να χτυπήσουν τα καμπανάκια. Δυστυχώς όμως δεν τα ακούν όλοι. Και έτσι βυθίζονται στη μοναξιά, θεωρώντας πως τίποτα άλλο δεν τους αξίζει. Δύσκολο συναίσθημα η μοναξιά για όποιον το έχει βιώσει ή το βιώνει.

Senior Member
    Η μοναξιά θα με φάει!!

Senior Member
    Κάθε μέρα νιώθω μοναξιά εδώ και χρόνια άλλοτε περισσότερο άλλοτε λιγότερο!!

Senior Member
    Quote Originally Posted by andreas86 View Post
    Κάθε μέρα νιώθω μοναξιά εδώ και χρόνια άλλοτε περισσότερο άλλοτε λιγότερο!!
    Άρα το βιώνεις ως κάτι «αρνητικό». Έχεις βρει τρόπους να το αντιμετωπίσεις;

Senior Member
    Αρνητικό, αλλά όχι πάντα!! Δεν έκανα τίποτα να το αντιμετωπίσω δραστικά κάποια περίοδο συμμετείχα σε θεατρική ομάδα και είχα γραφτεί σε ένα σάιτ γνωριμιών, αλλά ξεκοψα και από τα δύο!!

Senior Member
    Το να πονάς και να το λες, αυτό δεν είναι πόνος
    Ο πόνος είναι να πονάς και να το ξέρεις μόνος.
    Λέει μια παροιμία. Νομίζω δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα. Ακόμα χειρότερο το να συνηθίζει κανείς στη μοναξιά του. Και αυξάνονται οι άνθρωποι που είναι μόνοι τους, παρά το γεγονός ότι είναι περιτριγυρισμένοι από γνωστούς. Ωραίο θέμα επέλεξες.

Senior Member
    Quote Originally Posted by axl100 View Post
    H κοινωνια σε σπροχνει στον ναρκισσισμο ομως, αν δεν μπορεις να το διαχειριστεις ειναι καλυτερα να απομονωθεις.
    δεν έχω νιώσει ποτέ αυτό που λες

Senior Member
    Quote Originally Posted by Marylou25 View Post
    δεν έχω νιώσει ποτέ αυτό που λες
    Τον εθισμο τον νιωθεις οταν κοψεις την παροχη.

Page 1 of 3 123 LastLast