Results 1 to 8 of 8
-
26-06-2025, 17:14 #1
Μήπως 'παλεύουμε' για ανακούφιση και όχι για αποτέλεσμα;
Σκεφτόμουν σήμερα την πορεία της κατάστασής μου ανά τα χρόνια.....
Στρες, άγχος, κρίσεις πανικού, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, αρρωστοφοβια, φόβος θανάτου.
Το αντιμετωπίζω από τα 22 μου και είμαι 45. Έχω περάσει μεγάλες χρονικές περιόδους που ήμουν καλά, αλλά επίσης έχω περάσει 3 'μίνι' υποτροπές και 3 κύριες.
(περνάω τώρα την 3η κύρια).
Από την αρχή το αντιμετωπίζω. Έχω κάνει εκτενή ψυχοθεραπεία, είχα την 'τύχη' να βρω αμέσως αγωγή (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) που μου ταιριάζει και κάνει δουλίτσα. Το ladose.
Έχω κάνει και λάθη. Στις 3 μίνι υποτροπές πήγαινα σε εναν τυχαίο ψυχίατρο για μια φορά, μου έγραφε ladose, το έπαιρνα, ημουνα τοσο 'κωλόφαρδος' που σε λίγες μέρες γινόμουν περδίκι χωρίς καθόλου συμπτώματα, δεν ξανά πήγαινα στον ψυχίατρο και το έκοβα μόνος μου μετά από κάνα 6μηνο με χρόνο.
Η ΟΥΣΙΑ είναι ότι συνεχίζεται όλα αυτά τα χρόνια ένας ΦΑΥΛΟΣ κύκλος.
Γίνομαι 'καλά' μέχρι να ξανά ξυπνήσει το 'τέρας'.
Μήπως η πλειοψηφία μας κάνουμε ότι κάνουμε, αγωγές ψυχοθεραπείες κτλ, απλά για να διώχνουμε το 'τέρας' μακριά ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ; Οχι για να το 'σκοτώσουμε' ;
Γνωρίζω πολύ καλά ότι ενδέχεται να πρόκειται για ανισορροπία της βιοχημείας μας και του νευρικού μας συστήματος αλλά σε τί ποσοστό και για ποιόν λόγο δεν ξέρει κανείς ακόμη.
Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι το νευρικό σύστημα είναι σε κατάστασή υπερδιέγερσης. Αυτό είναι το πρόβλημα.
Πιστεύω ότι το νευρικό μας σύστημα έχει ένα 'όριο' όσων αφορά το άγχος.
Για κάποιον λόγο ή λόγους είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα αυτό το όριο ξεπεράστηκε στον καθένα /μία μας. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νευρικό σύστημα να είναι σε υπερδιέγερση.
Και εμείς τί κάνουμε; Θέλουμε όλο αυτό να σταματήσει. Και μάλιστα γρήγορα.
Άλλοι παίρνουν κουτιά βιταμίνες και συμπληρώματα, άλλοι κάνουν γιόγκα και ασκήσεις αναπνοής, άλλοι κάνουν παγωμένα ντουζ, άλλοι περπατάνε ξυπόλητοι στα δάση, άλλοι κάνουν βελονισμό. Άλλοι όλα μαζί. Και καλά κάνουν.
Πολλοί άλλοι ορθά λοιπόν εκτός των παραπάνω πάμε σε ψυχίατρο, κάνουμε την ψυχοθεραπεία μας και αν χρειαστεί παίρνουμε την αγωγή μας.
Και αν όλα πάνε καλά επανερχόμαστε ή έστω γίνεται όλο αυτό διαχειρίσιμο.
Και μετά τί; Τελειώσαμε ;; Κάνουμε διαχείριση της αγωγής με τον ειδικό και βλέπουμε;;
Είναι μια τακτική ναι αλλά σε περίπτωση 'στραβής' τί γίνεται;;; Ξαφνικά η αγωγή δεν δουλεύει, γίνεται κάτι τόσο στρεσογόνο που έρχεται υποτροπή, έρχεται υποτροπή χωρίς να ξέρουμε το γιατί...
Τότε; άντε πάλι από την αρχή!
Άρα όλα τα παραπάνω ενώ αν δουλεύουν και προσφέρουν βελτίωση είναι προσωρινά.
Είναι κακό αυτό; Καθόλου και το εννοώ!
Καλύτερα η μισή ζωή μου να είναι ποιοτική και η μισή δράμα πάρα να είναι ολόκληρη δράμα.
Αλλά ίσως αυτό είναι η 'παγίδα'....
Συνεχίζω σε επόμενο post το μέρος 2ο.
- 26-06-2025, 21:23 #2
Η ''συμβίωση'' με χρόνια κατάθλιψη μοιάζει όπως το έχει περιγράψει ιδανικά ο Καρυωτάκης.
Καθώς βαδίζω, μια σκιά μ’ ακολουθεί από πάνω
σαν βαρύ νέφος ή φτερό δυσοίωνου πουλιού.
Είναι μαζί μου όπου να πάω, μαζί μου ό,τι να κάνω,
και δεν αφήνει ούτε να δω τον ήλιο του θεού.''Μισώ την ζωή απ'την αγάπη που της έχω'' - Fernando Pessoa
26-06-2025, 21:35 #3
Εσύ είσαι ο ήλιος του Θεού.
26-06-2025, 21:48 #4
Το 90% απο την καταθλιψη ειναι ο τρομος επειδη δεν εχεις τον ελεγχο. Οταν σταματησεις να νοιαζεσαι αν εισαι λειτουργικος το βαρος φευγει απο μονο του.
27-06-2025, 01:06 #5
27-06-2025, 11:59 #6
Ίσως δεν είναι η σκιά το πρόβλημα. Ίσως εσύ έβαλες αυτή τη σκιά πάνω σου γιατί φοβάσαι μην σου κάψει τα μάτια ο ήλιος.
28-06-2025, 00:51 #7
Προφανώς, όπως ο σωματικός πόνος αποτελεί ταυτόχρονα αντίδραση/σύμπτωμα αλλά και προειδοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά έτσι και η κατάθλιψη αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά σε άλλο επίπεδο, ψυχικό/πνευματικό. Το πρόβλημα ίσως είναι ότι έχουμε αποδεχτεί κάποιους συμβιβασμούς στη δουλειά, σε προσωπικό επίπεδο κλπ που έχουν το τίμημα τους. Είναι προσωρινή η αντιμετώπιση γιατί δεν θεραπεύεται η αιτία με την αγωγή.
29-06-2025, 13:01 #8
Φιλε unlucky1980 η ΓΑΔ ειναι γενικα χρόνια ασθένεια δεν θεραπεύεται πληρως (τουλάχιστον με μια στανταρ μεθοδο και δια παντως) και ουτε οι ψυχολόγοι γνωρίζουν να την θεραπεύσουν ουτε οι ψυχιατροι. Οπότε νομιζω το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να το αποδεχτούμε αυτό και το δεύτερο να κάνουμε οτι μπορούμε για να έχουμε την καλύτερη ποιότητα ζωης, που σημαίνει βοήθεια με φαρμακευτική αγωγη.
Οπως πολύ σωστά γραφεις το νευρικο σύστημα εχει μπει σε high alert state και αυτο δημιουργεί ολα τα συμπτώματα που εχουμε, κανεις δεν γνωρίζει μια σιγουρη μέθοδο επαναφοράς του απο αυτην την κατάσταση. Ειναι σαν καποιος να εχει διαβήτη τυπου 1 (τον αυτοάνοσο) και να προσπαθεί με ψυχολογους να κανουν το συκώτι του να παράγει περισσότερη ινσουλίνηΩστόσο πολλοι με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και προσωπική δουλειά καταφέρνουν και έχουν μια φυσιολογική ζωη.
Η επιστήμη προχωρα και ισως στο μέλλον βρεθει θεραπεια ή βρεθούν καλύτερα φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.Last edited by worryfree; 30-06-2025 at 15:36.