Results 1 to 6 of 6
-
15-06-2025, 01:41 #1
- Join Date
- Apr 2021
- Posts
- 351
Τί να αποφεύγετε αν πάσχετε ή έχετε προϊστορία με ΓΑΔ και κατάθλιψη
Αλκοόλ: Απαγορευτικό ειδικά όταν η θεραπεία σας περιλαμβάνει βενζοδιαζεπίνες όπως πχ ζαναξ. Ελεγχόμενη και με μέτρο κατανάλωσή όταν είστε σε θεραπεία με αντικαταθλιπτικά.
S. O. S! Συνδυασμός ζάχαρης και καφεΐνης. Κοινώς καφές με ζάχαρη. Όσο αθώος και αν ακούγεται κάνει πολύ μεγάλη ζημιά αυτός ο συνδυασμός. Οξύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και σε ορμονικό επίπεδο την κατάθλιψη και την αγχωδη διαταραχή.
S. O. S! Light αναψυκτικά. Μεγάλη παγίδα και τεράστια ζημιά. Ο λόγος; Η ασπαρτάμη!
Αυτή η γλυκαντική ουσία όλων των light και καλά αναψυκτικών είναι αρκετά επιζήμια για όσους από εμάς αντιμετωπίζουν ή έχουν προϊστορία ΓΑΔ και κατάθλιψης. Η ευρεία κατανάλωση ασπαρτάμης μόνο καλό δεν κάνει σε εμάς.
Ενεργειακά ποτά. Καφεΐνη συνδυασμένη με ένα σκασμό ζάχαρη είτε γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη. Βόμβα για εμάς μην τα ακουμπάτε.
Αποφύγετε όσοι μπορείτε την ακινησία. Έστω ενα χαλαρό περπάτημα για μια ώρα την μέρα κάνει θαύματα στο σώμα σας, στο ορμονικό σας (πολύ σημαντικό) και κατ επέκταση στην ΓΑΔ και κατάθλιψη σας.
Αποφύγετε την υπερβολική και παρατεταμένη ημερησίως έκθεσής σας σε οθόνες. Όλοι μας το κάνουμε απλά όχι υπερβολές όμως.
S. O. S! Αποφυγή μεγάλης και για μεγάλο χρονικό διάστημα διατάραξης του βιολογικού κύκλου ύπνου.
Αυτά για τώρα που πιθανώς τα ξέρετε. Απλά τα γράφω για υπενθύμιση και για να τονίσω την σοβαρότητα τους γιατί μερικά είναι 'αθώα' επιφανειακά αλλά μακροπρόθεσμα κάνουν ζημιά.
- 15-06-2025, 18:31 #2
- Join Date
- Sep 2020
- Posts
- 1,914
φάτε, περπατήστε πιείτε νερό άφοβα.
21-06-2025, 02:07 #3
- Join Date
- Mar 2022
- Posts
- 1,315
Η υπερβολική κάφεινη η ξέρω αυξάνει το άγχος και το έχω δει και σε μένα.
22-06-2025, 13:43 #4
- Join Date
- Apr 2020
- Posts
- 2,207
Επίσης, η εστίαση της προσοχής μας σε κάτι που μας αρέσει όπως το διάβασμα ενός βιβλίου αλλά και σε χειρωνακτικές εργασίες όπως το πλύσιμο πιάτων, το βάψιμο τοίχων, κάγκελα κλπ βοηθάει πολύ. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να πείσουμε τον εαυτό μας να ασχοληθεί με κάτι έξω από εμάς.
26-06-2025, 15:52 #5
- Join Date
- Apr 2021
- Posts
- 351
Επίσης :
1.Μην μετράτε τις ώρες και τις μέρες ώστε είτε η αγωγή σας είτε η ψυχοθεραπεία σας είτε ο συνδυασμός τους να δράσουν.
Όσο μπορείτε προσπαθήστε να είστε ενεργοί και μην μπαίνετε στον φαύλο κύκλο όλη μέρα να σκέφτεστε 'πότε θα γίνω καλά'.
Το γνωρίζω πόσο δυσκολο είναι,(ειδικά στις πολλές περιπτώσεις που οι αγωγές μέχρι να δράσουν πολλαπλασιάζουν τα συμπτώματα), το πέρασα και γω και το περνάω, αλλά προσπαθήστε.
Το μυαλό μας και το νευρικό μας σύστημα τα έχουμε 'εκπαιδεύσει' για χρόνια να είναι υπερευαίτητα και σε εγρήγορση. Ώρα να μάθουν ότι δεν χρειάζεται να είναι μόνιμα στην' τσίτα'.
2.Μην απογοητεύεστε αν μια αγωγή δεν δουλέψει. Υπάρχουν γύρω στα 400 φάρμακα και γενικά περίπου 500 υποψήφιες θεραπείες για περιπτώσεις ψυχικών και ψυχολογικών παθήσεων.
3. Όσες και όσοι έχουν ολοκληρώσει ψυχοθεραπείες, όπως π. χ. γνωσιακή, σε περίπτωσή πιθανής υποτροπής ή σε περίοδο μεγάλου στρες χρησιμοποιήστε αυτά που μάθατε μην κάνετε τα ίδια λάθη πάλι.
Για παράδειγμά ξαφνικά μετά από έναν χρόνο που ήταν όλα καλά ξανά έχετε κρίση πανικού. Εφαρμόστε άμεσα την γνώση, δηλαδή ξέρετε ότι παθολογικά δεν θα πάθετε τίποτα και ανεβείτε πάνω στο κύμα μην προσπαθείτε να το αποφύγετε. Μία, δύο, τρεις φορές, εν τέλει το νευρικό σύστημα θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει πραγματική απειλή και δεν χρειάζεται να είναι μόνιμα σε ταραχή.
4.ΠΟΤΕ αλλαγές στην δοσολογία αγωγής, ή επιλογής αγωγής ή επανέναρξης και διακοπής της χωρίς την οδηγία ειδικού ψυχιάτρου!
01-07-2025, 15:46 #6
- Join Date
- Apr 2021
- Posts
- 351
Επίσης :
1.Αναβλητικότητα!!!!!
Είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό ανθρώπων που πάσχουν ή είναι πιθανό να ενοχληθούν από αγχώδη διαταραχή κτλ. στο μέλλον.
Όταν επικρατεί αναβλητικότητα για χρόνια, που συνεπάγεται ότι είτε δεν κάνουμε κάτι καθόλου ή το κάνουμε τελευταία στιγμή, αυτό εισυνείδητα ή και υποσυνείδητα δημιουργεί πολύ άγχος και διαταράσσει το νευρικό μας σύστημα.
Συνεπώς ξεκινώντας από τα πιο απλά πράγματα μην αναβάλλετε πραγματα και δραστηριότητες. Ξυπνάτε; Στρώστε αμέσως το κρεβάτι. Φάγατε; πλύνετε αμέσως τα πιάτα. Είναι να πάτε για περπάτημα το απόγευμα; να πάτε μην το αναβάλλετε. Είναι να πάτε για καφέ με φίλους; να πάτε.
Και σιγά σιγά σε πιο πολύπλοκα. Για παράδειγμα θέλετε να αλλάξετε εργασία; Αφού το αποφασίσατε ΚΑΝΤΕ το! Με τα συν και τα πλην του. Τέρμα οι δικαιολογίες, τέρμα το 'δεν μπορώ θα αγχωθώ και άλλο'.
Η ζωή έχει ρίσκο, κάθε επιλογή έχει ΠΑΝΤΑ συν και πλην. Μην περιμένετε να γίνει η 'τέλεια πλανητική ευθυγράμμιση' για να κάνετε κάτι που είναι να γίνει άμεσα αργότερα. Και σημαντικό μην παρουσιάζετε στον εαυτό σας ως ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ την για παράδειγμα ΓΑΔ σας για να είστε αναβλητικοί.
2.Φόβος της αδρεναλίνης .
Αραιά και που οφείλουμε να δίνουμε μια δόση αδρεναλίνης στον εαυτό μας (αρκεί να είναι με ΑΣΦΑΛΕΙΑ εννοείται)!
Σε καταστάσεις κρίσεων πανικού ή όταν γενικά το νευρικό μας σύστημα είναι σε υπερδιέγερση, το μυαλό και το σώμα μας καταλήγει να παράγει αδρεναλίνη.
Η έκρηξη αδρεναλίνης στους αθλητές των extreme sports για παράδειγμα περιλαμβάνει μια έκρηξη φόβου και ενθουσιασμού στην αρχή και μετά μια απίστευτη ηρεμία και ικανοποίηση.
Δεν προτείνω βέβαια ξαφνικά να γίνουμε 'πρεζάκια' αδρεναλίνης και να σκαρφαλώνουμε βουνοκορφές χωρίς σχοινί...!
Για παράδειγμα ένας υποχόνδριος με την καρδιά του. Από την στιγμή που πήγε στον καρδιολόγο και είναι καθαρός και πήρε το ελεύθερο να γυμναστεί έστω και ελαφριά, οφείλει να κάνει ενα σπριντ αραιά και που. Να νιώσει αυτή την έκρηξη αδρεναλίνης από την αύξηση των παλμών του και να κατανοήσει ότι δεν θα πεθάνει και ότι το να ανεβαίνουν οι παλμοί του σε κατάσταση εκγύμνασης είναι φυσιολογικό.
Επίσης ανεβείτε για παράδειγμα σε έναν τροχό στο λούνα παρκ.
Να θυμίσουμε στον εαυτό μας και να εκπαιδεύσουμε το νευρικό μας σύστημα ότι η έκρηξη αδρεναλίνης δεν είναι κάτι 'εξωγήινο' που προκαλεί πανικό και παραμένει.
Similar Threads
-
Έχετε δανείσει η έχετε δανειστεί από φίλους/Ες....
By giorgos35 in forum Σχέσεις και ΕπικοινωνίαReplies: 56Last Post: 22-10-2020, 12:39 -
Ποσοι εχετε πει δημοσια οτι πασχετε απο καποιο ψυχικο νοσημα?
By dkomodo in forum Κρίση πανικού, Διαταραχή Πανικού, ΑγοραφοβίαReplies: 42Last Post: 05-10-2017, 10:34 -
ΕΧΕΤΕ ΝΙΩΣΕΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ??
By anxious4ever in forum Ψυχολογική Υποστήριξη & ΑυτοβοήθειαReplies: 64Last Post: 01-08-2016, 08:16 -
ΕΧΕΤΕ ΖΩΗ???
By sokolatoxrwma in forum Ψυχολογική Υποστήριξη & ΑυτοβοήθειαReplies: 43Last Post: 21-10-2011, 15:58 -
δημοσκοπηση: (αν εχετε περασει καταθλιψη) εχετε κανει ποτε αποπειρα?
By Lou! in forum Κατάθλιψη - ΔυσθυμίαReplies: 97Last Post: 22-09-2011, 01:37
Πώς να ξεπεράσω την μοναξιά;
12-07-2025, 14:15 in Σχέσεις και Επικοινωνία