Results 1 to 12 of 12
Thread: Χαμηλοί παλμοί
-
10-07-2025, 12:27 #1
Χαμηλοί παλμοί
Έχω POTS και πίνω Procoralan 5mg πρωί βράδυ από τις 24 Ιουνίου.
Έκανα σπιρομέτρηση που ζήτησε ο καρδιολόγος η οποία ήταν τέλεια 98% απόδοση και προχθές μου έκανε ξανά ο καρδιολόγος καρδιογράφημα και τεστ κοπώσεως σε ποδήλατο το οποίο το έβγαλα είπε κατά 80% και είναι πολύ καλά είπε αλλά στο χαρτί λέει 78%. Του είπα ότι με το χάπι οι παλμοί μου είναι συνήθως 60-70 σε ηρεμία πλέον και ότι πολλές φορές πέφτουν στους 55 περίπου και ότι έχω ξυπνήσει από βραδινό ύπνο και έχω απευθειας μετρήσει και είναι 48 και μου είπε ότι όλα αυτά είναι λέει τέλεια. Εγώ πήγα για επανέλεγχο γιατί όπως του είπα ένιωθα ένα πλάκωμα στο λαιμό στην ανάσα μου και φοβήθηκα μήπως είναι από το χάπι που ρίχνει τους παλμούς. Την ώρα του καρδιογραφηματος είχα 80 παλμούς και στη κόπωση έφτασα στο πικ του στους 147 περίπου.
Το άγχος μου τώρα είναι ότι χθες το βράδυ πχ πριν πιω τη βραδινή δόση είχα 55 παλμούς σε ηρεμία και έπρεπε να το πιω και φοβήθηκα μήπως μόλις αρχίσει να δρα ξανά η ουσία πέσουν πολύ χαμηλά και δεν οξυγωνονται τα όργανα. Φοβήθηκα πολύ με έπιασε άγχος και υπερένταση και κατάφερα να τους αυξήσω στους 75-80 μόνο από το άγχος και που κουνιομουν πάνω κάτω. Το πρωί με το που άνοιξα τα μάτια μου είχα 48. Τώρα έχω πιει το χάπι εδώ και 2,5 ώρες και έχω καθιστή 52-59 παλμούς. Έχω ακόμη το πλάκωμα στην ανάσα που όμως προχθές μου είπε είναι από άγχος. Και πώς ξέρω ρε παιδιά ότι δεν μου κάνει η πρόκληση βραδυκαρδιας αυτό το θέμα και αν δεν παίρνουν αρκετό οξυγόνο τα όργανα; Έχω φοβηθεί πολύ
- 10-07-2025, 17:37 #2
Ειχα για πολλά χρόνια βραδυκαρδια. Δεν είναι επικινδυνη αν έχεις κάνει όλες τις εξετάσεις. Εμένα χολτερ έχει δείξει και 37 λίγο πριν κοιμηθώ. Και αυτά χωρίς προκολαραν και με πίεση στο 80/50.
Η ουσία δεν θα σου ρίξει παραπάνω τους παλμούς, απλώς τους κρατάει κάτω. Δρα απευθείας στον φλεβοκομβο. Κράτα για έναν μήνα τη δόση και δες μήπως χρειάζεται ρυθμιση/μειωση. Εμενα ο γιατρος μου ηταν συνεννοήσιμος και ειχαμε βρει μια μικρη δοση που δούλευε. Το θεμα ειναι τωρα, τι παλμους εχεις σε ορθια θεση και με ηπια δραστηριοτητα.
Σε κάποια φάση μου είχε μειώσει το χαπι σε μισό την ημέρα αν θυμάμαι καλά ( κανονικα ειναι δυο φορες την ημερα , αλλά υπαρχουν κι άλλα πρωτοκολλα) Μετα το επαιρνα και μερα παρα μερα. Αυτες οι αλλαγές όμως θελουν συνεννόηση με το γιατρο σου γιατι δεν ειναι χαπι που παιρνεις as needed που λεμε). Το θέμα είναι να δράσει στο POTS σου. Εμένα με βοήθησε μακροπροθεσμα και δεν χρειάστηκε καν να το πάρω πολύ καιρό. Απλώς όταν το κόψεις μετα θα σου κάνει λίγο rebound ορθοστατικη ταχυκαρδια. Μετα ομως φευγει, τουλάχιστον ετσι εγινε με μενα.
Υπάρχουν μελετες που δείχνουν ότι γιατρεύει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα την παροξυσμικη ταχυκαρδία. Εμένα αυτό πιστεύω ότι μου γιατρεψε το POTS. Βέβαια κακά τα ψέματα υπάρχουν περίοδοι που επανερχεται, δεν φευγει ποτε εντελως. Τώρα πχ πριν πάω στη δουλειά έχω πάντα 130, όσο είμαι στη ζέστη και κάνουν κάποιο διάστημα να πέσουν ακόμα κι όταν καθισω. Αλλά τα 150αρια που έβλεπα με λιγα βηματα το 2019 όταν έπαθα το POTS τα γιατρεψε.
Ελπίζω τώρα με τον κοβιντ να μην πάθω τα ίδια. Θέλει προσοχή.
Η διάγνωση σου έγινε με τεστ ανακλισης ή με holter;
10-07-2025, 18:18 #3
Γεια σου. Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου!
Η διάγνωση έγινε με δύο χολτερ με διαφορά μιας εβδομάδας και εννοείται καρδιογράφημα, μέτρηση πίεσης, με οξυμετρο στο χέρι σε κάθε πιθανή θέση για να βλέπει αυτόματα αλλαγές παλμών κλπ. Ευτυχώς η πίεση δε μου έπεφτε μόλις ανέβαιναν οι παλμοί, αν και γενικά έχω χαμηλή. Μετά το κοπώσεως προχθές σκέψου είχα 12,1 μεγάλη. Η μεγάλη μου νορμάλ είναι κάπου στο 10 και το καλοκαίρι πέφτει στο 9, ενίοτε και στο 8.
Απλώς σκέφτομαι μήπως χρειάζεται να παίρνω μισό χάπι πρωί και μισό βράδυ και όχι 5mg το πρωί και 5 mg το βράδυ. Καθιστή ή ξαπλωμένη σε ηρεμία είμαι στους 55. Στον ύπνο έφτασα 48 ξυπνώντας. Γενικά φοβάμαι μήπως δεν παίρνουν καλό οξυγόνο τα όργανα με αυτό. Δηλαδή δεν ξέρω ποιοι παλμοί θεωρούνται επικίνδυνοι για τη ζωή;
10-07-2025, 18:30 #4
Έναν μήνα κλείνω στις 24 και με είδε προχθές, μου είπε το φθινόπωρο να πάω ξανά. Ως τότε θα πίνω το χάπι και θα βάλω πάλι χολτερ και είπε ίσως τότε το διακόψουμε..μου δίνει και κιτρικό μαγνήσιο κάθε μεσημέρι μετά το φαγητό.
Το βράδυ ανησύχησα γιατί είχε έρθει η ώρα για το βραδινό χάπι και λέω ας δω πόσους έχω σε ηρεμία πριν το χάπι, και είχα 55. Και λέω αν πιω και το χάπι πόσο θα πάει;;;; Από εκείνη την ώρα έχω κρίση άγχους και σήμερα πάλι είμαι σε ηρεμία στους 55 και σκέφτομαι ήδη τι θα κάνω με τη βραδινή δόση. Ο γιατρός δεν είπε για μείωση αλλά και όταν με μετράει δεν έχω 55, μόνο από αυτά που του είπα εγώ χθες μπορεί να καταλάβει πως δρα γιατί στο καρδιογράφημα και το κοπώσεως ήταν παραπάνω παλμοί όπως είναι λογικό. Και το μυαλό μου κάνει σενάρια μήπως παίρνω μεγάλη δόση και πάθω κακό.
10-07-2025, 21:37 #5
Κ εγώ χαμηλούς παλμούς έχω γενικά στον υπνο,νόμιζα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
Όταν βαράω ταχυκαρδίες ανεβαίνουν.
10-07-2025, 22:05 #6
Τι εννοείς "νόμιζες"; Τελικά υπάρχει δηλαδή;
Επίσης πόσους εννοείς χαμηλούς;
Έχω φοβηθεί πολύ ενώ μου ρίχνει τους παλμούς και ηρεμώ από την ταχυκαρδία όλη μέρα, ταυτόχρονα το φοβάμαι αυτό το χάπι όπως και κάθε χάπι.
Πήρα και τις αίματος σήμερα.
Αιματοκρίτης 35,2 (Φ.Τ. από 36 και άνω)
Σίδηρος 53 (Φ.Τ. από 50 και άνω)
Κορτιζόλη ορού με βάση ώρα και ηλικία 26,4 (ενώ έπρεπε να ήταν έως 23 Μαξ)
10-07-2025, 22:41 #7
Οπως εξηγησα ηδη, το χαπι δεν δουλευει ως βητα αναστολεας. Δεν εχεις 55 και θα στους ριξει στους 10. Δεν δουλευει ετσι. Δεν λαμβανεται as needed. Ειναι χαπι που δρα στον φλεβοκομβο σε βαθος χρονου. Οι 55 δεν ειναι καν βραδυκαρδια. Κάτω από 35 είναι επικινδυνοι. Αλλά ακόμα και 45 μπορεί να είναι επικινδυνοι αν λιποθυμας. Όπως σου είπα πριν το POTS είχα χρόνια βραδυκαρδια. Έχω ψάξει τα πάντα. Η απαντηση βρίσκεται μόνο στον γιατρό σου. Αν εμπιστευτείς τον γιατρό σου και δουλεψετε μαζί θα βρεις τη λύση. Αυτή τη στιγμή ρωτάς σε ένα φόρουμ που ελάχιστοι έχουν τις σχετικές ιατρικές γνώσεις. Αν χρειαζόσουν βηματοδοτη στην καρδιά, θα το ήξερες από μικρή ηλικία.
Η πίεση μου είναι χαμηλότερη από τη δική σου. Σου μιλάω για περιστατικά που είχα 45 παλμούς με 75/35 πίεση (έχω βάλει και χολτερ πιεσης)
Αυτό που πρέπει να σε απασχολεί είναι αν έχουν πέσει οι παλμοί σε ορθια θεση. Μετά ναι, μπορείς να το διακόψεις. Αλλά πρέπει να μάθεις να ακούς το σώμα σου.
Δες πως κυμαίνονται σε ορθια θεση στους δύο μήνες και μετά συζητα την μείωση της δόσης αν δουλευει. Για εμένα ολόκληρο το χαπι δύο φορές την ημέρα ήταν πολύ. Δεν ακολούθησα αυτό το πρωτόκολλο. Αν θυμάμαι καλά έπαιρνα μισό το πρωί μισό το βράδυ και μετά στην πορεία το κάναμε μια φορά την ημέρα και μετά μέρα παρα μερα μέχρι που το διέκοψα.
10-07-2025, 22:49 #8
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχω 98 οξυγόνο και 55 παλμούς. Αυτό είναι καλο. Υπήρχαν εποχές που είχα 43 με το που καθόμουν. Είχα βέβαια και άλλη σωματική ευεξία τότε παρόλο που ένιωθα χάλια. Κακά τα ψέματα με 43 παλμούς δεν νιώθεις πολύ vibrant. Εγώ σε περιπτώσεις που θέλω να τους ανεβάσω απλως τρώω κάτι.
Αν είχες POTS προ κοβιντ, τότε πιθανόν έχεις πρωτοπαθη δυσαυτονομια. Κι εγω αυτό έχω και αυτό δυστυχως σου δίνει ένα ευρύ φάσμα διαταραχων σωματικά, πολλές φορές ανεξήγητα.
10-07-2025, 22:51 #9
Πώς αντιλήφθηκες ότι το πρωτόκολλο αυτό ήταν λάθος για εσένα; Εννοώ του ολοκλήρου χαπιού πρωί βράδυ.
Προχθές που τον ρώτησα, μου είπε ότι υπάρχει και μεγαλύτερη δοσολογία από αυτή που παίρνω, που δεν την χρειάζομαι, αλλά δε μου είπε και για μικρότερη. Δεν ξέρω, νομίζω πως το άγχος αυτό μέσα μου δεν βοηθάει στο να ηρεμώ.
Οι παλμοί μου σε όρθια θέση με ήπια δραστηριότητα, ναι, έχουν πέσει. Ξεκίνησα το χάπι 24 Ιουνίου και μέχρι τότε έφτανα 100 παλμούς με το να σηκωθώ από τον καναπέ και να πάω ως την κουζίνα και σε απλό περπάτημα χαλαρό τύπου σπίτι - δουλειά έφτασα μέχρι και 140.
Τώρα αυτά τα νούμερα δεν τα έχω. Στην πρώτη συνθηκη φτάνω μέχρι 85-90 και στη δευτερη περίπου 115. Και δεν έχω κλείσει καν μήνα.
Σε ευχαριστώ που μου εξηγείς για το πώς λειτουργεί. Η αλήθεια ειναι ότι διάβασα το φύλλο οδηγιών αλλά δεν είχα καταλάβει ακριβώς πώς και τί. Δηλαδή έμεινα μόνο σε ό,τι μου είπε ο γιατρός: ότι το χάπι αυτό θα μου ρίχνει λίγο τους παλμούς. Επί λέξει.
Μάλλον ανησυχώ πολύ;
10-07-2025, 22:54 #10
Δεν το ξέρω, είναι πιθανό όμως. Πάντα είχα ταχυκαρδίες αλλά κανείς δεν μου είχε δώσει βάση μέχρι πρότινος. Πέρασα λοιμώδη μονοπυρήνωση και κοβιντ την ίδια χρονιά. Πριν 3 χρόνια.
Δε με βοηθάνε και τα υπόλοιπα. Έχω ζαλάδα και δεν ξέρω από τι μπορεί να πρωτοείναι. Με έχει εξουθενώσει όλο αυτό
10-07-2025, 22:57 #11
Τα νούμερα σου εξαρχής δεν ήταν εξτριμ πάντως. Δηλαδή αν περπατούσες στη ζέστη ή κουβαλούσες κάτι θα ήταν φυσιολογικό. Μέσα στο σπίτι ανέβαιναν; Δηλαδή να σηκωθείς και να πάνε 120 και να μείνουν 120. Αλλά τεσπα το χαπι δεν θα σου κάνει κακό. Καλό θα ήταν να συζητήσεις τη δοσολογία με τον γιατρό σου.
Εγώ παρακολουθουσα το πώς δουλευει και καταλαβα οτι με πιανει και μικροτερη δοσολογια. Μπήκα σε ομάδες του εξωτερικού με άτομα που έπαιρναν το χαπι είτε για ανεπάρκεια είτε για POTS και είδα ότι υπάρχουν κι αλλα πρωτοκολλα. Ρώτα τον γιατρό σου. Αλλά λογικά θα θέλει να το εξακριβωσει με χολτερ. Πόσο χρονών εισαι;
Η αληθής διάγνωση POTS γίνεται μόνο με τεστ ανάκλησης πάντως. Προσωπικα σε μια εποχή που κανείς δεν το ήξερε, δεινοπαθησα να βρω γιατρό. Μετά τον κοβιντ έγινε γνωστό το σύνδρομο στην Ελλάδα. Εγω δεν ξέρω καν τι μου το προκάλεσε.
Κάνε και έναν υπέρηχο στα πόδια πάντως, να δεις τις βαλβίδες σου. Μπορεί οι καλτσες συμπιεσης να σε βοηθήσουν. Γενικά όμως αν έχεις δει αποτέλεσμα γρήγορα, μπορείς να το διακόψεις και στους έξι μήνες. Αλλά να ξέρεις ότι τις πρώτες μέρες θα έχεις έξαρση των συμπτωμάτων. Μετά θα ηρεμήσεις. Τουλάχιστον με μένα αυτό συνέβη.
10-07-2025, 23:37 #12
Σκέφτηκα μόνη μου να δοκιμάσω μια μέρα να πάρω μισό χάπι το πρωί ορωι και μισό τι βράδυ για να δω αν με πιάνει και πώς λειτουργεί πάνω μου. Έτσι κι αλλιώς δεν έχω καρδιοπάθεια για να πεις ότι με βάζω σε κίνδυνο. Γιατί αν με πιάνει η ελάχιστη δόση, με αυτή θα ήθελα να συνεχίσω.
Ναι, ανέβαιναν μέσα στο σπίτι πολύ έντονα, του στυλ αν ήμουν καθιστή ή ξαπλωμένη είχα κάπου στους 60-65 και με που άλλαζα πλευρό πχ ή σηκωνόμουν με βήματα χελώνας κιόλας να πάω ως το δίπλα δωμάτιο, έφτανα μέχρι 100-110. Και έπρεπε να καθίσω για να πέσουν. Ο γιατρός μου είναι καρδιολόγος - αρρυθμιολόγος - ηλεκτροφυσιολογος και είναι από τους καλύτερους στην Ελλάδα. Έψαξα πολύ να τον βρω. Και φοβερός τύπος. Σημαντικό για την επικοινωνία. Με έκανε να νιώσω ασφαλής. Αλλά επειδή είμαι αγχωδης και αρρωστοφοβική, κάθε λεπτό σκεφτομαι κάτι καινούριο, ίσα για να με βασανίζω νομίζω. Δεν ξέρω πως θα ηρεμήσω. Μου είπε βέβαια ότι έχω τυπική εικόνα Pots κι ότι πολλοί ακόμη δεν το ξέρουν. Και όντως, άλλοι δύο με είχαν δει πέρσι, κανείς δεν μου είπε κάτι. Και μπορεί να μην ήταν εξτριμ οι παλμοί μου που λες, όμως είχα έντονα συμπτώματα. Δηλαδή ένιωθα ότι η καρδιά μου να θα βγει και θα την πατήσω. Κι άκουγα την καρδιά μου στο μαξιλάρι, κάτι που γίνεται ακόμη αλλά μου είπε αυτό είναι καθαρό άγχος.
Ο υπέρηχος αυτός στα πόδια που λες πώς τον ζητάμε; Πρώτη φορά τον ακούω.