Results 1 to 2 of 2
-
17-07-2025, 11:42 #1
Πώς διαχειρίζεστε το «άγχος χωρίς αιτία»; Νιώθω πίεση ακόμα και όταν όλα πάνε καλά.
Είμαι μέλος του φόρουμ εδώ και χρόνια, και ενώ έχω διαβάσει πολλές παρόμοιες εμπειρίες, νιώθω την ανάγκη να ανοίξω μια συζήτηση πάνω σε κάτι που με απασχολεί αρκετό καιρό.
Έχω διαγνωστεί με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή πριν κάποια χρόνια, και ενώ έχω δουλέψει πολύ με θεραπεία, mindfulness και αλλαγές στον τρόπο ζωής, υπάρχει κάτι που ακόμα δεν μπορώ να εξηγήσω:
Όταν όλα πάνε καλά — χωρίς προβλήματα, πίεση ή υποχρεώσεις — το άγχος παραμένει.
Είναι σαν το σώμα μου να έχει «συνηθίσει» να ζει σε κατάσταση συναγερμού, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει κανένας λόγος. Νιώθω εσωτερική ανησυχία, ένταση στους ώμους, έναν κόμπο στο στομάχι... χωρίς κάποιο φανερό trigger. monkey mart
Το μυαλό μου προσπαθεί να βρει λόγους για να δικαιολογήσει αυτή την ένταση — σαν να ψάχνει απεγνωσμένα κάτι που «ξέχασα» ή κάτι που «πάει να πάει στραβά».
- Έχετε νιώσει ποτέ αυτό το παράλογο άγχος χωρίς συγκεκριμένη αιτία;
- Τι τεχνικές ή σκέψεις σας βοηθούν εκείνες τις στιγμές;
Προσπαθώ να μην εστιάζω στο συναίσθημα, να το παρατηρώ και να το αφήνω να περάσει, αλλά μερικές μέρες αυτό δεν λειτουργεί.
Θα εκτιμούσα πολύ να διαβάσω εμπειρίες, στρατηγικές ή και σκέψεις από άτομα που έχουν αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο.
Ευχαριστώ προκαταβολικά σε όποιον/α απαντήσει
- 17-07-2025, 22:11 #2
Καλησπέρα. Πάσχω από ΓΑΔ.
Την αντιμετωπίζω εδώ και πάρα πολλά χρόνια με αγωγή και ψυχοθεραπεία αλλά πολύ πρόσφατα ξανά υποτροπίασε.
Το άγχος που αναφέρεις το γνωρίζω, το έχω νιώσει και το νιώθω.
Κάνεις όλες τις σωστές ενέργειες. Αγωγή δεν ανέφερες πουθενά αλλά έτσι και αλλιώς δεν είμαι ο αρμόδιος να σου μιλήσω για αγωγή ή όχι.
Εγώ θα κάνω απλά υποθέσεις στην ερώτηση σου.
Αυτό το άγχος χωρίς λόγο που αναφέρεις λογικά είναι λόγω του ότι το νευρικό σου σύστημα ακόμη δεν έχει ηρεμήσει 100%.
Ακόμη 'ψάχνεται'.
Ένας λόγος είναι ότι ίσως αυτό που σου προκάλεσε εξ αρχής την ΓΑΔ σου δεν έχει εντοπιστεί και επιλυθεί ακόμη. Αυτό αν ισχύει θα γίνει μόνο με ψυχοθεραπεία με ειδικό.
Ένας άλλος πιθανόν λόγος είναι ότι θέλει ακόμη δουλειά για να ξε συνηθίσει να ψάχνεται το νευρικό σύστημα. Ίσως θέλει και άλλο χρόνο, ίσως να θέλει να δουλέψεις και περαιτέρω την ψυχοθεραπεία σου.
Επίσης μπορεί να είναι θέμα έλλειψης κάποιας βιταμίνης /ών.
Ίσως είναι η καφεΐνη, το αλκοόλ, η ζάχαρη.
Αλλά όλα υποθέσεις είναι....
Σε μένα όταν υποτροπιαζω έχω πολλά άλλα συμπτώματα εκτός από το άγχος από το πουθενά.
Δεν το διαχειρίζομαι ακόμη για να είμαι ειλικρινής. Απλά το υπομένω και περιμένω να δουλέψει το φάρμακο.
Το ξερω μέγα λάθος και ευελπιστώ να το αλλάξω.