Results 1 to 15 of 26
-
08-10-2009, 21:37 #1
- Join Date
- Jan 2009
- Posts
- 68
Τι σημαίνει οτι ένα φάρμακο "δουλεύει";
Επειδή το έχω ίσως παρεξηγήσει λίγο.Τι σημαίνει οταν λέμε οτι ενα φάρμακο λειτουργεί;Αισθάνεσαι καλύτερα;Φεύγουν οι φοβίες σου και οι σκέψεις σου έτσι;Με λίγα λόγια γίνεσαι καλά ή απλά φτάνεις σε ένα σημείο που όλο αυτό είναι κάπως πιο υποφερτό;Τι πρέπει να περιμένω ας πούμε απο το φάρμακο μου πρίν θεωρήσω οτι κάνει ή δεν κάνει τπτ;Υπάρχει φάρμακο που απλά σε κάνει καλα κάποια στιγμή;
- 08-10-2009, 21:41 #2
- Join Date
- Aug 2009
- Posts
- 2,702
ΔΕΝ νομιζω οτι υπαρχει φαρμακο να σε θεραπευει.
ισως μετριαζει τα συμπτωματα
ισως και να αισθανομαστε πιο ηρεμοι και ασφαλεις επειδη το παιρνουμε
φυσικα και κανει την αρρωστια πιο υποφερτει αλλα και δεν την εξαφανιζει<<μαγικα>>Οτι βλεπουμε γυρω μας ειναι μονο για αυτη τη φορα.Μην προσπερνας τιποτα,κοιταξε τα χρωματα των λουλουδιων και χαμογελα
08-10-2009, 21:49 #3
- Join Date
- May 2006
- Posts
- 13,021
O καθενας διαφορετικος και υπαρχουν και τοσα διαφορετικα φαρμακα.
Μπορεις να γινεις καλα...μπορει να ειναι απλως υποφερτο,μπορει να πρεπει να τα παιρνεις μια ζωη,μπορει να χρειαστει να τα παιρνεις για ενα διαστημα μονο,μπορει να τα χρειαζεσαι,μπορει να μην τα χρειαζεσαι τελικα.
Για το αν κανει κατι το φαρμακο ειναι κατι που μπορεις να δεις εσυ στον εαυτο σου,ξεροντας ορισμενα πραγματα οπως μετα απο ποσο διαστημα πρεπει να δεις αποτελεσματα,καθως μιλωντας και με τον θεραποντα ιατρο.
Απο κει και περα ειναι πολυ δυσκολο να καταλαβεις ορισμενα πραγματα.
Αν εισαι ανεργος,αν δεν εχεις φιλους,αν δεν εχεις σχεση,αν εχεις οικογενειακα προβληματα και χιλια μυρια αλλα,τοτε φυσιολογικο ειναι να μην αισθανεσαι και πολυ καλα παρολο που μπορει να κατεβαζεις μια ντουζινα φαρμακα,για να πω ενα παραδειγμα.
Οι ερωτησεις που ρωτας ειναι δυσκολο να απαντηθουν μιας και στηριζονται και στην μοναδικοτητα του καθε ατομου.
Εγω επαιρνα risperdal και ημουν ενα ματσο χαλια,με το που πηρα το abilify ειδα σαφη βελτιωση,οχι ομως χωρις να υποφερω μερικα χρονια απο το risperdal.
Εφταιγαν ομως τα φαρμακα ή ηταν κατι που εφερε ο χρονος?
Μεγαλωσα,μπηκε η ζωη μου σε μια ταξη και μπορει τα φαρμακα να μην επαιξαν και τοσο ρολο εντελει (που σιγουρα επαιξαν καποιο ρολο αφου παιζεις με τη χημεια του εγκεφαλου).
Ειναι δυσκολες οι απαντησεις ναι.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
08-10-2009, 21:53 #4
- Join Date
- Jan 2009
- Posts
- 68
Κάτσε γιατί προσπαθώ να βρώ μια άκρη.Οταν λένε όλοι οτι το 80 με 90% των ανθρώπων με πανικούς γίνετε καλά, αρκεί να ζητήσουν βοήθεια και όταν βλέπω εμένα και τόσους άλλους, που όχι μόνο ζήτησαν βοήθεια, αλλά πήραν φάρμακα πήγαν και σε ψυχολόγο... και δεν έγινε τπτ...Τι άλλο πρέπει να κάνουμε δηλαδή;Δέν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι παίρνουν ένα φάρμακο και σε 3 μήνες είναι οκ ενώ άλλοι ταλαιπωρούνται χρόνια;Αν απο το καινούργιο μου φάρμακο περιμένω μόνο να \"βολέψει\" λίγο τα πράγματα τότε τι νόημα έχει;Δηλαδή τόσο ηλίθιος είμαι εγώ και δεν καταλαβαίνω κάτι;Δέν καταλαβαίνω ρε παιδιά εδώ και 3 χρόνια τι λάθος κάνω ειλικρινά.
08-10-2009, 21:56 #5
- Join Date
- May 2006
- Posts
- 13,021
Δηλαδη εγω που ισως να εχω λεμε ψυχωση...τι διαφορα εχω απο τις ανιατες περιπτωσεις που ειναι ψυχιατρειο ή τι διαφορα εχω απο καποιον που εχει ψυχωση και δεν χρειαζεται καν φαρμκα για να αντεπεξελθει ή που του ηρθε μια ψυχωση και εφυγε?
Ελα ντε...ειμαι εγω με τα προβληματα μου μια μοναδικη οντοτητα οπως ο καθενας.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
08-10-2009, 22:02 #6
- Join Date
- Jan 2009
- Posts
- 68
Κοίτα αυτό με την μοναδικότητα δέν το πιστεύω καθόλου.Εδώ μιλάμε για μια πάθηση που είναι πάρα πολύ κοινή και πλήρως αντιμετωπίσιμη.Υπάρχουν ξέρω γώ 7-8 φάρμακα και γράφουν.Μιλάω για διαταραχή πανικού με ότι άλλο φέρει στην ζωή σου.Δέν ξέρω τι γίνετε με τις άλλες παθήσεις.Όταν λέμε 80-90 τις εκατό απλά γίνεσαι καλά ρε παιδί μου.Είναι σίγουρο δεν το συζητάμε.Ξέρω ανθρώπους που μπήκαν στο χειρουργίο με 20 και 30% πιθανότητες να πετύχει.Οταν λές 80-90 τις εκατό είναι σαν να λές έχεις ίωση ξερω γώ πάρε αυτό και θα γίνεις καλά.
08-10-2009, 22:06 #7
- Join Date
- Jan 2009
- Posts
- 68
Θέλω να πώ οτι σε κάνει να αισθάνεσαι λίγο μαλάκας αυτή η ιστορία.Όταν έχεις όρεξη να βγείς στην \"κυκλοφορία\" ξέρω γω, να κάνεις πράγματα κτλ και να σε κρατάει πίσω αυτή η ηλιθιότητα που είναι και πλήρως αντιμετωπίσιμη και καλά...ε λές ή εγώ είμαι ηλίθιος και δέν καταλαβαίνω τι μου λένε ή απλά δέν υπάρχει φάρμακο και γράφουμε τα αντικαταθλιπτικά που οκ κάνουν υποφερτή την κατάσταση.
08-10-2009, 22:08 #8
- Join Date
- May 2006
- Posts
- 13,021
οκ δεν ειμαι και εγω ειδικος στις κρισεις πανικου...να πω για τις ψυχωσεις?:P
Και αυτες ειναι πληρως αντιμετωπισιμες συνηθως και πολυ συνηθισμενες.
Τωρα αν θελει να μιλησει κανενας που ξερει περισσοτερα για την διαταραχη πανικου...[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
08-10-2009, 22:39 #9
- Join Date
- Oct 2006
- Posts
- 5,668
Originally posted by dimm
Θέλω να πώ οτι σε κάνει να αισθάνεσαι λίγο μαλάκας αυτή η ιστορία.Όταν έχεις όρεξη να βγείς στην \"κυκλοφορία\" ξέρω γω, να κάνεις πράγματα κτλ και να σε κρατάει πίσω αυτή η ηλιθιότητα που είναι και πλήρως αντιμετωπίσιμη και καλά...ε λές ή εγώ είμαι ηλίθιος και δέν καταλαβαίνω τι μου λένε ή απλά δέν υπάρχει φάρμακο και γράφουμε τα αντικαταθλιπτικά που οκ κάνουν υποφερτή την κατάσταση.
πρεπει να σου πω οτι γραφεις απολαυστικα κ πολυ αμεσα...μ αρεσει αυτο
Ε, δεν πιστευω πώς ειναι θεμα ηλιθιοτητας σε καμια περιπτωση. Νομιζω πώς ειναι θεμα αμυνας.
Κ κατι ακομα: σου ειπε καποιος ειδικος οτι αν ακολουθησεις μια συγκεκριμενη φαρμακευτικη αγωγη, αρκει για ολοκληρωμενη ιαση?πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
08-10-2009, 22:56 #10
- Join Date
- Jul 2007
- Posts
- 3,623
Φοβερό ποστ από τον keep όπως πάντα
O Keep έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό που λέει για τις διαπροσωπικές διαφορές σε ένα φάρμακο. Δεν έχει σχέση με το πόσο συνηθισμένη η πόσο κοινά είναι τα συμπτώματα μιας διαταραχής. Έχει σχέση όμως με την δομή του εγκεφάλου σε σχέση με τα φάρμακα. Όντως έχει δίκιο ο keep όταν λέει ότι ένα άτομο μπορεί να έχει μηδαμινή ανταπόκριση σε ένα φάρμακο την στιγμή που σε ένα άλλο με την ίδια διαταραχή το ίδιο φάρμακο κάνει θαύματα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ψυχοτρόπα φάρμακα δρουν στους υποδοχείς που βρίσκονται στα κύτταρα του εγκεφάλου (νευρώνες) με ένα μηχανισμό τύπου \"κλειδιού-σε-κλειδαριά\" με την δραστική ουσία του φαρμάκου να παίζει το ρόλο του κλειδιού και ο Χ-Ψ υποδοχέας ενώς νευρώνα να παίζει τον ρόλο της κλειδαριάς, εκεί δηλαδή που εφάπτεται το μόριο-δραστική ουσία του φαρμάκου. Το θέμα είναι ότι ο αριθμός των υποδοχέων καθώς και οι ακριβείς ανατομικές περιοχές που βρίσκονται αυτοί οι υποδοχείς διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αφού κάθε άτομο έχει διαφορετικό γενετικό υπόστρωμα και διαφορετικές εμπειρίες (η κυτταρική δομή του εγκεφάλου φυσικά αλλάζει σε συνάρτηση με τις εμπειρίες, ο λόγος που μπορεί να τα θυμάσαι αυτά αυρίο είναι γιατί έγιναν αλλαγές στο κυτταρικό επίπεδο στον εγκέφαλο σου). Έτσι λόγο ακριβώς αυτών των κυτταρικών παραγόντων, ένα φάρμακο που μπορεί να αποβεί θαυματουργό για τον Χ αποδυκνείεται εφιαλτικό για τον Ψ. Οι έρευνες τεσταρουν για την στατιστική σημαντικότητα του φαρμάκου, κατά πόσο δηλαδή ένα φάρμακο μπορεί να αποβεί αποτελεσματικό σε ένα δείγμα του πληθυσμού. Είναι φυσικό λοιπόν ότι ενώ overall έχει κάποια Χ αποτελεσματικότητα της τάξης του 40-60% (και αυτή αν θυμάμαι καλά είναι η συνολική αποδοτικότητα κάποιων συχνά συνταγογραφημένων άτυπων αντικαταθλιπτικών στην διαταραχή κρίσεων πανικού) θα υπάρχουν και κάποιες λίγες ακραίες τιμές που θα έχουν είτε πολύ παραπάνω αποτέλεσμα είτε πολύ παρακάτω. Μάλιστα υπάρχουν στοιχεία ότι κάποια από αυτά τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για θεραπεία, μπορούν να χειροτερέψουν τα συμπτώματα σε κάποιους ασθενείς. Αυτό συμβαίνει γενικά στην ιατρική βέβαια όχι μόνο στην ψυχιατρική, η ιατρική δεν είναι φυσική ούτε χημεία να έχει τύπους και εξισώσεις. Απλά στην ψυχιατρική δεν υπάρχουν αντικειμενικά τεστ που να δείχνουν την εξέλιξη της κατάστασης και έτσι αναγκαστικά, τα άτομα περνάνε από πολλά φάρμακα μέχρι να βρουν το κατάλληλο γι\'αυτούς.
Φυσικά αυτά τα φάρμακα δεν γιατρεύουν τίποτα, είναι ακριβώς όπως όταν πέρνεις panadol για τον πονόδωντο. Είναι λάθος να βλέπει κάποιος αυτές τις αγχώδεις διαταραχές σαν \"ασθένειες\", ποιο πολύ αυτές οι καταστάσεις είναι σημαντικά προβλήματα διαχείρισης (του άγχους) ΄με ποικίλη και πολύπλοκη πολυ-παραγοντική αιτιολογία (βιολογική-ψυχολογική-κοινωνική), που μπορούν όμως κάποιος να τα διαχειριστεί. Εχω πει ότι η Γνωστική-Συμπεριφορικη ομάδα θεραπειών έχει την καλύτερη αποδοτικότητα ως προς την απαλοιφή των συμπτωμάτων σε σχέση με τα άτυπα αντικαταθλιπτικά SSRI που συχνά συνταγωγραφούνται γι\'αυτές τις καταστάσεις. Όπως έχω ξαναγράχει η διαταραχή κρίσεων πανικού είναι κάτι απόλοιτα διαχειρίσιμο αρκεί κάποιος να βρει τον κατάλληλο θεραπευτή και να κάνει τον μικρό αγώνα που χρειάζεται.
08-10-2009, 23:06 #11
- Join Date
- Jan 2009
- Posts
- 68
Απο το πάρε αυτό και σε 15 μέρες θα είσαι καλά...\"και γιατί ρε παιδί μου να υποφέρεις αφου υπάρχει φάρμακο\"... το θυμάμαι σάν τώρα.Γελούσα και γώ και έλεγα είναι τόσο απλό και γω έψαχνα για λύση;Και επίσης και στα νέα φάρμακα που πήρα μου είπε ο γιατρός οτι θα γίνω καλά.Παιδία φάρμακα είναι και έχουν 50 ευρώ ξέρω γώ.Για ποιόν άλλο λόγο να τα παίρνω δηλαδή;Έτσι απο χόμπυ;
Θέλω να πώ πως έκανα 3 χρόνια τα πάντα. Πήρα φάρμακα ,πήγα σε ψυχολόγο,διάβασα ένα σκασμό βιβλία που άν ήταν για τπτ άλλο θα είχα phd τώρα,προσπαθώ να μήν κλείνομαι,έχω κόψει καφέδες και τόσα άλλα κιόμως δέν βλέπω πρόοδο.Και αυτή που έχτισα την έχασα και την ξανακέρδισα πολλές φορές.Και οταν μου λέει ο άλλος \"α! διαταραχή πανικού έχεις,αυτό είναι σαν την κοινή γρίπη στην ψυχολογία\" ... τι να πω.Έχει και κανόνες το φόρουμ και δέν κάνει να βρίζουμε.
08-10-2009, 23:16 #12
- Join Date
- Oct 2006
- Posts
- 5,668
Συγγνωμη, αλλα δεν μπορω να φανταστω σοβαρο γιατρο ή ειδικο να σου λεει κατι αναλογο, οπως παρε αυτο το φαρμακο και σε 15 μερες θα εισαι καλα...
Εχω ακουσει γιατρο να δινει φάρμακα ή ψυχολογο να παραπεμπει σε ψυχιατρο για συμπληρωματικη υποστηρικτικη αγωγη στην θεραπεια, αλλα οχι κατι σαν κ αυτο που αναφερεις.
Εκανες λοιπον πολλες προσπαθειες για πολυ καιρο. Ειδες κ αποτελεσματα, ομως οχι μονιμα. Οχι για πολυ. Εχεις σκεφτει τί μπορει να αφηνεις απ εξω? Τί λείπει για να ολοκληρωθει η θεραπεια σου? Οι γιατροι, ο ψυχολογος σου τί λενε?πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
08-10-2009, 23:18 #13
- Join Date
- Apr 2007
- Posts
- 205
Η ψυχοθεραπεία που κάνεις τι προσέγγισης είναι?
08-10-2009, 23:18 #14
- Join Date
- Jun 2007
- Posts
- 2,337
Το θέμα αφορά τις αγχωτικές διαταραχές αλλά ας μου επιτραπεί η παρέμβαση
Το risperdal είχε αρκετά άσχημες παρενέργειες όταν το πρωτοέπερνα (τους πρώτους 8 μήνες και μετά για κάνα χρόνο ακόμα). Όρεξη δεν είχα για σεξ (και όταν το έκανα πάσχιζα να εκσπερματώσω), ήμουν λιγομίλητος, και συνήθως στον κόσμο μου, ενώ μετά από την ελαχιστοποίηση της δόσης η δράση του φαρμάκου μειώθηκε αισθητά. Κακά τα ψέματα ειδικά τα αντιψυχωτικά αυτό που κυρίως κάνουν είναι να περιορίζουν παρά να θεραπεύουν. Η αίσθηση ότι παίρνεις ένα φάρμακο είναι ένα είδος θεραπείας από μόνη της.
Στην αντιπέρα όχθη τα φάρμακα δεν: βελτιώνουν την εξωτερική εμφάνιση, δεν αντικαθιστούν την συντροφικότητα, δεν αναπτύσσουν τις κοινωνικές δεξιότητες αν κάθεσαι διαρκώς πάνω από μια καρέκλα. Για όλα αυτά χρειάζεται η προσωπική προσπάθεια/ φροντίδα αλλά και λίγη τύχη στην ζωή..
08-10-2009, 23:21 #15
- Join Date
- Aug 2005
- Location
- Αθηνα
- Posts
- 1,257
Originally posted by vince
Στην αντιπέρα όχθη τα φάρμακα δεν: βελτιώνουν την εξωτερική εμφάνιση, δεν αντικαθιστούν την συντροφικότητα, δεν αναπτύσσουν τις κοινωνικές δεξιότητες αν κάθεσαι διαρκώς πάνω από μια καρέκλα. Για όλα αυτά χρειάζεται η προσωπική προσπάθεια/ φροντίδα αλλά και λίγη τύχη στην ζωή..
υγ καλη τυχη στο επομενο σταδιοDum spiro spero (?)
Πάει κι αυτό.
22-07-2025, 12:59 in Με καφέ και συμπάθεια....