κατάθλιψη;;;; ΙΑΤΡΙΚΟ ΛΑΘΟΣ - Page 7
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 7 of 9 FirstFirst ... 56789 LastLast
Results 91 to 105 of 125
    Senior Member
    θεοφανία μου αυτό σκέφτομαι να κάνω....
    πρώτα όμως θα πάω και σε άλλον ενδοκρινολόγο για να πάρω και μια δεύτερη γνώμη...έκλεισα κιόλας ραντεβού για αύριο...
    δεν πάω πλέον με κλειστά τα μάτια....
    όσο για τα φάρμακα μόνη μου δεν τα σταματώ γιατί ξέρω πως θα υπάρξουν παρενέργειες....
    ελπίζω να βρεθεί κάποιος υπέυθυνος γιατρός και άνθρωπος μαζί για να με βοηθήσει.....

Senior Member
    Λίτσα καλά θα κάνεις.

Εύχομαι να πάνε όλα καλά.

....τι μπλέξιμο κι αυτό ρε παιδί μου....δε φτάνει που δε σου\'κανε την εξέταση για το θηροειδή εξαρχής ο νευρολόγος εξοργίστηκε κιόλας....αντί να εξοργιστείς εσύ που έπαιρνες ένα κάρο φάρμακα.Πάλι καλά που έκανες την εξέταση έστω και τώρα δε λες....
    Θα βρεθεί η άκρη πάντως.

Senior Member
    ξέρεις τί γίνεται;;;
    νιώθω πλέον έρμαιο των γιατρών....
    ποιον να ακούσω και ποιον να κάνω πέρα...
    έχω μπερδευτεί πάρα πολύ...
    και στους άλλους γιατρούς που θα πάω θα τους βλέπω με άλλο μάτι πλέον....δεν έχω εμπιστοσύνη βρε παιδί μου...
    μερικές φορές σκέφτομαι αν δεν με είχε φωτίσει ο Θεός να κάνω τις εξετάσεις και να το ψάξω έστω και αργά τί θα γινόταν...θα ήμουν από νευρολόγο σε ψυχίατρο και από ψυχίατρο σε ψυχολόγο χωρίς να λύνεται το πρόβλημα στην τελική....
    να φανταστείς η απορία του γιατρού χθες ήταν γιατί να κάνω εξετάσεις θυρεοειδούς και ποιος μου είπε να τις κάνω...
    σε τέτοιο σημείο το θράσος του.....
    αμφιβάλλω για τους πάντες...σε τέτοιο σημείο με έφεραν....
    υπάρχουν κλίκες τελικά που λειτουργούν εις βάρος των ασθενών;;;;

Senior Member
    Λίτσα τι να πω....Καταρχάς σε καταλαβαίνω.Εμένα 13 από ιατρικό λάθος μου διαγνώστηκε ζάχαρος,μετά από μήνες αποδείχτηκε εντελώς άκυρο.Λάθος του μικροβιολόγου που από σύμπτωση πήγε και κάποιος άλλος γνωστός μας και του βγήκε το ίδιο συμπέρασμα...υποψιαστήκαμε, πήγαμε σε άλλο μικροβιολογικό και τελικά ήταν απλά λάθος.
    Είχα πολλά χρόνια που δεν πήγαινα τους γιατρούς....

Δε νομίζω πάντως να πέσεις και σε άλλον γιατρό που δε θα δώσει βάση στο θηροειδή,ήταν περιπτωσάρα!Μετά μπορεί να κατάλαβε το λάθος του και δεν ήξερε πως να τα μπαλώσει(εξ ου και η πρώτη αυθόρμητη κίνηση \'κι εγώ τι κάνω μαζί σου τόσα χρόνια!χάνω το χρόνο μου?φέρε να δω τις εξετάσεις..)
    Κ εμένα η πρώτη μου επαφή με γιατρούς για την κατάθλιψη ήταν με νευρολόγο και εκτός που έκανα ένα σωρό εξετάσεις(είχα πόνους στα πόδια),η πρώτη εξέταση ήταν για τον θηροειδή.
    Απαράδεκτος,δεν το συζητάμε!Όλο μαργατιράρια σου πετούσε μου φαίνεται...άκου κι εμένα θα με εκθέσεις στην ψυχίατρο!αυτό τον έκαιγε!η έκθεση....

Λίτσα μου,είχες τύχη βουνό που το έψαξες έστω μόνη σου και δεν αφέθηκες.Μάλλον όχι τύχη βουνό απλά υποψιάστηκες κι έκανες το σωστό για τον εαυτό σου.

Υπάρχουν κ καλοί γιατροί.Απλά μερικές φορές θέλει λίγο ψάξιμο.
    Κ αν στον επόμενο που θα πας δεις ότι δε σε εμπνέει,θα πας σε άλλον και σε άλλον μέχρι να νιώσεις εμπιστοσύνη και μια σχετική σιγουριά.
    Όπλο σου,η θέλησή σου να το ψάξεις και να φροντίσεις τον εαυτό σου,να βάλεις το μαχαίρι στο κόκαλο όπως έγραψες κάπου.
    εύχομαι να βρεθεί η άκρη το συντομότερο

Senior Member
    μόλις γύρισα από αθήνα...
    γύρισα όλα τα πολυκαταστήματα έκανα shopping therapy ήπια καφέδες και ταξίδεψα αρκετές ώρες για να γυρίσω στην πόλη μου....
    λοιπόν ήταν η μόνη λύση για να ξεφύγω από αυτό που μου συμβαίνει....
    ή μάλλον από τα τρελά που μου συμβαίνουν γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κανείς....
    και έχουμε και λέμε....
    4 γιατροί
    4 διαφορετικές απόψεις....

άποψη 1η από πυρηνικό ιατρό : υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν είναι κάτι σοβαρό
    άποψη2η από ενδοκρινολόγο : υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όλα τα συμπτώματα οφείλονται εκεί και πρέπει να πάρεις φαρμακευτική αγωγή
    άποψη 3η από νευρολόγο : υποτροπή κατάθλιψης και πρέπει να πας σε ψυχίατρο
    άποψη 4η από άλλη ενδοκρινολόγο : δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον θυρεοειδή είναι όλα φυσιολογικά και αν πάρεις φάρμακο θα σου προκαλέσει βλάβη. πρέπει να κάνεις εξετάσεις για σακχαρώδη διαβήτη....

και δώσε εξετάσεις να έχουμε και δώσε φάρμακα να παίρνουμε και δώσε γνώμες να μας τρελαίνουν....
    πώς το παίζουν τώρα;;;; 1 2 ή Χ ;;;;;;

ή τους χτυπάς κεφάλι με κεφάλι γιατί στο τέλος πραγματικά θα με τρελάνουν;;;;;
    ή τους λες να κάψουν τα πτυχία τους;;;;;
    ή να πάρω έναν κατάλογο και να πάρω με την σειρά όλες τις ιατρικές ειδικότητες που υπάρχουν και να αρχίσω να τους επισκέπτομαι με αλφαβητική σειρά και στο τέλος να αποφασίσω εγώ τί έχω σύμφωνα με τα ποσοστά απόψεων;;;;;

χώρια που έχω και το γυναικολογικό που από ότι φαίνεται μάλλον θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπιστεί....

λοιπόν τρεις λαλούν και δυο χορεύουν....
    δεν θα με τρελάνουν αυτοί εμένα εγώ θα τρελάνω αυτούς...
    αν δεν τους φέρω όλους μαζί πρόσωπο με πρόσωπο και αντιμέτωπους με τις ίδιες τους τις διαγνώσεις οι οποίες σε ίδια ειδικότητα με τις ίδιες ακριβώς εξετάσεις βγήκαν διαφορετικές να μην με λένε....

μα είναι δυνατόν;;; που ζούμε;;;;
    ενδοκρινολόγοι και οι δύο και άλλα σπούδασε η μία και άλλα η άλλη;;;;
    διαβάζουν με διαφορετικό τρόπο τις εξετάσεις;;;;
    και ο πυρινικός ιατρός πού τον βάζεις και αυτόν;;;;

τέλος πάντων απλά ήθελα να ενημερώσω για το εγκυρέστατο ιατρικό μας σύστημα....
    κατά τα άλλα δεν θα αφήσω τίποτα να μου χαλάσει την διάθεση ούτε καν το χειρουργίο που θα μου χτυπήσουν....
    σήμερα πέρασα υπέροχα και αύριο είμαι σίγουρη πως ξημερώνει μια πολύ καλύτερη ημέρα....για μένα...για σένα...για όλους μας....

Senior Member
    και κάτι τελευταίο...
    ξέρω πως το ιστορικό ιατρικό του κάθε ενός είναι απόρρητο αλλά είναι επιλογή μου να το μοιράζομαι μαζί σας μιας και παίρνω ψυχοφάρμακα για κατάθλιψη που κατά κάποιο τρόπο είναι το θέμα του συγκεκριμένου φόρουμ...
    το να σας λέω πώς αισθάνομαι και να ζητάω την άποψή σας με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα....
    και στο κάτω κάτω μάλλον εσείς γνωρίζετε καλύτερα τί σας γίνεται παρά οι γιατροί.....
    και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα...το τί λάθη γίνονται εις βάρος των ασθενών εν αγνοία τους....
    αυτά για φυγή τυχών παρεξηγήσεων....

Senior Member
    Δεν έχεις κι άδικο. Μου θύμησες και το Αστεριξ που διάβαζα μικρός. Λοιπόν το χιούμορ είναι θεραπευτικό

Απο την άλλη μεριά αυτό που σου συνέβη και που μπορεί να συμβεί στον καθένα είναι προϊόν του συστήματος. Γιατί δεν δοκιμάζεις να τους πείσεις να μιλήσουν μεταξύ τους? Το έχεις πει στον κάθε γιατρό ότι πήρες και άλλες γνώμες?

Member
    Λίτσα κουράγιο και εύχομαι ό,τι καλύτερο και να ξεμπλέξεις σύντομα!
    Γνώρισα σχετικά πρόσφατα έναν πολύ καλό ενδοκρινολόγο, στην αθήνα είναι.
    Από τους λίγους γιατρους που έχω γνωρίσει με ανθρωπιά..
    Αν σε ενδιαφέρει πέσμου να σου στείλω u2u..

Senior Member
    Λιτσα μου θυμησες το τραγούδι
    \"τοσοι γιατροι τόσες γνώμες πάω στο ΙΚΑ με βρίσκουν καλά\"

Απο οτι βλέπω δεν ακολουθείς την νοοτροπία που ακολουθούν πολλοί \"Παω μονο σε ενα γιατρό,αυτός ξέρει ακούω και κανω οσα λέει\"...
    Από την μια πλευρα αυτη η λύση που ακολουθει μεγάλο ποσοστό είναι θα ελεγα η πιο ανεκτή μιας και νιώθεις σιγουριά και αν το προβλημα σου δε λυνεται η σου δημιουργουνται αλλα το αποδεχεσε.

Αν συνεχίσεις και το ψάξεις παραπέρα θα ανακαλύψεις πολλά πράγματα ακόμη.
    Δυστυχως η συγχρονη ιατρική αγνοεί την πραγματική φύση της ασθένειας...
    Η δική μου πεποιθηση και οχι μονο δικη μου αλλα απο αναζητήσεις είναι πως οτιδηποτε προβλημα πρωτου εκδηλωθεί στο φυσικο σωμα εχει \"ψυχολογική βάση\"...

Ομως σε περιπτώσεις που εχει διαταραχτεί πολύ η ισσοροπία του σωματος ειναι απαραίτητη κάποια ιατρική βοήθεια αλλίως μπορει να αφησουμε χρόνους...
    Θεωριτικά οι ενδοκρινολόγοι μπορεί να έχουν διαβάσει παρα πολλά μιας και η λειτουργία όλων των αδένων καθως και οι ουσίες τους ειναι ολοκληρη επιστήμη...
    Πρακτικά ομως αυτα που μπορουν να κανουν ειναι περιορισμένα..
    Χειρουργίο -αφαιρεση η κάποια συγκεκριμένα φάρμακα.
    Τιποτα παραπέρα.
    Για να δεις αν κατι δεν παει καλα με το θυροειδη δες τις εξετάσεις για θυροειδή είναι πολύ ευκολο να δεις αν κατι παει στραβα απο τις τιμές.

Θα σε συμβουλευα να αρχισεις να ψαχνεις και εσυ το θεμα ωστε και να ξερεις καλυτερα τι να ρωτας τους γιατρους αλλα και να ξερεις τι αποφάσεις θα πάρεις...

Senior Member
    Originally posted by vince
    Δεν έχεις κι άδικο. Μου θύμησες και το Αστεριξ που διάβαζα μικρός. Λοιπόν το χιούμορ είναι θεραπευτικό

Απο την άλλη μεριά αυτό που σου συνέβη και που μπορεί να συμβεί στον καθένα είναι προϊόν του συστήματος. Γιατί δεν δοκιμάζεις να τους πείσεις να μιλήσουν μεταξύ τους? Το έχεις πει στον κάθε γιατρό ότι πήρες και άλλες γνώμες?
    μόλις τώρα το διάβασα...
    να είσαι καλά με έκανες και γέλασα πάρα πολύ....
    ξέρεις ...μόνο έτσι το αντιμετωπίζω πλέον....τα σκέφτομαι και γελάω με τα χάλια τους.....

Senior Member
    θα ήθελα να ρωτήσω και όποιος γνωρίζει ας μου απαντήσει....θα με βοηθήσει πάρα πολύ...
    ας έρθουμε στην πρώτη περίπτωση της κατάθλιψης και πως υποτροπίασα....τί συμπτώματα έχει μια υποτροπή;;;;πώς μπορεί κάποιος να το καταλάβει;;;;;
    εγώ π.χ. νιώθω πολύ καλά....φροντίζω το σπίτι μου την οικογένειά μου και τον εαυτό μου....βγαίνω έξω και περνώ σούπερ....θέλω να έρχεται κόσμος στο σπίτι για να κάνουμε παρέα και να συζητάμε διάφορα....θέλω να γνωρίζω και να επισκέπτομαι νέα μέρη.....σκέφτομαι θετικά και έχω καλούς λογισμούς...το οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί στην οικογένειά μου το αντιμετωπίζω με λογική...και πολλά άλλα....

είναι αυτά συμπτώματα υποτροπήηηηηηηης;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;

Senior Member
    Λίτσα, δεν είμαι ψυχίατρος, αλλά με την κοινή μου λογική αυτά που περιγράφεις δεν ακούγονται σαν υποτροπή.
    Αν αυτό είναι υποτροπή, τότε ....έχει κατάθλιψη το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων.
    Μην αμφιβάλλεις για την κοινή λογική σου.
    Ετσι όπως τα λες, πρέπει δηλαδή όλοι οι άνθρωποι, όπως κάνουμε τσεκ απ για σάκχαρο και χολιστερίνη, να κάνουμε και για κατάθλιψη, μιας και η ύπαρξή της σύμφωνα με όσα λες δεν διαφαίνεται από τη ψυχική διάθεση του ασθενή.
    Τότε από τι διαφαίνεται?
    Από την .....ταχύτητα καθίζησης?
    Είναι εύλογες οι απορίες σου και καλά κάνεις και το ψάχνεις. Οπως διαβάζω τις περιγραφές σου, μου δημιουργούνται και μένα οι ίδιες απορίες.
    Ποια είναι η γνώμη του συζύγου σου? Ερχεται και αυτός μαζί σου σε όλες αυτές τις ...αναζητήσεις της αλήθειας? Αυτός τι εντύπωση έχει σχηματίσει?

Καλό ξεμπέρδεμα. Είμαι σίγουρη ότι θα βρεις γρήγορα την άκρη

Senior Member
    Originally posted by nature
    Ποια είναι η γνώμη του συζύγου σου? Ερχεται και αυτός μαζί σου σε όλες αυτές τις ...αναζητήσεις της αλήθειας? Αυτός τι εντύπωση έχει σχηματίσει?

Καλό ξεμπέρδεμα. Είμαι σίγουρη ότι θα βρεις γρήγορα την άκρη
    ο άντρας μου από την αρχή δεν δέχτηκε την διάγνωση βαριά μορφή κατάθλιψη....
    τότε εγώ είχα πειστεί γιαυτό και η συμμετοχή μου στο φόρουμ και αισθανόμουν άσχημα και άβολα από την αντιμετώπιση του συζύγου μου...ούτε καν να ακούσει για ψυχολόγο δεν ήθελε....και ίσως να είχε και δίκιο...αν έμπαινα σε τέτοιο λούκι και ανακάλυπτα στην πορεία όσα έχω ανακαλύψει τον τελευταίο μήνα θα τρελαινόμουν στην κυριολεξία...
    σε κάθε βήμα μου είναι δίπλα μου και αυτός μπορώ να πω πως με καθοδηγεί κατά κάποιο τρόπο πολύ σωστά...γιατί σκέφτεται με πιο καθαρό μυαλό και πράττει αναλόγως....ξέρεις όταν δεν βιώνεις κάτι εσύ ο ίδιος το βλέπεις από άλλη οπτική γωνία για αυτό ζητάω και την γνώμη σας άλλωστε....όσο πιο πολλές γνώμες παίρνω τόσο πιο εύκολη γίνεται η αναζήτηση και ίσως να δίδεται και πιο γρήγορα η λύση...
    όσο για την εντύπωσή του είναι ίδια με την δική μου...δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη πουθενά.....
    θα σου πω κάτι άτοπο αλλά κατά βάθος έχει και αυτό την σημασία του...ξέρεις πόσα χρήματα έχουμε χαλάσει μέσα σε έναν μήνα πηγαίνοντας από γιατρό σε γιατρό και κάνοντας τόσες εξετάσεις;;;;;
    και θέτω άλλο ερώτημα...εμείς δόξα το Θεό έχουμε την δυνατότητα...κάποιος άλλος που δεν την έχει τί κάνει;;;;πεθαίνει ή τρελαίνεται;;;;;;
    απλά σας λέω τις σκέψεις που κάνω με όσα συμβαίνουν γύρω μας.....
    τελικά που ζούμε;;;;;
    υπάρχει κάποιος για να μας υποστηρίζει με ουσία και πράξεις;;;;

Λίτσα...σίγουρα αυτό που σου συμβαίνει δεν είναι και ότι καλύτερο.
    Θέλω να σε ρωτήσω το εξής: δεν έκανες εξετάσεις αίματος; Απο τα αποτελέσματα δεν φαίνεται ξεκάθαρα αν έχεις θυρεοειδή ή όχι?
    Οκ, το να κάνει κάποιος λάθος σε μια ψυχολογική πάθηση το καταλαβαίνω, αλλά ο θυρεοειδής φαίνεται ξεκάθαρα από ειδικές εξετάσεις αίματος.

Senior Member
    Λίτσα καλημέρα κι από μένα. Μ\' ενδιαφέρει το θέμα σου, ειδικά σε σχέση με τον θυρεοειδή. Σύντομα έχω κι εγώ να κάνω εξετάσεις για το \'εν αποστρατεία\' πρόβλημά μου με τον καρκίνο, και θέλω να τσεκάρω κι αυτό το κομμάτι όσο γίνεται, μιας και παρουσιάζω έντονα σημάδια κατάθλιψης. Πάντως, αν κρίνω απ\' τα όσα έχεις γράψει και απ\' την ενέργεια που καταναλώνεις με όλες αυτές τις κινήσεις που κάνεις, μόνο για καταθλιπτική δε μου ακούγεσαι. Και για να μη παρεξηγηθώ, το λέω σε σχέση με το πώς ήμουν εγώ όταν είχα μείζονα κατάθλιψη, αν αυτό εννοούν όσοι σου διέγνωσαν \'βαριάς μορφής κατάθλιψη\'. Πιστεύω πως θα τη βρεις την άκρη και στο εύχομαι όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Όσο για αυτό που θέτεις εδώ:

\'... θα σου πω κάτι άτοπο αλλά κατά βάθος έχει και αυτό την σημασία του...ξέρεις πόσα χρήματα έχουμε χαλάσει μέσα σε έναν μήνα πηγαίνοντας από γιατρό σε γιατρό και κάνοντας τόσες εξετάσεις;;;;;
    και θέτω άλλο ερώτημα...εμείς δόξα το Θεό έχουμε την δυνατότητα...κάποιος άλλος που δεν την έχει τί κάνει;;;;πεθαίνει ή τρελαίνεται;;;;;;
    απλά σας λέω τις σκέψεις που κάνω με όσα συμβαίνουν γύρω μας.....
    τελικά που ζούμε;;;;;...\'

... είναι ακριβώς αυτό που με απασχολεί πάρα πολύ έντονα και θα το σχολιάσω αλλού. Σε παραπέμπω και στα παρακάτω που τα βρίσκω ενδιαφέροντα και από έγκυρη πηγή. Καλό κουράγιο!

Μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο
    Κατά το DSM-IV-TR πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε από τα παρακάτω συμπτώματα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες την περισσότερη μέρα, σχεδόν κάθε μέρα. Τουλάχιστον ένα από τα συμπτώματα πρέπει να είναι είτε η καταθλιπτική διάθεση είτε απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης.

1. Καταθλιπτική διάθεση: Τα άτομα περιγράφουν συναισθήματα μελαγχολίας που μπορεί, σε ακραίες μορφές, να φτάνουν στην πλήρη απελπισία.
    2. Απώλεια ευχαρίστησης ή ενδιαφέροντος στις συνηθισμένες ασχολίες. Πέρα από τη μελαγχολική διάθεση, οι άνθρωποι με διάγνωση κατάθλιψης χάνουν την ευχαρίστηση, και συνεπώς και το ενδιαφέρον τους, στις συνηθισμένες τους δραστηριότητες και συχνά περιγράφουν ότι δεν αξίζει να κάνει τίποτε από αυτά.
    3. Διαταραχές στην όρεξη: οι περισσότεροι άνθρωποι με διάγνωση κατάθλιψης χάνουν την όρεξή τους και χάνουν βάρος, χωρίς να κάνουν δίαιτα, ενώ κάποιοι άλλοι παρουσιάζουν αύξηση του βάρους.
    4. Διαταραχές στον ύπνο: η αϋπνία είναι πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα της κατάθλιψης, αλλά σε κάποιους ο ύπνος μπορεί να αυξηθεί, παρά να μειωθεί.
    5. Ψυχοκινητική επιβράδυνση ή διέγερση: στο πιο συνηθισμένο μοτίβο, την επιβραδυμένη κατάθλιψη, το άτομο φαίνεται σαν να είναι υπερβολικά σωματικά κουρασμένο. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα παίρνουν την αντίθετη μορφή, την διεγερμένη κατάθλιψη, η οποία χαρακτηρίζεται από ακατάπαυστη δραστηριότητα και ανησυχία.
    6. Απώλεια ενέργειας: συχνά τα άτομα περιγράφουν ότι αισθάνονται κουρασμένα και χωρίς ενέργεια, χωρίς να έχουν κάνει τίποτε.
    7. Συναισθήματα αναξιότητας και υπερβολικής ενοχής: θεωρούν τον εαυτό τους ανάξιο και ελλειμματικό σε όποια χαρακτηριστικά θεωρούν πιο σημαντικά. Συχνά, βιώνουν πολύ έντονα συναισθήματα ενοχής και πιστεύουν ότι έχουν προκαλέσει κακό σε άλλους.
    8. Δυσκολίες στη σκέψη και στη συγκέντρωση: Στην κατάθλιψη οι νοητικές διεργασίες συνήθως επιβραδύνονται. Τα άτομα τείνουν να είναι αναποφάσιστα, και συχνά αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να σκεφτούν, να συγκεντρωθούν, να θυμηθούν και να πάρουν αποφάσεις για τη ζωή τους.
    9. Επαναλαμβανόμενες σκέψεις γύρω από το θάνατο και την αυτοκτονία: πολλά άτομα με διάγνωση κατάθλιψης σκέφτονται συχνά το θάνατο και την αυτοκτονία, και αισθάνονται ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος εάν δεν ζούσαν.

Το μανιακό επεισόδιο
    Συνήθως το μανιακό επεισόδιο ξεκινά απότομα, μέσα σε λίγες ημέρες, και διαρκεί λιγότερο από το καταθλιπτικό επεισόδιο, και συνήθως τελειώνει επίσης σχετικά γρήγορα. Τα βασικά χαρακτηριστικά του μανιακού επεισοδίου κατά DSM-IV περιγράφονται παρακάτω.
    Το άτομο πρέπει να έχει παρουσιάσει αλλαγή της διάθεσης για τουλάχιστον μια εβδομάδα (ή και μικρότερη διάρκεια εάν χρειάζεται νοσηλεία) και οι αλλαγές στη διάθεση πρέπει να διαταράσσουν σημαντικά τη λειτουργικότητά του. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της ανεβασμένης διάθεσης, το άτομο βιώνει τουλάχιστον τρία από τα υπόλοιπα συμπτώματα (2-8).

1. Συναισθηματική διάθεση η οποία είναι επίμονα ανεβασμένη, διαχυτική ή ευερέθιστη. Η αλλαγή της διάθεσης είναι το «απαραίτητο» διαγνωστικό σύμπτωμα για το μανιακό επεισόδιο. Η έντονη διαχυτικότητα συχνά συνοδεύεται από εκνευρισμό,.
    2. Διογκωμένη αυτοεκτίμηση ή αίσθημα μεγαλείου
    3. Ελαττωμένη ανάγκη για ύπνο
    4. Πίεση λόγου: αυξημένη ομιλητικότητα, μιλούν ακατάσχετα, δυνατά και έντονα, συχνά λένε διηγούνται ανέκδοτα και αστεία, στα οποία μόνο οι ίδιοι γελούν.
    5. Φυγή ιδεών: οι σκέψεις τους κινούνται και αλλάζουν πολύ γρήγορα.
    6. Διάσπαση της προσοχής: η προσοχή των ατόμων έλκεται πολύ εύκολα από ασήμαντα ή άσχετα ερεθίσματα.
    7. Υπερδραστηριότητα: η διαχυτική διάθεση συνήθως συνοδεύεται από αυξημένη στοχοκατευθυνόμενη δραστηριότητα (εργασιακή, κοινωνική, σωματική, και συχνά σεξουαλική δραστηριότητα) και από ψυχοκινητική διέγερση
    8. Ριψοκίνδυνη συμπεριφορά: η ευφορία και η αίσθηση μεγαλείου συχνά οδηγούν τα άτομα με διάγνωση μανίας σε παρορμητικές δράσεις.
    9. Συναισθηματική αστάθεια: ορισμένα άτομα παρουσιάζουν έντονη ευμεταβλητότητα και αστάθεια στη συναισθηματική τους κατάσταση, περνούν δηλαδή από την ευφορία στο θυμό ή στην κατάθλιψη
    10. Παραληρητικές ιδέες και ψευδαισθήσεις: σε κάποιες περιπτώσεις το άτομο αναφέρει παραληρητικές ιδέες ή/ και ψευδαισθήσεις, οι οποίες σχεδόν πάντοτε είναι σύμφωνες με τη συναισθηματική τους διάθεση

Εάν το επεισόδιο είναι πιο σύντομο ή είναι λιγότερο σοβαρό, τότε ονομάζεται υπομανιακό επεισόδιο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, το άτομο παρουσιάζει τα διαγνωστικά συμπτώματα και του μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου και του μανιακού επεισοδίου, π.χ. μπορεί να παρουσιάζει την αίσθηση μεγαλειότητας και την υπερδραστηριότητα, ενώ συγχρόνως να κλαίει και να απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει. Αυτός ο συνδυασμός ονομάζεται μεικτό επεισόδιο.

Μείζων καταθλιπτική διαταραχή
    Το βασικό διαγνωστικό στοιχείο της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής είναι η παρουσία ενός ή περισσότερων μείζονων καταθλιπτικών επεισοδίων και ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ μανιακό, μεικτό ή υπομανιακό επεισόδιο.
    Η κατάθλιψη παρουσιάζεται δύο φορές πιο συχνά στις γυναίκες απ\' ό,τι στους άνδρες, διαφορές που αρχίζουν να παρουσιάζονται στην εφηβεία.
    Το πρώτο επεισόδιο κατάθλιψης συνήθως παρουσιάζεται στην ηλικία των 20 – 25 ετών.
    Ο επιπολασμός ζωής είναι 10-25% για τις γυναίκες και 5-12% για τους άνδρες.
    Ο επιπολασμός 4-6% του πληθυσμού.
    Κλινική πορεία: Το 85% των ατόμων ξεπερνούν το καταθλιπτικό επεισόδιο μέσα σε έναν χρόνο, χωρίς κάποια παρέμβαση. Το 20-40% των ατόμων που έχουν κατάθλιψη παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση σε 2-4 μήνες ακόμη και εάν τους δίνεται εικονική θεραπεία (placebo). Περίπου 20-30% των ασθενών εξακολουθεί να έχει μερικά συμπτώματα αλλά όχι στην ίδια ένταση.
    Περίπου 50-60% των ασθενών έχουν και δεύτερο επεισόδιο. Μετά από τρία επεισόδια, η πιθανότητα νέου επεισοδίου κατάθλιψης είναι 90%, ενώ περίπου 5-10% θα παρουσιάσουν και μανιακό επεισόδιο.
    Η επανεμφάνιση εξαρτάται και από την ηλικία του 1ου επεισοδίου, από στρεσογόνους παράγοντες και από την ένταση των αρνητικών σκέψεων/ αυτοαναφορών.

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το 1ο επεισόδιο προκαλείται από γεγονότα ζωής αλλά τα μετέπειτα είναι ανεξάρτητα από αυτό. Όταν η κατάθλιψη ακολουθεί κάποιο στρεσογόνο συμβάν, αυτό το συμβάν συνήθως είναι ένα μη ελεγχόμενο συμβάν απώλειας.
    Η κοινωνική υποστήριξη είναι προστατευτικός παράγοντας τόσο όσο αφορά την εμφάνιση του πρώτου επεισοδίου και για υποτροπή.
    Άλλοι παράγοντες επικινδυνότητας: φύλο, δυσκολίες στην παιδική ηλικία (σωματική & σεξουαλική κακοποίηση, διαζύγιο, δυσκολίες στο γάμο των γονιών), νευρωτισμός (προσωπικότητα). Χαμηλή κοινωνική τάξη, διαζύγιο, να ζει κανείς μόνος, νέος, έλλειψη κοινωνικού δικτύου.

Τύποι όσο αφορά το τρέχον ή πιο πρόσφατο επεισόδιο
    Με ψύχωση (ψευδαισθήσεις ή παραληρηματικές ιδέες) αλλά το περιεχόμενο είναι συνήθως συμβατό με τα θέματα της κατάθλιψης.

Με μελαγχολικά στοιχεία : πρέπει να υπάρχει έντονη ανηδονία και τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω συμπτώματα:
    (α) καταθλιμμένη διάθεση, η οποία είναι ποιοτικά διαφορετική από τη θλίψη σε γεγονότα ζωής,
    (β) η διάθεση είναι χειρότερη το πρωί
    (γ) πρώιμη πρωινή αφύπνιση
    (δ) έντονες ψυχοκινητικές αλλαγές
    (ε) σημαντική ανορεξία και απώλεια βάρους, και
    (στ) υπερβολική ενοχή.

Με άτυπα στοιχεία: υπάρχει συναισθηματική αντίδραση (δηλαδή βελτιώνεται η διάθεση του ατόμου) σε θετικά γεγονότα. Παρουσιάζονται τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω συμπτώματα
    (α) αύξηση ύπνου (>2 ώρες),
    (β) αύξηση βάρους και όρεξης,
    (γ) αίσθηση ότι τα μέλη του σώματος είναι «βαριά», και
    (δ) υπερβολική αντίδραση στη διαπροσωπική κριτική (αυτό παραμένει και εκτός επεισοδίων και πρέπει να είναι αρκετά σοβαρό ώστε να προκαλεί δυσλειτουργικότητα).
    Επιλόχεια κατάθλιψη: Το καταθλιπτικό επεισόδιο εμφανίζεται μέσα στις πρώτες 4 εβδομάδες μετά το τοκετό. Ψυχωσικά συμπτώματα (τα οποία σχετίζονται με το βρέφος) και τάσεις αυτοκτονίας μπορεί να υπάρξουν σε αυτή τη διαταραχή. Επίσης, συχνά συνυπάρχουν συμπτώματα άγχους (ψυχαναγκασμοί σχετικά με βία προς το βρέφος) και πανικού. Αϋπνία, αδιαφορία προς το βρέφος, έλλειψη συγκέντρωσης.

Προσδιοριστές όσο αφορά τα υποτροπιάζοντα επεισόδια
    Με ή χωρίς πλήρη ανάρρωση ανάμεσα στα επεισόδια: Οι προσδιοριστές μακρόχρονης πορείας αφορούν την περίοδο ανάμεσα στα δύο πιο πρόσφατα επεισόδια. Διακρίνονται τέσσερις τύποι:
    (α) Υποτροπιάζουσα με πλήρη ανάρρωση ανάμεσα στα επεισόδια, χωρίς δυσθυμική διαταραχή
    (β) Υποτροπιάζουσα χωρίς πλήρη ανάρρωση ανάμεσα στα επεισόδια, χωρίς δυσθυμική διαταραχή
    (γ) Υποτροπιάζουσα με πλήρη ανάρρωση ανάμεσα στα επεισόδια, με δυσθυμική διαταραχή
    (δ) Υποτροπιάζουσα χωρίς πλήρη ανάρρωση ανάμεσα στα επεισόδια, χωρίς δυσθυμική διαταραχή

Εποχιακή κατάθλιψη: Τα καταθλιπτικά επεισόδια εμφανίζονται μόνο σε συγκεκριμένες εποχές, συνήθως τον χειμώνα. Για να γίνει η διάγνωση θα πρέπει να υπάρχει κατάθλιψη μόνο τη συγκεκριμένη εποχή και για δύο συνεχόμενα χρόνια. Χαρακτηρίζεται από “υπερφαγία,” “υπερυπνία,” και έλλειψη ενεργητικότητας. Συνήθως παρουσιάζεται στα νέα άτομα, στις γυναίκες, τους χειμερινούς μήνες και κυρίως στις βόρειες χώρες.

Δυσθυμική Διαταραχή
    Η δυσθυμική διαταραχή περιγράφει μια μέτρια καταθλιπτική διάθεση που διαρκεί για δύο χρόνια ή περισσότερο. Τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά της μείζονος κατάθλιψης, αλλά δυσθυμική διαταραχή χαρακτηρίζεται από χρόνια, λιγότερα σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα.

A. Καταθλιπτική διάθεση, για τουλάχιστον 2 έτη και να είναι παρόντα τις περισσότερες ημέρες, την περισσότερη ημέρα. Δεν πρέπει να είναι απόντα για περισσότερο από 2 μήνες.
    B. Δύο ή περισσότερα από τα παρακάτω:
    (α) Διαταραχή στην όρεξη (αυξημένη ή ελαττωμένη)
    (β) Διαταραχή στον ύπνο (αυξημένος ή ελαττωμένος)
    (γ) Κόπωση και ελαττωμένη ενεργητικότητα
    (δ) Χαμηλή αυτοπεποίθηση
    (ε) Δυσκολία να συγκεντρωθεί κανείς και να πάρει αποφάσεις
    (στ) Έλλειψη ελπίδας για το μέλλον

www.psy.auth.gr

Page 7 of 9 FirstFirst ... 56789 LastLast