ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ - ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΛΥΣΗΣ
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    6

    ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ - ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΛΥΣΗΣ

    Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα με τις κρίσεις πανικού είναι εντελώς προσωπικό και ο μόνο αυτός που το βιώνει μπορεί να το καταλάβει τι σταυρό κουβαλάει.
    προσωπικά υπάρχουν φορές που δεν μπορώ να περιγράψω το πως νιώθω όταν βρίσκομαι σε κατάσταση ανησυχίας ή πριν τον πανικό.
    Το παράδοξο είναι ότι ενώ τα ίδια ή παρόμοια συμπτώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει εκατοντάδες φορές, τελικά δε πάθαμε κάτι, αλλά παρόλα αυτά όταν εμφανίζονται εξακολουθούν να μας πανικοβάλλουν, αυτό και μόνο δηλώνει μια λειτουργική αδυναμία που από προσωπική εμπειρία δεν με βοήθησε ούτε η ομοιοπαθητική, ούτε η ψυχοθεραπεία (3 χρόνια), ούτε τα διάφορα χάπια. Το πρόβλημα περιορίστηκε με την ομοιοπαθητική μέχρι να διαπιστώσω ότι τελικά η ανακούφιση οφείλονταν στην ελπίδα ότι θα βοηθήσει, με την ψυχοθεραπεία ωφελήθηκα σε άλλα πράγματα αλλά το πρόβλημα με τις κρίσεις πανικού δε το έλυσα, με τα χάπια δεν κατάφερα να αλλάξω κάτι, θα έλεγα ότι έπαιζαν ανασταλτικό ρόλο για να μην εκδηλωθεί η κρίση πανικού, αλλά σχεδόν τις μισές μέρες από τα 3 χρόνια που έπαιρνα τα Σαροξατ, ήμουν στην τσίτα, εκτός από τα σαροξάτ, έχω πάρει ζολόφτ, λαντόζ. Τα σαροξάτ τα έκοψα το καλοκαίρι από τότε δεν είχα κάποιο έντονο επεισόδιο, αλλά τελευταία έχουν επανέλθει οι φρίκες.
    Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι η κίνηση (για παράδειγμα το περπάτημα) μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ, φανταστείτε ότι εκεί που νιώθω ότι θα λιποθυμήσω ή θα πεθάνω, τελικά κάνω χιλιόμετρα μέχρι να χαλαρώσω!! άλλο ένα οξύμωρο.
    Βασικά το περπάτημα δεν είναι καλό μόνο για την κίνηση αλλά και για τις αναπνοές, πιστεύω ότι περισσότερο αυτές είναι που βοηθάνε την επαναφορά σε φυσιολογική κατάσταση. Ένα άλλο οξύμωρο είναι ότι ενώ μπορεί κάποιος όπως εγώ να έχει διαπιστώσει ότι η κίνηση και η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει, επειδή νιώθει ατονία, ζαλάδες, σκατά γενικότερα, το τελευταίο που σκέφτεται είναι η άσκηση.

    Ακόμα και σήμερα δε μπορώ να διαπιστώσω ή να χωνέψω ότι κάποια συμπτώματα είναι ψυχοσωματικά και όχι οργανικά.
    Τώρα που γράφω είμαι σε κατάσταση επιφυλακής με διάφορα συμπτώματα που παραπέμπουν σε καρδιακό επεισόδιο.
    Βάρος στην αριστερή πλευρά, μούδιασμα στο αριστερό χέρι, πιάσιμο στην πλάτη, κομμάρες, ξηροστομία κτλ.
    Για ακόμα μια φορά θα επισκεφθώ τον καρδιολόγο, τελευταία φορά ήταν πριν από 5-6 χρόνια. Και πάλι θα διαπιστώσει ότι δεν τρέχει κάτι, και άντε να με πείσει.

    Τι και αν είδα στο φόρουμ ότι διάφοροι φίλοι έγραφαν για συμπτώματα με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά, αυτό το πράγμα δε μπορεί να ηρεμήσει.

    Θα ήθελα από διάφορους φίλους που έχουν αντιμετωπίσει κρίσεις πανικού και τελικά τις ξεπέρασαν ή σχεδόν τις έχουν ξεπεράσει, να μας πουν τον τρόπο που ακολούθησαν για να το πετύχουν.
    Το να πας σε έναν ψυχολόγο δε λέει τίποτα, το θέμα είναι να εντοπίσεις που μπορεί να εδράζουν αυτές οι φοβίες, και εσύ είσαι αυτός που βρίσκει τελικά τον τρόπο, ο ψυχολόγος σε βοηθάει να τον βρεις.

    Εγώ για παράδειγμα γνωρίζω ότι αυτό το θέμα με την καρδιά οφείλεται επειδή έχασα τον πατέρα μου στα 57 του από ξαφνικό καρδιακό επεισόδιο όταν ήμουν 15 χρονών, ο οποίος ούτε κάπνιζε, έκανε υποδειγματική μεσογειακή διατροφή, αλλά την προηγούμενη μέρα από το μοιραίο διαπληκτίστηκε και αυτό ήταν αρκετό.

    Στο μυαλό μου είναι ο παράγοντας κληρονομικότητα και στην προκειμένη περίπτωση ο φόβος μου είναι αν έχω κληρονομήσει την "αδύναμη" καρδιά του πατέρα μου.
    Θα μου πείτε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο, ότι δεν είχε κάποιο ιστορικό ο άνθρωπος αφού ήταν ξαφνικό η μοιραία επιπλοκή, από την άλλη, πόσο τυχαίο είναι το γεγονός ότι δεν κάπνιζε ή έπινε ή ότι ήταν υπόδειγμα στις διατροφικές του συνήθειες αλλά παρόλα αυτά στο πρώτο ζόρι δε άντεξε.

    Δεν υποβαθμίζω την ψυχοθεραπεία... αλλά με το ρολόι στο χέρι δε μπορεί κάποιος να σε βοηθήσει σε τόσο χοντρά θέματα, ιδίως αν έχουν γίνει μπετό στο κεφάλι σου.
    έχω αλλάξει 4 ψυχολόγους στα 3 χρόνια, επαναλαμβάνω ότι πήρα πράγματα από τις συνεδρίες, αλλά το πρόβλημα με τις κρίσεις πανικού δε το έλυσα. Δυστυχώς αυτό που μου έμεινε ήταν το άγχος του χρόνου, γιατί στο καπάκι είχαν άλλο ραντεβού.

    Σίγουρα η ψυχοθεραπεία μπορεί να έχει πιο άμεσα αποτελέσματα όταν ξεκινήσει νωρίς, πριν δημιουργηθούν οι μηχανισμοί που θα οδηγούν στις κρίσεις πανικού. Εγώ άργησα πολύ να αναζητήσω βοήθεια στην ψυχοθεραπεία, είχε ήδη γίνει μεγάλη ζημιά, είχαν δημιουργηθεί μηχανισμοί που δε μπορούσα να τους αντιληφθώ, πόσο μάλλον να τους αντιμετωπίσω, και που τους αντιμετωπίζω μέχρι σήμερα.

    Αν λοιπόν κάποιοι από εσάς που διαβάζεται το φόρουμ βρήκατε λύση στον γρίφο "Κρίσεις πανικού" θα ήταν πολύ χρήσιμο έως πολύτιμο να μας πείτε τον τρόπο που το πετύχατε...

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    5,782
    Στους ψυχολογους που πηγες για μεγαλο διαστημα, γιατι δεν τους ελεγες πιο νωρις οτι δεν βλεπεις αποτελεσμα?
    Απ οτι φαινεται τα χεις δοκιμασει ολα. Ενα που θα μπορουσε να σε βοηθησει ισως ειναι η αναγνωριση της γενεσιουργου αιτιας οπως το αναφερεις και συ.
    Δηλ εφοσον κανεις εξετασεις και βγαινουν αριστες για την καρδια, σκεψου το οτι ακομα και ατομα που κανουν υγιεινη ζωη μπορει να παθουν κατι ξαφνικα.
    Ε αν ειναι να το παθεις και συ και ο καθενας δηλαδη, δε μπορεις να κανεις κατι γι αυτο, ας ειναι. Εφοσον ομως κανεις μια υγιεινη ζωη και οι εξετασεις σου ειναι καλες,
    η πιθανοτητα να συμβει ειναι πολυ μικροτερη απο εναν που κανει τα αντιθετα. Μου μοιαζει λιγο με το οτι δεν οδηγω για να μην παθω τροχαιο ή δε βγαινω απ το σπιτι γιατι
    μπορει να με δολοφονησουν, να τρακαρω κλπ. Παιρνεις τα μετρα σου αλλα στην τελικη μπορει να συμβει, τι να κανεις?
    Να σου πω εγω 2 εμπειριες οπου επαθα αρκετα απ τα συμπτωματα της κρισης πανικου. Οταν ημουν μαθητης δε μου αρεσαν τα μαθηματικα. Οποτε εμπαινε ο καθηγητης μεσα με επιανε κομπος, δυσπνοια, αγχος ολη την ωρα κλπ. Ειχαμε πεσει και σε μαλακοπιτουρα οπως αλλωστε ειναι κ οι περισσοτεροι στα σχολεια. Χωρια οτι δεν καταλαβαινα χριστο, οποτε δε μπορουσα να λειτουργησω. Αργοτερα που τα πηρα απ την αρχη και καταλαβα μαθηματικα, δεν ειχα προβλημα και εξαφανιστηκαν και τα συμπτωματα.
    Ενα αλλο παραδειγμα ειναι οτι ειχα παει σε ενα ξενο μερος και χαθηκα. Με πηρε το βραδυ και εχασα τον προσανατολισμο. Δεν εβλεπα και ανθρωπους να κυκλοφορουν για να ρωτησω. Απο τοτε οταν παω σε μερος που δεν εχω ξαναπαει με επιανε αγχος και διαφορα αλλα, εβλεπα ονειρα οτι χαθηκα κλπ. Οποτε αν χρειαστει να παω καπου για πρωτη φορα βρισκω ενα χαρτη της περιοχης και ετσι δεν αισθανομαι ασχημα.

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    2,987
    Χμ λυση στον γριφο των κρισεων πανικου δεν εχω βρει. Σε εμενε βεβαια οι κρισεις ηταν μονο ενα συμπτωμα , τα προβληματα μου ειναι αλλα.
    Τις πρωτες κρισεις πανικου τις επαθα οταν ημουν 16 ( πριν 10 χρονια ) και εννοειται πως δεν ειχα ιδεα οτι προκειται για αγχος . Απο ενστικτο μαλλον μολις παθαινα την κριση πανικου ( ολες μεσα σε λεωφωρειο ) κατεβαινα και αρχιζα να περπαταω με γρηγορο ρυθμο μεχρι να ηρεμησω. Το παραδοξο δε ηταν πως τοτε μετα τις κρισεις η ζωη μου συνεχιζονταν κανονικα , χωρις σκεψεις οτι μπορει να ξανασυμβει ή κατι αναλογο.
    Μεγαλωνοντας και αφου και τα αλλα προβληματα μου εκαναν την εμφανιση τους και αφου ειχα μαθει οτι προκειται πρει πανικων αρχισα να το σκεφτομαι ολη μερα και να γινομαι σιγα σιγα χειροτερα.
    Και περιεργο ειναι πως ενω εχω να παθω κανονικη κριση πανικου με ολα τα συμπτωματα εδω και πολλα χρονια ακομα φοβαμαι οτι θα το παθω. Εχω τα συμπτωματα πριν απο τον πανικο αλλα ο πανικος δεν ερχεται ποτε , αλλα παρολα αυτα με επηρρεαζει .
    Λυση οπως σου ειπα δεν εχω βρει αλλα υπαρχουν περιοδοι που ειμαι σχεδον καλα χωρις κανενα προβλημα και περιοδοι που πεφτω ξανα. Το μονο που κανω ειναι να προσπαθω να μην το αφησω να παρει παλι τον ελεγχο της ζωης μου.

  4. #4
    Αν θες στείλε μου το email σου να σου γράψω μερικές σκέψεις.

Similar Threads

  1. κρισεις πανικου vs κρισεις αγχους.διαφορά??
    By dora-agxos in forum Κρίση πανικού, Διαταραχή Πανικού, Αγοραφοβία
    Replies: 8
    Last Post: 12-11-2014, 10:42
  2. Κρίσεις πανικού
    By Dimitris1979 in forum Κρίση πανικού, Διαταραχή Πανικού, Αγοραφοβία
    Replies: 11
    Last Post: 12-07-2014, 03:07
  3. ΕΧΩ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ/?
    By NASTAZIA in forum Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
    Replies: 62
    Last Post: 19-12-2008, 19:40
  4. Κρίσεις Πανικού
    By Aggelos76 in forum Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
    Replies: 7
    Last Post: 03-01-2008, 13:35
  5. ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ
    By popiza in forum Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
    Replies: 10
    Last Post: 26-02-2007, 12:15

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •