υπαρχουν αγγελοι αραγε??? - Page 19
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 19 of 21 FirstFirst ... 91718192021 LastLast
Results 271 to 285 of 308
    Senior Member
    Originally posted by Empneustns

ξεκιναω με το δευτερο σκελος πετραν.συμφωνω απολυτα εκτος του οτι η ιδεολογια ειναι φτιαγμενη για να πατα τον ανθρωπο.η συγκεκριμενη ιδεολογια προτεινει αγαπη και ταπεινοτητα.και βεβαια το θεμα ειναι πως την λεξη ταπεινοτητα καποιοι την πηραν και την καναν να κανει ο οχλος οτι θελουν οι μεγαλοι.
    παντως εγω προσωπικα θεωρω την αγαπη ενα απο τα πιο σημαντικα θεματα στη ζωη μου.
    παμε στο πρωτο σκελος
    η σοβιετικη ενωση ειχε και πρωην μουσουλμανους,βουδιστες χι ψι.και σιγουρα ειχε και αθεους.αυτη τη στιγμη στις ανατολικες χχωρες τσεχια κλπ μπορει να λενε χριστιανοι καθολικοι αλλα οι περισοτεροι ειναι αθεοι,τουλαχιστον τα ατομα τα οποια ξερω τα περισσοτερα δεν ενδιαφερονται καν.ουτε εκει λυθηκαν τα προβληματα
    για τον καθηγητη σου που σου επεβαλε με τον τροπο του να πιστεψεις συμφωνω μαζι σου.την θρησκεια δεν την διδασκεσαι επιθετικα.την νοιωθεις και την επιλεγεις,αλλιως δεν εχει νοημα.ειναι ακομα ενα λαθος της εκκλησιας απο τα πολλα που κανει.
    τελικα τον καρατζαφερη ειναι καλυτερα να τον ντυνεις η να τον ταισεις;
    και σχετικα με την εκπαιδευση,προσωπικη γνωμη μου ειναι οτι ειναι για πεταμα,ξεκινωντας απο θρησκευτικα και καταληγοντας στα αρχαια.αντι να βλεπεις την ουσια του κειμενου μενεις στο απαρεμφατο και στα αμφια....

Empneusths για να έχει κάποιος αγάπη δεν χρειάζεται να πιστεύει ούτε στον χριστό, ούτε στον γιαχβέ, ούτε στον βισνού, ούτε στον ερμή τον τρισμέγιστο, γιατί η αγάπη εν υπάρχει στον άνθρωπο και όχι επειδή ειναι καθ εικόνα και ομείωση κάποιο θεού.

Δεν λέω ότι άμα καταργηθεί η οργανωμένη θρησκεία θα καταργηθούν και τα προβλήματα του κοσμάκη προφανώς όχι. Λέω όμως ότι αν δεν υπήρχε, δεν θα υπήρχε αυτό το τρομακτικό μέσο άσκησης εξουσίας και καταστολής και θα διευκόλυνε πολύ τα πράγματα. Η Σωβιετική ένωση έχει χρόνιο πρόβλημα και προφανώς η φτώχεια δεν θα λυθεί με την λαρση της οργανωμένης θρησκείας...αν δεν υπήρχε η οργανωμένη θρησκεία όμως δεν θα είχαν την διακιολογία πάρα πολκοί ηγέτες κατά καιρούς να κάνουν τα χιλια-μύδια κακά, το γεγονός ότι παρ όλο που ο bush έκανε αυτές τις παράλογες βιαιότητες στην μέση ανατολή ψηφίστηκε και υποστηρίχτηκε από τους ποιο πολλούς αμερικανούς στηρίζεται κυρίως στο ότι μειράζωνταν τα συντηριτικά πιστεύω τους...θα γινόταν άραγε τόσο εύκολα πόλεμος αν δεν υπήρχε αυτή η συντηρητική μερίδα των σκοταδιστικών χριστιανοκρατούμενων νότιων ηνομένων πολιτειών αλλά βασίλευε η καθαρή γνώση και ένας πνευματισμός χωρίς σύμβολλά?

Η μέση ανατολή θα είχε τόσο μεσαιωνικό περιβάλλον με τις γυναίκες με τις μπούρκες να τις βασανίζουν και να τις λιθοβολούν αν δεν είχαν αυτή την μουσουλμανο-κρατούμενη οργάνωση?

Δεν θέλω να πιάσω για την σχέση της θρησκείας σε σχέση με την ιστορία γιατί εκεί δεν θα τελειώνουμε ποτέ...

Και όλα αυτά για να ανακουφίσει λίγο τον υπαρξιακό εγωισμό του καθενώς.

Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν απλά με την οργανωμένη θρησκεία πάντα γίνονταν και γίνονται αφόρητα.

Senior Member
    Κι εγώ μαζί σου. Και τα έδρανα στη βουλή γεμάτα από πτυχία είναι. Μεγάλη η χαρά τους να κυβερνούν δυστυχισμένους ανθρώπους γεμάτους προβλήματα. Αυτοί σίγουρα δεν έχουν το Θεό μέσα τους Σοφία...

:)

Senior Member
    Originally posted by Sofia
    Originally posted by PETRAN
    Συνύθως δεν διαμορφώνει ο άνθρωπος την πίστη με βάση όλα αυτά που είπες, η πίστη/πλύση εγκεφάλου από μικρή ηλικία διαμορφώνει εώς ένα σημείο αυτόν..και αυτή η διαμόρφωση που του κάνει είναι πολύ έντονη, ακόμα και άνθρώπους μορφωμένους τους κάνει να πιστεύουν τυφλά σε εντελώς άυλα πράγματα τι στιγμή που δεν υπάρχει καμία ένδειξη γι\'αυτό, μπορεί να τον κάνει να πιστέψει ότι σώθηκε από μια σύγκρουση λεοφορείων επειδή μπήκε στο προηγούμενο (δυστυχώς οι επόμενοι φαίνεται δεν ήταν τόσο πιστοί...το άξειζαν...) ενω τα άτομα που έχουν χαμηλή μόρφωση μπορεί να τα κυριέψει τελείως και να κάνει μαριονέτες της.
    Γιατί τοση λιγη εμπιστοσυνη στους ανθρωπους χαμηλης μορφωσης...? Κ τοση πιστη στη μορφωση? Αν ηταν ετσι τα πανεπιστημια θα ταν γεματα αγγελους...Απο οσο θυμαμαι δεν ειναι!

σίγουρα δεν είναι ιερά εξέταση....

Senior Member
    Originally posted by Alobar
    Κι εγώ μαζί σου. Και τα έδρανα στη βουλή γεμάτα από πτυχία είναι. Μεγάλη η χαρά τους να κυβερνούν δυστυχισμένους ανθρώπους γεμάτους προβλήματα. Αυτοί σίγουρα δεν έχουν το Θεό μέσα τους Σοφία...

Και αν οι άνθρωποι έίχαν όλοι την ανάλογη καλλιέργεια ίσως να κάναν κάτι παραπάνω για να απαλλαγούν από την δυστυχία τους από το να παν να ανάψουν ένα κεράκι και να περιμένουν τον άγιο χ να τους σώσει και να τους φέρει λεφτά.

Senior Member
    ναι,ε? ειναι ομως εκβιασμοι, ειναι εκμετάλλευση, ειναι ασυδοσια, ειναι καταχρηση εξουσιας. αυτο το κανει περισσοτερο καθως πρεπει?
    πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...

Senior Member
    Και αν οι άνθρωποι έίχαν όλοι την ανάλογη καλλιέργεια ίσως να κάναν κάτι παραπάνω για να απαλλαγούν από την δυστυχία τους από το να παν να ανάψουν ένα κεράκι και να περιμένουν τον άγιο χ να τους σώσει και να τους φέρει λεφτά.
    αλλο καλλιεργεια, αλλο μορφωση.
    πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...

Senior Member
    Originally posted by Alobar

Εξαρτάται πώς εννοεί την καλλιέργεια κανείς. Εγώ παράτησα το πανεπιστήμιο αλλά δεν έπαψα να αγαπώ τη λογοτεχνία ας πούμε. Δε με χαλάει να ανάβω κανά κερί. Κι όπως είπα κάπου και στον Βινς χθες, αν μάθουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να πιστέψουμε ότι όντως ο νους έχει τεράστια δύναμη, πολλά πράγματα θα μπουν στα \'αζήτητα\'. Αυτά που μας θέλουν υπόδουλους και με ενδιαφέρον μόνο για την πάρτη μας.

Senior Member
    Αυτό είναι πολύ σωστό που λες Σοφία.Η γιαγιά μου ήταν μια αναλφάβητη γυναίκα αλλά ήταν κυρία με όλη την σημασία της λέξεως.ποτέ δεν έδωσε αδορμή σε κανέναν και πάντα ήταν με τον καλό λογο.Βλέπουμε ανθρώπους πνευματικά μορφωμένους αλλά η ψυχή τους είναι μαύρη.Ενας καλλιεργημένος δεν είναι απαραίτητα και μορφωμένος όπως και το αντίθετο.Αυτό το βλέπουμε κάθε μέρα απομαυτούς που μας εξουσιάζουν και τα πτυχία πολλά αλλά χωρίς καμμιά ανθρωπιά για τον φτωχό τον ανήμπορο αλλά πως θα κλέψουν.Οι καλλιεργημένοι δεν φεύγουν και αφήνουν άδεια γραφεία κλεμένους υπολογιστές και βιβλία.

Senior Member
    Originally posted by Sofia
    ναι,ε? ειναι ομως εκβιασμοι, ειναι εκμετάλλευση, ειναι ασυδοσια, ειναι καταχρηση εξουσιας. αυτο το κανει περισσοτερο καθως πρεπει?

Όπως είπα και πριν, αυτά υπάρχουν έτσι και αλλιώς στους ανθρώπους στην οργανωμένη θρησκεία απλά υπάρχουν επί 1000 γιατί χρησιμοποιείται ως ισχυρότατο όπλο να γίνουν αυτά τα πράγματα και εν πάση περιπτώση, η γνώση γίνεται το αίτιο να καταπολεμηθούν αυτές οι ενέργειες. Η ανάπτυξη της ηθικής ήρθε με την γνώση όχι με τον χριστό, που αντιθέτως πήγε τον κόσμο 2000 χρόνια πίσω μετά την έλευση του και έπρεπε να έρθει ο διαφωτισμός να θυμιθεί τους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους και να πρωάγει τον πολιτισμό μαζί με πολλά παράτερα κινήματα που πολεμήσαν για την ισότητα των ανθρώπων, των φιλών, των φύλων για να κάθεσαι εσύ να γράφεις σε υπολογιστές και να λες την γνώμη σου από την πολυθρόνα σου έχωντας εξασφαλίσει τα βασικά που χρειάζονται για επιβίωση, ιατρική περίθαλψη συν όλα τα έξτρα, κάτι που δεν θα γινόταν στον μεσαίωνα όταν θα σε έκεγαν σαν μάγισσα επειδή λες την γνώμη σου σαν γυναίκα.

Προσπάθησε να σκεφτείς έξω από τα πλαίσια κάποιες φορές.

Senior Member

ξεκιναω με το δευτερο σκελος πετραν.συμφωνω απολυτα εκτος του οτι η ιδεολογια ειναι φτιαγμενη για να πατα τον ανθρωπο.η συγκεκριμενη ιδεολογια προτεινει αγαπη και ταπεινοτητα.και βεβαια το θεμα ειναι πως την λεξη ταπεινοτητα καποιοι την πηραν και την καναν να κανει ο οχλος οτι θελουν οι μεγαλοι.
    παντως εγω προσωπικα θεωρω την αγαπη ενα απο τα πιο σημαντικα θεματα στη ζωη μου.
    παμε στο πρωτο σκελος
    η σοβιετικη ενωση ειχε και πρωην μουσουλμανους,βουδιστες χι ψι.και σιγουρα ειχε και αθεους.αυτη τη στιγμη στις ανατολικες χχωρες τσεχια κλπ μπορει να λενε χριστιανοι καθολικοι αλλα οι περισοτεροι ειναι αθεοι,τουλαχιστον τα ατομα τα οποια ξερω τα περισσοτερα δεν ενδιαφερονται καν.ουτε εκει λυθηκαν τα προβληματα
    για τον καθηγητη σου που σου επεβαλε με τον τροπο του να πιστεψεις συμφωνω μαζι σου.την θρησκεια δεν την διδασκεσαι επιθετικα.την νοιωθεις και την επιλεγεις,αλλιως δεν εχει νοημα.ειναι ακομα ενα λαθος της εκκλησιας απο τα πολλα που κανει.
    τελικα τον καρατζαφερη ειναι καλυτερα να τον ντυνεις η να τον ταισεις;
    και σχετικα με την εκπαιδευση,προσωπικη γνωμη μου ειναι οτι ειναι για πεταμα,ξεκινωντας απο θρησκευτικα και καταληγοντας στα αρχαια.αντι να βλεπεις την ουσια του κειμενου μενεις στο απαρεμφατο και στα αμφια....

Empneusths για να έχει κάποιος αγάπη δεν χρειάζεται να πιστεύει ούτε στον χριστό, ούτε στον γιαχβέ, ούτε στον βισνού, ούτε στον ερμή τον τρισμέγιστο, γιατί η αγάπη εν υπάρχει στον άνθρωπο και όχι επειδή ειναι καθ εικόνα και ομείωση κάποιο θεού.

Δεν λέω ότι άμα καταργηθεί η οργανωμένη θρησκεία θα καταργηθούν και τα προβλήματα του κοσμάκη προφανώς όχι. Λέω όμως ότι αν δεν υπήρχε, δεν θα υπήρχε αυτό το τρομακτικό μέσο άσκησης εξουσίας και καταστολής και θα διευκόλυνε πολύ τα πράγματα. Η Σωβιετική ένωση έχει χρόνιο πρόβλημα και προφανώς η φτώχεια δεν θα λυθεί με την λαρση της οργανωμένης θρησκείας...αν δεν υπήρχε η οργανωμένη θρησκεία όμως δεν θα είχαν την διακιολογία πάρα πολκοί ηγέτες κατά καιρούς να κάνουν τα χιλια-μύδια κακά, το γεγονός ότι παρ όλο που ο bush έκανε αυτές τις παράλογες βιαιότητες στην μέση ανατολή ψηφίστηκε και υποστηρίχτηκε από τους ποιο πολλούς αμερικανούς στηρίζεται κυρίως στο ότι μειράζωνταν τα συντηριτικά πιστεύω τους...θα γινόταν άραγε τόσο εύκολα πόλεμος αν δεν υπήρχε αυτή η συντηρητική μερίδα των σκοταδιστικών χριστιανοκρατούμενων νότιων ηνομένων πολιτειών αλλά βασίλευε η καθαρή γνώση και ένας πνευματισμός χωρίς σύμβολλά?

Η μέση ανατολή θα είχε τόσο μεσαιωνικό περιβάλλον με τις γυναίκες με τις μπούρκες να τις βασανίζουν και να τις λιθοβολούν αν δεν είχαν αυτή την μουσουλμανο-κρατούμενη οργάνωση?

Δεν θέλω να πιάσω για την σχέση της θρησκείας σε σχέση με την ιστορία γιατί εκεί δεν θα τελειώνουμε ποτέ...

Και όλα αυτά για να ανακουφίσει λίγο τον υπαρξιακό εγωισμό του καθενώς.

Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν απλά με την οργανωμένη θρησκεία πάντα γίνονταν και γίνονται αφόρητα.
    αν δεν υπηρχε η θρησκεια θα υπηρχε ο εθνικισμος.παλι κατι θα βρισκαν πετραν για αυτο ειμαι σιγουρος.ο ελεγχος των μαζων θα υπαρχει παντα,η θρησκεια συμφωνω πως ειναι ενα μεσο πιο αποτελεσματικο.
    εγω τωρα θα ρωτησω κατι αλλο.οταν μαζευτουν πολλοι μωαμεθανοι κανουν μια θρησκεια.οταν μαζευτουν πολλοι αγνωστικιστες τι κανουν;γιατι και εσυ σε κατι πιστευεις.πιστευεις στο οτι δεν υπαρχει κατι ανωτερο και πως ολα ειναι συμπτωση (αν εχω καταλαβει καλα).
    μπορουμε να το πουμε κινημα,μπορουμε να το πουμε και καπως αλλιως μηπως;
    και κατι αλλο,πολλα πραγματα δεν τα βλεπουμε αλλα με την βοηθεια της τεχνολογιας καταφερνουμε να τα δουμε πχ μικρο-υλη.για πραγματα που δεν ξερουμε ακομα λεμε πως οταν η τεχνολογια αναπτυχθει και αλλο θα μπορεσουμε να τα εξιχνιασουμε.
    απο τη στιγμη που υπαρχει το αγνωστο,κανω την εξης ερωτηση,υπαρχει περιπτωση με την αυξηση της τεχνολογιας να μπορουμε να δουμε πχ τα πνευματα στο μελλον;να βγουνε ειδικα γυαλια πχ;

Senior Member

Προσπάθησε να σκεφτείς έξω από τα πλαίσια κάποιες φορές.
    αυτο το λες σε εμενα προσωπικα?

Banned
    petran,
    μετα απο δεκα χρονια συνεχης συζητηση πανω στο θεμα,
    η εμπειρια μου λεει οτι δεν ειναι χρησιμο να επιτιθεσαι σε ενα ενθεο για αυτο που πιστευει.
    Το παραμυθι ειναι τοσο καλα στημενο που ακομα και αν ο πλανητης καταστραφει το ερωτημα αν υπαρχει παραδεισος και αγγελοι θα μεινει αναπαντητο.

Επισης ενα ακομα δεδομενο,
    οι θρησκειες σε ολο το πλανητη (μιλαμε για τις γνωστες) ειναι πολυ καλα στημενες και μελετημενες βασιζομενες στο dna του ανθρωπου.
    Ειναι ετσι φτιαγμενες για να καλυπτουν κενα που υποτιθεται ειχε ακομα και o homo sapiens.

Η συζητηση αυτη, εχω καταληξει μετα απο χιλιαδες γραμμενες σελιδες ειναι ατελεσφορη. Οχι ομως σε ολα τα επιπεδα, περα τουλαχιστον απο το θεμα τι υπαρχει, τιπαει πισω την κοινωνια και τι οχι.

Υπαρχει αν θες ενα θεμα που εκει οντως χωραει συζητηση και το σημειο αυτο ειναι εκει που εμπλεκεται χρημα.
    Οι θρησκειες απο τοτε που δημιουργηθηκαν (προφανως απο τοτε που συνταχθηκε η ομαδικοτητα των ανθρωπων για λογους επιβιωσης) και επικρατησαν σαν αποψη, ειχαν σαν θεμα τους την διαχειριση της εξουσιας και κατ επεκταση του χρηματος.
    Ειτε με τσιτατα, θα σας καψει ο θεος ειτε με την σταυρωση του ιησου, ειτε με οποια αλλη μεθοδο βολευε η εξουσια και οτι παραγει ηταν το κυριο ζητουμενο.

Μια συζητηση δηλαδη γονιμη - που θα αρχισει συντομα και στην ελλαδα, αν δεν εχει ηδη αρχισει - ειναι η διαπλοκη των εκπροσώπων του θεου με την εξουσια.
    Πολλοι πιστοι σου λενε, εγω δεν ασχολουμε με τους αμαρτωλους παπαδες, εγω ειμαι με το θεο και τον χριστο.
    Σωστο και καλα κανει ο πιστος.
    Το ερωτημα ομως ειναι η κοινωνια κανει πλατες η οχι σε τετοιες ατασθαλιες?
    Την δεκαετια που περασε τα συμβαντα με παπαδες - μητροπολιτες εχουν ξεπερασει καθε προηγουμενο.
    Το ερωτημα που προκυπτει ειναι με τι πλατες τα κανουν ολα αυτα?
    Πως κλεβουν , βιαζουν, διαπραττουν ολο τον ποινικο κωδικα αλλα ειτε πεφτουν στα μαλακα ειτε την σκαπουλαρουν?
    Πως αλλιως αν οχι με την ανοχη των \"πιστων\" η των πιστων?
    Πως συμβαινει ενω οι πιστοι θα επρεπε να ειναι οι πρωτοι που θα επρεπε να θιγονται (ας υποθεσουμε οτι θιγονται απο το οτι δεν τηρουν το λογο του θεου που αυτο ορκιστηκαν να κανουν) στην ουσια καλυπτουν η σιωπουν?
    Αρα η επικληση οτι εγω δεν ασχολουμε με αμαρτωλους παπαδες πεφτει στο κενο.
    Γιατι ειναι λαθος, θα επρεπε να ασχοληθουν και οχι να αδιαφορουν.
    Μην ξεχναμε οτι απο ενα παπα, κατερευσε μια κυβερνηση.....

Το ζητουμενο αν υπαρχουν αγγελοι η οχι,
    ωχρια μπροστα στη βουτα και στην αρπαχτη που παιζεται εδω και αιωνες απο αυτους που εφευραν την απιστευτη κομπινα της θρησκειας.

Και για να καταληξω,
    σεβομαι απολυτα τον ανωνυμο παπα που ασκητευει τρωγωντας ψωμι και ελιες, δεν σεβομαι καθολου τους εμπλεκομενους ιερεις στο σκανδαλο του βατοπεδιου.

Το ερωτημα αν υπαρχουν αγγελοι, με αφορα οσο το αν υπηρξε ο κακος ο λυκος και το οτι το θεμα αν εφαγε τα 3 γουρουνακια, ειναι μια προβοκατσια η οχι.

Senior Member

Η ανάπτυξη της ηθικής ήρθε με την γνώση όχι με τον χριστό,
    Δεν ξέρω αν απαντας σε εμενα ή σε πεποιθησεις άλλων. Δεν αναφέρω πουθενα αυτο στο οποιο εναντιωνεσαι. Δεν θεωρω πώς η ηθικη ήρθε με τον Χριστο. Επισης δεν θεωρω πώς η γνωση προάγει την ηθικη. Πιστεύω πώς αυτο εναποκειται στον καθε ανθρωπο ανεξαρτητα της μορφωσης του κ της πιστης του στον οποιο θεο.

Banned
    εγω τωρα θα ρωτησω κατι αλλο.οταν μαζευτουν πολλοι μωαμεθανοι κανουν μια θρησκεια.οταν μαζευτουν πολλοι αγνωστικιστες τι κανουν;γιατι και εσυ σε κατι πιστευεις.πιστευεις στο οτι δεν υπαρχει κατι ανωτερο και πως ολα ειναι συμπτωση (αν εχω καταλαβει καλα).

οι αθεοι αγαπητε εμπνευστη,
    κατα βαση πιστευουν στον εαυτο τους και οχι σε ανωτερες δυναμεις.
    Το να πιστευεις σε κατι ανωτερο η οχι ειναι θεμα της αναλυσης του καθενος και δεν υποκειται ακριβως σε αποδειξεις.

Senior Member

αν δεν υπηρχε η θρησκεια θα υπηρχε ο εθνικισμος.παλι κατι θα βρισκαν πετραν για αυτο ειμαι σιγουρος.ο ελεγχος των μαζων θα υπαρχει παντα,η θρησκεια συμφωνω πως ειναι ενα μεσο πιο αποτελεσματικο.
    και κατι αλλο,πολλα πραγματα δεν τα βλεπουμε αλλα με την βοηθεια της τεχνολογιας καταφερνουμε να τα δουμε πχ μικρο-υλη.για πραγματα που δεν ξερουμε ακομα λεμε πως οταν η τεχνολογια αναπτυχθει και αλλο θα μπορεσουμε να τα εξιχνιασουμε.
    απο τη στιγμη που υπαρχει το αγνωστο,κανω την εξης ερωτηση,υπαρχει περιπτωση με την αυξηση της τεχνολογιας να μπορουμε να δουμε πχ τα πνευματα στο μελλον;να βγουνε ειδικα γυαλια πχ;

Μα ο εθνικισμός πάει πάντα \"χέρι-χέρι\" (got it?) με την θρησκεία αν και μπορεί να υπάρξει εθνικισμός χωρίς θρησκεία με την θρησκεία γίνεται κτηνώδης.

Το θέμα είναι ότι βλέπεις μέσα από αυτό το πρίσμα της θρησκείας, έχει γίνει τόση πλύση εγκεφάλου που τα βλεπεις όλα έτσι, \"πιστοί/άπιστοι\"΄, \"εγώ πιστεύω/ο αγνωστικιστής τι πιστεύει\"? Ο αγνωστικιστής δεν πιστεύει κάτι εκτώς και αν αποδειχθεί, οπότε δεν έχει την ανάγκη να δει υπο αυτό το πρίσμα, ειδώλων, αγγέλων ,δαιμόνων, αγίων, όμως αυτό δεν τον κάνει και μη-πνευματικό η ριχό άνθρωπο όπως εντελώς λανθασμένα καταλαβαίνουν οι πιστοί του χριστιανισμού που ταυτίζουν τα ανθρωπόμορφα είδωλα με την πνευματική εμπειρία.

Προσωπικά βιώνω έντονες πνευματικές στιγμές με κάποιες μορφές τέχνης και γενικά νιώθω ένα τρομερό υπαρξιακό δέος με την φαινομενική συμμετρία και το χάος του σύμπαντος.

Κάποιες ανατολικές θρησκείες επίσης όπως κάποια παρακλάδια του βουδισμού έχουν πολύ βαθειά πνευματική φιλοσοφία και η πίστη είναι πρως το \"τίποτα\" αφού δεν υπάρχουν είδωλα και σύμβολα, το νόημα ακριβώς σε αυτές τις θρησκείες-που πολοί δεν τις θεωρούν θρησκείες αλλα΄φιλοσοφικοί τρόποι να ζεις- είναι ότι τα σύμβολα και οι εμπειρίες των συμβόλων είναι ψευδή κάτι που μπορεί προσωπικά το θεωρώ κοντά στις αγνωστικιστικές μου ιδέες. Είναι απίστευτο τι ελευθερία μπορεί να κερδίσει κάποιος όταν έστω προσπαθήσει νε ελευθερωθεί από τα σύμβολα που του έχουν εμφυτευτεί από μικρή ηλικία, πραγματικά οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Δεν υπάρχουν φραγμοί στην σκέψη, δεν υπάρχει τελεολογία, δεν υπάρχουν ανθρωπόμορφοι φτερωτοί υπερ-άνθρωποι στο τέλος ούτε κάποιος θέος για να σε κρίνει. Δεν υπάρχει τέλος στην σκέψη σου όταν αυτή πάει να φύγει πρως υπαρξιακά ερωτήματα, ένα τέλος που έρχεται με τις θεολογικές εύκολες απαντήσεις. Δεν υπάρχει τέλος σε ηθικά διλήμματα που σου λένε τι να κάνεις και τι να μην κάνεις γεμίζοντας σε ενοχές. Δεν υπάρχει σκλαβιά σε ιδέες του διαφωρετικού, του μη-επιτρεπτού, του \"κακού\". ΄Υπάρχεις μόνο εσύ και το άπειρο και αυτό δίνει την απόλυτη ελευθερία.

Το γεγονός ότι μου μιλάς για πνεύματα είναι αποτέλεσμα αυτής της συνεχής πλύσης εγκεφάλου που έχεις υποστεί από μικρή ηλικία, δεν θα χρειάζονται γυαλιά για πνεύματα γιατί απλούστατα, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι υπάρχουν πνεύματα. Απλά τα θεωρείς δεδομένα αυτά τα πράγματα επειδή σου τα έχουν βιδώσει μεσα στο μυαλό σου από μικρή ηλικία και έχεις μάθει να κρίνεις σύμφωνα με αυτά γιατί ουσιαστικά έχουν γίνει μέρος σου.

Page 19 of 21 FirstFirst ... 91718192021 LastLast