Φίλοι και ψυχασθένεια - Page 2
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 16 to 30 of 33
    Βινς...φυσικά και δεν λέω πως κάποιος υποκρίνεται.
    Το βλέπουμε όμως καθημερινά γύρω μας. Άνθρωποι να θέλουν να πλασάρουν τον εαυτό τους πιο αμπαλαρισμένο, αν μου επιτρέπεται η έκφραση.
    Λες πως η ψύχωση είναι μια πτυχή του χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Ακόμη κια έτσι, γιατί οι άνθρωποι που αγαπάει και εμπιστεύεται κανείς να μην την ξέρουν;
    Για φαντάσου να έχεις επενδύσει πάνω σε φίλους και σχέση, να τους έχεις κρύψει αυτή την πτυχή σου και πάνω σε μια υποτροπή να το μάθουν έτσι άτσαλα. Αν τους χάσεις απ τη ζωή σου, θα πεις πως φταίνε αυτοί γιατί σε ταμπελοποίησαν.
    Εχεις σκεφτεί πως μπορεί να νιώσουν προδομένοι γιατί δεν τους εμπιστεύτηκες και να απομακρυνθούν από αυτό?

Senior Member
    Originally posted by Θεοφανία
    Βινς...φυσικά και δεν λέω πως κάποιος υποκρίνεται.
    Το βλέπουμε όμως καθημερινά γύρω μας. Άνθρωποι να θέλουν να πλασάρουν τον εαυτό τους πιο αμπαλαρισμένο, αν μου επιτρέπεται η έκφραση.
    Λες πως η ψύχωση είναι μια πτυχή του χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Ακόμη κια έτσι, γιατί οι άνθρωποι που αγαπάει και εμπιστεύεται κανείς να μην την ξέρουν;
    Για φαντάσου να έχεις επενδύσει πάνω σε φίλους και σχέση, να τους έχεις κρύψει αυτή την πτυχή σου και πάνω σε μια υποτροπή να το μάθουν έτσι άτσαλα. Αν τους χάσεις απ τη ζωή σου, θα πεις πως φταίνε αυτοί γιατί σε ταμπελοποίησαν.
    Εχεις σκεφτεί πως μπορεί να νιώσουν προδομένοι γιατί δεν τους εμπιστεύτηκες και να απομακρυνθούν από αυτό?
    Αν δεν είχα την ικανότητα να φροντίζω και να προστατεύω τον εαυτό μου Θεοφανία, πίστεψε με κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να το κάνει για μένα.

Έχω ανοιχτεί, ναι, αλλά χωρίς ταμπέλες και ορολογίες όπως \"ψύχωση\" κτλ. Το βρίσκεις παράλογο να διηγούμαστε μια ιστορία χωρίς να χρησιμοποιούμαι ψυχιατρικές ορολογίες?

Όχι βέβαια και καταλαβαίνω πως δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να εξηγείς σε κάποιον κάτι τέτοιο. Η ίδια η κοινωνία και οι άνθρωποι είναι αυτοί που πρώτα σε αποτρέπουν.
    Απλά, θέτω την ιδανική περίπτωση που οι άλλοι μας αγαπούν για ότι είμαστε και όσα περιλαμβάνονται σε μας.
    Και σου ξαναλέω πως δεν μιλώ μόνο για ανθρώπους που πάσχουν από κάτι, αλλά για όλους μας.
    Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να σε αποδέχονται.

Senior Member
    Vince, τί νομίζεις πώς θα συμβει αν το ελεγες στη φιλη σου?

Πέρα απο το οτι δεν μιλάμε στον περιγυρο για ψυχικες παθησεις που μπορει να εχουμε ειναι κ ο φοβος οτι μπορει να στιγματιστουμε, δεν ειναι ετσι?

Ομως οταν δεν μιλάμε σε δικους μας ανθρωπους μηπως παιζει κ η ελλειψη εμπιστοσυνης? Ειτε στον ιδιο μας τον εαυτο, ειτε στον ανθρωπο με τον οποιο εχουμε σχεση. Ειναι λαθος η σκεψη αυτη νομιζεις?
    πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...

Senior Member
    Όχι βέβαια και καταλαβαίνω πως δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να εξηγείς σε κάποιον κάτι τέτοιο. Η ίδια η κοινωνία και οι άνθρωποι είναι αυτοί που πρώτα σε αποτρέπουν.
    Απλά, θέτω την ιδανική περίπτωση που οι άλλοι μας αγαπούν για ότι είμαστε και όσα περιλαμβάνονται σε μας.
    Και σου ξαναλέω πως δεν μιλώ μόνο για ανθρώπους που πάσχουν από κάτι, αλλά για όλους μας.
    Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να σε αποδέχονται.
    Συμφωνώ. Η αποδοχή θεραπεύει. Και προσθέτω. Χρειάζεται και συντήρηση/ προσπάθεια γιατί κανένας δεν θα συναντάει διαρκώς την αποδοχή.

Η αφοριστική αντιμετώπιση των καταστάσεων που δεν υπάγονται στα κριτήρια της αποδοχής είναι νομίζω το δεύτερο σημείο ανάλυσης.

Εσύ ασχέτως αν έχεις θέματα ψύχωσης ή όχι τσακώνεσαι με τον φίλο σου? Φαντάζομαι πως ναι, θα τσακώνεσαι και εσύ και όλοι, άλλος πιο πολύ και άλλος πιο λίγο. Ο τσακωμός μπορεί βέβαια να λειτουργήσει και υπέρ της σχέσης, ή για έναν από τους δύο.

Έχω προσέξει άλλωστε πως όσοι έχουν λιγότερα ψυχικά προβλήματα δεν ψάχνουν την θεραπεία στην αποδοχή εξολοκλήρου αλλά στην αποδοχή της διαφορετικότητας! Βλέποντας και τα ups και τα downs μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς.

Originally posted by vince

Εσύ ασχέτως αν έχεις θέματα ψύχωσης ή όχι τσακώνεσαι με τον φίλο σου? Φαντάζομαι πως ναι, θα τσακώνεσαι και εσύ και όλοι, άλλος πιο πολύ και άλλος πιο λίγο. Ο τσακωμός μπορεί βέβαια να λειτουργήσει και υπέρ της σχέσης, ή για έναν από τους δύο.

Έχω προσέξει άλλωστε πως όσοι έχουν λιγότερα ψυχικά προβλήματα δεν ψάχνουν την θεραπεία στην αποδοχή εξολοκλήρου αλλά στην αποδοχή της διαφορετικότητας! Βλέποντας και τα ups και τα downs μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς.

Βινς συγνώμη....αυτά τα δυο κομμάτια δνε τα κατάλαβα καθόλου....

Senior Member
    Originally posted by Sofia
    Vince, τί νομίζεις πώς θα συμβει αν το ελεγες στη φιλη σου?

Θα το χρησιμοποιούσε εις βάρος μου για να μου αποδείξει οτι εκείνη έχει δίκιο σε όλα!

Πέρα απο το οτι δεν μιλάμε στον περιγυρο για ψυχικες παθησεις που μπορει να εχουμε ειναι κ ο φοβος οτι μπορει να στιγματιστουμε, δεν ειναι ετσι?

Ναι αν και πλέον δεν το θεωρώ δεδομένο για όλους. Περισσότερο ενδιαφέρομαι στο να κατανοούν οι υπόλοιποι άνθρωποι ότι δεν τους βλέπω όλους εχθρούς. Οκ με ρεαλιστικά κριτήρια οι άνθρωποι τριγύρω μας δεν είναι εχθροί στην ουσία. Είναι ανταγωνιστές ή συναγωνιστές. Είναι λεπτο το σημείο της διαφοράς..

Ομως οταν δεν μιλάμε σε δικους μας ανθρωπους μηπως παιζει κ η ελλειψη εμπιστοσυνης? Ειτε στον ιδιο μας τον εαυτο, ειτε στον ανθρωπο με τον οποιο εχουμε σχεση. Ειναι λαθος η σκεψη αυτη νομιζεις?
    Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη σε μια σχέση.. αρκεί όμως να μην πληγώσει..

Senior Member

Τι ακριβώς δεν κατάλαβες?

Senior Member

Θα το χρησιμοποιούσε εις βάρος μου για να μου αποδείξει οτι εκείνη έχει δίκιο σε όλα!
    Λυπάμαι πραγματικα αν αισθανεσαι κατι τετοιο στη σχεση σου. Ποσο καλα αισθανεσαι ομως οταν ουσιαστικα φοβασαι πώς οτι κ αν πεις, μπορει να χρησιμοποιηθει εναντιον σου?Κι αυτο φανταζομαι πώς δεν αφορα μονο την ψυχωση αυτη καθεαυτη.
    πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...

Senior Member
    σε μια περιπτωση διαφωνιας η τσακωμου πχ νιωθεις οτι θα χασεις την αντιμετωπιση ισος προς ισο που εχεις αυτη τη στιγμη αν καταλαβαινω τι εννοεις βινς
    Dum spiro spero (?)

Senior Member
    Originally posted by Sofia
    Λυπάμαι πραγματικα αν αισθανεσαι κατι τετοιο στη σχεση σου. Ποσο καλα αισθανεσαι ομως οταν ουσιαστικα φοβασαι πώς οτι κ αν πεις, μπορει να χρησιμοποιηθει εναντιον σου?Κι αυτο φανταζομαι πώς δεν αφορα μονο την ψυχωση αυτη καθεαυτη αλλα τα παντα?
    Μάλλον η αίσθηση του χιουμορ δεν είναι δυνατό να φανερωθεί σε ένα φορουμ :)

Όχι βέβαια, αλίμονο, ας γινόμουν δικηγόρος τότε..

Με την απάντηση που έδωσες στη Σοφία μου λύθηκε η απορία.
    Αλήθεια, το γεγονός πως σε έναν ενδεχόμενο τσακωμο θα σου \"χτυπήσει\" το θέμα της ψύχωσης δεν ενέχει έτσι και αλλιώς πρόβλημα στη σχέση?
    Δηλαδή, αν προσπαθήσει να \"κερδίσει\" σε ένα καυγά χρησιμοποιώντας το πρόβλημα σου, δεν έιναι από μόνο του ένα μεγάλο ζήτημα?
    Δεν θέλω να μπω στα προσωπικά σου, αν θες μου απαντάς....

Senior Member
    Originally posted by Helena
    σε μια περιπτωση διαφωνιας η τσακωμου πχ νιωθεις οτι θα χασεις την αντιμετωπιση ισος προς ισο που εχεις αυτη τη στιγμη αν καταλαβαινω τι εννοεις βινς
    Χμμ, δεν το έχω σκεφτεί αυτό. Δεν γνωρίζω αν θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.. κατανοώ πως το λάθος μου ήταν που δεν ήμουν απόλυτα ειλικρινής στη σχέση μου. ούτε για φάρμακα της έχω πει.. και δυστυχώς δεν ξέρω πως θα το εκλάμβανε γιατί τα βλέπει τα πράγματα διαφορετικά ούτως η άλλως..

Senior Member
    Γεια σου. Θα σου πω κι εγώ σύντομα την άποψή μου. Εμένα η λίστα των φίλων μου αλλάζει συνήθως και είναι πολύ λίγοι αυτοί που αποτελούν \'σταθερή αξία\'. Μιλάς για το \'στίγμα\' και την \'ταμπέλα\' κι εγώ θα σου πω ότι στην ελληνική κοινωνία το μόνο εύκολο είναι το να δώσει κανείς \'ορισμό\' για ο,τιδήποτε. Εσύ μιλάς για ψύχωση, ε εγώ θα σου πω για την \'ταμπέλα\' που μου φόρεσαν κάποτε ως καρκινοπαθής. Να σου πω για φίλους που εξαφανίστηκαν; Για εργοδότη που μόλις κατάλαβε ότι δε φορούσα μπαντάνα από γούστο, με έτζασε με ελαφρά πηδηματάκια; Για ένα διάστημα βλέπεις τα μαλλιά μου είχαν αραιώσει πολύ και ήταν εμφανές. Δε βαριέσαι. Όπως είπε κι ο Βινς, αυτοί που θα νοιαστούν είναι αυτοί που δε θα μείνουν στο εξώφυλλο. Και οι άνθρωποι σήμερα συνηθίζουν να απομακρύνονται από ό,τι δε τους αναλογεί ίσως. Αν μπορούσαμε να αποδεχτούμε ότι όλα είναι δίπλα μας και αφορούν όλους μας ανά πάσα στιγμή, αυτός ο κόσμος θα ήταν γενικά καλύτερος. Εγώ αν ζούσα στο χωριό μου τώρα, θα είχα το \'στίγμα\' της γεροντοκόρης - για να τα λέμε και απλά -. Μια ξαδέρφη μου την έχουν απομονώσει επειδή έμεινε ανύμφευτος. Απ\' την άλλη, θα σου πω ότι ο τελευταίος μου φίλος είναι ένας άνθρωπος με οριακή διαταραχή που όσο περνά ο καιρός, τόσο μεγαλώνει η εκτίμησή μου για αυτόν. Μακάρι τις συμπεριφορές του να τις είχαν κι άλλοι. Σου εύχομαι όλα να σου πάνε καλά!

:)

Senior Member

Με την απάντηση που έδωσες στη Σοφία μου λύθηκε η απορία.
    Αλήθεια, το γεγονός πως σε έναν ενδεχόμενο τσακωμο θα σου \"χτυπήσει\" το θέμα της ψύχωσης δεν ενέχει έτσι και αλλιώς πρόβλημα στη σχέση?
    Δηλαδή, αν προσπαθήσει να \"κερδίσει\" σε ένα καυγά χρησιμοποιώντας το πρόβλημα σου, δεν έιναι από μόνο του ένα μεγάλο ζήτημα?
    Δεν θέλω να μπω στα προσωπικά σου, αν θες μου απαντάς....
    Βασικά δεν θέλω να πολυαναλύσω το θέμα της σχέσης μου εδώ μέσα. Θα αρκεστώ να πω πως όταν εκείνη έχει τις \"φάσεις\" της μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα θηρίο αδιαλλαξίας!

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast