Μαρτσέλο Ντ'Όρτα
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 2 of 2
    Senior Member

Μαρτσέλο Ντ'Όρτα

Επειδή τό'χουν οι μέρες το εορταστικό και κατανυκτικό συγχρόνως,λολ,είπα να το γυρίσω σε ένα θέμα με τα ανάλογα,αλλά μέσα από τη ματιά των παιδιών.Ο Μαρτσέλο Ντ' Όρτα,ένας δάσκαλος από το Αρζάνο,ένα φτωχικό χωριό στο νότο της Ιταλίας,συγκέντρωνε επί χρόνια εκθέσεις παιδιών,μαθητών του,με τις απόψεις τους πάνω σε διάφορα θέματα,από θρησκεία,σεξ,οικογένεια,όπ� �ς και θέματα κοινωνικά,πχ ναρκωτικά,πορνεία,παιδί στην εργασία,φτώχεια,ανεργία κλπ.
    Προτείνω να διαβάσετε τη σειρά των βιβλίων του και καθώς ο καλύτερος τρόπος να μπει κανείς στο πνεύμα ενός βιβλίου είναι τα αποσπάσματα,θα χρησιμοποιήσω αυτό το thread ως μία πρώτη γεύση σας των εκπληκτικών πραγμάτων που μαθαίνει κανείς από τα παιδιά.:)

Από το "Ο Θεός μας έπλασε τζάμπα"
    Το κατά τους μαθητές του Αρζάνο Ευαγγέλιο,εκδόσεις Γνώση.
    Dio ci ha creato gratis

Τι είναι για σένα ο Φύλακας Άγγελος;

Ο φύλακας άγγελος είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει,είναι κάτι σαν κόμικ που σκεφτήκανε οι παπάδες μαζί με τους γονείς μας,που δεν μπορούν άλλο πια να μας κάνουν να κάτσουμε καλά.Στις πλάτες μου εγώ δεν έχω κανένα,ούτε άγγελο ούτε διάολο,και σκέφτομαι ότι αν λέγονται αυτά τα ψέματα στα παιδιά,μετά,όταν μεγαλώσουν,γίνονται βλάκες σαν βλήτα και χάχες και θα τους δουλεύουνε όλοι στη μέση του δρόμου.
    Εγώ πάλι,αν θέλω,όταν δεν είμαι τσαντισμένος,μπορώ να κάνω το καλό παιδί και από μόνος μου.

Γράψε για τη θεία λειτουργία

Την Κυριακή ο πατέρας μου με πηγαίνει στη λειτουργία και,αν υπάρχουνε οι δεσποινίδες που ψέλνουν Ωσαννά,μου φαίνονται χίλια χρόνια όταν βγαίνω.
    Τσιρίζουνε συνεχώς ωσαννά,ωσαννά και κανένας δεν καταφέρνει να τις σταματήσει,ούτε η αστυνομία.Ο παπάς των δέκα και μισή λέει τεράστια λόγια,σημαντικότατα,αλλά ποιος τα καταλαβαίνει αυτά τα λόγια;
    Tη λειτουργία μας την άφησε ο Χριστός για να τον θυμόμαστε και όταν μπαίνουμε στην εκκλησία,μπαίνουμε στο σπίτι του και πρέπει να έχουμε λίγο σεβασμό.Στην Πομπηία όμως,ακόμα λίγο και τα καροτσάκια θα μπούνε στην εκκλησία.
    Τα ωραία πράγματα της λειτουργίας είναι:
    -ότι όλα τα φώτα είναι αναμμένα,
    -ότι υπάρχουνε όλα τα αρωματικά λουλούδια,
    -ότι αν κάποιος πηγαίνει στη λειτουργία κάθε Κυριακή θα πάει στον παράδεισο.
    Τα άσχημα πράγματα στη λειτουργία είναι:
    -ότι το Πάσχα είναι πολύ μεγάλη,
    -ότι πρέπει να μένεις πάρα πολύ ώρα γονατιστός,
    -ότι πρέπει να κάνεις το σήμα της ειρήνης με το διπλανό σου που μπορεί να σου είναι και αντιπαθητικός,
    -ότι αν δε ρίξεις χίλιες λιρέτες στο καλαθάκι,η δεσποινίς Ροζέτα σε κοιτάζει άσχημα.

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα...

Το Κιαιάνο δεν είναι σαν τη Νέα Γιόρκη,που όταν έρχονται Χριστούγεννα φωτίζουνε ολόκληρη την πόλη,στο Κιαιάνο είναι πολύ αν ανάψουνε κανένα λαμπάκι.Θυμάμαι πέρσι ένα πράσινο που άναβε και έσβηνε,άναβε και έσβηνε,αλλά όχι γιατί ήτανε απ'αυτά που αναβοσβήνουνε,αλλά γιατί ετοιμαζότανε να καεί.
    Ένα μικρό χριστουγεννιάτικο δέντρο το πουλάνε εκατό χιλιάδες λιρέτες.Χρυσάφι είναι ρε;
    Tα Χριστούγεννα οι ξεφτίλες οι καταστηματάρχες,αντί να κάνουνε λίγη οικονομία,ανεβάζουνε τις τιμές.Αν πας στη Νάπολι δε σ'αφήνουν ούτε να μπεις από τον πολύ κόσμο που υπάρχει.Το Ούπιμ αγοράζει τις μπάλες από το Στάντα και τις πουλάει στο διπλάσιο,το καριόλικο!
    ....

Η συνέχεια με άλλα θέματα,με τον καινούριο χρόνο.:P:P
    "Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
    Σπύρος Μπιμπίλας

Senior Member
    πολύ γέλιο αυτά τα βιβλιαράκια :D. δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν τα έχει διαβάσει!