Results 1 to 15 of 53
Thread: Η Καβαφική ειρωνεία
-
25-12-2009, 03:14 #1
Η Καβαφική ειρωνεία
http://www.forum-philologon-dodekanisou.org/index.php?topic=33.0;prev_next=prev
έχει ενδιαφέρον...http://www.mazi.org.gr/
- 25-12-2009, 10:56 #2
Να σου πω την αμαρτία μου δεν το διάβασα αλλά σέβομαι αφάνταστα τα ποιήματα του Καβάφη και θα σου πω κάτι, όχι σε σένα προσωπικά αλλά στους ψευτόμαγκες του φορουμ.
Τι γυρεύει ο Καβάφης ρε που το έχετε δει και ποιητές μερικοί μερικοί. Δεν ντρέπεστε ρε σε φορουμ ψυχολογίας να πουλάτε πνεύμα και να το παίζεται πνευματικοί τύποι.
Ξυπνήστε ρε πρεζάκηδες. Καλλιτέχνες σαν αυτούς που μάθαμε στο σχολείο ΔΕΝ θα ξαναδούμε γιατί πλέον υπάρχει ο μεγάλος αδελφός, ξέρει τα πάντα βλέπει τα πάντα αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Μη μου ξεφτυλίζετε και τον Καβάφη γιατί είστε για να μην πω για τι είστε ρε ψευτοπνευματώδη ανθρωποειδή.
Μακρυά απο τους ήρωες γιατί δεν είστε ούτε εσείς ούτε εγώ ούτε κανένας στην εποχή που ζούμε.
Ντροπή σας ρε που έχετε ένα φορουμ ψυχολογίας και γίνεται λόγος για ανθρώπους που ούτε στο δαχτυλάκι δεν τους φτάνει κανείς απο τα μοντέρνα γουρούνια.
ΦΤΟΥ Ρε.
Δεν το λέω για σένα arktos, ειλικρινά σου μιλάω . ΝΙΩΘΩ πολύ ανακουφισμένος που τα λέω αυτά και πολύ ήρεμος όταν τα γράφω.
Σεβασμός για τους ανθρώπους της ιστορίας που μας δώσανε λίγη από την αγάπη τους.
Τίποτα άλλο.
25-12-2009, 17:19 #3
... αν υπάρχει περίπτωση το σχόλιό σου να αφορούσε δυο δικά μου αποσπάσματα που πόσταρα σε θέματά σου Βινς, δεν υπάρχει πρόβλημα, διεγράφησαν ήδη... σαφώς και δεν είμαστε σε λογοτεχνικό χώρο... όλα καλά...
25-12-2009, 17:59 #4
Originally posted by vince
Να σου πω την αμαρτία μου δεν το διάβασα αλλά σέβομαι αφάνταστα τα ποιήματα του Καβάφη και θα σου πω κάτι, όχι σε σένα προσωπικά αλλά στους ψευτόμαγκες του φορουμ.
Τι γυρεύει ο Καβάφης ρε που το έχετε δει και ποιητές μερικοί μερικοί. Δεν ντρέπεστε ρε σε φορουμ ψυχολογίας να πουλάτε πνεύμα και να το παίζεται πνευματικοί τύποι.
Ξυπνήστε ρε πρεζάκηδες. Καλλιτέχνες σαν αυτούς που μάθαμε στο σχολείο ΔΕΝ θα ξαναδούμε γιατί πλέον υπάρχει ο μεγάλος αδελφός, ξέρει τα πάντα βλέπει τα πάντα αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Μη μου ξεφτυλίζετε και τον Καβάφη γιατί είστε για να μην πω για τι είστε ρε ψευτοπνευματώδη ανθρωποειδή.
Μακρυά απο τους ήρωες γιατί δεν είστε ούτε εσείς ούτε εγώ ούτε κανένας στην εποχή που ζούμε.
Ντροπή σας ρε που έχετε ένα φορουμ ψυχολογίας και γίνεται λόγος για ανθρώπους που ούτε στο δαχτυλάκι δεν τους φτάνει κανείς απο τα μοντέρνα γουρούνια.
ΦΤΟΥ Ρε.
Δεν το λέω για σένα arktos, ειλικρινά σου μιλάω . ΝΙΩΘΩ πολύ ανακουφισμένος που τα λέω αυτά και πολύ ήρεμος όταν τα γράφω.
Σεβασμός για τους ανθρώπους της ιστορίας που μας δώσανε λίγη από την αγάπη τους.
Τίποτα άλλο.
Μου φαίνονται \"αλλοπρόσαλλα\" τα όσα γράφεις.
Συγνώμη για τον όρο αν είναι απότομος αλλά δεν ξέρω πώς αλλιώς να το εκφράσω.
Εύχομαι να λαμβάνεις κανονικά την αγωγή σου και να είσαι καλά.
Αρκτε, ευχαριστούμε για την παραπομπή στην ποίηση, πολύ χρήσιμο το site :)Ο καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.
25-12-2009, 21:32 #5
Originally posted by weird
Vince τι συμβαίνει και έχεις τέτοια ξεσπάσματα?
Μου φαίνονται \"αλλοπρόσαλλα\" τα όσα γράφεις.
Συγνώμη για τον όρο αν είναι απότομος αλλά δεν ξέρω πώς αλλιώς να το εκφράσω.
Εύχομαι να λαμβάνεις κανονικά την αγωγή σου και να είσαι καλά.
Αρκτε, ευχαριστούμε για την παραπομπή στην ποίηση, πολύ χρήσιμο το site :)
Μερικές κοπέλες δεν την λαμβάνουν όπως θα έπρεπε.
26-12-2009, 00:38 #6
«Ο είρων προσποιείται ότι παίζει το παιχνίδι του εχθρού του, μιλά τη γλώσσα του... η ειρωνική συνείδηση λέει \'όχι\' στο ίδιο της το ιδεώδες κι ύστερα αρνείται αυτήν την άρνηση... Αν η σκέψη δέχεται την καθυστέρηση της μεσολάβησης, δεν το κάνει χάριν ακκισμού, αλλά για να είναι οι προτάσεις της πιο εύρωστες. (76).
«το ειρωνεύεσθαι είναι να μιλάς με υπεκφυγές, χωρίς να δίνεις την εντύπωση πως ακούς ή καταλαβαίνεις, ή, όπως λέει ο Κικέρων, ‘χωρίς να φαίνεται πως εννοείς αυτό που εννοείς’ (De Oratore, II, 68)» (80).
‘Η ειρωνεία «αντιτίθεται στην αδιακρισία του κωμικού, που είναι εγκάρδιο και πληβειακό...οι μεγάλοι είρωνες δεν έχουν γράψει κωμωδίες....προξενεί το γέλιο για να το παγώσει αμέσως» (127). Μήπως «καθώς βρίσκεται μεταξύ κωμικού και τραγικού, είναι το σημείο της απάθειας όπου το γέλιο σωπαίνει, χωρίς τα δάκρυα να ’χουν ακόμα αναβλύσει;» (128).
«κείται πέραν του πεσσιμισμού και του οπτιμισμού, καθώς και πέραν της ηδονής και της οδύνης... εκδηλώνει την απελπισία της με χιούμορ και χαριτολογεί με πίκρα πάνω στην ίδια της την αγωνία» (132).
«Ο είρωνας παίρνει ύψος (‘Άνωθεν επιθεωρείν’: Μάρκος Αυρήλιος, Εις εαυτόν, ΙΧ, 30) κι αποκτά την πανοραμική θέα του αεροναύτη ... είναι χαρακτηριστικό της ειρωνείας να βεβαιώνει ταυτοχρόνως τη θετικότητα και την ατέλεια κάθε δημιουργήματος... κάνει να συνηχήσουν η τύψη με το χιούμορ» (156-57).
Η ειρωνεία είναι ακόμη σοβαρότερη από τη σοβαρότητα... ξέρει να περιμένει εκείνη τη μοναδική ευκαιρία να εκφράσει το ανείπωτο, να αγγίξει το αψηλάφητο... είναι το πνεύμα της λεπτότητας ... η ειρωνική απόσταση εξυπονοεί ότι το πρόσωπο του άλλου δεν βρίσκεται ολόκληρο εκτεθειμένο μπρος μας, επίπεδο, αλλά ότι μας επιφυλάσσει προβλήματα ... ότι υπάρχει σ’ αυτό μια πολλαπλότητα σύνθετων σχέσεων (163)
Ο είρωνας, διαλέγοντας να είναι άλλος από τον εαυτό του, αποκτά μιαν ύπαρξη ποικίλη, δραματική κι άπειρα τρυφερή ... επιθυμεί να διαφυλάξει μέσα του μιαν ορισμένη κρυφή βαθύτητα· απεχθάνεται να λέει πολύ νωρίς το ανείπωτο, και διατηρεί με επιτηδειότητα αυτό το ποιητικό και παρθένο κάτι που επιβιώνει μέσα μας, κάτω από τις πιο κραυγαλέες εκδηλώσεις του πάθους. (165)
«Η ειρωνεία είναι ανησυχία, μια ζωή δίχως ευκολίες ... λέει με τον τρόπο της πως όλη η ουσία του όντος είναι το γίγνεσθαι, πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος του είναι από το δεον-είναι, πως η συνείδηση είναι το αντίθετο του πράγματος. Είναι=γενέσθαι και έσεσθαι, το ον είναι η δυναμική του παρελθόντος και του μέλλοντός του, αυτή είναι η μεγάλη μπεργκσονική ανακάλυψη της νεωτερικότητάς μας» (177). «Ο είρωνας τη στιγμή που επιβάλλει στον εαυτό του την περιπλοκή της προσποίησης, δημιουργεί τεχνητά το εμπόδιο, αυτό το καταραμένο και ευπρόσδεκτο εμπόδιο, που χωρίς αυτό δεν υπάρχει δοκιμασία για την πράξη ούτε επιτυχία πειστική» (79).http://www.mazi.org.gr/
26-12-2009, 09:51 #7
η βλακεια ειναι ανικητη
(κρινο εδαφιο 5 παρ.3)
26-12-2009, 10:53 #8
ΦΤΟΥ Ρε.
Τίποτα άλλο.
Η τέχνη βοηθάει και μόνο κακό δεν κάνει. Αντιθέτως η ενασχόληση με μουσική, ποίηση και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ωφελήσει ως ένας υγιής τρόπος αντιμετώπισης της κακοτεχνίας που βιώνει η ανθρωπότητα.
Απλά αναρωτιέμαι.. όταν μερικοί στήνουν την φάκα στα ποντίκια δεν φοβούνται μην πιαστεί το μουστάκι τους?
26-12-2009, 11:22 #9
Vince προφανώς κάτι σε έχει ενοχλήσει και δεν θέλεις να το πεις άμεσα.
Ωστόσο αυτό που κάνει εντύπωση σε μένα στο συγκεκριμένο μήνυμά σου είναι ο έντονος θυμός που περιέχει και αναρωτιέμαι, κατά ποιών άραγε στρέφεται?Ο καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.
26-12-2009, 11:23 #10
\"Η ειρωνεία στον Καβάφη είναι η τεχνική της απόκρυψης μιας άλλης αλήθειας πίσω από την αλήθεια της επιφάνειας του κειμένου. Είναι αντανάκλαση ενός τρόπου θέασης των πραγμάτων, που βλέπει τον κόσμο ως ένα πεδίο αντιθέσεων ανάμεσα στα φαινόμενα και την πραγματικότητα, με άλλα λόγια μιας αντιφατικής αίσθησης του κόσμου. Η καβαφική ειρωνεία είναι ένα σύστημα αντιθέσεων -το δείχνει εξάλλου και ο συνδυασμός δημοτικής και καθαρεύουσας που είναι κύρια πηγή έντασης της λεκτικής ειρωνείας- αλλά και ένα σύνολο σκέψεων και συναισθημάτων που υπονοούνται (λεκτική και δραματική ειρωνεία). Με την δραματική ειρωνεία ο Κ. υποβάλλει νοήματα που δεν βρίσκονται στις λέξεις του και που συχνά είναι αντίθετα από το νόημα που αυτές εκφράζουν. \"Η λεκτική ειρωνεία εντείνει τη δραματική, με την οποία δημιουργούνται αντιθέσεις καταστάσεων που, υποβάλλουν ή αποκαλύπτουν την αληθινή όψη των πραγμάτων και αποδεικνύουν ότι η ιδέα των ηρώων του για τα πράγματα είναι μια τραγική αυταπάτη\" .
Γι\' αυτό και κάθε ανάγνωση που αναζητεί απλώς το ιστορικό γεγονός και το ηθικό μήνυμα και αγνοεί ή προσπερνά τον είρωνα Καβάφη είναι μια ελλιπής ή και αδόκιμη ανάγνωση. Αυτός ο ποιητής μας διδάσκει \"γοητεύοντάς\" μας και οδηγώντας μας στη θεώρηση της αλήθειας μέσ\' από τα δικά του μονοπάτια, τα οποία οφείλουμε να ακολουθήσουμε αν την αλήθεια του τη θέλουμε ολόκληρη. Ο Κ. σκέφτηκε πολύ τις \"καταθέσεις του στην Τράπεζα του Μέλλοντος (\"Τράπεζα του Μέλλοντος\", 1897)\"Ο καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.
26-12-2009, 12:21 #11
Originally posted by weird
Vince προφανώς κάτι σε έχει ενοχλήσει και δεν θέλεις να το πεις άμεσα.
Ωστόσο αυτό που κάνει εντύπωση σε μένα στο συγκεκριμένο μήνυμά σου είναι ο έντονος θυμός που περιέχει και αναρωτιέμαι, κατά ποιών άραγε στρέφεται?
Αν ανοίξεις τα μάτια σου θα διαβάσεις ένα βιβλίο.
Αν ανοίξεις τα αυτιά σου θα ακούσεις μουσική.
Όμως.
Αν δεν ανοίξεις τα μάτια σου θα δεις ένα όμορφο όνειρο.
Αν δεν ανοίξεις τα αυτιά σου θα τραγουδάς μέσα από την ψυχή σου.
Η γνώση weird είναι ένα όπλο που δόθηκε σε λάθος ανθρώπους. Πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή τι παιχνίδι παίζεται με την εκπαίδευση, την διαδικτυακή μάθηση, τα άπειρα σφάλματα στα βιβλία και στα λεξικά.
Η αντίδραση μου σε ένα φορουμ είναι η εύλογη αντίδραση των όσων ακούμε αλλά δεν λέμε, των όσων βλέπουμε αλλά δεν τολμάμε να κοιτάξουμε. Είναι μια ατέρμονη επικοινωνία με έναν κόσμο που έχει χαθεί αλλά ζει κάπου μέσα μας, στον καθένα με διαφορετικό τρόπο και πλήθος εναλλαγών, ως την εξέλιξη κάποιων γονιδίων που ο σκοπός τους δεν εκπληρώθηκε ποτέ.
Είναι οι φίλοι μας, οι άγνωστοι και εμείς ζούμε κάπου στην μέση χωρίς να το παίρνουμε είδηση.
Να με συγχωράς για το βαθύ & ειδικά φιλοσοφημένο κείμενο.
Είπαμε τα πανεπιστήμιά βρίσκονται σε πολλά μέρη. Και εμείς ακόμα μαθαίνουμε για να μην πάθουμε.
Φιλικά.
26-12-2009, 13:17 #12
vince,
ότι λες για την εκπαίδευση και το σύστημα έχεις δίκιο.
Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω πως το συνδέεις αυτό με κοπέλες που δεν παίρνουν την αγωγή τους και με χαρακτηρισμούς των μελών του φόρουμ ως ψευτοπνευματώδη ανθρωποειδή(;)
Δεν στα ρωτάω αυτά επειδή νιώθω θιγμένη προσωπικά ή γενικά αλλά για να ξεκαθαρίσεις το σύνδεσμο όλων αυτών, αν θέλεις...-Πρέπει να είσαι έτοιμος να καείς στην ίδια σου τη φλόγα: πώς να ξαναγεννηθείς, αν δεν γίνεις πρώτα στάχτη;
-H ζωή συγχωρεί τους πολύ τολμηρούς, τους τρελούς και τις αξίες, τρέχει με έτη φωτός, ο καιρός δεν την τρομάζει
26-12-2009, 13:52 #13
Καλημέρα Anwnimi,
Πιστεύω δεν είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβεις. Θα σου πω.
Νιώθω πως είναι μεγάλη αδικία να βασανίζεται ένα παιδάκι (η κάποιο άλλο παιδάκι ή έστω κάποια παιδάκια) και οι νηπιαγωγοί να τρώνε με χρυσά κουτάλια. Το θεωρώ θράσος και απανθρωπιά να βασανίζεται μια ψυχή ή δύο ψυχές ή έστω κάποιες ψυχές οι οποίες δεν φταίνε σε τίποτα και οι πραγματικά υπαίτιοι να θησαυρίζουν.
Επειδή ούτως ή άλλως είναι παράνομο να αποκαλύπτεται η ταυτότητα ενός nickname έχω το κάθε δικαίωμα να μιλάω στον εαυτό μου έστω και εδώ σε ένα φορουμ με παντελή αγνώστους.
Ευχαριστώ για την κατανόηση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων μου.
Καλές γιορτές και πάλι. Θα τα πούμε.
26-12-2009, 14:10 #14
Νιώθω πως είναι μεγάλη αδικία να βασανίζεται ένα παιδάκι .....................να βασανίζεται μια ψυχή ή δύο ψυχές ή έστω κάποιες ψυχές οι οποίες δεν φταίνε σε τίποτα και οι πραγματικά υπαίτιοι να θησαυρίζουν.
..................έχω το κάθε δικαίωμα να μιλάω στον εαυτό μου έστω και εδώ σε ένα φορουμ με παντελή αγνώστους.
Όλο αυτό πώς συνδέεται με τους \"ψευτόμαγκες\" του φόρουμ στους οποίους λες θυμωμένα \"ΦΤΟΥ ΣΑΣ\"?
Ποιοί έστησαν παγίδα και πιάστηκε το μουστάκι τους?
Συγνώμη που επεμβαίνω στα όσα λες με τον εαυτό σου, δεν θέλω να θίξω κάποιο δικαίωμα σου, αλλά ανησυχώ γιατί βλέπω οτι δεν γράφεις με την ίδια καθαρότητα,όπως παλια...Ο καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.
26-12-2009, 14:41 #15
Καλημέρα Anwnimi,
Πιστεύω δεν είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβεις. Θα σου πω.
Νιώθω πως είναι μεγάλη αδικία να βασανίζεται ένα παιδάκι (η κάποιο άλλο παιδάκι ή έστω κάποια παιδάκια) και οι νηπιαγωγοί να τρώνε με χρυσά κουτάλια. Το θεωρώ θράσος και απανθρωπιά να βασανίζεται μια ψυχή ή δύο ψυχές ή έστω κάποιες ψυχές οι οποίες δεν φταίνε σε τίποτα και οι πραγματικά υπαίτιοι να θησαυρίζουν.
Επειδή ούτως ή άλλως είναι παράνομο να αποκαλύπτεται η ταυτότητα ενός nickname έχω το κάθε δικαίωμα να μιλάω στον εαυτό μου έστω και εδώ σε ένα φορουμ με παντελή αγνώστους.
Καλές γιορτές και πάλι. Θα τα πούμε.
Τι μου θύμησες τώρα...
Πήγα για λίγους μήνες (τόσους άντεξα) σε ένα παιδικό σταθμό που οι νηπιαγωγοί μόνο νηπιαγωγοί δεν ήταν. Ουρλιάζαμε στα διαλείματα από ξυλιές, κλωτσιές στην κοιλιά που τρώγαμε από κάποιους νταήδες, και εκείνες άφαντες. Κλαίγαμε στα κάγκελα μηπως κάποιοι περαστικοί μας ανοίξουν να φύγουμε. Αν δεν έτρωγες το φαγητό σου ή αν δε σου άρεζε ή αν το έχυνες ή αν καιγόσουν αντί να σε σεβαστούν σου μιλούσαν με πολύ υποτιμητικό τρόπο...
Και το παρόδοξο είναι ότι κατέληξα στην εκπαίδευση. Και βλέπω καθημερινά παιδιά να είναι απομονωμένα, να χλευάζονται, να περιθωριοποιούνται, χωρίς λόγο... Κι αντιδρώ, όσο μπορώ. Σίγουρα μπορώ και παραπάνω. Σ\'ευχαριστώ που μου θύμησες το περιστατικό, αυτό θα με βοηθήσει να αντιδρώ περισσότερο από όσο νόμιζα ότι μπορούσα.
vince, οπότε καταλαβαίνω ότι ίσως έχεις περάσει παρόμοια βιώματα... Οπότε τι πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις για αυτό; (Κατ\'εμέ ήδη έκανες κάτι: καυτηρίασες το γεγονός και μπορεί να βοήθησες κάποιους όπως εμένα)
Καλές γιορτές και χρόνια μας πολλά:)-Πρέπει να είσαι έτοιμος να καείς στην ίδια σου τη φλόγα: πώς να ξαναγεννηθείς, αν δεν γίνεις πρώτα στάχτη;
-H ζωή συγχωρεί τους πολύ τολμηρούς, τους τρελούς και τις αξίες, τρέχει με έτη φωτός, ο καιρός δεν την τρομάζει
Ακουστική θεραπεια για εμβοές
21-06-2025, 15:28 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή