ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ???
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Results 1 to 7 of 7
    Member

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ???

Όποιος γνωρίζει παρακαλώ πολύ να απαντήσει μόνο...Επειδή θέλω να κλείσω ραντεβού,όποιος ξέρει να μού πει σε τι ακριβώς διαφέρουνε και ποιά είναι πιο αποτελεσματική...Ευχαριστώ. ..

Senior Member
    Δεν ξερω γρυ...αλλα ως αποτελεσματικη μαλλον θα υπαρχουν δυο γνωμες. Απο αυτους που ακολουθουν τη μια και απο αυτους που ακολουθουν την αλλη:)

Απο κει και περα δεν ξερω αν υπαρχει εξιδεικευση που μαλλον θα υπαρχει...η μια καλυτερη σε αυτο το ειδος των προβληματων ή η αλλη καλυτερη σε αυτο.
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

Senior Member
    den υπαρχει πιο αποτελεσματικη.υπαρχουν τοσες πολλες προσεγγισεις για να ταιριαζουν οσο το δυνατον σε περισσοτερους ανθρωπους.κατι που κανει σε εμενα μπορει σε εσενα να μην κανει...
    εκανα ψχοδναμικη και δεν με βοηθησε..τοτε δεν το καταλαβαινα..καταλαβαινα μονο πως δεν προχωραω με το ρυθμο που θα θελα.με τη γνωσιακη αντιθετα σημειωνω τεραστια προοδο..θα ξαναεκανα ψυχοδυναμικη αλλα οχι για να θεραπευσω τους πανικους μου αλλα για να μπορεσω να με προσεγγισω και καταλαβω καλυτερα

Member
    Η διαφορά τους όμως ποιά ακριβώς είναι???Να το θέσω αλλιώς...Απ\'ότι έχω διαβάσει στο internet γενικά και απ\'ότι έχω καταλάβει και διαψεύστε με εάν κάνω λάθος,η γνωστική έχει πιο άμεσα αποτελέσματα και πιο ευέλικτο αριθμό συνεδριών,αυτό που δεν έχω καταλάβει απόλυτα όμως είναι εάν σε κάποια από τις 2 θεραπείες επιχειρείται αναδρομή στο παρελθόν...Ευχαριστώ...

Senior Member
    sthn ψυχοδυναμικη σιγουρα.καταπιανεται με το παρελθον αλλα αυτο δεν σημαινει πως δεν ασχολειται και με το παρον.
    στην ψυχοδυναμικη γενικα επικρατει ο μονολογος..κανει καποιες μικρες παρεμβασεις ο θεραπευτης τυπου ερωτησεις αλλα μεχρι εκει.
    στην γνωσιακη-συμπεριφορικη αντιθετα ο θεραπευτης ειναι ενεργο μελος της συνεδριας και ειναι κατα καποιον τροπο ο \'\'δασκαλος\'\' σου.μπορει να γινουν παιχνιδια ρολων,μπορει να εχεις ασκησεις για το σπιτι και διαφορα αλλα.
    στην ψυχοδυναμικη τωρα, καθε φορα συζητας για κατι, ο,τι σου ερθει..και μιλας αδιακοπα..συνηθως εγω οταν σταματουσα γιατι δεν ειχα τι να πω ενιωθα τρομερη αμηχανια,επρεπε κατι να πω..ηταν πολυτιμα αυτα τα 50 λεπτα gia εμενα..

οσο για το θεμα της ευελιξιας εχεις δικιο..στην ψυχοδυναμικη τα πλαισια ειναι πολυ αυστηρα,ο χρονος, η συχνοτητα, ο τροπος συμπεριφορας του θεραπευτη, τα πανταα..στην γνωσιακη ειναι πιο χαλαρα τα πραγματα, δεν αγχωνεσαι..

γενικα, πιστευω πως και οι 2 μεθοδοι μπορουν να βοηθησουν ομως εξαρταται σε τι φαση βρισκεσαι..
    αμα για παραδειγμα εχεις κρισεις πανικου ξερεις πως απο τη στιγμη που θα παθεις την πρωτη κριση, μετα μπαινεις σε ενα mode φοβου. σε αυτην την φαση δεν λειτουργεις..δεν σκεφτεσαι καθαρα,αλλοιωνεται η πραγματικοτητα σου.χρειαζεσαι κατι που να ασχοληθει με αυτο εκεινη τη στιγμη οχι γενικα και αοριστα το παρελθον σου και δεν ξερω και εγω τι..
    αφου λοιοπν βγεις απο αυτο το τρυπακι και μαθεις να μην φοβασαι καθως και να μπορεις να διαχειριζεσαι τις καταστασεις μετα ναι, μετα κανε και ψυχαναλυση..αυτη ειναι η γνωμη μου,καθαρα βιωματικη..

Senior Member
    Χμ, θα πω κι εγώ πως βιώνω τη δική μου συνεδρία ψυχοδυναμικής... Που ίσως επειδή συμπεριλαμβάνει συμβουλευτική είναι διαφορετική.

Μονόλογος δεν υπάρχει, μόνο στις πρώτες συνεδρίες. Όταν εξιστορείται κάτι έντονο, είτε αφορά στο παρόν, είτε στο παρελθόν, δεν μένει αποστασιοποιημένη, συμπάσχει.
    Κάνει ερωτήσεις για να με προβληματίσει, να με κάνει να σκεφτώ παραπέρα.
    Αυστηρά πλαίσια θα έλεγα στην αρχη αλλά και για αρκετό καιρό... Μερικές φορές, ειδικά τον τελευταίο καιρό, είμαστε πολύ πιο αυθόρμητες... Θα γελάσει, θα μου πει τη γνώμη της, σε τι συμφωνεί και σε τι δε συμφωνεί αλλά θα κάνω κι εγω το ίδιο... Μερικές φορές θα μου εξιστορήσει μια αληθινή ιστορία, που μπορεί να εμπλέκει και την ίδια, αλλά μόνο όταν κολλάει πάνω στο συγκεκριμένο θέμα συζήτησης.

Βέβαια, οταν αυτός που υποφέρει από πανικούς βρίσκεται στη φάση της κορύφωσής τους δεν μπορώ να πω ότι μπορεί να κάνει τόσο εύκολα αναδρομές στο παρελθόν... Χρειάζεται κάτι άμεσο, κάτι που θα τον χαλαρώσει, αν όχι εντελώς, αρκετά. Όταν μετά από 1+ μήνα θεραπείας είχα υποτροπιάσει, δεν μπορώ να πω ότι εκείνο το διάστημα συνέχισε στό μοτίβο των \"σκληρών\" αναδρομών αλλά ήταν περισσότερο υποστηρικτική η αντιμετώπιση...
    Επίσης δε γίνεται σε κάθε συνεδρία αναδρομή αλλά περισσότερο σύνδεση του παρόντος με το παρελθόν. Όπως επισης όταν δεν έχω τη διάθεση να μιλήσω για κάτι παρελθοντικό, αλλά μόνο για το παρον, δε θα με πιέσει.
    Αυτό στο οποίο δίνω περισσότερο βάρος είναι ότι υπάρχει κάποιος που νιώθω ότι με καταλαβαίνει σχεδόν απόλυτα, είτε μιλήσω για τους πανικούς, είτε για το παρόν, είτε για το παρελθόν και προσπαθεί να με κάνει να φτάσω κάθε φορά ένα βήμα παραπέρα.
    -Πρέπει να είσαι έτοιμος να καείς στην ίδια σου τη φλόγα: πώς να ξαναγεννηθείς, αν δεν γίνεις πρώτα στάχτη;

-H ζωή συγχωρεί τους πολύ τολμηρούς, τους τρελούς και τις αξίες, τρέχει με έτη φωτός, ο καιρός δεν την τρομάζει

Senior Member
    Originally posted by anwnimi
    Χμ, θα πω κι εγώ πως βιώνω τη δική μου συνεδρία ψυχοδυναμικής... Που ίσως επειδή συμπεριλαμβάνει συμβουλευτική είναι διαφορετική.
    Επιτρέπεται να ρωτήσω, σε ποιά περιοχή είναι; Πόσο πληρώνεις και πόσο διαρκεί η κάθε επίσκεψη;