Results 46 to 60 of 202
Thread: Τετραδια αντιΨυχιατρικης
-
03-02-2010, 10:16 #46
Κάποια ερωτήματα που αναδύονται είναι κατά πόσο η ψυχιατρική διάγνωση συνδέεται ανά εποχές με τη θεώρηση της πλειοψηφίας σε κάθε κοινωνία ως προς το τι είναι φυσιολογικό ή όχι,από πολιτισμικές νόρμες,ιστορικοπολιτικές εποχές,φιλοσοφικές αναζητήσεις,γενικά ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη διαγνωστική διαφοροποίηση;
Παίζει ρόλο η κουλτούρα;Η φυλή;Η μαζική αντίληψη για την ψυχική ασθένεια;Oι προκαταλήψεις;Tα όρια μοιάζουν τόσο θολά και \"χυτά\"ανά εποχές,που σίγουρα όλες οι παραπάνω συνισταμένες έπαιξαν και παίζουν ρόλο."Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
Σπύρος Μπιμπίλας
- 03-02-2010, 10:19 #47
Originally posted by weird
Krino το θέμα σου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και φυσικά χρήζει της προσοχής και της ευαισθησίας όλων μας.
με καλυπτουν τα οσα γραφεις,
ειναι ενα κομματι που θα πιασω αργοτερα μιας και εχει τεραστια σημασια.
Επισης πολυ ενδιαφερον τα λινκς που βαζεις.
Δεν τα γνωριζα.
03-02-2010, 12:28 #48
Originally posted by RainAndWind
Krino,συμφωνώ στη γενική σου θεώρηση.Ας μην ξεχνάμε πως μέχρι πρόσφατα η ομοφυλοφιλία ήταν,σύμφωνα με το ψυχιατρικό κατεστημένο,ψυχική νόσος.Μόλις το 1993 διαγράφηκε από τη λίστα της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας.
Και φυσικά,αυτό συνδεόταν με το ότι για την εκκλησία αποτελούσε αμάρτημα και απόκλιση από το φυσιολογικό-ακόμη θεωρείται από τους πλέον συντηρητικούς αρτηριοσκληρωτικούς φορείς της,δηλαδή την πλειοψηφία.
Επίσης,μέχρι το 1950 θεωρούνταν και ποινικό αδίκημα.Και τι γίνεται με φετιχιστές,ακόμη το τοπίο σε τέτοια πλαίσια κινείται και ως προς τις\"παραφιλίες\".
η υποθεση της ομοφυλοφιλιας και το ποτε βγηκε απο την λιστα διαταραχων του APA ειναι ενα ενδεικτικο το πως δουλευει η ψυχιατρικη.
Γιατι ειναι φανερο, οτι η ψυχιατρικη σαν επιστημη, δεν ακολουθει επιστημονικα δεδομενα (που να τα βρει αραγε??) αλλα κοινωνικες νορμες και κατα ποσο αυτες μπορει να τις αντεξει εστω και με επιστημονικο μανδυα.
Τωρα ομως αυτο εχει και την αλλη πλευρα του νομισματος.
Ακομα και εδω μεσα σε συζητησεις περι ομοφυλοφιλιας,
εχω επικαλεστει το οτι η APA την εχει βγαλει απο την λιστα της για να δειξω σε καποιον οτι η ομοφυλοφιλια δεν ειναι ψυχιατρικη παθηση.
Φτανεις στο σημειο να επικαλεισαι ενα αμφιβολου επιστημονικης καταρτισης οργανισμο για να θεμελιωσεις τις αποψεις σου....
Κάπου είχα διαβάσει βάρβαρες ψυχιατρικές μεθόδους που χρησιμοποιούνταν για να γίνει κάποιος ετεροφυλόφιλος,του προκαλούσαν εμετό,ενώ του έδειχναν απεικονίσεις ομοφυλοφιλικού σεξ και αντρών,τον άφηναν μέσα σε δωμάτια μέρες μέσα στον εμετό,για να\"φτιάξει\".Και σίγουρα υπάρχουν πλείστα όσα παραδείγματα κακοποιήσεων από νοοτροπίες φασιστικές σε περασμένες δεκαετίες.
ενα κομματι που θα γραψω λιγο πιο μετα,
ειναι το πως οι ψυχιατροι διαλυουν (τσακιζουν ειναι το πιο σωστο) καθε εννοια δικαιωματος του ασθενη.
Αυτο φτανει σε τετοιο σημειο οπου σε οποιοδηποτε αλλο ιατρικο κλαδο θα ηταν σκανδαλο....
Οχι ομως στην Ψυχιατρικη.
03-02-2010, 16:04 #49
Κρίνο,
πρέπει να σου πω οτι για εμένα το θέμα που εχεις ανοίξει,ειναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ χρήσιμο..Σε ευχαριστώ γι΄αυτό.
Βαριέμαι και εγω τα κατεβατά αλλά χωρις αυτά ισως να μη το έψαχνα προς αυτή την κατεύθυνση μόνη μου..(το πρόβλημα εντείνεται γιατι ο σκύλος μάσησε στην ακρη τα γυαλιά μου).
Αν εχω καταλάβει καλά ,μονο κάποιος που εχει ακομα την κρίση του με το μέρος του ,μπορεί να αμφισβητήσει την αυθεντία του ψυχιάτρου,οπως θα έκανε με τον παθολόγο,οφθαλμίατρο κτλ.
Τι γίνεται ομως με τον άνθρωπο που είναι χαμένος,και ξαφνικά βρεθεί στο να αναζητά τη λύση στα \"τυφλά\"?
Που μπορεί να φτάσει μια τέτοια ανάλυση?
Με ενδιαφέρει παντως να την παρακολουθήσω.
03-02-2010, 16:14 #50
Φωτεινη,
αν εχεις βοηθηθει οπως λες, τοτε εισαι αναμεσα σε αυτους, που το θεμα αυτο,
εχει επιτελεσει ενα απο τους βασικους του στοχους.
Προς το παρον να προσεχεις τον σκυλο σου και θα σου απαντησω αργοτερα για αυτα που γραφεις.
03-02-2010, 16:27 #51
Να κανω ενα ρεζουμε...μην εμπιστευεστε απολυτα τους ψυχιατρους γιατι αυτη η επιστημη ειναι στα γενοφασκια της.
Δεν ξερουν τοσα πολλα οσα αφηνουν πολλες φορες να εννοηθουν. Μερικοι εχουν την πεποιθηση οτι ο ψυχιατρος ειναι ενα υπερφυσικο ον που μπορει κατα καποιο να τους διαβασει και να τους βοηθησει....λαθος.
Δεν υπαρχει σχεδον κανενα ατομο που θα μπορουσαν να το περιγραψουν \"flawless\" δηλαδη τελειο μια μεριδα ψυχιατρων.
Θα το βγαλουν οτι εχει εκεινο το αλλο κλπ.
Σημασια εχει η λειτουργικοτητα...μπορεις εσυ με αυτα που κουβαλας να συνεχισεις την ζωη σου σε ενα α βιωτικο επιπεδο ανεκτο για σενα και αν δεν εισαι κατα καποιο τροπο επικινδυνος σε καποιους αλλους ή στο κοινωνικο συνολο. (κακο ιστορικο δηλαδη να εχει διαπραξει κατι και οχι να θεωρηθει εν δυναμει επικινδυνος...δηλαδη πως λεμε ενοχος χωρις να εχεις κανει κατι).
Η ψυχιατρικη πλεον εχει αναχθει στο ποσα φαρμακα...τοσα ή τοσα.
Δεν ειναι λυση ουτε τα φαρμακα αλλα πολλες φορες δεν ειναι και η λυση να πεις οχι στα φαρμακα.
Ποιος θα παρει την αποφαση για τα φαρμακα?
Ο ασθενης.
Πως?
Με την καθοδηγηση του ιατρου.
Μα αυτοι το παρακανουν.
Σαφως ετοιμασου να εμπιστευτεις και την κριση σου , δυστυχως δεν εχεις να κανεις με μια...επεμβαση σκωληκοειδητη αλλα με το πιο πολυπλοκο οργανο του ανθρωπου , τον εγκεφαλο που τυχαινει να εισαι εσυ κατα καποιο τροπο.
Δυστυχως δεν υπαρχουν στανταρ λυσεις γιατι δεν υπαρχουν ορια , γιατι ειναι πολυπλοκο το προβλημα, γιατι το ασθενες οργανο (εγκεφαλος) επηρεαζει και την κριση , ενω οι γιατροι ειναι ανεπαρκεις.
Καποιες σκεψεις.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
03-02-2010, 16:37 #52
http://www.e-psychology.gr/forum/viewthread.php?tid=1905#pid33548
Ριξτε αν θελετε και μια ματια σε αυτο το νημα.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
03-02-2010, 17:11 #53
Originally posted by keep_walking
γιατι αυτη η επιστημη ειναι στα γενοφασκια της.
150 χρονια μετα, και ακομα φοραει πανες?
τρισέγγονα θα ειχε κανει.....
Ωστοσο, αυτο ειναι καλο, δεν φανταζεται κανεις το τι εχει να γινει,
αν η ψυχιατρικη ενηλικιωθει.
ΥΓ...... κατεβασες το επιπεδο σου για να επικοινωνησεις?
well done....
03-02-2010, 17:25 #54
Originally posted by Αφωτεινή
Αν εχω καταλάβει καλά ,μονο κάποιος που εχει ακομα την κρίση του με το μέρος του ,μπορεί να αμφισβητήσει την αυθεντία του ψυχιάτρου,οπως θα έκανε με τον παθολόγο,οφθαλμίατρο κτλ.
οχι δεν εχεις καταλαβει καλα.
Ο ασθενης δεν μπορει να αμφισβητησει την αυθεντια του ψυχιατρου.
Αν το κανει το πιο πιθανο ειναι να σταματησει ο γιατρος την \"θεραπεια\"
Σε σχεση με τον παθολογο η τον οφθαλμιατρο η σχεση ειναι διαφορετικη.
Αν πας να παρεις πχ γυαλια και ο οφθαλμιατρος σου δωσει 2 βαθμους πανω, τοτε θα ζαλιζεσαι και του λες,
κοίτα γιατρε, δεν βλεπω μια με αυτα που μου εδωσες, για τσεκαρε το παλι.
Εκει ο γιατρος δεν μπορει να κανει κολπα, η βλεπεις καλυτερα η δεν βλεπεις.
Και αν αυτος επιμενει, του χτυπας φιλικα την πλατη και του λες περαστικα και αντε γεια.
Ο ψυχιατρος θα επιμενει οτι φταιει πχ η παιδικη σου ηλικια και το απωθεις, για παρε ενα ροζ χαπακι να μην το απωθεις....
Τι γίνεται ομως με τον άνθρωπο που είναι χαμένος,και ξαφνικά βρεθεί στο να αναζητά τη λύση στα \"τυφλά\"?
Που μπορεί να φτάσει μια τέτοια ανάλυση?
Με ενδιαφέρει παντως να την παρακολουθήσω.
αυτος ειναι σε χειροτερη θεση.
Στους μοναδικους που μπορει να ελπιζει ειναι σε συγγενεις η φιλους που μπορουν να κρινουν σαν τριτο ματι.
Εισαι καλυτερα η σε βλεπω χειροτερα κλπ.
Και παλι ομως δεν θα καταφερεις κατι,
η αυθεντια του ψυχιατρου ΔΕΝ αμφισβητείται.
Και μιλαω απο προσωπικη εμπειρια,
γιατι εχω αμφισβητήσει ψυχιατρο σε εκτενη μας διαλογο (μιλαω για γνωστο ονομα) οπου οταν πηγε να μου το παιξει αυθεντια εγω του ανταπαντησα οτι ειναι εμπορος χαπιων.
(του ειπα βεβαια και αλλα, αλλα δυστυχως δεν μου επιτρεπουν οι κανονισμοι του φορουμ, να γραψω τους πληρεις διαλογους..... :PPPPP
η συζητηση μας τελειωσε με την ατακα, μακρια απο εμενα γιατι ετσι και σε ξαναπετυχω, οσες φαω και οσες φας και μετα δεν θα σου φευγει το αγχος με τιποτα.... )
Στην συνεχεια η λυση (αν υπαρχει λυση) ειναι καταρχην να αλλαξεις ψυχιατρο.
Υπαρχουν ονοματα (στην ελλαδα λιγα) που κινιουνται κατω απο το πνευμα της αντιψυχιατρικης.
Για πιο γενικες θεσεις σε επομενο κειμενο που θα γραψω.
03-02-2010, 18:19 #55
Εγώ ας πούμε πάω σε ενα ψυχίατρο και μου λεει τι πιστεύει,με \"κατατάσσει\" λοιπόν και μου κάνει τη διάγνωσή του.Αν τον αμφισβητήσω
ή που με παρατάει ή που επιμένει στη διαγνωσή του?
Μα εγω διαβάζω,ενημερώνομαι ξέρω πανω κατω τι μου συμβαίνει τον αντικρούω με επιχειρήματα..Δεν ξέρω Κρίνο..
Και η πλάκα είναι οτι ειμαι στην αναζήτηση ειδικού.
Αnyway,η συνέχεια έπεται..Εξάλλου εγώ εχω μηδαμινή εμπειρία με τους γιατρους ή ισως επειδή 2 που εχω δει ετυχε να ήταν διαλλακτικοί..
Υ.Γ : Α οταν εγραφα να αμφισβητήσει καποιος την αυθεντία του ψυχιάτρου εννοούσα οτι αν π.χ εχεις μυωπια ναι εχεις μυωπία δεν εχεις γλαύκωμα ,ετσι δεν θα δεχόσουν να πάρεις οτι χάπι σου δωσει ο ψυχίατρος αν εχεις αμφιβολίες για την διάγνωση..Θα πας αλλου οπως θα εκανες με τον οφθαλμίατρο.Που ειναι το πρόβλημα? Δεδομένης της ικανότητας κρίσης!
03-02-2010, 20:00 #56
Αλλα δεν εχουν σημασια τα χρονια...ο εγκεφαλος ειναι ενα μυστηριο...μεχρι και κλωνοποιηση μπορει να εχουμε πετυχει , ισως και πειραγμα του dna στο μελλον αλλα ο ανθρωπος σαν συνολο ( ο εγκεφαλος του συγκεκριμενα) ειναι και παραμενει ενα μυστηριο.
Ουτε ειναι σε θεση κατα καποιο τροπο να αξιολογησει ενας εγκεφαλος ενα αλλο εγκεφαλο κατα καποιο τροπο....καταλαβαινεται πως το λεω.
Φυσικα αν καταφερουμε να καταλαβουμε πως λειτουργουν ορισμενα πραγματα...δικοπο μαχαιρι , πραγματι επικινδυνη γνωση αλλα ολα εχουν δυο πλευρες εντελει, οπως το κλασσικο παραδειγμα με το μαχαιρι που το χρησιμοποιεις για φονο ή για να κοψεις ψωμι , αλλα μιλαμε για γνωση ισω ςκαι πιο επικινδυνη και απο την ατομικη βομβα?
Τεσπα μελλοντολογικα σεναρια βγαζει ο καθενας οσα θελει.
well done....[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
03-02-2010, 20:02 #57
Originally posted by krino
Ο ασθενης δεν μπορει να αμφισβητησει την αυθεντια του ψυχιατρου.
Αν το κανει το πιο πιθανο ειναι να σταματησει ο γιατρος την \"θεραπεια\"
Σε σχεση με τον παθολογο η τον οφθαλμιατρο η σχεση ειναι διαφορετικη.
............
Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει οτι μπορούμε να γενικεύουμε ( όλοι οι ψυχίατροι δεν είναι το ίδιο, ούτε λειτουργούν το ίδιο κτλ) ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις, το τι κάνει ο θεραπευτής σε σχέση με τον πελάτη του είναι κάτι που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, που προαστατεύται (;) πίσω απο τη σφαίρα του απορρήτου.
Έχω ακούσει κι εγώ για περίπτωση που ο θεραπευτής ενός φίλου μου του είπε οτι είτε θα πήγαινε σε ψυχίατρο για να κρίνει ο ψυχίατρος αν χρειάζεται χάπια, είτε θα σταματούσαν την ψυχοθεραπεία μαζί. Το έλεγε αυτό, σε έναν άνθρωπο με τον οποίο έκαναν χρόνια δουλειά μαζί, ο οποίος τον είχε εξιδανικεύσει και είχε κι ένα είδος συναισθηματικής εξάρτησης απο αυτόν. Σημειωτέον οτι ο θεραπευτής είχε μιλήσει με τον ψυχίατρο, ο οποίος είχε ήδη γράψει την συνταγή με βάση τα λεγόμενά του.
Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου μια μορφή αυθαίρετου εκβιασμού, υπο το πρόσχημα της αυθεντίας ( όλα αυτά είναι για το καλό σου, το οποίο εγώ τυχαίνει να ξέρω καλύτερα) και των καλών προθέσεων...
Ο δρόμος για την κόλαση, ειναι ενίοτε στρωμένος με καλές προθέσεις.
Γι αυτό καλό είναι να ενεργοποιείται ο εσωτερικός συναγερμός κάποιου σε τέτοιες περιπτώσεις ( αν και κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως κλασσική αντίσταση στην θεράπεία ο μηχανισμός του αυτός - στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δώσει ο ίδιος τη δική του ερμηνεία) και να αντιστέκεται στην αυθεντία (;)του ειδικού. Εξαιρετική και πολύτιμη βοήθεια μπορούν να παράσχουν στο σημείο αυτό οι στενοί φίλοι, ως τρίτοι παρατηρητές.
Όσον αφορά τα σπίτια της φυγής, είναι μια εναλλακτική πρόταση θεραπευτικού μοντέλου που έχει λειτουργήσει στην πράξη και έχει αποδόσει τα μέγιστα.
Θυμάμαι με πόση συγκίνηση άκουγα, στο σχετικό συνέδριο που είχα πάει, μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν χρόνια ταλαιπωρηθεί με τη συμβατική οδό, πώς μέσα απο τη συλλογικότητα, την κατανόηση και την αλληλεγγύη που βρήκαν μέσα στα σπίτια αυτά, άρχισαν να στέκονται στα πόδια τους.Ο καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.
03-02-2010, 22:17 #58
Ωραία αρθράκια κρίνο, διάβασα τα πρώτα. Όμως για μένα αυτή η οργή είναι λίγο άτοπη. Ναι η ψυχιατρική σαν ένα είδος \"θολής ημι-επιστημονικής ιατρικής\" έχει χρησιμοποιηθεί καταχραστικά, από διάφορες ολοκληρωτικές κοινωνίες και πολιτικές σκοπιμότητες και ιδεολογίες μέχρι τις μοντέρνες φαρμακευτικές εταιρείες, αυτό είναι αλήθεια. Όμως μέσα σε αυτό το επιστημονικό ημίφως έχουν πάρει βοήθεια πάρα πολοί άνθρωποι. Κάτι που είπα και πριν, είναι ότι χιλιάδες ψυχωσικοί έχουν πάρει σημαντική βοήθεια, έστω και με αυτά τα προτώγωνα-και-\"άγαρμπα\" φάρμακα. Ναι είναι ένας \"χοντροκομμένος τρόπος\" αντιμετώπισης αλλά το 1/3 των ψυχωσικών ασθενών δεν χρειάζεται να είναι πλεον το freak-show του άσυλου η το βάρος της οικογένειας ,της κοινωνίας και κυρίως-του εαυτού τους(με αποτέλεσμα να λειτουργεί κανονικότατα ανάμεσα μας) ενώ ένα ακόμα 1/3 τα καταφαίρνει αρκετά καλά, έστω με κάποιες περιστασιακές νοσηλείες. Νομίζεις ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια νιώθουν καλά όταν παιρνάνε κρίση? Οι ίδιοι καταλαβαίνουν όταν επανέρχονται ότι ήταν άρρωστοι και ότι δεν ήταν θέμα διαφορετικότητας η κοινωνικών απόψεων. Ναι, δυστυχώς υπάρχουν αντενδείξεις και αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι τα σταματάνε (με άσχημα συνήθως αποτελέσματα) όμως τα κέρδη μπορεί να είναι σημαντικά.
Ναι είμαι εναντίον της πολυφαρμακίας και της υπερβολικής συνταγογράφησης, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει κανείς αντικειμενικός τρόπος δικαιολόγησης της \"θεραπείας\" όπως στην ψυχιατρική. Και ναι τα SSRI μπορούν να έχουν πολύ άσχημες αντενδείξεις όπως...αυτοκτονία σε νεους. \"Overall\" όμως τα ποσοστά αυτοκτονιών έχουν μειωθεί πάρα πολύ και προφανώς αυτή η μείωση είναι λόγω αυτών των φαρμάκων αφού η ψυχοθεραπεία αποτελεί ακόμα δυστυχώς μάλλον πολυτέλεια για τους λίγους. Να τονίσω ότι στην περίπτωση των συναισθηματικών διαταραχών (εννοώ διαταραχές άγχους και διάθεσης που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό ψυχοπαθολογίας) είμαι πάντα υπερ της ψυχοθεραπείας και κατά της φαρμακοθεραπείας καθαρά. Άλλωστε αυτό προτείνει και το \"British Royal College of Psychiatrists\" και ο NICE. Ότι η ψυχοθεραπεία πρέπει να αποτελεί την πρώτη γραμμή αντιμετώπισης αυτών των διαταραχών και μετά να ακολουθεί η φαρμακευτική αγωγή. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει και ο λόγος φυσικά είναι τα λεφτά. Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορούν να πληρώσουν την ψυχοθεραπεία. Γι\'αυτό φυσικά φταίει το παγκόσμιο σύστημα υγείας που είναι σκάρτο και λειτουργεί έχοντας ως βάση το κέρδος και όχι το άτομο με το πρόβλημα. Σε αυτά τα σκάρτα πλαίσια τα φάρμακα δυστυχώς μπορεί να αποτελέσουν σωτήρια για ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων που ποτέ δεν θα είχαν την οικονομική ευχέρεια να λάβουν ψυχο-θεραπεία (πλουτίζοντας με αυτό τον τρόπο τις φαρμακευτικές). Το σύστημα υγείας λοιπόν είναι αυτό που ίσως καθοδηγεί τον φαρμακο-κεντρισμό (?) και δυστυχώς και την ψυχιατρική.
Πέρα από όλο αυτό, η μοντέρνα ψυχιατρική βασίζεται στην βιολογική ψυχολογία και τις νευροεπιστήμες, τομείς που είναι τρομερά καινούργιοι. Η ψυχιατρική μπορεί να υπάρχει σαν \"πρακτική πραγματεία\" εδώ και 150 χρόνια, το θεωρητικό της επιστημονικό υπόβαθρο αλλάζει όμως ανάλογα με τις ανακαλύψεις. Δηλαδή πριν από 150 χρόνια δεν ήξεραν τι είναι ο νευρώνας η αν υπάρχει (η δομική μονάδα του εγκεφάλου) ενώ τα ψυχοτρόπα φάρμακα ανακαλύφθηκαν και εξελίχθηκαν τα τελευταία 50 (και όχι 150!) χρόνια. Πριν από αυτό το σημείο οι ψυχίατροι-νευρολόγοι είχαν κυρίως διαγνωστικούς ρόλους και παίζαν τον ρόλο των ερευνητών και του \"management\" των \"ασύλων \"και των \"ασθενών\" τους (οι νευρολόγοι παίζουν ακόμα αυτούς τους ρόλους μιας και εγκεφαλική βλάβη=no therapy, απλά κάνεις προσευχή και ελπίζεις οι ομάδες αποκατάστασης να κάνουν κάτι). Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο αλλά ακόμα μερικά βασικά πράγματα δεν τα ξέρουμε. Δηλαδή στην ψυχολογία υπάρχει τεράστια βιβλιογραφία για την αντίληψη του χρώματος και ακόμα δεν ξέρουν πως βλέπουμε το χρώμα. Ένα τόσο φαινομενικά απλό πράγμα που όλοι νομίζουν ότι κάθε οφθαλμίατρος θα το γνώριζε. Είναι αδύνατο να φτιάξουν έναν απλό υπολογιστή που να καταλαβαίνει από μόνος του τι χρώμα του δείχνουμε σε διάφορες αποχρώσεις και σκιάσεις. Πόσο μάλλον να φτιάξουμε ένα σύστημα που θυμάται, μιλάει, ελπίζει, αγαπάει και δημιουργεί. Η δεκαετία του 90 ονομάστηκε \"Δεκαετία του εγκεφάλου\" και αυτό γιατί ανακαλύψαμε κάποια βασικά πράγματα που κάνουν περιοχές του εγκεφάλου (π.χ η χ περιοχή αντιλαμβάνεται τα χρώματα, αυτή η ψ περιοχή παίζει ρόλο στην μνήμη) Θέλει πολύ ακόμα για να βρούμε πως ο εγκέφαλος \"βλέπει στο μέλλον\", καταλαβαίνει την σημασία των πραγμάτων, αποκτάει πεποιθήσεις και δημιουργεί αισθήσεις και συν-αισθήματα. Κάποτε όμως θα τα ανακαλίψουμε και ίσως τότε κάνουμε διαγνώσεις με λειτουργική απεικόνιση του εγκεφάλου και ασκούμε προηγμένες θεραπείες, όπως αντικειμενικές ψυχοθεραπείες που θα ξέρουμε τι ακριβώς κάνουν στον εγκέφαλο και \"έξυπνες\" βιολογικές παρεμβάσεις που θα βρίσκουν μόνο τον στόχο και όχι όλο τον εγκέφαλο όπως τώρα. Όμως μέχρι τότε, η εμπειρική έστω άσκηση μπορεί να συνεχίσει να βοηθάει ανθρώπους. Αρκεί να γίνεται αιτιολογημένα, με σύνεση και όσο γίνεται ποιο πολύ με επιστημονική βάση και ενημέρωση. Το γεγονός ότι είχε σκοτεινό παρελθόν και μερικές φορές και παρόν, δεν πάει να πεί ότι δεν αξίζει. \'Ολη η ιατρική και επιστήμη είχε περάσει μάλλον από σκοτεινές περιόδους.
03-02-2010, 22:17 #59
Originally posted by Αφωτεινή
Εγώ ας πούμε πάω σε ενα ψυχίατρο και μου λεει τι πιστεύει,με \"κατατάσσει\" λοιπόν και μου κάνει τη διάγνωσή του.Αν τον αμφισβητήσω
ή που με παρατάει ή που επιμένει στη διαγνωσή του?
κατι δεν καταλαβες καλα, μαλλον.
Αν τον αμφισβητησεις, τελειωσε και η επαγγελματικη σας σχεση.
Δεν το ενδιαφερει να επιμεινει,
εχει χασει πια τον ελεγχο οσον σε αφορα οποτε δεν εχει να κανει καμια συζητηση μαζι σου μιλωντας για την σχεση γιατρου - ασθενη φυσικα.
Μα εγω διαβάζω,ενημερώνομαι ξέρω πανω κατω τι μου συμβαίνει τον αντικρούω με επιχειρήματα..Δεν ξέρω Κρίνο..
Και η πλάκα είναι οτι ειμαι στην αναζήτηση ειδικού.
ποσο εχεις μελετησει παραπανω απο αυτον?
τι οπλα εχεις να αντιπαραθεσεις?
πχ ας πουμε οτι σου λεει,
στο συνεδριο ψυχιατρικης που ειχα παει,
ειχα την ευκαιρια να συζητησουμε περιπτωσεις σαν την δικη σου.
Εκει σχεδον ολοι ειδαμε με το ιδιο ματι τετοιες περιπτωσεις μπλά μπλα μπλα....
Η πχ αν δεν με εμπιστευτεις πως θα μπορεσω να σε βοηθησω?
Ολα αυτα ειναι οπλα για να παραδοθεις αμαχητι.
Εσυ τι εχεις να αντιπαραθεσεις?
Υπερβάλλω λες?
Αν ναι, ζητησε απο τον ψυχιατρο σου, ακριβες χρονοδιαγραμμα μεχρι την πληρη αποθεραπεια σου, να δουμε τι θα σου απαντησει.
Αnyway,η συνέχεια έπεται..Εξάλλου εγώ εχω μηδαμινή εμπειρία με τους γιατρους ή ισως επειδή 2 που εχω δει ετυχε να ήταν διαλλακτικοί..
το διαλλακτικος ειναι σχετικο.
Αν ειναι τοσο διαλλακτικος ωσπου στο τελος να περναει το δικο του, αυτο δεν το κανει διαλλακτικο αλλα για ενα επαγγελματια που ξερει να ελλισεται και μεχρι εκει.
Υ.Γ : Α οταν εγραφα να αμφισβητήσει καποιος την αυθεντία του ψυχιάτρου εννοούσα οτι αν π.χ εχεις μυωπια ναι εχεις μυωπία δεν εχεις γλαύκωμα ,ετσι δεν θα δεχόσουν να πάρεις οτι χάπι σου δωσει ο ψυχίατρος αν εχεις αμφιβολίες για την διάγνωση..Θα πας αλλου οπως θα εκανες με τον οφθαλμίατρο.Που ειναι το πρόβλημα? Δεδομένης της ικανότητας κρίσης!
το προβλημα ειναι οτι αν ο επομενος ψυχιατρος ειναι της ιδιας κοπης, εν ολιγεις αν ανοιγει το ιδιο τεφτερι, θα παρεις το ιδιο πακετο που ειχες και πριν.
Η κριση σου, στην φαση που συζηταμε δεν εχει καμια σημασια.
Εχεις συνειδητοποιήσει σε τι σοι επαγγελματια απευθυνεσαι?
λες να μην εχει τις τεχνικες να μπορει να καμψει τετοιες αντιδρασεις?
Μα αυτο εχει σπουδασει στο κατω κατω, στο μπορει να χειραγωγει ατομα οπως εσυ και να δουλευει τις φοβιες σου.
Εσυ τωρα (ματαια) προσπαθεις να βγεις απο πανω και να διαπραγματευτεις κατι που στη ουσια εισαι χαμενη πριν καν προσπαθησεις.
03-02-2010, 22:24 #60
Originally posted by keep_walking
Αλλα δεν εχουν σημασια τα χρονια...ο εγκεφαλος ειναι ενα μυστηριο...
για το οποιο οι ψυχιατροι διαδιδουν οτι το εχουν αναλυσει καπως περισσοτερο απο οτι οι κοινοι θνητοι ετσι?
Σορρυ αλλα οι ιθαγενεις που περνανε καθρεπτακια μας τελειωσαν, βγηκανε κινεζικα σε καλυτερες τιμες.
well done....
Ποτε δεν ξεχναω οτι μου θυμιζουν αγαπητε.
Αν προσπαθησεις να με τσακισεις στα δυο,
εγω θα σε κανω ανγκστρομ.
Φροντισε αν αυτο σε ενοχλει να εισαι κυριος οταν γραφεις, θα βοηθησει να εχεις μια πιο υγιεινη ζωη με λιγοτερο αγχος....
Αν παλι δεν σε ενοχλει τοτε να το κανεις συχνοτερα.
Αυτα απο συμβουλες για σημερα,
take it or leave it.
Εργασιακός εκφοβισμός και κακοποίηση
30-07-2025, 09:56 in Κακοποίηση