Results 31 to 44 of 44
-
24-02-2010, 22:20 #31
Υπάρχει όμως και το φαινόμενο placebo, ας μην το ξεχνάμε. Το φαινόμενο δηλαδή όπου ένα «ψεύτικο» φάρμακο έχει δράση στον ασθενή. Είναι πχ αλεύρι με καμουφλάζ φαρμάκου. Το placebo, έχει διαπιστωμένη δράση, ανάλογα με την ασθένεια. Πχ στο έλκος του στομάχου έχει θεραπευτική δράση περίπου 15%. Σε άλλες ασθένειες φτάνει ακόμα και το 30%. Βέβαια το placebo δεν πιάνει σε όλους. Πιάνει στο 35% των ασθενών. Ισως σ’ αυτούς που θέλουν να το πιστέψουν. Ετσι, δεν μπορεί ο γιατρός να το ρισκάρει και να δει αν θα λειτουργήσει το νερό του καματερού πχ. πρέπει να δώσει και τη θεραπεία.
Ετσι και τα διάφορα τελετουργικά χρησιμεύουν σαν placebo. Υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία για τη δράση του. Παραθέτω ενδεικτικά μια περίληψη από ένα άρθρο ενός πολύ έγκυρου περιοδικού.
“Ritual has long been thought to play an important role in the healing processes used by ancient and non-Western healers. In this paper, I suggest that practitioners of Western medicine also interact with patients in a highly ritualized manner. Medical rituals, like religious rituals, serve to alter the meaning of an experience by naming and circumscribing unknown elements of that experience and by enabling patients\' belief in a treatment and their expectancy of healing from that treatment. These are all critical elements necessary to mobilize the potent placebo effects reported elsewhere to result from doctor-patient interactions”.
John S Welch
Medical Scientist Training Program, University of California at San Diego, USA
Journal of Religion and Health
Volume 42, Number 1 / March, 2003
http://www.springerlink.com/content/j4215vn15380x844/
O συγγραφέας είναι μοριακός βιολόγος με μεταπτυχιακά στην Ιατρική και με ειδίκευση στην γονιδιακή ρύθμιση των μακροφάγων και το χάσμα μεταξύ της ιατρικής θεωρίας και πρακτικής. Στην εργασία του αναφέρεται στα τελετουργικά που υπάρχουν από τα αρχαία χρόνια (Γαληνός, Ιπποκράτης) μέχρι τους γιατρούς των Ιθαγενών Ινδιάνων της Αμερικής, τελετουργικά που περιλαμβάνουν τραγούδια, καύση ματζουνιών, κάλεσμα θεών, διώξιμο των κακών πνευμάτων, και αυτά κατά κάποιο τρόπο κινητοποιούν τον μηχανισμό του φαινομένου placebo.
- 24-02-2010, 22:26 #32
Θα πάω κι εγώ εκεί. Θα τον παρακαλέσω ευθέως να μου βρει δουλειά, γιατί όχι στο φεστιβάλ;... :P... ταξιθέτρια ρε παιδί ή να κόβω εισιτήρια, άλλωστε ήμουνα ταμίας. Είναι καλό παιδί ο Μάϊκλ, θα με καταλάβει δε μπορεί ρε γαμώτη μου...
:D
25-02-2010, 02:41 #33
Originally posted by Alobar
Είναι καλό παιδί ο Μάϊκλ, θα με καταλάβει δε μπορεί ρε γαμώτη μου...
να σου πω κ εγώ είδα το φως το αληθινό τώρα,βρήκα τη λύση που μ\'έχει φάει το άγχος με τις δουλειές...
25-02-2010, 03:07 #34
... έλα θα το βολέψουμε... τράβα εσύ απ\' τη μια φτερούγα, να κρατάω εγώ κόντρα απ\' την άλλη, θα μας λυπηθεί στο τέλος και θα ενδώσει... :P ... νά \'χεις και κανά ψιλό απάνω σου γιατί απ\' ό,τι ξέρω δυστυχώς χρηματίζεται και αυτός...
25-02-2010, 03:16 #35
μην τον ξεκάνουμε στο τέλος και μείνουμε με τις φτερούγες να τις πάμε για έκθεση στο πανελλήνιο συνέδριο γιατί από ψιλό χλωμό το βλέπω...:D
25-02-2010, 03:25 #36
... γιατί προκαλείς πρωϊνιάτικο το... ανήσυχο πνεύμα μου;... :D ... υπάρχει κι άλλη λύσις... θα τις κάνουμε κομματάκια και θα τις πουλάμε για φυλαχτό... ο άλλος πιο ξύπνιος ήτανε που τον έκανε ταινία με τον Τραβόλτα;...
26-02-2010, 23:09 #37
...ΟΚ ολοι κριτικαρεται τους \'αφελεις\' που ασχολουνται με τους αγγελους κλπ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,αλλα οταν παιζει την \'\'ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ \'\' στο σινεμα η στην τηλεοραση ,, στηνομαστε ολοι .........,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,ο ανθρωπος οσο κι αν τοχει κρυμενο , εχει το μεταφυσικο μεσα του,, και θα το εκδηλωσει , ειτε γιατι ψαχνεται, και ποσο μαλλον οταν βρεθει σε ΑΝΑΓΚΗ και το κατεστημενο (επιστημη κλπ) τον αφησει ακαλυπτο (κατι που συχνα συμβαινει επισης)...............
27-02-2010, 04:06 #38
Κάποτε μιλούσα με τους αγγέλους. Ήταν τόσο όμορφοι...λευκοί...δυνατοί...� �ωτεινοί!
Αφού μου είχαν δώσει και υπερφυσικές δυνάμεις, αιώρηση, τηλε-πάθεια, τηλε-μαραθώνιο αγάπης, tele-deldonics και ανεμογκάστρι μεταξύ άλλων
Ο γιατρός είπε \"goad damnn, youre sick son!\" (\'ηταν αμερικανός) και μου έδωσε κάτι χάπια. Τώρα οι άγγελοι δεν μου μιλάνε πια και έχω χάσει τις υπερφυσικές μου δυνάμεις :(:(:(:(
27-02-2010, 10:35 #39
Originally posted by RainAndWind
Τι γίνεται και τόσος κόσμος στρέφεται στον χώρο της μεταφυσικής για να επιλύσει προσωπικά προβλήματα;Συζήταγα χτες με μία γυναίκα που μου πρότεινε ένα βιβλίο για Θεραπεία με αγγέλους.Μία κατά τ\'άλλα διαβασμένη και μορφωμένη γυναίκα,στη μέση ηλικία,που η επιλογή της με ξάφνιασε και με άφησε άφωνη.Ρε συ της λέω,έλα στα συγκαλά σου.Είχε πάει λέει και σε ανάλογα σεμινάρια,όπου θεραπευτές ανοίγουν πύλες να κατέβουν άγγελοι και να σε καθοδηγήσουν.Πού;Προφανώς στην πλύση εγκεφάλου σου.:P
Και είδε λέει σημαντική βοήθεια στη ζωή της.Αμ της απαντάω,ο πνιγμένος απ\'τα μαλλιά του πιάνεται.Πάτησα και ένα θεραπεία αγγέλων στη μηχανή αναζήτησης και μου έβγαλε δεκάδες blogs,fora,sites και links με γκουρού/σωτήρες,συνεδρίες με αγγέλους,με νεράιδες,με εναρμονίσεις λέει με αρχαγγελικά και με αγγελικά τάγματα,ρέικι,παραψυχολόγο υς που θεραπεύουν λέει ως και κατάθλιψη.Μέχρι και πανελλήνιο φεστιβάλ αγγέλων έγινε.
Τι μου λες,έκαναν φεστιβάλ οι άγγελοι,ε;Tι φόραγε ο Γαβριήλ,ήταν εντός της μοδός;Δεν πάμε καλά λέω!:o:o
Έχετε το νου σας,μην αφήνετε να σας σέρνουν σε ηλιθιότητες που αποβλακώνουν,πάρτε τα ηνία της ζωής σας στα χέρια σας ρεεε.
οπως τα λες ειναι, αλλα γιατι σου προκαλει εκπληξη?
ανεκαθεν οι ανθρωποι ακομα και πολλοι μορφωμενοι αναμεσα τους, καταφευγουν σε μεταφυσικες ερμηνειες (οπως κι αν ονομαζονται αυτες) για να εξηγησουν οτι τους ξεπερναει και κανουν προσπαθειες να \"ελεγξουν\" το αγνωστο
28-02-2010, 19:08 #40
Originally posted by nature
Ετσι και τα διάφορα τελετουργικά χρησιμεύουν σαν placebo. Υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία για τη δράση του. Παραθέτω ενδεικτικά μια περίληψη από ένα άρθρο ενός πολύ έγκυρου περιοδικού.
“Ritual has long been thought to play an important role in the healing processes used by ancient and non-Western healers. In this paper, I suggest that practitioners of Western medicine also interact with patients in a highly ritualized manner. Medical rituals, like religious rituals, serve to alter the meaning of an experience by naming and circumscribing unknown elements of that experience and by enabling patients\' belief in a treatment and their expectancy of healing from that treatment. These are all critical elements necessary to mobilize the potent placebo effects reported elsewhere to result from doctor-patient interactions”.
John S Welch
Medical Scientist Training Program, University of California at San Diego, USA
Journal of Religion and Health
Volume 42, Number 1 / March, 2003
http://www.springerlink.com/content/j4215vn15380x844/
O συγγραφέας είναι μοριακός βιολόγος με μεταπτυχιακά στην Ιατρική και με ειδίκευση στην γονιδιακή ρύθμιση των μακροφάγων και το χάσμα μεταξύ της ιατρικής θεωρίας και πρακτικής. Στην εργασία του αναφέρεται στα τελετουργικά που υπάρχουν από τα αρχαία χρόνια (Γαληνός, Ιπποκράτης) μέχρι τους γιατρούς των Ιθαγενών Ινδιάνων της Αμερικής, τελετουργικά που περιλαμβάνουν τραγούδια, καύση ματζουνιών, κάλεσμα θεών, διώξιμο των κακών πνευμάτων, και αυτά κατά κάποιο τρόπο κινητοποιούν τον μηχανισμό του φαινομένου placebo.
Πολύ ενδιαφέρον θέμα. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι τέτοιες η παρόμοιες πρακτικές υπάρχουν-αν νομίζω καλά- σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Επίσης τέτοια τελετουργικά είναι συνηθισμένα και για προστασία από πιθανά μελλοντικά άσχημα γεγονότα. Πόσες φορές κάποιοι παραδοσιακοί χριστιανοί δεν κάνουν το σταυρό τους μηχανικά πριν ξεκινήσει το λεοφορείο? Η κάνουν \"φτου φτου φτου να μην σε ματιάσω\" (περίεργο να σε φτύνουν για καλό!) η ξεματιάζουν κλπ.
Επίσης περίεργο είναι η μεγάλη ομοιότητα αυτών των συμπεριφορών με κάποια (όλα? τα) είδη ψυχαναγκαστικής-καταναγκαστικής διαταραχής. Μήπως αυτές οι νορμαλ συμπεριφορές αλλά και αμπ-νορμαλ βασίζονται σε κοινούς έμφυτους (γενετικούς) μηχανισμούς? I surely think so!
Η \"τελετουργία\" της ΙΨΔ βραχυπρόθεσμα απαλείφει από το άγχος εκείνη την στιγμή που πραγματοποιείται. Άποψή μου είναι (αν και δεν το έχω ψάξει πολύ επιστημονικά το θέμα) ότι όλες αυτές οι επαναλαμβανόμενες \"τελετουργικές\" συμπεριφορές έχουν την βάση τους σε έμφυτους \"grooming\" μηχανισμούς του εγκεφάλου των θηλαστικών. Τα ποιο πολλά θηλαστικά έχουν το ένστικτο του αυτο-καθαρισμού (grooming), ο οποίος γίνεται με επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
Πιστεύω ότι οι ανώτερες \"τελετουργικές συμπεριφορές\" των ανθρώπων-καθώς και οι αποκλείνουσες μορφές τους όπως οι ΙΨΔ-τύπου καταστάσεις- έχουν την βάση τους σε αυτούς τους αρχέγονους και ενστικτώδεις μηχανισμούς καθαρισμού. Στον ανθρώπινο εγκέφαλο, η έννοια της \"βρωμιάς\"η καλύτερα της \"αηδίας/απόστροφης\" που αποτελεί την βάση της αντίδρασης σε πιθανές μολυσματικές καταστάσεις απλά γενικεύεται και σε οτιδήποτε \"κακό\", \"άσχημο\" και \"ανήθικο\"-τα πιο συχνά αντικείμενα διαταραχής στην ΙΨΔ. Ίσως αυτές οι \"ανώτερες\" έννοιες να έχουν την βάση τους στο αρχέγονο και έμφυτο συναίσθημα της αηδίας/αποστροφής. Άλλωστε σε έρευνες με απεικονιστικές μεθόδους, οι ίδιες εγκεφαλικές περιοχές \"αηδίας\" ενεργοποιούνται και σε αυτές τις \"ανώτερες\" συναισθηματικές και αντιληπτικές καταστάσεις πράγμα που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο συναίσθημα σίγουρα συμβάλλει στην διαμόρφωση τους και προσωπικά πιστεύω ότι αποτελεί την βάση αυτών των πιο \"αφηρημένων\" εννοιών (του κακού).
Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις καθαρισμού (grooming) είναι η μέθοδος που αποβάλει το σώμα πιθανούς μολυσματικούς παράγωντες και παρόμοια \"τελετουργικά\" όπως το τσεκάρισμα, η επανάληψη της προσευχής και η τακτοποίηση των πραγμάτων ώστε να υπάρχει τάξη και συμμετρία ίσως αποτελούν τις \"επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές καθαρισμού\" που \"καθαρίζουν\" και από πιο \"αφηρημένες ανθρώπινες έννοιες\" της βρωμιάς (π.χ. της \"ασχήμιας\",της \"ανήθικότητας\" κλπ.). Ίσως τα θρησκευτικά τελετουργικά να έχουν την βάση τους σε αυτά τα ένστικτα, σαν αφηρημένες εκδοχές συμπεριφορών καθαρισμού που εμποδίζουν από την μόλυνση και το κακό και καθησυχάζουν τον εγκέφαλο ενεργοποιώντας τα ενδορφινικά και ντοπαμινεργικά συστήματα \"ανταμοιβής\" (προκαλώντας μάλλον έτσι και το φαινόμενο placebo). Ίσως οι ΙΨΔ-τύπου καταστάσεις να αναπτύσσονται όταν για κάποιο λόγο το τελετουργικό αδυνατεί πλέον να προκαλέσει την προσδοκώμενη ανταμοιβή οδηγώντας στην επανάληψη του τελετουργικού.
Χα, ακούγεται καλό. Αν και μου φαίνεται ότι κάποιος άλλος το έχει πει λολ :P
28-02-2010, 23:59 #41
Γειά σου φίλε, ενδιαφέρον τα όσα γράφεις. Νομίζω πως πολλοί άνθρωποι πιστεύουν σε υπερφυσικά φαινόμενα, χωρίς πάντως να πέφτουν όλοι θύματα σε εξτραιμιστικά κινήματα η σε τσαρλατάνους. Προσωπικά δεν πιστεύω σε αγγέλους και δαιμόνους αλλά σε ανθρώπινες πράξεις και μη ανθρώπινες.
01-03-2010, 10:21 #42
Πολύ ενδιαφέρον post PETRAN.Να θυμίσω τις αμέτρητες σκηνές στον κινηματογράφο,όπου ο πρωταγωνιστής/στρια πλένονται με μανία μετά από μία σεξουαλική πράξη ή ένα βίαιο γεγονός,που τους προξένησε αυτή την αίσθηση βρωμιάς,ντροπής ή απέχθειας όπως κι εσύ ανέφερες.Το ντα-κακά των μανάδων στα παιδιά τους που το επαναλαμβάνουν κι αυτά μετά όταν κάνουν ή δουν κάτι και το συνδέσουν με αυτό το ντα-κακά της μητέρας τους,το θάψιμο των κοπράνων σε κάποια είδη ζώων θα μπορούσε εκτός από μέθοδος εξασφάλισης υγιεινής να είναι ένα είδος cleansing ritual,το φτύσιμο στον κόρφο,το χτύπημα ξύλου,το \"φτου σου\"για κάποιο άτομο που θαύμασε την ομορφιά άλλου θα μπορούσε να υποδηλώνει ένα είδος ασπίδας νοητικής για ξόρκισμα ανεπιθύμητων σκέψεων στο βάθος ή ενός νοητού κινδύνου,τόσα άλλα φαντάζομαι τελετουργικά.
"Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
Σπύρος Μπιμπίλας
01-03-2010, 10:59 #43
Κι εγω αγνωστικιστης ειμαι, αλλα δεν εξισωσα ποτε τη θρησκευτικη πιστη με την τελετουργικη συμπεριφορα. Μαλλον εχει κανα δυο διαστασεις ακομη τουλαχιστον, wouldn\'t you say?
"When you're looking for something specific, your chances of finding it are very bad.
Because, of all the things in the world, you're only looking for one of them.
When you're looking for anything at all, your chances of finding it are very good.
Because, of all the things in the world, you're bound to find some of them."
01-03-2010, 15:32 #44
Ο κάθε άνθρωπος έχει μια τάση, άλλοτε να υιοθετεί κάποια πρότυπα, άλλοτε να κατακρίνει τα πρότυπα που ακολουθούν τις δικές του \"ηθικές\", \"συναισθηματικές\" ή \"ορθολογικές\" κτλ. οδηγίες. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν άνθρωποι, τους βλέπουμε και καθημερινά έξω στο δρόμο που θα σε σφάζανε, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, στιγμιαία ή σταδιακά (ηθικά καταρχάς για να σε αφοπλίσουν) για να το τίποτα η απλώς για να σώσουν το τομάρι τους η αυτά που εκπροσωπούν.
Πόσο κουτοί είναι μερικοί άνθρωποι. Άλλοι για το τίποτα, άλλοι για λίγα,. άλλοι για πολλά, όλοι κοιτάν να σε προσπεράσουν, να φανούν καλύτεροι, εξυπνότεροι, ένα βήμα πιο μπροστά απο σένα. Κι όμως το jealoysy project έχει βαθυές ρίζες στον αγώνα για τον πιο ισχυρό, στους αρχηγούς που ποτέ τους δεν πολέμησαν, στους στρατιώτες που ποτέ τους δεν νίκησαν, τους σκλάβους στο ego και τους σκλάβους του ego αλλωνών. Θέλει τέχνη για να περιγράφεις την πραγματικότητα όπως υποκειμενικά την αντιλαμβάνεσαι αλλά σαν κοιτάξεις πίσω και η μόνη ανάγκη που είχες υπήρξε η απλότητα (φιλία, έρωτας και οικογένεια) βλέπεις πως τον δρόμο δεν τον χάραξες εσύ αλλά όσοι βρεθήκαν στον δρόμο σου.
Αύριο θα γίνω 27, και δεν θέλω να δω ούτε μέρα παραπάνω.
15-06-2025, 13:47 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή