Results 1 to 15 of 60
-
02-03-2010, 22:53 #1
ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ Ο ΕΘΙΣΜΟς και η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑς
Πρωτα απ ολα θελω να διευκρινισω ξανα κατι που εχω προαναφερει σε αλλα τοπικς με θεμα το ΤΣΙΓΑΡΟ κανα δυο τρεις φορες ?
Αλλο εθισμος και αλλο εξαρτηση...
Δηλαδη θεωρω πως δεν \"πρεπει να συγχεουμε και να γινετε η συγκριση του εθισμου και της εξαρτησης.
Αλλο ο εθισμος και αλλο η εξαρτηση οπου ειναι η εξαθλιωση του ατομου σε ολο της το μεγαλειο
Ενας εξαρτημενος ανθρωπος ( π.χ απο την την ηρωινη ,κοκαινη αλκοολ, ) ειναι τελιος διαφορετικο απο καποιον πουυ ειναι εθισμενος ( π.χ στην καφεινη ,στην σοκολατα , στην κοκα ΚΟΛΑ ,στο τσιγαρο )το απλο τσιγαρο που περιεχει νικοτινη και πισσα και δεκαδες αλλες ουσιες που δε μας λενε που περιεχει το τσιγαρο.. τεσπα.....
Με την ηρωινη επειδη δυστηχως το κατ \'ειχα το \"σπορ\" μπαινεις στον εθισμο και μετα τσαλαβουτας χωρις να το \"καταλαβεις\" σε μια εξαρτηση ....!
Να μην αναλυσω παλι τι διαφορα εξαρτησης και εθισμου...το χω κανει και σε αλλα τοπικς και ισως κουρασω...
Το τσιγαρο ναι σαφως και για πολλους που ειναι καπνιστες ειναι μικρη \"απολαυση\" ενα μικρο \"παθος\" με εξεραιση εκεινους που το κανουν ως \"\"μαγκια\"\"κυριως η μικρης ηλικιας ανθρωποι.....
Στο τσιγαρο εθιζεσε σε ακραιο βαθμο και αλλοι απο την στιγμη που το αποφασισουν να το κοψουν το κοβουν με δυσκολια αλλοι το κοβουν μαχαιρι και Μπραβο τους και δεν το ξανα αρχιζουν και ποτε ξανα στην ζωη τους ( καθως εχω γνωρισει ανθρωπους που το χουν πραγματοποιησει..)
Η ηρωινη ομως ειναι ενα αλλα κομματι με την ηρωινη εθιζεσε στην αρχη και μετα γινετε εξαρτηση...που θα γινω κουραστικος ισως αλλα οταν λεω μπαινουν στην εξαρτηση αυτης εννοω δεν μπορουν να ζησουν .. να λειτουργησουν.. ,, να μιλησουν..με τον περιγυρω τους .. να φανε ..να χαμογελασουν δεν μπορουν να πανε απο την κουζινα στο σαλονι και αν το κανουν το κανουν μετα δυσκολιας και νιωθουν σαν να περπατησαν αποσταση απο απο το συνταγμα π.χ μεχρι το παλιο φαληρο με τα ποδια...
Νιωθουν και βιωνουν τρομερη εξαντληση χωρις αυτην αν δεν την παρουν εστω για μια φορα..
Εχουν τρομερουσ πονους και οστεομυικους σπασμους στομαχοπονους και διαροιες για να μην αναφερω και τους εμετους ασχετα που δεν εχουν φαει τιποτα διοτι δεν εχουν ορεξη οπως ειπα για φαγητο παρ ολα αυτα ξερνανε Χολη...
αυτα ηταν ορισμενα απο τα πολλα παραδειγματα της ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ απο ηρωινη οπως και το ιδιο αν και εχω ακουσει παλιοτερα απο συναντησεις και συμετοχη που ειχα και σε ομαδες Ν.Α και Α.Α πως στην εξαρτηση απο αλκοολ ενας αλκοολικος δηλαδη εχει ακομα χειροτερα στεριτικα (χαρμανες) απο αυτα που προανεφερα της ηρωινης αν δεν πιει - παρει μια φορα την δοση που \"πρεπει\"..
Τι θελω να πω με ολα αυτα οτι Το τσιγαρο αν δε το καπνισεις μια μερα δεν εχεις τιποτα μα τιποτα απο ολα αυτα αντε στην χειροτερη απο ελειψη νικοτινης καθως ειναι εθιστικη να εχεις καποια νευρα ισως ισως και καποια εξαντληση ομως καμια σχεση με την εξαντληση της χαρμανας των ουσιων που προανεφερα...
Το ιδιο μπορει να παθεις και απο τον καφε -νες καφε -καθως και η καφεινη ειναι εθιστικη ουσια το πολυ αν δεν πιει καποιος μια μερα υστερα απο χρονια χρηση καφεινης αντε να εχει μια καποια ελαφρας μορφης εξαντληση - κοπωσης ομως παλι καμια σχεση με την εξαρτηση των ουσιων που ειπα ποιο πανω..που βιωνεις οταν δεν της λαβεις
Ολες της ναρκωτικες ουσιες μπορεις να της κοψεις οσο και δυσκολο να ειναι οσο εξαρτημενος και να εισαι οσα χρονια και αν εισαι χρηστης ...ποσο μαλον μια ουσια που σε εθιζει οπως η νικοτινη που ττην περιεχει το τσιγαρο που ολοι ξερουμε και ειναι υπευθηνη για αυτο .
Εναι δηλαδη εθιστικη και μονο εθιστικη και η εξαρτηση που εχει παρερμηνευτει κατ με ειναι γιατι καποιοι χρησιμοποιουν το τσιγαρο και την λειτουργεια του τσιγαρου για να \"καλυψουν το αγχος τους ισως την αμηχανια τους ισως που εχουν δημιουργηθει απο χ -ψ παραγωντες ψυχολογικους αλλα και παλι το οτι το χρησιμοποιουν το τσιγαρο για να καλυψουν αυτα τα \"κενα\" και γινετε \"τροπος ζωης δε σημαινει οτι ειναι εξαρτηση.
Δηλαδη οταν καποιος που ειναι καπνιστης και για παραδειγμα με το που ξυπνησει το πρωι πριν καλα καλα ανοιξει καλα τα ματια του θελει να αναψει τσιγαρο αυτο εχει να κανει με την \"συνηθεια\" και της μηχανικες κινησεις συμπεριφορες αλλα και με την νικοτινη που ειναι εθιστικη .
Οχι ομως οτι αμα δεν αναψει τσιγαρο το πρωι δε θα μπορεσει να περπατησει. η δε θα μπορεσει να φαει η δε θα μπορεσει να δουλεψει η θα εχει στομαχοπονο κλπ κλπ με την εννοια δηλαδη της ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ οπου ειναι : ΔΕΝ μπορω να ζησω χωρις αυτην την ουσια με την εννοια δεν μπορω να λειτουργησω καθολου στην καθημερινοτητα μου χωρις αυτην την ουσια αν δεν την παρω-πιω-λαβω...
Καμια σχεση
Το Τσιγαρο ειναι μια Εθιστικη ΟΥΣΙΑ και μια Συνηθεια ταυτοχρονα που οποιον εχει \"καταβαλει\" μπορει να λειτουργησει κανονικα διχως αυτην αν δεν την καπνισει μια μερα , μπορει να παει στην δουλεια του και να κανει ολες της καθημερινες του δραστηριοτητες σε αντιθεση με την πραγματικη Εξαρτηση απο καθε τι αλλο ...
Ειναι η δυναμη της Συνηθειας που σαφως ουτως η αλλως ειναι μεγαλη και στην προκειμεη περιπτωση του Τσιγαρου ειναι αρκετα μεγαλη και ικανη ωστε να την εχεις συνδιασει με τον ολο τροπο ΖΩΗΣ σου
Δηλαδη ο τροπος ζωης που εχει φτιαξει πλεον με αυτον τον εθισμο ειναι το οτι εχει συνδιασει τα παντα με αυτο απο το να βγεις εξω στον δρομο απο το να πιεις εναν καφε πρεπει να αναψεις τσιγαρο απο το μολις φας πρεπει να αναψεις τσιγαρο απο μολις κανεις μπανιο πρεπει να αναψεις τσιγαρο απο το για να \"χαλαρωσεις\" πρεπει να αναψεις τσιγαρο
Ειναι ολες αυτες οι μηχανικες κινησεις που πλεον εχουν γινει μερος της ζωης μας και της καθημερινοτητας μας ειναι αυτες οι συυμπεριφορες που της εχουμε συνδιασει με καθε βημα και καθε κινηση σε καθε εξοδο μας και οχι μονο..
π.χ η κινηση του να βαλεις δηλαδη το τσιγαρο στο στομα η διαδικασια αυτη απλα να το βαλεις στο στομα η απλα να αγορασεις ενα πακετο αν σου χουν τελειωσει και \"πρεπει να εχεις στην τσεπη το πακετο με τα τσιγαρα..και ας μην το ανοιξεις το πακετο αρκει να ξερεις οτι Το χεις στην ΤΣεπη σου...
Εφοσον η Δυναμη της συνηθειας ειναι παρα ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ εκει ερχετε και γενιετε η δυσκολια του να το κοψει κανεις δημιουργοντας αυτον τον εθισιμο σε μια συνηθεια - οπου νομιζει οτι καλυπτει το οποιο ψυχολογικο του κομματι ειτε νομιζει οτι με αυτο καλυπτει την ανασφαλεια ειτε το οποιο αγχος εχει και και των κατεχουν...στην δυσκολη κοινωνικη πραγματικοτητα του..
Η δυναμη της συνηθειας ειναι λοιπον το μεγαλυτερο μερος της δυσκολιας σε συνδιασμο με τον Εθισμο της νικοτινης που δυσκολευει καποιον να κοψει το καπνισμα..
(Ενα μικρο \"παραδειγμα ιστοριουλα \" για την ΔΥναμη της ΣΥνηθειας)
///ΚΑποτε ειχανε βαλει καπου καποτε σε ενα μεγαλο ζωωλογικο κηπο? τσιρκο ? κατι τετοιο τεσπα ενα μικρο ελφαντακι αλυσοδεμενο στα ποδαρακια του αυτο προσπαθησε στην αρχη να της σπασει και δεν μπορεσε ξανα προσπαθησε και ποιο μετα παλι δεν μπορεσε ξαναδοκιμασε την αλλη μερα και παλι τα ιδια.ΔΕν μπορεσε.
Δοκιμασε αρκετες φορες για να μην μακριγορω αλλα ποτε δεν καταφερε να της Σπασει..
περνοντας λοιπον ο καιρος το ελεφαντακι ειχε Γινει πλεον ολοκληρος ΕΛΕφαντας .
Ενας τεραστιος Ελεφαντας οπου ακομα ειχε της αλυσιδες .
Ενω τωρα σαν ΕΛΕΦΑντας \"ογκολιθος\" ειχε ΤΕΡΑΤια δυναμη
και πραγματικα μπορουσε ανετα να της σπασει της αλυσιδες και να Φυγει .Δε το εκανε.
ΔΕ το εκανε παρ ολο λοιπον που μπορουσε να δωσει μια και να της σπασει σαν κλωστη .
ΔΕν το εκανε διοτι ειχε συνηθισει ειχε μαθει απο μικρος ..και ειχε πιστει χρονια πια για αυτο ,πως της αλυσιδες ΔΕΝ μπορει ,δεν μπορει να της σπασει .
ΑΥτη ειναι η ΔΥναμη της συνηθειας!! ///
Εγω προσωπικα ειμαι απο αυτους τους Ανθρωπους που δεν Κοροιδευω τον εαυτο μου ουτε παραμυθιαζω εμενα η εσενα η οποιον μπαινει στον κοπο σημερα και με διαβαζει..
Ειμαι ενας ανθρωπος που το χει ψαξει το χει αναλυσει καθως υστερα απο πολλα πραγματα που εχω μαθει στο μεγαλυτερο σχολειο για μενα το προγραμμα απεξαρτησης δηλαδη που πηγα ενα απο τα πολλα που απεκτησα ειναι και να αναλυω μεχρι \"αηδιας τα πραγματα στην ΖΩΗ μου..
Καποιος ειπε σε καποιον σε αλλο τοπικ με θεμα το ΤΣΙΓΑΡΟ δε θυμαμαι ποιος Οτι λεγοντας καποιος οτι δεν θελει να κοψει το τσιγαρο παραμυθιαζει τον εαυτο του και κατι τετοια..αν θυμαμαι καλα.
Σε αυτο να πω οτι δεν συμφωνω καθολου μα καθολου...
Ειμαι ενας ανθρωπος που Θελει και καπνιζει και ειναι ΑΛηθεια.
Το τσιγαρο για μενα απλα ειναι μια μικρη ηλιθια ισως συνηθεια αλλα παρ ολα αυτα και μια μικρη \"απολαυση\" συναμα \"
Ειναι μια α\"απολαυση\" και μια συνηθεια για εμενα οπως ο νεσκαφε - καφεινη που πινω καθε μερα...
Ξερω το μετρο ξερω ποιο τσιγαρο ειναι αυτο που το κανω σαν μικρη απολαυση και ξερω απο πιο τσιγαρο και μετα ειναι απλα \"μηχανικη ηλιθια κινηση\"
Ευτηχως εδω και αρκετα χρονια ειμαι στα τοσα τσιγαρα ως που να ειναι μεχρι το σημμειο της μικρης \"απολαυσης\"
Το εννοω πως μπορω μπορω να το κοψω οποτε θελω καπνιζω απο τα 18 μου χρονια και ειμαι 35 ..το εχω κοψει πολλες φορες σε ολα αυτα τα χρονια που καπνιζω..
Το πρωτα μου τσιγαρα στην μικρη ηλικια τα ξεκινησα για μαγκια... για να ειμαι αρεστος σε μια παρεα για φιγουρα και αλλες ανωριμες τοτε βλακιουλες..μετα το καπνιζα επειδη ειχε γινει μια κακη συνηθεια που μ αρεσε στην συνεχεια το καπνιζα οταν ειχα πολυ ΑΓχος νομιζοντας οτι θα διωξω της ανασφαλειες μου νομιζωντας πως θα μιωσει το κοινωνικο μου αγχος την αγοραφοβια μου κλπ.. παρ ολα αυτα επειδη ειχα και πολλες δυσκολιες στην αναπνοη ..αυτο ηταν ενα κινητρο για να το κοψω αρκετες φορες.. το κοψα για μεγαλα χρονικα διαστειματα και μηνες στην αρχη και χρονια στην συνεχεια...και ειδα οτι τα καταφερα παμπολλες φορες..
Δεν επαθα ποτε τιποτα οταν δε καπνιζα μια μερα ουτε και την δευτερη μερα επαθα τιποτα ενταξει..μου λειπε στης αρχες η νικοτινη σαν γευση σαν μυρωδια ο καπνος ..το ζηλευα οταν το βλεπα απο τους αλλους που καπνιζαν.. μου λειπε αυτη η κινηση του να το βγαλω απο το πακετο να το βαλω στο στομ α και να το αναψω.........αλλα μεχρι εκει......
ΔΕν επαθα ποτε τιποτα χωρις αυτο ουτε στεριτικα (χαρμανες ) οπως σε αλλες ουσιες π.χ ηρωινη..π.χ αλκοολ.. και μπορουσα να συνεχισω και να λειτουργησω στην καθημερινοτητα μου χωρις ασχημες σωματικες επιπτωσεις ...
Περα απο ορισμενες φορες θυμαμαι μπορει να ειχα λιγα νευρα ισως απο την ελειψη της νικοτινης.. αλλα παλι μεχρι εκει...
Με λιγα λογια Το καπνισμα μπορει καποιος να το κοψει οπως πολλα αλλωστε φτανει να το θελει και να καταλαβει οτι εκτος την δυναμη της ΣΥνηθειας αυτης και γενικα την δυναμη της υπαρχει και κατι πολυ ποιο ΔΥΝΑΤΟ..
Υπαρχει η ΔΥΝΑΜΗ της Θελησης
YΓ : και για τυχον παρερμηνεις θελω να πω επειδη εγω μιλησα για μενα και οτι εγω καπνιζω κατα διαστειματα οτι αυτοματα \"βροντοφωναζω\" πως το καπνισμα ειναι κατι το ΚΑΛΟ και οτι δεν βλαπτει .ΟΧι ΟΧΙ ΟΧΙ.
ΔΕΝ υποστηριζω Σε καμια μα καμια περιπτωση ΚΑτι τετοιο με ΤΙΠΟΤΑ .
ΟΧι
Ο καθε ενας μας θελω να πυστευω εχει το γνωθις αυτο και ξερει .τι ειναι \"καλο\" και τι ΟΧι.
....και αν ακομα δεν ξερει μπορει να πληροφορηθει πλεον και και απο το διαδυκτιο καθως ολο και μικροτερες ηλικιες πλεον κανουν Χρηση του κυβερνοχωρου να ψαξουν και απο αλλες πηγες ειτε απο βιβλια ειτε απο Ανθρωπους δικους τους να μαθουν οτι αλλο δεν τους κανει κλικ εδω στο φορουμ αλλα και σε οποιοδηποτε φορουμ .
διοτι το φορουμ δεν ειναι πανακια ουτε ειμαστε ειδημονες ουτε και οι παντογνωστες...
Και με αφορμη της μικροτρες ηλικιες που αναφερθηκα διοτι ειναι και αυτο πολυ σοβαρο πυστευω πρεπει και μεις να μαστε πολυ προσεκτικοι οταν γραφουμε σε καθε φορουμ ΟΤΑΝ προκειτε για πολυ ΣΟβαρα θεματα και να σκεφτομαστε παρα πολυ πριν τα γραψουμε ..
Ο καθε ενας λοιπον μπαινοντας σε καθε ιστοσελιδα και μιας και ειμαστε στο e-psychology ας μιλησω και για το εδω φορουμ ας Φιλτραρει οτι διαβαζει και να ξεκινησω οσο αφορα τα δικα μου γραπτα ..
Να δει τι Του κανει και τι τον αγγιζει η και τι τον βρησκει ποιο κοντα σε αυτον .........και οοοοτι αλλο πυστευει πως τον \"ασχημενει \" διαβαζοντας τα να τα πεταει αφου πρωτα το χει επεξεργαστει ..... στον καλαθο των αχρηστων....
ΣΥΝ ΧΩρεστε ΜΕ αν τυχον σας κουρασα...
Με μεγαλο σεβασμο και εκτιμηση Θοδωρης
;)Η Ζωη ειναι ονειρο και το Ονειρο μπορει να γινει Ζωη!
- 03-03-2010, 11:39 #2
Μία ψυχολόγος ρώτησε κάποτε έναν άντρα που την επισκέφτηκε \"αν το τσιγάρο ήταν άνθρωπος,τι θα ήταν για σένα;\".O άντρας της απάντησε πως αν το τσιγάρο ήταν άνθρωπος,τότε θα ήταν ένας του καλός φίλος.Η ψυχολόγος κατάλαβε πως δεν θα έκοβε το τσιγάρο,αφού δεν\"κόβεις\"έναν καλό σου φίλο.Είναι τόσο απλά τα πράγματα,όσο το ίδιο το άτομο δεν \"βλέπει\"όσα οι άλλοι βλέπουν στο τσιγάρο,δεν θα θεωρήσει ως προτεραιότητα την απεξάρτηση ή τον εθισμό.Αν αλλάξει και κάποτε το σκεφτεί ως βάρος,αντίπαλο,ή αλλιώς,τότε θα προσπαθήσει να απαλλαγεί.Για μένα η ερώτηση αυτή έχει επίσης την ανάλογη απάντηση.Το τσιγάρο με συντροφεύει,σε διασκέδαση,καφέ,γέλιο,άγχο� �,συζητήσεις.Δεν το κόβω όσο το βλέπω έτσι.Οι λόγοι για τους οποίους διακόπτουμε συνήθειες,βλαπτικές ωστόσο ευχάριστες,είναι γιατί τροποποιούμε τη σκέψη μας πάνω σε αυτά που μας καλύπτουν,γιατί η ζυγαριά γέρνει αλλού.
"Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
Σπύρος Μπιμπίλας
03-03-2010, 11:45 #3
εγω εχω φτασει στο συμπερασμα,
οτι αμα νιωθεις καλα που καπνιζεις,
οι υπολοιποι που θελουν να το κοψουν (η το εχουν κοψει ηδη)
νιωθουν ασχημα γιατι εχεις αυτη την σταση.
Τους χαλαει την σουπα ρε παιδι μου....
αλλα ολα αυτα ειναι μπουρδες,
οποιος θελει να το κοψει, το κοβει.
Αλλιως καπνιζει και εφοσον το κανει καλο ειναι να αφηνουμε στη παντα τις δικαιολογιες.
03-03-2010, 11:52 #4
Ενας φίλος το έκοψε 2 χρόνια τώρα. Λέει και ξαναλέει πως του λείπει ο \"φίλος του\", το \"παρεάκι του\". Δεν σκέφτεται ούτε στιγμή να ξανακαπνίσει, αλλά του λείπει.
Περιττό να πω πως τον θαυμάζω διπλά.
Μία που το έκοψε, αλλά και μία που βρίσκει τη δύναμη να κόψει κάτι που το θέλει πολύ.
03-03-2010, 12:01 #5
Εγώ έχω δει το εξής γελοίο.Άτομο που το έχει κόψει εδώ και δεκαετία να περνάει τη μισή του μέρα μυρίζοντας ένα τσιγάρο,που έχει σχεδόν πάντα δίπλα του.Αυτός είναι εθισμένος ακόμη και το ότι το έκοψε δε μου λέει τίποτε.:D
"Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
Σπύρος Μπιμπίλας
03-03-2010, 12:04 #6
Originally posted by nature
Περιττό να πω πως τον θαυμάζω διπλά.
να με θαυμαζεις ουτε μονα.
:P
αλλα το προτιμω ετσι.
Προτιιμω να εχω την γαληνη μου και δευτερευοντος ασχολουμε με το τι λεει ο υπολοιπος κοσμος.
03-03-2010, 12:44 #7
Originally posted by krino
εμενα δεν με κοβω,
-Μην το λες αυτό με παράπονο :((((
Σε κάποια σε θαυμάζω, παραπονιάρη.
αλλα το προτιμω ετσι.
Προτιιμω να εχω την γαληνη μου και δευτερευοντος ασχολουμε με το τι λεει ο υπολοιπος κοσμος.
-Ο κόσμος λέει άλλα σωστά, άλλα αδιάφορα και άλλα μ@@κίες.
Θέλει κρίση να πάρει κανείς τα σωστά και να τα διαχειριστεί ανάλογα.
Προσωπικά, δεν προτιμώ να μην ακούω τίποτα. Προτιμώ να ακούω και να ...κρίνω, ...krino :)
03-03-2010, 13:31 #8
Originally posted by RainAndWind
Εγώ έχω δει το εξής γελοίο.Άτομο που το έχει κόψει εδώ και δεκαετία να περνάει τη μισή του μέρα μυρίζοντας ένα τσιγάρο,που έχει σχεδόν πάντα δίπλα του.Αυτός είναι εθισμένος ακόμη και το ότι το έκοψε δε μου λέει τίποτε.:D
03-03-2010, 14:12 #9
Originally posted by nature
εμενα δεν με κοβω,
-Μην το λες αυτό με παράπονο :((((
Σε κάποια σε θαυμάζω, παραπονιάρη.
αλλα το προτιμω ετσι.
-Ο κόσμος λέει άλλα σωστά, άλλα αδιάφορα και άλλα μ@@κίες.
Θέλει κρίση να πάρει κανείς τα σωστά και να τα διαχειριστεί ανάλογα.
Προσωπικά, δεν προτιμώ να μην ακούω τίποτα. Προτιμώ να ακούω και να ...κρίνω, ...krino :)
οχι βρε τι παραπονιαρης?
αντιθετα,
αμα με θαυμαζεις σε κατι τετοιο, θα σημαινει οτι την εχω πατησει.
Προτιμω σε αυτο το κομματι να μην με θαυμασεις ποτε.
Τελος απο ακοη παω θεσπεσια.
03-03-2010, 14:24 #10
Δεν ξέρω πόσο συχνή είναι η δική μου περίπτωση, πάντως εμένα δεν μου έχει λείψει καθόλου το τσιγάρο από τότε που το έκοψα, εκτός φυσικά από τις πρώτες ημέρες.
Έχω πράγματι ακούσει για ανθρώπους που ακόμη και μετά από πολλά χρόνια που το έχουν κομμένο τους λείπει κάποιες στιγμές.
Εγώ δεν το νιώθω αυτό, έτσι κι αλλοιώς δεν θα το άντεχα αν συνεχιζόταν αυτά τα πέντε χρόνια που δεν καπνίζω. Απλά νιώθω σα να μην κάπνιζα ποτέ. Είναι δύσκολο να το φανταστεί αυτό κάποιος, όντας ακόμη καπνιστής. Κι όμως αυτό συμβαίνει!
Πριν το κόψω ούτε εγώ μπορούσα να φανταστώ ότι θα απολαμβάνω το ποτό μου, την παρέα, τον καφέ μου χωρίς το τσιγάρο.
Απλά κάποια στιγμή αποφάσισα ότι ΘΕΛΩ να το κόψω και έψαχνα τον τρόπο να το κάνω όσο πιο ανώδυνα γίνεται.
Και τελικά νομίζω ότι εκεί είναι το μυστικό, να έρθει η στιγμή -αν έρθει- που ΘΕΛΕΙ κάποιος να το κόψει! Όσο δεν συμβαίνει αυτό ένας καπνιστής θα βρίσκει χίλιες δικαιολογίες για να μην το κόψει. Για μένα ήρθε αυτή η στιγμή μετά από 22 σχεδόν χρόνια που κάπνιζα. Για άλλους ήρθε νωρίτερα και για κάποιους δεν θα έρθει ποτέ.
Έχω γνωρίσει και έχω ακούσει για ανθρώπους που ήξεραν ότι πεθαίνουν από αυτό και μέχρι το τέλος κάπνιζαν.
Όση κουβέντα και να γίνεται, τίποτα δε γίνεται με το ζόρι.
Εγώ μίλησα για ένα βιβλίο το οποίο με έκανε να το κόψω απλά και εύκολα. Και είπα ότι κάποιος που θα ήθελα να το κόψει, δεν θα έχανε τίποτα να το διαβάσει. Φυσικά δεν ξέρω αν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα στον καθένα.
Τέλος κάνω μια ερώτηση :
Υπάρχει κάποιος που θα προτιμούσε να συνεχίσει να καπνίζει -ξέροντας τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτό για την υγεία του αλλά και τους γύρω του - αν ήταν σίγουρος ότι το να το κόψει δεν θα του κόστιζε τίποτα ούτε στην ποιότητα της ζωής του ούτε και στις απολαύσεις που έχει συνδέσει με το τσιγάρο;
Αν ήταν σίγουρος ότι όχι μόνο θα απολάμβανε τα ίδια πράγματα, αλλά θα τα απολάμβανε σε μεγαλύτερη ένταση και με περισσότερες αντοχές;
Δεν περιμένω απάντηση.
03-03-2010, 14:32 #11
Originally posted by marian_m
Τέλος κάνω μια ερώτηση :
Υπάρχει κάποιος που θα προτιμούσε να συνεχίσει να καπνίζει
βεβαιως, εγω.
-ξέροντας τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτό για την υγεία του
και να μην τους ηξερες, με τα κηδειοχαρτα τους εμαθες.
αλλά και τους γύρω του -
ποιους γυρω μου?
αν ήταν σίγουρος ότι το να το κόψει δεν θα του κόστιζε τίποτα ούτε στην ποιότητα της ζωής του ούτε και στις απολαύσεις που έχει συνδέσει με το τσιγάρο;
μα δεν μου κοστιζει κατι σημερα.
Αν ήταν σίγουρος ότι όχι μόνο θα απολάμβανε τα ίδια πράγματα, αλλά θα τα απολάμβανε σε μεγαλύτερη ένταση και με περισσότερες αντοχές;
χμμμ δεν ειχα ποτε παραπονο, ουτε στις εντασεις ουτε στις αντοχες.
Δεν περιμένω απάντηση.
σου απαντησα νομιζω.
Στην τελικη,
οσοι το κοψατε λεω ενα μπραβο.
Αφηστε τους υπολοιπους να κανουν αυτο που θελουν εφοσον δεν σας ενοχλουν.
Ακομα να καταλαβω,
γιατι ο δικος σας αγωνας πρεπει να γινει και αγωνας ολων.
Προσωπικα αν το κοψω, οποτε δηλαδη -
δεν θα με ενδιαφερει αν θα το κοψει και ο γειτονας μου η και ο πλανητης ολος.
Οταν το κοβεις, το κανεις για την παρτη σου, οχι για να μοιραζεις πλυση εγκεφαλου στον υπολοιπο πλανητη.
Αλλιως αμα ειναι να εχετε τετοιο εκνευρισμο, ξαναρχιστε το.
03-03-2010, 14:52 #12
Δεν καταλαβαίνω γιατί πήρες το μήνυμα μου προσωπικά.
Για να μιλήσω όμως στο ύφος σου \"όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται\".
Αν κατάλαβα καλά κάποιοι θέλουν να κόψουν το τσιγάρο και μάλλον σε αυτούς απευθύνομαι, με διάθεση να βοηθήσω.
Και σε τελική ανάλυση, ναι, ένας καπνιστής ενοχλεί τους γύρω του όταν τους επιβάλλει να εισπνέουν τον καπνό του.
Εκτός αν καπνίζει σε κάποια ερημιά μόνος του.
Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα επικρατεί ο φασισμός του καπνιστή.
Ως προς αυτό, ναι είμαι εκνυρισμένη, ειδικά μετά την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους! Άλλο ανέκδοτο κι αυτό!
03-03-2010, 15:10 #13
Originally posted by marian_m
Δεν καταλαβαίνω γιατί πήρες το μήνυμα μου προσωπικά.
Για να μιλήσω όμως στο ύφος σου \"όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται\".
Αν κατάλαβα καλά κάποιοι θέλουν να κόψουν το τσιγάρο και μάλλον σε αυτούς απευθύνομαι, με διάθεση να βοηθήσω.
καποιοι θελουν - καποιοι δεν θελουν.
Αυτος που πραγματικα θελει, το κοβει οπως εκανες εσυ και μπραβο.
Και σε τελική ανάλυση, ναι, ένας καπνιστής ενοχλεί τους γύρω του όταν τους επιβάλλει να εισπνέουν τον καπνό του.
προσωπικα δεν επιβαλλω τιποτα σε κανενα.
Στην δουλεια μου, που απαγορευεται το καπνισμα, βγαινω σε ανοικτο χωρο και καπνιζω.
Εκτός αν καπνίζει σε κάποια ερημιά μόνος του.
σπιτι μου, ενοχλω κανενα?
Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα επικρατεί ο φασισμός του καπνιστή.
μπαρδον?
Ως προς αυτό, ναι είμαι εκνυρισμένη, ειδικά μετά την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους! Άλλο ανέκδοτο κι αυτό!
υπαρχουν οντως δημοσιοι χωροι που απαγορευεται το καπνισμα, που ειναι το περιεργο?
απο την αλλη υπαρχουν καποια μαγαζια που μπορω να διασκεδασω και εγω με το τσιγαρο μου, εσυ πηγαινε στα αλλα τα καθαρα.
03-03-2010, 15:43 #14
Originally posted by RainAndWind
Μία ψυχολόγος ρώτησε κάποτε έναν άντρα που την επισκέφτηκε \"αν το τσιγάρο ήταν άνθρωπος,τι θα ήταν για σένα;\".O άντρας της απάντησε πως αν το τσιγάρο ήταν άνθρωπος,τότε θα ήταν ένας του καλός φίλος.Η ψυχολόγος κατάλαβε πως δεν θα έκοβε το τσιγάρο,αφού δεν\"κόβεις\"έναν καλό σου φίλο.Είναι τόσο απλά τα πράγματα,όσο το ίδιο το άτομο δεν \"βλέπει\"όσα οι άλλοι βλέπουν στο τσιγάρο,δεν θα θεωρήσει ως προτεραιότητα την απεξάρτηση ή τον εθισμό.Αν αλλάξει και κάποτε το σκεφτεί ως βάρος,αντίπαλο,ή αλλιώς,τότε θα προσπαθήσει να απαλλαγεί.Για μένα η ερώτηση αυτή έχει επίσης την ανάλογη απάντηση.Το τσιγάρο με συντροφεύει,σε διασκέδαση,καφέ,γέλιο,άγχο� �,συζητήσεις.Δεν το κόβω όσο το βλέπω έτσι.
Ωραίο,
εγω αν με ρωτούσαν θα ελεγα οτι ειναι εκείνο το παράσιτο που εχει κολλησει πάνω μου και μου εχει γινει απαραίτητο..Σχήμα οξύμωρο ,αλλα για μενα ετσι ειναι!
Οι λόγοι για τους οποίους διακόπτουμε συνήθειες,βλαπτικές ωστόσο ευχάριστες,είναι γιατί τροποποιούμε τη σκέψη μας πάνω σε αυτά που μας καλύπτουν,γιατί η ζυγαριά γέρνει αλλού.
α γειά σου
03-03-2010, 15:47 #15
εγω εχω φτασει στο συμπερασμα,
οτι αμα νιωθεις καλα που καπνιζεις,
οι υπολοιποι που θελουν να το κοψουν (η το εχουν κοψει ηδη)
νιωθουν ασχημα γιατι εχεις αυτη την σταση.
Τους χαλαει την σουπα ρε παιδι μου....
αλλα ολα αυτα ειναι μπουρδες,
οποιος θελει να το κοψει, το κοβει.
Αλλιως καπνιζει και εφοσον το κανει καλο ειναι να αφηνουμε στη παντα τις δικαιολογιες.
Τι λες παιδί μου?Ποιος νιώθει άσχημα αν εσυ θελεις να καπνίζεις?
Εγώ πάντως ΑΝ προσπαθούσα να σε πείσω να το κόψεις ,θα ηταν γιατι πιστεύω οτι θα σου εκανε καλό,απο ενδιαφέρον δηλαδη,οχι απο ενόχληση!!
Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Γονεϊκή Αποξένωση. ...
29-04-2025, 00:38 in Σχέσεις και Επικοινωνία