Results 31 to 45 of 49
-
17-03-2010, 23:46 #31
Η αυτοεκτίμηση και η ενδοσκόπηση.Αξία στον ανθρωπινη ζωή που εχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί πνευματικά,να ανακαλύψει που μειονεκτει και που ειναι σε καλό δρόμο..να βελτιωθεί,να αλλαξει τα κακώς κείμενα..
Ακόμα και αν οι πράξεις ειναι ενδείξεις για την απουσία της αξίας,υπάρχει η δυνατότητα της ανόδου.Αυτο δίνει αξία στον ανθρωπο που το αναζητά.
- 17-03-2010, 23:58 #32
Originally posted by krino
Originally posted by Arsi
Κ φυσικά έχεις.
Με το μαγικό τρόπο της ίδιας της ζωής.Δλδ για σένα δεν έχει αξία του να ζεις απλά.Το ότι είσαι ένας ζωντανός οργανισμός με πάρα πολλές δυνατότητες?
Αφού αξίζεις,έχεις επίσης φυσικά το δικαίωμα της αγάπης του σεβασμου,της χαράς κ.λ.π.
Κ μόνο που έχεις τη δυνατότητα αυτή τα αξίζεις να τα ζήσεις ούτος ή άλλος.
μα πως ειναι δυνατον μοο και μονο επειδη ζεις, να εχεις και αξια?
Με την ιδια αναποδη λογικη,
μπορει να υποθεσει καποιος οτι εσυ η εγω δεν εχω αξια η οχι?
Κανεις λαθος σε αυτο.
Την αξια την δινουμε εμεις και κανεις αλλος.
Τα υπολοιπα ειναι δημοσιες σχεσεις.
Η αξία μας προυπάρχει και είναι σταθερή.Δε μπορούμε να τη δίνουμε κ να την παίρνουμε.Δεν είναι ρευστή.
Γιατί να υποθέσει κάποιος πως δεν αξίζουμε?δεν το κατάλαβα....
Άσχετο αν με τις πράξεις μας κάποιες φορές επιλέγουμε να μην τα ζούμε.Η απλά να αγνοούμε αυτή τη δυνατότητα.
οχι ασχετο, πολυ σχετικο θα ελεγα.
Άσχετο θα έλεγα.Αν έχουμε μια σοκολάτα τυλιγμένη κ δεν την τρώμε,δε σημαίνει πως η σοκολάτα είναι ανύπαρκτη.
εκεινο ομως που σημαινει σιγουρα ειναι οτι δεν γνωριζουμε τι γευση εχει, ακομα και αν την εχουμε ξαναφαει, μπορει να εχει διαφορετικη γευση.
Ναι αλλά ότι γεύση και να έχει είτε τη φάμε είτε όχι,αυτή είναι εκεί,η ίδια.
Την κολοκυθιά θα παίξουμε?κ γιατί να μου πεις ναι πως δεν αξίζεις να σε αγαπάει?Το δικό μου επιχείρημα είναι πως είναι ανθρώπινο δικαίωμα,δυνατότητα.
γιατι αυτο πιστευω, τι σημαινει γιατι να στο πω?
αν αυτο αισθανομαι εσυ θα μου οπεις οτι κακως αισθανομαι ετσι?
όχι δεν έχω πρόβλημα ντε κ να μου πεις,ούτε πρόβλημα φυσικά με αυτό που πιστεύεις,απλά επειδή είπες ότι σου αρέσει η επιχειρηματολογία είπα μην τυχόν και θες να μου εξηγήσεις
Δλδ ο άνθρωπος αρχίζει να αποκτάει αξία,όποια αποδέχεται τέλος πάντων εφόσον αρχίζει να το επεξεργάζεται ε?εντάξει τα παιδιά είναι ανευ αξίας ακόμη...σε κατάσταση αναμονής:P
η αξια ειναι ενα περιττο συναισθημα το οποιο υπαρχει μονο και μονο για να μας κανει ανταγωνιστικους.
Επειδη εθιξες το θεμα των παιδιων,
φαντασου εσενα παιδι και φαντασου στο σημερα.
Αλλου ειδους ευτυχια ειχες τοτε (που δεν ειχες αξια) και αλλη σημερα.
Σημερα εχεις αξια οπως εσυ την εχεις στο μυαλο σου η στην εχει δωσει ο περιγυρος σου και αυτο ειναι μεσα σε ενα πλαισιο ανταγωμισμου.
Οσο τροφοδοτησε απο αυτο τον ανταγωνισμο εισαι ευτυχισμενη, οταν αυτο κοπασει τοτε ερχεται η δυστυχια στη θεση της.
Και η μια και η αλλη κατασταση ειναι κατ εμε πλαστη.
Η αξία δεν είναι συναίσθημα.
Και η αξία μου,καθώς και κάθε ανθρώπου είναι μη συγκρίσιμη γι\'αυτό και μη ανταγωνιστική.
Κ φυσικά δε μιλούσα για αξία επίκτητη ή αξία που φαίνεται μέσα από πράξεις(φτιαχτή δηλδδή).
Επίσης η ευτυχία είναι άσχετη με την αξία.Είτε είμαι ευτυχισμένη,είτε δυστυχισμένη,είτε είμαι άρρωστη,είται υγιής είτε διαννοούμενη,είτε άστεγη,είτε παιδί,είτε ενήλικη η αξία μου είναι ίδια και απαράλαχτη
Περίεργος ψυχολογικός παράγοντας...ο οποίος μάλιστα δε λέει κ πολλά...γι\'αυτό έγραψες στην 1η σελίδα το
\'\'τι άλλο μένει;
αν εχεις χαμηλη αυτοκεκτιμηση,
να φας την ζωη σου με αυτο τον ανθρωπο.
Αυτο μενει.\'\'
Παράξενο,κ επίσης σχολιάσες το δικό μου σχολιασμό για τη χαμηλή αυτοεκτίμηση χωρίς καν να ξέρεις τι είναι χαμηλή αυτοεκτίμηση...ή μάλλον θεωρείς πως είναι ένας περίεργος ψυχολογικός παράγοντας.
Το λέει η λέξη,\' αυτοεκτίμηση\'.Η δική μου εκτίμηση για τον εαυτό μου.
η αυτοεκτιμηση ειναι εφευρετικη κομπινα των ψυχολογων την οποια την κανανε θεωρια με ολιγο απο χριστιανισμο (μην ξεχναμε ποιοι εστησαν την ψυχιατριακη και το υπολοιπο κομματι) για να πλασαρουν στο κοσμο τα χαπια της δηθεν ευτυχιας.
Δεν ξέρω τι ορισμό δίνουν,προσωπικά δίνω αυτόν τον απλό...εκτίμηση του εαυτού μου...κάτι που φυσικά είναι παραπλήσιο της αυτογνωσίας πάνω κάτω και είναι σχετική( η λεγόμενη αυτοεκτίμηση) αφού ο εαυτός μας είναι ανεξερεύνητος ολοκληρωτικά.
Κατα κυριο λογο για να μιλαμε συγκεκριμενα,
οι James, Freud, Burns, Rogers kai Rosenberg (και ο Cooper για την αυτοαντιληψη) εκαναν μια σαλατα των σωκρατικων αποψεων περι του \"γνωθι σεαυτον\" το οποιο στην ουσια μιλωντας για την σωκρατικη φιλοσοφια \"γνωθι σεαυτον\" δεν υπαρχει.
Οι ιδιοι εστησαν μια θεωρια μονο και μονο και μονο γιατι τους βολευε στη νεα ταξη πραγματων που ειχαν στο κεφαλι τους βαζοντας και καμποση δοση χριστιανισμου μεσα.
Σε ολοκληρη την αρχαια ελληνικη φιλοσοφια η εννοια αυτοεκτιμηση οπως την συζηταμε σημερα δεν υπαρχει.
Απο που λοιπον την γεννησαν οι παραπανω κυριοι?
Κατα τα αλλα,
ποτε δεν πιστευα οτι ο ανθρωπος εχει καποια αξια, μετρησιμη κιολας.
Προσεξε δεν δινω ουτε θετικο αλλα ουτε αρνητικο προσημο.
Αυτο για να μην το πας στο οτι ειμαι μηδενιστης.
Τι εχει αξία για σένα?άντε ο άνθρωπος δεν έχει.Πως αποφασίζεις τι αξίζει κ τι όχι?εκτός κι αν γενικά δεν αποδέχεσαι την έννοια της αξίας.
Ναι γενικα δεν αποδεχομαι την εννοια της αξιας,
το θεωρω κατι σαν καλουπωμα να μετριεμαι -ομαστε,
Και αν το κανουμε, αυτο γινεται για κοινωνιολογικος λογους και οχι για πραγματικους. [/quote]
τελικά μου απάντησες ότι δεν αναγνωρίζεις την έννοια αξία για τίποτα?
18-03-2010, 00:00 #33
Το θέμα της έννοιας της αξίας είναι μεγάλο και αναγκαστικά υπάρχει σαν έννοια γύρω μας.
Οποτε το αναγκαστικα, ειναι το αναγκαστικο το δικο σου για να ειμαστε και ακριβης.
Τωρα δεν προσπαθω να σε πεισω σαφως.
Απλα μου απαντας με τσιτατα και οχι με κατι συγκεκριμενο.
18-03-2010, 00:01 #34
Originally posted by Αφωτεινή
Ακόμα και αν οι πράξεις ειναι ενδείξεις για την απουσία της αξίας,υπάρχει η δυνατότητα της ανόδου.Αυτο δίνει αξία στον ανθρωπο που το αναζητά.
ποια ανοδο?
ποιος σου ειπε οτι υπαρχει ανοδο σε κατι και ποιο ειναι αυτο?
18-03-2010, 00:07 #35
[quote]Originally posted by krino
[color=Purple]
δηλαδη οταν γεννιεμαι εγω, αυτοματως εχω καποια αξια?
και με ποιο μαγικο τροπο γινεται αυτο?
αυτοματως διεκδικω ετσι χυμα το δικαιωμα να εχω αγαπη και ολα τα συναφη?
δηλαδή ένα παιδί δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την αγάπη της μάνας που το γέννησε?
τότε τί? ένα παιδί πρέπει να αγωνιστεί να κερδίσει αγάπη?
18-03-2010, 00:08 #36
Το θέμα της έννοιας της αξίας είναι μεγάλο και αναγκαστικά υπάρχει σαν έννοια γύρω μας.
Οποτε το αναγκαστικα, ειναι το αναγκαστικο το δικο σου για να ειμαστε και ακριβης.
Τωρα δεν προσπαθω να σε πεισω σαφως.
Απλα μου απαντας με τσιτατα και οχι με κατι συγκεκριμενο.
18-03-2010, 00:13 #37
ποια ανοδο?
Μέσω της κατανόησης του εαυτού μας (το δυσκολοτερο) μπορουμε να καταφέρουμε την βελτιώση.Αυτο ειναι ανοδος,ναι?
Με ενδιαφέρει πολύ η συζήτηση,θα ηθελα πραγματικά να κερδίσουμε ολοι απο αυτη..:)
18-03-2010, 00:19 #38
Εγώ παιδιά πιστεύω μην έχοντας διαβάσει όλα τα σχόλια ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αξία από τότε που γεννιούνται δεν ξέρω ποιός το λέει, αλλά συμφωνώ. Όλοι έχουν ανάγκη από αγάπη και δεν πρέπει να αγωνιστούν να την κερδίσουν. Αν είναι δυνατόν! Να αγωνιστούνε πρέπει για άλλα πράγματα, για το σχολείο, για τη δουλειά, δόξα να \'χει ο Θεός, υπάρχουν πολλά.. όχι και για πράγματα που είναι δεδομένα δλδ τα έχουμε δίπλα μας. Η καλοσύνη είναι απαραίτητο αγαθό σε όλους αν θέλουν να λέγονται άνθρωποι και πρέπει να την δίνουν απλόχερα. Δεν κατάλαβα, γιατί θα πρέπει να είμαστε κακοί;;;;;
18-03-2010, 00:37 #39
Originally posted by Θεοφανία
Originally posted by nama
γιατι μενουμε σε μια σχεση ακομα και οταν μια φωνουλα μεσα μας μας λεει οτι εθελοτυφλουμε και οτι πρεπει να φυγουμε? οτι δεν μας φερεται ο συντροφος μας οπως θα επρεπε, οτι μας αγνοει, οτι δεν μας αγαπαει.....γιατι τα \"κουκουλωνουμε\" ολα και τον δικαιολογουμε? απο φοβο μη μεινουμε παλι μονοι? απο ανασφάλεια? απο χαμηλη αυτοεκτιμηση?
Γιατί δεν έχουμε κάνει αρκετη δουλειά με τον εαυτό μας.
18-03-2010, 00:38 #40
[/color]
Η αξία μας προυπάρχει και είναι σταθερή.Δε μπορούμε να τη δίνουμε κ να την παίρνουμε.Δεν είναι ρευστή.
Γιατί να υποθέσει κάποιος πως δεν αξίζουμε?δεν το κατάλαβα....
ωστε προυπαρχει....
μαζι με μαλλια, χερια κλπ κλπ εχουμε και αξια πχ ε?
Σου λεω το εξης,
καποιος μου λεει οτι υπαρχει θεος και τον εχει δει.
Εγω που ειμαι αθεος,
πως μπορω να τον αντικρουσω?
Ετσι εσυ εχεις φτιαξει ενα κοινωνικο μοντελο οτι οι ανθρωποι εχουν ντεφακτο αξια.
Τωρα που την βρηκαν, αν δεν την βρηκαν ποιος τους την εδωσε αυτο δεν εξηγηται κατα τα λεγωμενα σου.
Απλως υπαρχει γιατι το λεμε.
Ναι αλλά ότι γεύση και να έχει είτε τη φάμε είτε όχι,αυτή είναι εκεί,η ίδια.
τι νοημα θα εχει αν δεν την δοκιμασεις?
θα μιλας για κατι το οποιο υποθετεις οτι ειναι ετσι, χωρις να το γνωριζεις 100%.
όχι δεν έχω πρόβλημα ντε κ να μου πεις,ούτε πρόβλημα φυσικά με αυτό που πιστεύεις,απλά επειδή είπες ότι σου αρέσει η επιχειρηματολογία είπα μην τυχόν και θες να μου εξηγήσεις
να σου εξηγησω εγω, γιατι καποιος (οχι εγω) νιωθει οτι δεν εχει αξια?
η να σου εξηγησω εγω γιατι πιστευω οτι δεν υπαρχει ανθρωπινη αξια?
Η αξία δεν είναι συναίσθημα.
Και η αξία μου,καθώς και κάθε ανθρώπου είναι μη συγκρίσιμη γι\'αυτό και μη ανταγωνιστική.
Κ φυσικά δε μιλούσα για αξία επίκτητη ή αξία που φαίνεται μέσα από πράξεις(φτιαχτή δηλδδή).
Επίσης η ευτυχία είναι άσχετη με την αξία.Είτε είμαι ευτυχισμένη,είτε δυστυχισμένη,είτε είμαι άρρωστη,είται υγιής είτε διαννοούμενη,είτε άστεγη,είτε παιδί,είτε ενήλικη η αξία μου είναι ίδια και απαράλαχτη
στο πρωτο σου κομματι εχεις σαφως λαθος.
οτιδηποτε σημερα εχει αξια ειναι και ανταγωνιστικο.
Μην μου πεις οτι θα πρεπει να επιχειρηματολογησω και για αυτο.
(μπορω να το κανω ομως)
Στο δευτερο παλι εχεις λαθος.
Η αξια ενος ανθρωπου, οταν αρχιζει και την ζυγιζει εχει σχεση με την ευτυχια του και μαλιστα καθοριστικη.
Σκεψου για πιο λογο ενας ανθρωπος αισθανεται επιτυχημενος και απο που αντλει αυτη την επιτυχια του.
Δεν ξέρω τι ορισμό δίνουν,προσωπικά δίνω αυτόν τον απλό...εκτίμηση του εαυτού μου...κάτι που φυσικά είναι παραπλήσιο της αυτογνωσίας πάνω κάτω και είναι σχετική( η λεγόμενη αυτοεκτίμηση) αφού ο εαυτός μας είναι ανεξερεύνητος ολοκληρωτικά.
αλλο κομματι η αυτογνωσια και αλλο κομματι η αυτοεκτιμηση και η αξια,
μην τα μπερδευεις, δεν εχουν σχεση μεταξυ τους.
Σου ειπα για τους κυριους αυτους γιατι αυτοι θεμελιωσαν με ψυχολογικους ορους την εννοια της αξιας.
Αν διαφωνεις (η συμφωνεις) μαζι τους, δεν εχεις παρα να το πεις.
Κατα τα αλλα,
ποτε δεν πιστευα οτι ο ανθρωπος εχει καποια αξια, μετρησιμη κιολας.
Προσεξε δεν δινω ουτε θετικο αλλα ουτε αρνητικο προσημο.
Αυτο για να μην το πας στο οτι ειμαι μηδενιστης.
Τι εχει αξία για σένα?άντε ο άνθρωπος δεν έχει.Πως αποφασίζεις τι αξίζει κ τι όχι?εκτός κι αν γενικά δεν αποδέχεσαι την έννοια της αξίας. [/quote]
Ναι γενικα δεν αποδεχομαι την εννοια της αξιας,
το θεωρω κατι σαν καλουπωμα να μετριεμαι -ομαστε,
Και αν το κανουμε, αυτο γινεται για κοινωνιολογικος λογους και οχι για πραγματικους. [/quote]
τελικά μου απάντησες ότι δεν αναγνωρίζεις την έννοια αξία για τίποτα? [/quote]
Θα σου πω για τον ανθρωπο.
Πιστευω οτι ο ανθρωπος εχει δωσει μια δικη του εννοια στο τι σημαινει αξια και ανθρωπινη ζωη.
Εγω πιστευω οτι δεν υπαρχει ανθρωπινη αξια και υπαρχει μια υπερεκτιμηση του ανθρωπου για το ειδος του.
Με εντελως εγωιστικους ορους θεωρησε οτι το ειδος του ειναι κατι το ξεχωριστο και αξιζει να επιβιωσει με τους χειροτερους ορους απεναντι σε οτι αλλο υπαρχει στο πλανητη.
Το εχω ξαναπει,
οτι σε αυτο το πλανητη εχουμε βρωμισει ανθρωπιλα.....
Οχι δεν πιστευω σε καμια αξια,
και δεν πιστευω οτι εχουμε καποια συγκεκριμενη αποστολη να κανουμε εφοσον γεννηθηκαμε.
Επισης πιστευω οτι αν ο ανθρωπος ηταν πιο ταπεινος θα εξυπηρετουσε καλυτερα το ειδος του αλλα και οτι αλλο ζωντανο γυρω του.
Ομως αυτη ακριβως η εκτιμηση περι αξιας ειναι αυτη που καποια στιγμη θα τον καταστρεψει και θα στραφει εναντια του.
18-03-2010, 00:39 #41
Originally posted by arktos
δηλαδή ένα παιδί δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την αγάπη της μάνας που το γέννησε?
τότε τί? ένα παιδί πρέπει να αγωνιστεί να κερδίσει αγάπη?
δεν εβαλα θεμα δικαιωματος αλλα λογους για να κανεις κατι τετοιο.
Ασε που η αγαπη ειτε υπαρχει ειτε οχι.
18-03-2010, 00:41 #42
ποια ανοδο?
Μέσω της κατανόησης του εαυτού μας (το δυσκολοτερο) μπορουμε να καταφέρουμε την βελτιώση.Αυτο ειναι ανοδος,ναι?
Με ενδιαφέρει πολύ η συζήτηση,θα ηθελα πραγματικά να κερδίσουμε ολοι απο αυτη..:)
βλετιωση για πιο λογο?
για να κανεις τι ακριβως?
τι δεν ειχες χθες και πρεπει να το βελτιωσεις για το αυριο?
18-03-2010, 00:46 #43
Θα σου πω για τον ανθρωπο.
Πιστευω οτι ο ανθρωπος εχει δωσει μια δικη του εννοια στο τι σημαινει αξια και ανθρωπινη ζωη.
Εγω πιστευω οτι δεν υπαρχει ανθρωπινη αξια και υπαρχει μια υπερεκτιμηση του ανθρωπου για το ειδος του.
Με εντελως εγωιστικους ορους θεωρησε οτι το ειδος του ειναι κατι το ξεχωριστο και αξιζει να επιβιωσει με τους χειροτερους ορους απεναντι σε οτι αλλο υπαρχει στο πλανητη.
Το εχω ξαναπει,
οτι σε αυτο το πλανητη εχουμε βρωμισει ανθρωπιλα.....
Οχι δεν πιστευω σε καμια αξια,
και δεν πιστευω οτι εχουμε καποια συγκεκριμενη αποστολη να κανουμε εφοσον γεννηθηκαμε.
Επισης πιστευω οτι αν ο ανθρωπος ηταν πιο ταπεινος θα εξυπηρετουσε καλυτερα το ειδος του αλλα και οτι αλλο ζωντανο γυρω του.
Ομως αυτη ακριβως η εκτιμηση περι αξιας ειναι αυτη που καποια στιγμη θα τον καταστρεψει και θα στραφει εναντια του.
18-03-2010, 01:01 #44
libpa
πολυ βολικα αυτα που λες αλλα δεν με αντιπροσωπεύουν.
Δεν ειπα οτι ο ανθρωπος εχει δικαιωματα αλλα ουτε και υποχρεωσεις.
Δεν υπερθεματιζω ουτε το ενα ουτε το αλλο.
18-03-2010, 01:05 #45
libpa
πολυ βολικα αυτα που λες αλλα δεν με αντιπροσωπεύουν.
Δεν ειπα οτι ο ανθρωπος εχει δικαιωματα αλλα ουτε και υποχρεωσεις.
Δεν υπερθεματιζω ουτε το ενα ουτε το αλλο.
Νιώθω πως δεν υπάρχω, μονίμως
23-07-2025, 01:39 in Σχέσεις και Επικοινωνία