Results 1 to 15 of 18
Thread: Παρορμητικές Σκέψεις
-
11-03-2010, 02:06 #1
Παρορμητικές Σκέψεις
Καλησπέρα!!!
Ηθελα να ρωτήσω, συχνά μου περνούν απο το μυαλό διάφορες σκέψεις δυσάρεστες...
Αυτές έχουν να κάνουν με το \"εάν κάνω αυτό τι θα συμβεί\"
Μερικά παραδείγματα:
-Kαρφώνω ένα καρφί, εάν χτυπήσω το δάχτυλο με αυτό επι τούτου τί θα συμβεί
-Οδηγώ, εάν αλλάξω λωρίδα επι τούτου τι θα συμβεί
-Κρατάω ένα μαχαίρι, εάν χαράξω το σώμα μου με αυτό τι θα συμβεί
Αυτές δεν αφορούν μόνο τον εαυτό μου αλλά και άλλους, υπο την έννοια αν κάνω κάτι τέτοιο σε κάποιον άλλο τι θα συμβεί.
Κυρίως είναι σκέψεις που έκανα και παλιά αλλά δεν τουε έδινα και πολύ σημασία σκεπτόμενη οτι είναι ένα απλά χαρακτηριστικό μου, τώρα όμως που πέρασα μια φάση έντονου άνχους με τη ψυχική μου υγεία (τι έχω, γιατί στεναχωρίεμαι, γιατί έχω ψυχοσωματικά, μήπως τρελλένομαι) αναρωτιέμαι πολύ για αυτές μου τις σκέψεις, αν είναι φυσιολογικές, αν τις κάνουν και οι άλλοι άνθρωποι ή αν είναι τελικά σημάδι ψυχικής ασθένειας...
Νιώθω τρομερό φόβο απο αυτές και σκέφτομαι πόσο κακός άνθτωπος είμαι και στεναχωριέμαι ειλικρινά πάρα πολύ....
Εχει κάποιος άλλος παρόμιες σκέψεις?
-
- 11-03-2010, 02:29 #2
εγω καμια φορα οταν οδηγαω σκεφτομαι οτι εχω τη δυνατοτητα απλα στριβοντας το τιμονι να πεσω πανω στα προστατευτικα κ να προκαλεσω ατυχημα..
και το οφειλω στη χαμηλη αυτοπεποιθηση και στη διστακτικοτητα που με χαρακτηριζουν , σαν να αισθανομαι οτι ολοι οδηγουν καλα και εγω θα κανω τη βλακεια.. δε τρελενεσαι απλα σου στελνει sms το μυαλο σου. ισως με περισσοτερη εμπιστοσυνη στον εαυτο σου να καταφερεις να τις μειωσεις αυτες τις σκεψεις. ισως λιγη λογικη σκεψη να βοηθουσε..πχ αν αλλαξεις αποτομα λωριδα χωρις να κοιταξεις καθρεφτη κινδυνευεις να τρακαρεις ..αμα χαραξεις το σωμα σου τοτε θα τρεξει αιμα και ισως μεινει σημαδι..τι αλλο?:p
δε καταλαβαινω πως συμπεραινεις οτι εισαι κακος ανθρωπος
11-03-2010, 02:39 #3
Oταν λέω κακός άθρωπος αναφέρομαι στο σημείο οπου είπα \"Αυτές δεν αφορούν μόνο τον εαυτό μου αλλά και άλλους, υπο την έννοια αν κάνω κάτι τέτοιο σε κάποιον άλλον τι θα συμβεί\".Οταν δηλαδή κοιτάω ένα μαχαίρι και λέω απο μέσα μου αυτό είναι \"όπλο\", αν έχω ψυχικό πρόβλημα (ο διακής φόβος μου είναι αυτό) θα έκανα κακό σε κάποιον? Ακόμαι και σε ναθρώπους που αγαπάω πολύ δηλαδή. Αυτό είναι μια ψυχαναγκαστικής σκέψθ δλδ?
11-03-2010, 04:03 #4
Τέτοιες σκέψεις έχουν πάρα πολοί άνθρωποι. Πιστεύω ότι όλοι σχεδόν περνάνε από φάσεις που έχουν ψυχαναγκαστικού-τύπου σκέψεις. Πιστεύω ότι είναι εντελώς φυσιολογικό και αν δεν σε κάνουν δυσλειτουργική τότε τι φοβάσαι? Άλλο κάποιος ιδεοψυχαναγκασμός που μπορεί να έχει ο καθένας και άλλο η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που συνήθως εμφανίζεται στην εφηβεία η τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής και το άτομο περνάει συνήθως πολλές ώρες σε παρόμοιες σκέψεις και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (και που σε αυτή την κατάσταση συνήθως έχουν ένα μοτίβο π.χ όλες είναι γύρω από τα μικρόβια η γύρω από την τάξη κλπ.). Πιστεύω ότι αυτή η διαταραχή είναι πιο βιολογική, αν και θεραπεύεται με κατάλληλη και έντονη-συχνή Γ-Σ θεραπεία και φαρμακοθεραπεία (επίσης πιστεύω ότι όσο πιο νωρίς γίνεται τόσο καλύτερα και πιο εύκολα ξεπερνιέται αν και πάντα μπορεί να ξεπεραστεί).
11-03-2010, 04:17 #5
Είναι δυνατόν η δεοψυχαναγκαστική διαταραχή να εμφανιστέι μετά τα 25? Επίσης PETRAN θεωρείς οτί είναι κληρονομική? Ο παππούς μου θεωρώ ότι έχει αν και όχι διεγνωσμένη (ακουμπάει τα ίδια πράγματα, δεν πίανει μέταλλα, μαιχαίρια κτλ)
11-03-2010, 04:25 #6
Μπορεί να μην με κάνουν δυσλειτουργική αλλά με τρομάζουν για το αν είναι φυσιολογικές. Η αλήθεια είναι ότι όταν σκέφτομαι κάτι τέτοιο το αναλύω και με κάνει να φοβάμαι γιατί σκέφτομαι αν χάσω τον έλεγχο και το κάνω?Το πρόβλημα μου απλά είναι η φοβία μου με το άν έχω κάτι ψυχολογικό, η οποία προήλθε απο το πουθενά μετα απο μια στεσογόνα περίοοδο και ίσως κατάθλιψη... Εξου και το οτι πλεόν αναλύω τόσο πολύ σκέψεις που παλαιότερα απλά προσπερνούσα..
Ισωσ να μην είναι και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή αλλά εγω να ανχωνομαι για το άν την εχω (βασισμένη σε αυτά που έχω διαβάσει) και αναλύωντας τισ σκέψεις τόσο πολύ να κολλάω πιο πολύ σε αυτέσ. Υπάρχει ένα τετοιο ενδεχόμενο???
11-03-2010, 04:57 #7
Originally posted by anwnimi3
Μπορεί να μην με κάνουν δυσλειτουργική αλλά με τρομάζουν για το αν είναι φυσιολογικές. Η αλήθεια είναι ότι όταν σκέφτομαι κάτι τέτοιο το αναλύω και με κάνει να φοβάμαι γιατί σκέφτομαι αν χάσω τον έλεγχο και το κάνω?Το πρόβλημα μου απλά είναι η φοβία μου με το άν έχω κάτι ψυχολογικό, η οποία προήλθε απο το πουθενά μετα απο μια στεσογόνα περίοοδο και ίσως κατάθλιψη... Εξου και το οτι πλεόν αναλύω τόσο πολύ σκέψεις που παλαιότερα απλά προσπερνούσα..
Ισωσ να μην είναι και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή αλλά εγω να ανχωνομαι για το άν την εχω (βασισμένη σε αυτά που έχω διαβάσει) και αναλύωντας τισ σκέψεις τόσο πολύ να κολλάω πιο πολύ σε αυτέσ. Υπάρχει ένα τετοιο ενδεχόμενο???
Ναι πιστεύω ότι αυτό γίνεται που λες. Είσαι αγχωμένη πράγμα που κάποιες φορές φέρνει τις σκέψεις πράγμα που σε αγχώνει περισσότερο και ούτω καθεξής. Ναι πιστεύω ότι υπάρχει κληρονομικότητα στην ΙΨΔ. Αλλά το θέμα είναι ότι αυτά τα πράγματα εμφανίζονται κυρίως στην εφηβία επειδή ο εγκέφαλος αναπτύσεται και είναι σε ευαίσθητες περιόδους. Οπότε αν έχεις κάποια προδιάθεση η γίνει κάποιο λάθος στην έκφραση των γονιδίων κατα την ανάπτυξη το έντονο στρες η κάποιο τραυματικό γεγονός η κάποιος ιος κλπ. Κάποια από αυτά τα γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να συμβάλουν στην ανάπτυξη των ψυχικών διαταραχών γενικά. Γι\'αυτό και οι πιο δυσλειτουργικές μορφές αυτών των διαταραχών συνήθως εμφανίζονται τότε.Μέχρι τα 25 να εμφανίσεις φουλ ΙΨΔ μου φαίνεται χλωμό. Συνήθως κάποια από τα συμπτώματα εμφανίζονται από την παιδική ηλικία η την εφηβία και προς το τέλος της εφηβίας και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής μπορεί να εκδηλωθεί η φουλ ΙΨΔ. Μου φαίνεται πως υπάρχει θεωρητικά η πιθανότητα να εκδηλωθεί και στα 25 αλλά γενικά μου φαίνεται πως είναι πολύ σπάνιο και ότι αν ήταν να το είχες θα το είχες εμφανίσει και παλιότερα. Για να γίνει η διάγνωση της ΙΨΔ (και όχι οι οι ψυχαναγκασμοί) πρέπει το άτομο να νιώσει ότι η κατάσταση αυτή παρεμβάλει σημαντικά πλεον με τις καθημερινές του δραστηριότητες π.χ. να αφιερώνει πολλές ώρες να τσεκάρει το ίδιο και το ίδιο (στο μυαλό του η/και στο περιβάλλον).
Αν βέβαια εσύ νιώθεις ότι αυτό το πράγμα σε επηρεάζει τότε απλά πήγαινε σε έναν ειδικό να το συζητήσεις να σου πει και την επαγγελματική του γνώμη!
11-03-2010, 11:17 #8
Καλά εσένα κορίτσι όταν σε διαβάζω, τι να πω...είναι τυχαίες τόσες ομοιότητες;
Μια περίοδο με βασάνιζαν πολύ έντονα αυτά που γράφεις. Κι ίσως, ακόμα, που και που, μια τέτοια σκέψη κάνει την εμφάνισή της για να μου δηλώσει, εδώ ήμουν κάποτε, εσύ με έκανες, και προσεχε τον εαυτό σου, φρόντισέ τον, αυτό ήρθα να σου πω.
σκέφτομαι πόσο κακός άνθτωπος είμαι και στεναχωριέμαι ειλικρινά πάρα πολύ....
\'Οχι πλέον για τέτοιες σκέψεις τραυματισμού ή αυτοτραυματισμού. Για άλλα πράγματα. Που προκαλώ.
Αλλά αλήθεια ανώνυμη3 τι \"τρομερό και φοβερό\" έκανες για να αξίζεις ένα τέτοιο χαρακτηρισμό και μάλιστα απονεμειμένο από εσένα την ίδια; (γιατί δεν ξέρω αν οι υπόλοιποι έχουν την ίδια γνώμη για σένα, τολμώ να εικάσω πως όχι).
Όταν καλή μου είδα τι \"τρομερό και φοβερό\" πίστευα ή πίστευαν ότι τους έκανα και το σύγκρινα με το πραγματικά τρομερό που έκανα σε μένα άρχισα να ασχολούμαι πραγματικά και να αρχίζω να απομυθοποιώ σιγά σιγά την προβληματική σκέψη στο μυαλό μου που δημιουργεί όλο αυτό το φαύλο κύκλο των σκέψεων και όχι μόνο.-Πρέπει να είσαι έτοιμος να καείς στην ίδια σου τη φλόγα: πώς να ξαναγεννηθείς, αν δεν γίνεις πρώτα στάχτη;
-H ζωή συγχωρεί τους πολύ τολμηρούς, τους τρελούς και τις αξίες, τρέχει με έτη φωτός, ο καιρός δεν την τρομάζει
11-03-2010, 12:51 #9
Οταν ήμαστε μικρές, η αδερφή μου έκανε συνέχεια τέτοιες σκέψεις και τις διακωμωδούσαμε..
θυμάμαι χαρακτηριστικά μου ελεγε \"αν γλυστρίσουμε τώρα?Στην ακρη γκρεμού πχ \",αν βγαίναμε εξω με τις πυτζάμες και τα μαλλιά άφρο,τι θα γινόταν?\" ή με παρέα εξω \"φαντάζεσαι να αρχίζαμε να στριγγλίζουμε τώρα?\"
Γελούσα πολύ με αυτά που σκεφτόταν και πολύ συχνά εγώ της το προχωρούσα..\"ναι ,θα γίνουμε σπλατσ και θα μας μαζευουν\" ,\" εγώ θα βάλω της μαμας με τις τρύπιες καλτσες,αλλιως δεν έρχομαι\"
Δηλαδή αν σκεφτείς οτι δεν παιζει το σενάριο να τα πράξεις.
Δεν ξέρω αν θα σε βοηθούσε κάτι τετοιο..
11-03-2010, 14:29 #10
anwnimi εγω εχω τετοιες σκεψεις και μαλιστα σκεφτομουν να ανοιξω αυτο το θεμα αυτες τις μερες!! το παθαινω αυτο σε περιοδους εντονου αγχους ή στενοχωριας, δεν ξερω αν εχει σχεση.. παντως κι εγω τρομαζω με το ποσο ευκολο ειναι να κανεις για παραδειγμα επι τοπου στην εθνικη και να προκαλεσεις τον δικο σου θανατο και αλλων ανθρωπων! και οταν οδηγω και το σκεφτω αυτο, λες και με γαργαλουν τα χερια μου στο τιμονι για να το κανω!!! ή συνειδητοποιω ποσο ευκολο ειναι να κανεις κακο και σε αλλους!! τι ειμαστε τελικα... τιποτα......!
11-03-2010, 20:17 #11
Ναι είναι, κι εμένα το μυαλό μου κάνει τέτοιες σκέψεις.
Και απο πολλούς άλλους το έχω ακούσει.
Το οτι θα σου περάσει απο το μυαλό σαν υποθετικό σενάριο το να κάνεις κακό σε κάποιον, δεν σημαίνει οτι είσαι κακιά.
Δεν σημαίνει οτι θέλεις όντως να κανεις κακό σε κάποιον.
Μπορεί να είναι ένας τρόπος αυτός να αποφορτίζει το μυαλό σου την ψυχολογική ένταση ή το άγχος σου.
Σταμάτα κοπέλα μου καλή να νιώθεις τύψεις σαν να έχεις πραγματοποιήσει αυτά που σου έχουν περάσει απο το μυαλό. Είναι απλά υποθετικά σενάρια που δεν δηλώνουν τίποτα μεμτό και είναι παιχνίδια του μυαλού σου.
όσο τα τρέφεις, τόσο αυξάνονται.
Βλέπεις οτι με το να ασχολείσαι μαζί τους και να τις αναλύεις χειροτερεύεις.
οπότε, την επομενη φορα, πάρτο χαλαρά, αγνόησέ τες ( απασχόλησε με κάτι άλλο το μυαλό σου εκείνη τη στιγμη) , άστες όπως ήρθαν να φύγουν οι σκέψεις, μην ψάχνεις βαθύτερο νόημα.
Αυτό όμως που είναι καλό να κοιτάξεις, είναι τι μπορεί να σου συμβαίνει και να εμφανίστηκε πιο έντονο το φαινόμενο των σκέψεων αυτή την περίοδο της ζωης σου.
Επισκέψου έναν ειδικό του χώρου και συζήτησε μαζί του όσα σε απασχολούν.
όλα θα πάνε καλα :))Ο καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.
11-03-2010, 20:23 #12
Originally posted by nama
anwnimi εγω εχω τετοιες σκεψεις και μαλιστα σκεφτομουν να ανοιξω αυτο το θεμα αυτες τις μερες!! το παθαινω αυτο σε περιοδους εντονου αγχους ή στενοχωριας, δεν ξερω αν εχει σχεση.. παντως κι εγω τρομαζω με το ποσο ευκολο ειναι να κανεις για παραδειγμα επι τοπου στην εθνικη και να προκαλεσεις τον δικο σου θανατο και αλλων ανθρωπων! και οταν οδηγω και το σκεφτω αυτο, λες και με γαργαλουν τα χερια μου στο τιμονι για να το κανω!!! ή συνειδητοποιω ποσο ευκολο ειναι να κανεις κακο και σε αλλους!! τι ειμαστε τελικα... τιποτα......!
οι σκέψεις αυτές μπορεί να έχουν και μια υπαρξιακή διάσταση.
Δοκιμάζεις με το μυαλό την αίσθηση αυτών που ξέρεις οτι δεν θα ήθελες να κάνεις. Συνειδητοποιείς σε πόσα έχεις ή δεν έχεις τον έλεγχο. Δραματοποιείς κατά κάποιο τρόπο, τον φόβο σου για την απώλεια ελέγχου.
πιστεύω οτι το περιεχόμενο αυτών των σκέψεων δεν είναι αποκομμένο με άλλα πράγματα που μπορεί να μας απασχολούν ενδόμυχα.
Συνδέεται συμβολικά μαζί τους.
Γι αυτό καλύτερα να μελετάμε τι είναι το ίδιο το παγόβουνο και όχι την κορυφή του ( σκέψεις) που πολλές φορές απλά μας αποσπούν απο την ουσία του θεματος που μας απασχολεί, σαν ένας μηχανισμός άμυνας ,με παρενεργειες ;)Ο καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.
11-03-2010, 20:30 #13
Originally posted by nama
παντως κι εγω τρομαζω με το ποσο ευκολο ειναι να κανεις για παραδειγμα επι τοπου στην εθνικη και να προκαλεσεις τον δικο σου θανατο και αλλων ανθρωπων! και οταν οδηγω και το σκεφτω αυτο, λες και με γαργαλουν τα χερια μου στο τιμονι για να το κανω!!! ή συνειδητοποιω ποσο ευκολο ειναι να κανεις κακο και σε αλλους!! τι ειμαστε τελικα... τιποτα......!
και που μενεις ειπες?
τι διαδρομες κανεις???
α και που εισαι αν ειστε ενα τιποτα τελικα,
εγω ειμαι κατι....
11-03-2010, 20:35 #14
Originally posted by weird
Ακριβώς.
υπαρξιακη διασταση???
να στριψεις το τιμονι σου ολο αριστερα πηγαινοντας με 120,
εχει υπαρξιακη διασταση?
ωρε που πααααααααααμεεεεεεεεεεε ρεεεεεεε
που παμε ρε........
(πμευμα και ηθικη ετσι???)
12-03-2010, 00:12 #15
Originally posted by krino
Originally posted by weird
Ακριβώς.
υπαρξιακη διασταση???
να στριψεις το τιμονι σου ολο αριστερα πηγαινοντας με 120,
εχει υπαρξιακη διασταση?
ωρε που πααααααααααμεεεεεεεεεεε ρεεεεεεε
που παμε ρε........
(πμευμα και ηθικη ετσι???)
Well, αν στρίψεις το τιμόνι σου με 120 και πέσεις πάνω σε άλλο το ποιο πιθανό είναι ότι εσύ η ο άλλος θα βγει από την ύπαρξη εκείνη στην στιγμή! Voila η υπαρξιακή διάσταση!
Xanax και Ναρκωτεστ!
20-07-2025, 20:57 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή