ενα φορουμ μπορει και να βλαψει - Page 2
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 16 to 30 of 42
    Senior Member
    Originally posted by dimitrios
    ... αλλα πρεπει να μαθουμε οτι κανεις δεν προκειται να βοηθησει τον ανθρωπο που υποφερει παρα μονο η διαπροσωπικη σχεση με τον γιατρο του. Μονο αυτη η σχεση και ο ιδιος ο θεραπων γιατρος ειναι ικανος να ξερει υπευθυνα τα παντα σχετικα με τη διαγνωση, μεθοδος θεραπειας, παρενεργειες φαρμακων, γενικες και ειδικες ερωτησεις του ανθρωπου που υποφερει.

Φοβαιμαι για τους ανθρωπους που αφηνουν τα τραυματα τους στα χερια αγνωστων (οσο καλη διαθεση και αν εχουν αυτοι) και οχι του γιατρου τους, γιατι παντα υπαρχουν οι καλοπροερετοι και οι κακοπροαιρετοι οι οποιοι τελευταιοι, αντι να ωθησουν υποστηρικτηκα τον ανθρωπο στην σωστη κατευθυνση (που ειναι η αναζητηση ειδικου για το θεμα του) δινουν επιφανειακες συμβουλες η συμβουλες βγαλμενες απο τον δικο τους πονο με τον οποιο παλευουνε, αλλοι μερικες φορες περιεργαζοντας η κοροιδευοντας ανθρωπους που υποφερουν, αυτο τουλαχιστον επεσε στην αντιληψη μου μερικες φορες. Αυτες οι συμβουλες μονο κακο κανουν γιατι αποκοπτουν τον ανθρωπο απο την αναζητηση της θεραπειας η οποια μονο απο τον γιατρο ερχεται.
    Θα πω τις δικές μου απόψεις περιληπτικά:
    1.. Όσο καλό ή κακό μπορεί να κάνει μια κοινωνία άλλο τόσο μπορεί να κάνει και ο κόσμος στο forum.
    2.. Ποιός είπε ότι αυτός που εφμανίζεται να έχει πρόβλημα είναι και αυτός που πραγματικά έχει; Ο Χίτλερ προφανώς είχε πρόβλημα, αλλά λίγοι άνθρωποι θα τον έβλεπαν σαν έναν άνθρωπο με πρόβλημα. Άλλωστε, αν το έβλεπαν θα ήταν αλλού και δεν θα είχε αιματοκυλίσει όλο τον κόσμο.
    3.. Όποιος υποφέρει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και \"άρρωστος\". Νομίζω συνηθέστερο είναι, ο \"άρρωστος\" να είναι αυτός που εμφανίζεται να μην έχει πρόβλημα (δες προηγούμενο).
    4.. Η προσωπική μου γνώμη είναι, ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ψυχολόγων μπορούν να βοηθήσουν. Η προσωπική εμπειρία και αυτά που βλέπω από άλλους, σε αυτό με κάνουν να καταλλήγω.
    Δυστυχώς η \"ανωνυμία\" του ίντερνετ κάνει πολλούς να δηλώνουν ότι θέλουν (όχι ότι στην μη ανωνυμία διαφέρει και πολύ!). Αν είσαι ψυχολόγος μακάρι να είσαι από αυτό το μικρό ποσοστό που μπορεί να βοηθήσει. Όσο υπάρχουν ανόητοι, αδιάφοροι, ανεύθυνοι άνθρωποι θα υπάρχουν και ανόητοι, αδιάφοροι, ανεύθυνοι ψυχολόγοι και ψυχίατροι. Γιατί άλλωστε να διαφέρουν από την κοινωνία;
    5.. Κάποιος που έχει εμπειρία, θα συμφωνήσει φαντάζομαι, ότι ένας ψυχολόγος, ασχολήθηκε με το θέμα ψυχολογία, γιατί πρώτα και κύρια ο ίδιος θέλησε να δει πράγματα στον εαυτό του. Το συνηθέστερο ο ίδιος είχε κάποιο πρόβλημα. Με αυτή την έννοια, ένας ψυχολόγος ανήκει στην ομάδα των \"ασθενών\" όπως είπες. Φυσικά μπορεί να υπάρχουν και εξαιρέσεις.
    6.. Κατά τη δική μου γνώμη, τα προβλήματα δεν τα δημιουργούν οι άνθρωποι που αμφιβάλλουν, αλλά αυτοί που είναι σίγουροι για τον εαυτό τους (ή θέλουν να πιστεύουν σίγουροι, σιγά-σιγά πείθουν και τον εαυτό τους). Τα επαγγέλματα ψυχολόγος, γιατρός, καθηγητής, δάσκαλος, υψηλού αξιώματος, επειδή ασχολούνται με \"αδύνατους\" μπορεί να αποκτήσουν αλλαζονεία. Και αυτή η αλλαζονεία είναι πιο επιβλαβής από την άγνοια.

γιατι σαν ψυχολογος ΠΡΕΠΕΙ να ειμαι ειλικρινης, σοβαρος και υπευθυνος απεναντι σε ασθενεις και ανθρωπους που υποφερουν
    όλοι οι άνθρωποι (ψυχολόγοι ή όχι) πρέπει να είναι ειλικρινείς, σοβαροί και υπεύθυνοι απέναντι σε όλους τους ανθρώπους (\"ασθενείς\" ή όχι, που υποφέρουν ή όχι). Η γνώμη μου είναι πως δεν πρέπει κάποιος να βασίζεται σε έναν τίτλο για να πει το σωστό. Προτάσοντας τον τίτλο, θες να σε ακούσουν γι\' αυτό που είσαι και όχι γι\' αυτό που λες. Αν αισθάνεσαι ότι δεν σ\' ακούνε, να σου πω ότι και εμένα πολλοί δεν μ\' ακούνε!! :cool:

Senior Member
    Αν ειχα ανθρωπο που υποφερει απο ψυχολογικα προβληματα και τον αγαπουσα αληθινα, θα του ελεγα οτι ακριβως θα πως και σε ολους εσας παρακατω.

Θελω να συμβουλεψω ενα πραγμα ολα τα μελη του φορουμ, οπως ειμαι και εγω ενεργο μελος εδω και 1 μηνα (παρολη την εγγραφη μου πριν χρονια που ποτε δεν χρησιμποιησα). Εχω καταληξει πως το φορουμ σε πολλες περιπτωσεις κανει περισσοτερο κακο παρα καλο, και θελω να εκθεσω αυτες τις αποψεις μαζι σας γιατι σαν ψυχολογος ΠΡΕΠΕΙ να ειμαι ειλικρινης, σοβαρος και υπευθυνος απεναντι σε ασθενεις και ανθρωπους που υποφερουν. Ενα φορουμ ειναι ενα εργαλειο, το πως θα το χρησιμοποιησεις δειχνει το αποτελεσμα και την προαιρεση – το μαχαιρι κοβει τα σχοινια και το ψωμι, αλλα και πληγωνει.

Σεβομαι τον πονο και την απελπισια που οδηγει τον καθεναν να απευθυνεται σε φορουμ εναποθετωντας ομως τις ελπιδες για την ψυχικη του υγεια στα χερια αγνωστων με ψευδωνυμα, αλλα πρεπει να μαθουμε οτι κανεις δεν προκειται να βοηθησει τον ανθρωπο που υποφερει παρα μονο η διαπροσωπικη σχεση με τον γιατρο του. Μονο αυτη η σχεση και ο ιδιος ο θεραπων γιατρος ειναι ικανος να ξερει υπευθυνα τα παντα σχετικα με τη διαγνωση, μεθοδος θεραπειας, παρενεργειες φαρμακων, γενικες και ειδικες ερωτησεις του ανθρωπου που υποφερει. Πρεπει να θυμομαστε πως οσο υποστηρικτικη και ανακουφιστικη και αν ειναι μερικες φορες η επιδραση μερικων μελων του φορουμ (που παλευουν για το καλο), ειναι μοναχα ενα μεσο εξωτερικο και βοηθητικο για την θεραπεια η οποια θεραπεια αυτουσια συντελειται αποκλειστικα απο τον γιατρο.

Φοβαιμαι για τους ανθρωπους που αφηνουν τα τραυματα τους στα χερια αγνωστων (οσο καλη διαθεση και αν εχουν αυτοι) και οχι του γιατρου τους, γιατι παντα υπαρχουν οι καλοπροερετοι και οι κακοπροαιρετοι οι οποιοι τελευταιοι, αντι να ωθησουν υποστηρικτηκα τον ανθρωπο στην σωστη κατευθυνση (που ειναι η αναζητηση ειδικου για το θεμα του) δινουν επιφανειακες συμβουλες η συμβουλες βγαλμενες απο τον δικο τους πονο με τον οποιο παλευουνε, αλλοι μερικες φορες περιεργαζοντας η κοροιδευοντας ανθρωπους που υποφερουν, αυτο τουλαχιστον επεσε στην αντιληψη μου μερικες φορες. Αυτες οι συμβουλες μονο κακο κανουν γιατι αποκοπτουν τον ανθρωπο απο την αναζητηση της θεραπειας η οποια μονο απο τον γιατρο ερχεται.

Σας παρακαλω, οσοι αντιμετωπιζετε προβληματα ψυχολογικα, μην αναπαυτειτε οτι το φορουμ μπορει να λειτουργησει σαν κατι αλλο περα απο σκετη υποστηριξη, και απευθυνθειτε στον γιατρο σας για την θεραπεια σας το συντομοτερο δυνατον.

Στην ουσια προσπαθω να πω μονο ενα πραγμα: αν βασανιζεστε μην καθησετε στο φορουμ αλλα πατε απευθειας σε ειδικο, γιατι μονο εκει θα λυθει το προβλημα σας, στα φορουμ εκτιθεστε, εξαρταστε απο αυτο, και σπαταλατε απλα το χρονο σας.

Ευχομαι τωρα το Αγιο Πασχα η Παναγια να ειναι μαζι με ολους μας!

Υ.Γ. δεν εχω κατι προσωπικο εναντιον κανενος απο κανενα φορουμ, δεν γνωριζω απο τις λειτουργιες των φορουμ γενικα, εκφραζω απλα την επιστημονικη και προσωπικη αποψη μου.
    Ένας χώρος αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους μέσω οθόνης και ψευδωνύμων μπορεί να έχει πολλά θετικά αλλά και πολλά αρνητικά αποτελέσματα, κανείς δεν αμφιβάλλει σε αυτό.
    Όλα εξαρτώνται από την χρήση του μέσου.
    Ένα από τα μεγαλύτερα θετικά του φόρουμ, είναι ότι πολλές φορές εξοικειώνει μεταξύ τους πάσχοντες , οι οποίοι εξοικειώνονται και με την ίδια την δυσκολία τους, ενώ θα δίσταζαν να μιλήσουν ανοιχτά για το πρόβλημά τους εκεί έξω. Νιώθεις λιγότερο εξωγήινος έτσι. Σε αυτό, κανένας ψυχολόγος δεν μπορεί να συμβάλλει και τούτο διότι ο ψυχολόγος είναι αρωγός ( πράγμα που εγκυμονεί και κινδύνους όπως την αλαζονεία ή την αυθεντία) και όχι συμπάσχων.
    Ένα άλλο θετικό είναι ότι η έκθεση που προκαλεί καμιά φορά σε χλευαστικές/ ειρωνικές αντιδράσεις ή άστοχες συμβουλές, μπορεί να σε ωφελήσει τα μέγιστα. Τρως στη μάπα τα σκατά που θα έτρωγες εκεί έξω, αλλά και πάλι, σε ελεγχόμενα πλαίσια ( εικονικότητας) ώστε να μπορέσεις να τα διαχειριστείς αποτελεσματικότερα.
    Προϋπόθεση φυσικά για όλο αυτό, είναι να τηρήσεις μια ορισμένη στάση στοχασμού και επεξεργασίας όλων αυτών των επώδυνων καμιά φορά αλληλεπιδράσεων και να καθορίσεις την θέση σου και την αντίδρασή σου. In vitro προπόνηση για την in vivo \"ζούγκλα\".
    Κανένας θεραπευτής δεν μπορεί να τοποθετήσει σε γυάλα τον ασθενή του, ούτε να τον προστατέψει από αυτό που λέγεται πραγματικότητα. Και όμως, εδώ μέσα παρατηρούμε πολλές φορές μέλη να υποστηρίζουν το ένα το άλλο και αυτό είναι πολύ θετικό.
    Επίσης, πάμπολλες φορές, έχουμε πει οτι εδώ μέσα δεν γίνονται διαγνώσεις, ιδιαίτερα από όσους δηλώνουν ειδικοί του χώρου, ούτε προτροπές για φαρμακευτικές αγωγές. Άλλες τόσες, έχει ειπωθεί από πολλά μέλη οτι το φόρουμ φυσικά και δεν έχει ρόλο θεραπείας, ούτε υποκαθιστά με κανέναν τρόπο την ανθρώπινη θεραπευτική σχέση, ούτε μπορεί και να ασκήσει επιρροή στην ασθένεια ή την ζωή κάποιου, όπως μπορούν να κάνουν άλλοι παράγοντες ( άμεσο περιβάλλον - φίλοι- ειδικός - οικογένεια).
    Τέλος, κανείς δεν εναποθέτει εδώ μέσα τις ελπίδες του και αν το κάνει, πολύ απλά θα έβρισκε και έναν τρόπο να τις εναποθέσει αλλού, αν το φόρουμ δεν υπήρχε. Πχ σε κάποιο άτομο, σε κάποιο βιβλίο, σε κάποιον γκουρού, σε κάποια φιλοσοφική μέθοδο, όπως προτιμά ο καθένας. Γενικότερα, ο καθένας πρέπει τις ευθύνες του να τις εναποθέτει στον εαυτό του πιστεύω, όχι στον ειδικό.
    \"κανείς δεν πρόκειται να βοηθήσει παρά μόνο η σχέση με τον γιατρό\".
    Μην το βλέπεις τόσο απόλυτα, διεύρυνε λίγο την αντίληψή σου. Παράλληλα με την θεραπευτική σχέση, μπορεί να βοηθάει και το φόρουμ ( αυτό θα το κρίνει ο καθείς για τον εαυτό του) και οι φιλικές σχέσεις και το ευρύτερο περιβάλλον και ο εαυτός κάποιου, το κυριότερο. Γενικότερα, σχεδόν ποτέ η πηγή βοήθειας δεν έρχεται από μια αποκλειστικά κατεύθυνση.
    Εξοπλίζεις τον γιατρό και τον ειδικό με δυνάμεις που δεν έχει και του δίνεις το χρίσμα της απόλυτης αυθεντίας... θα μιλήσω σκληρά μα αν είσαι όντως ειδικός, ξεκινάς άσχημα.
    Η θεραπεία αγαπητέ Δημήτρη, δεν συντελείται αποκλειστικά απο τον γιατρό, συντελείται απο τον ίδιο τον ασθενή και όλες εκείνες τις έμφυτες και κρυμμένες δυνάμεις που έχει στο ενεργητικό του και που ο γιατρός τον κατευθύνει να τις δει και να τις χρησιμοποιήσει καλύτερα.
    Τέλος, συμφωνώ με αυτό που λες, ότι το φόρουμ είναι μια σκέτη υποστήριξη ( ακόμα και η έκθεση στις δυσάρεστες πλευρές του είναι χρήσιμη για όποιον σκάβει λίγο παραπέρα πιστεύω) και ας μην του δίνουμε διαστάσεις που δεν έχει.

Σεβαστή η άποψή σου και ενδιαφέρουσα η ανταλλαγή απόψεων.
    Μια συμβουλή και αν θέλεις την ακούς : μην θεωρείς ότι μπορείς να αναλάβεις την ευθύνη για όλους από το βάθρο του ειδικού που έχεις στήσει και μην θεωρείς ότι όλοι εξαρτώνται από τους ειδικούς ( οι οποίοι είναι η πανάκεια σε κάθε ασθένεια).
    Και επίσης μην \"στερείς\" από τον κάθε πάσχοντα την ικανότητα να κρίνει ο ίδιος τι είναι βλαπτικό και τι ωφέλιμο για εκείνον.
    Ο καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.

Senior Member
    Αν ειχα ανθρωπο που υποφερει απο ψυχολογικα προβληματα και τον αγαπουσα αληθινα, θα του ελεγα οτι ακριβως θα πως και σε ολους εσας παρακατω.

Θελω να συμβουλεψω ενα πραγμα ολα τα μελη του φορουμ, οπως ειμαι και εγω ενεργο μελος εδω και 1 μηνα (παρολη την εγγραφη μου πριν χρονια που ποτε δεν χρησιμποιησα). Εχω καταληξει πως το φορουμ σε πολλες περιπτωσεις κανει περισσοτερο κακο παρα καλο, και θελω να εκθεσω αυτες τις αποψεις μαζι σας γιατι σαν ψυχολογος ΠΡΕΠΕΙ να ειμαι ειλικρινης, σοβαρος και υπευθυνος απεναντι σε ασθενεις και ανθρωπους που υποφερουν. Ενα φορουμ ειναι ενα εργαλειο, το πως θα το χρησιμοποιησεις δειχνει το αποτελεσμα και την προαιρεση – το μαχαιρι κοβει τα σχοινια και το ψωμι, αλλα και πληγωνει.

Σεβομαι τον πονο και την απελπισια που οδηγει τον καθεναν να απευθυνεται σε φορουμ εναποθετωντας ομως τις ελπιδες για την ψυχικη του υγεια στα χερια αγνωστων με ψευδωνυμα, αλλα πρεπει να μαθουμε οτι κανεις δεν προκειται να βοηθησει τον ανθρωπο που υποφερει παρα μονο η διαπροσωπικη σχεση με τον γιατρο του. Μονο αυτη η σχεση και ο ιδιος ο θεραπων γιατρος ειναι ικανος να ξερει υπευθυνα τα παντα σχετικα με τη διαγνωση, μεθοδος θεραπειας, παρενεργειες φαρμακων, γενικες και ειδικες ερωτησεις του ανθρωπου που υποφερει. Πρεπει να θυμομαστε πως οσο υποστηρικτικη και ανακουφιστικη και αν ειναι μερικες φορες η επιδραση μερικων μελων του φορουμ (που παλευουν για το καλο), ειναι μοναχα ενα μεσο εξωτερικο και βοηθητικο για την θεραπεια η οποια θεραπεια αυτουσια συντελειται αποκλειστικα απο τον γιατρο.

Σας παρακαλω, οσοι αντιμετωπιζετε προβληματα ψυχολογικα, μην αναπαυτειτε οτι το φορουμ μπορει να λειτουργησει σαν κατι αλλο περα απο σκετη υποστηριξη, και απευθυνθειτε στον γιατρο σας για την θεραπεια σας το συντομοτερο δυνατον.

Στην ουσια προσπαθω να πω μονο ενα πραγμα: αν βασανιζεστε μην καθησετε στο φορουμ αλλα πατε απευθειας σε ειδικο, γιατι μονο εκει θα λυθει το προβλημα σας, στα φορουμ εκτιθεστε, εξαρταστε απο αυτο, και σπαταλατε απλα το χρονο σας.

Ευχομαι τωρα το Αγιο Πασχα η Παναγια να ειναι μαζι με ολους μας!

Υ.Γ. δεν εχω κατι προσωπικο εναντιον κανενος απο κανενα φορουμ, δεν γνωριζω απο τις λειτουργιες των φορουμ γενικα, εκφραζω απλα την επιστημονικη και προσωπικη αποψη μου.

δεν ξέρω αν είσαι γιατρός και δεν με ενδιαφέρει.
    το πόσο έχει βοηθήσει ο ένας τον άλλον εδώ μέσα το γνωρίζουμε εμείς.
    ο καθένας έχει τον δικό του γιατρό.
    αν δεν έχει τον παροτρύνουμε, να απευθυνθεί.
    αυτά από μένα.

Banned
    Originally posted by Θεοφανία

υγ. Αλλά ακόμη και αν ήσουν, δεν θυμάμαι να ζήτησε κανείς τη γνώμη σου.....

μηπως θυμασαι να μην την ζητησε?

Originally posted by krino

Το περίεργο θα ήταν να μην πεταγόσουν

Banned
    Originally posted by krino

Το περίεργο θα ήταν να μην πεταγόσουν

το περιεργο θα ηταν να μην εγραφες την συνηθισμενη μπαρουφα σου.

Senior Member
    Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι lol
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

Banned
    Originally posted by keep_walking
    Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι lol

super lol

Senior Member
    Εγώ θεωρώ πιο επικίνδυνο κάποιον που εμφανίζεται σ\'ένα φόρουμ δηλώνοντας ότι είναι ψυχολόγος και αρχίζει να μοιράζει συμβουλές δεξιά κι αριστερά.
    Το είπα και παλιότερα, ότι δε με πείθεις καθόλου Δημήτριε.
    Ευτυχώς, διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι εδώ μέσα είναι λιγότερο αφελείς από σένα.
    Προφανώς σου αρέσει να το παίζεις σωτήρας και είναι η αποστολή σου να σώσεις τα αδύναμα και άρρωστα \"παιδιά\" που βολοδέρνουν στο φόρουμ.
    Και πολλές Παναγιές και Χριστούς διαβάζω στα γραφόμενά σου. Φοβάμαι ότι σιγά σιγά θ\' αρχίσεις την κατήχηση...

Banned
    Originally posted by weird

θα μιλήσω σκληρά μα αν είσαι όντως ειδικός, ξεκινάς άσχημα.

τι ακριβως ξεκιναει ασχημα δηλαδη?

Member
    1) δηλωσα ψυχολογος για να δω τι μπορω να κανω σε αποκλειστικα οnline κατασταση, ειδα οτι ειναι πολυ μικρο και αποφασισα απλα να εκδηλωσω την ολοκληρωμενη αποψη μου σε ενα thread κανωντας (ισως λανθασμενα το παραδεχομαι) γρηγορες αναγνωσεις απο topic και βγαζωντας (ισως λανθασμενα και βιαστικα) συμπερασματα.
    2)απο οτι φενεται μαλλον κομιζω γλαυκα εις αθηνας και να λεω πασιγνωστα πραγματα.
    3) δεν το παιζω κατηχητης η θρησκοληπτος, λιγο σωτηρας ναι εκει με πιασατε. ευχαριστω για την επισημανση-θα το κοιταξω!
    4) αφελης η καλοπροαιρετος δεν ξερετε αν ειμαι οπως δεν ξερετε τιποτα για εναν dimitrios που γραφει σε ενα φορουμ... \"κοιτα\" ψηλα και αγναντευε λενε στο χωριο μου..
    ευχαριστω πολυ ομως για την καταθεση αποψεων του καθενος, θα την κρατησω!

Banned
    Εμένα το φορουμ με έβλαψε περισσότερο απο ότι με ωφέλησε. Μου προκάλεσε περισσότερες υποψίες απο όσες ήδη είχα (με ποιόν μιλάω στην άλλη γραμμή τι θέλει ο καθένας εδώ μέσα, γιατί διαβάζουν 100 αναγνώστες το κάθε μήνυμα και απαντάνε μόνο δέκα), περισσότερα κουσούρια (να θεωρώ ότι πάσχω και απο αυτο και απο το άλλο) και απειθεία, να μην πιστεύω κανέναν με λίγα λόγια.

Senior Member
    και για αυτά φτάiει το forum?

Banned
    Φταίμε και μεις,
    φταίτε και σεις,
    φταίνε και οι άλλοι..

Banned
    Εννοείς ότι φταίω εγώ επειδή εγώ έχω το πρόβλημα ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι στα καλά τους?

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast