Results 31 to 45 of 237
-
07-04-2010, 15:04 #31
Εγω δεν θελω κανεναν σας:P
[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
- 07-04-2010, 15:04 #32
Καλός ο Plutchik αν και ο τροχός του ισχύει σε γενικές γραμμές δεν είναι και εντελώς στανταρ. Το σίγουρο είναι ότι τα πέντε συναισθήματα-χαρά, φόβος, θυμός, αηδία και λύπη είναι \"hardwired\" δεν μαθαίνονται. Μπορεί να τα περιγράψει κάποιος και με βάση τα βασικά κίνητρα ενώς οργανισμού, συγκεκριμένα ενός θηλαστικού όπως ο άνθρωπος. Ο φόβος προκαλείται όταν απειλείται ένας στόχος η μια κατάσταση, ο θυμός όταν \"μπλοκάρεται\" ένας στόχος η μια κατάσταση, η λύπη όταν ένας στόχος η μια κατάσταση παύει να υπάρχει, η αηδία όταν ένας οσφρητικός στόχος η κατάσταση δεν ήταν η/ο προσδοκώμενος και η χαρά όταν ένας στόχος η μια κατάσταση εκπληρώνεται. Όταν οι βασικές αντιλήψεις και εκτιμήσεις μιας κατάστασης οδηγούν σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα τότε δημιουργείται εως ένα βαθμό και το ανάλογο συναίσθημα. Από εκεί και πέρα συναισθήματα όπως η αγάπη, η νοσταλγία, η υπερηφάνεια, η ενοχή, η ντροπή κλπ. είναι \"σύνθετα\" και δημιουργούνται όταν αναμιγνύονται τα βασικά η όταν οι εκτιμήσεις γενικότερα είναι πιο σύνθετες. Η \"νοσταλγία\" π.χ. είναι λύπη και χαρά μαζί αφού η μνήμη μιας κατάστασης φέρνει στο νου καταστάσεις που είχαν εκπληρωθεί όμως δεν είναι πλέον παρούσες οπότε δεν ισχύουν πλέον κλπ. Επίσης η \"ένταση\" ενώς συναισθήματος-κάτι γενικά που θεωρείται ξεχωριστή διάσταση και είναι γνωστή ως \"εγρήγορση\"/\"arousal\" μπορεί να δημιουργήσει σε συναισθηματικές καταστάσεις που η ανθρώπινη γλώσσα χρησιμοποιεί ξεχωριστές λέξεις για να περιγράψει. Π.χ. ο φόβος μεγάλης έντασης είναι τρόμος κλπ. Η ένταση/εγρήγορση διαφέρει από άτομο σε άτομο.
07-04-2010, 15:06 #33
Originally posted by PETRAN
Καλός ο Plutchik αν και ο τροχός του ισχύει σε γενικές γραμμές δεν είναι και εντελώς στανταρ.
!
χαχαχαχαχ χάλασε ο κόσμος. :PPPΟ καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.
07-04-2010, 15:06 #34
Originally posted by PETRAN
Καλός ο Plutchik αν και ο τροχός του ισχύει σε γενικές γραμμές δεν είναι και εντελώς στανταρ. Το σίγουρο είναι ότι τα πέντε συναισθήματα-χαρά, φόβος, θυμός, αηδία και λύπη είναι \"hardwired\" δεν μαθαίνονται. Μπορεί να τα περιγράψει κάποιος και με βάση τα βασικά κίνητρα ενώς οργανισμού, συγκεκριμένα ενός θηλαστικού όπως ο άνθρωπος. Ο φόβος προκαλείται όταν απειλείται ένας στόχος η μια κατάσταση, ο θυμός όταν \"μπλοκάρεται\" ένας στόχος η μια κατάσταση, η λύπη όταν ένας στόχος η μια κατάσταση παύει να υπάρχει, η αηδία όταν ένας οσφρητικός στόχος η κατάσταση δεν ήταν η/ο προσδοκώμενος και η χαρά όταν ένας στόχος η μια κατάσταση εκπληρώνεται. Όταν οι βασικές αντιλήψεις και εκτιμήσεις μιας κατάστασης οδηγούν σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα τότε δημιουργείται εως ένα βαθμό και το ανάλογο συναίσθημα. Από εκεί και πέρα συναισθήματα όπως η αγάπη, η νοσταλγία, η υπερηφάνεια, η ενοχή, η ντροπή κλπ. είναι \"σύνθετα\" και δημιουργούνται όταν αναμιγνύονται τα βασικά η όταν οι εκτιμήσεις γενικότερα είναι πιο σύνθετες. Η \"νοσταλγία\" π.χ. είναι λύπη και χαρά μαζί αφού η μνήμη μιας κατάστασης φέρνει στο νου καταστάσεις που είχαν εκπληρωθεί όμως δεν είναι πλέον παρούσες οπότε δεν ισχύουν πλέον κλπ. Επίσης η \"ένταση\" ενώς συναισθήματος-κάτι γενικά που θεωρείται ξεχωριστή διάσταση και είναι γνωστή ως \"εγρήγορση\"/\"arousal\" μπορεί να δημιουργήσει σε συναισθηματικές καταστάσεις που η ανθρώπινη γλώσσα χρησιμοποιεί ξεχωριστές λέξεις για να περιγράψει. Π.χ. ο φόβος μεγάλης έντασης είναι τρόμος κλπ. Η ένταση/εγρήγορση διαφέρει από άτομο σε άτομο.
........ουφ...........μάλλον ήρθε η ώρα να φας πετραν.......:)
07-04-2010, 15:07 #35
Xm petran να ρωτησω κατι μηπως ξερεις...ο τροχος βγηκε...καλωδιωνοντας ανθρωπους κατα καποιο τροπο και μελετωντας σωματικες αντιδρασεις...τελοςπαντων ας πουμε επιστημονικα και μετρησιμα ή φιλοσοφικα?
[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
07-04-2010, 15:40 #36
Originally posted by keep_walking
Xm petran να ρωτησω κατι μηπως ξερεις...ο τροχος βγηκε...καλωδιονοντας ανθρωπους κατα καποιο τροπο και μελετωντας σωματικες αντιδρασεις...τελοςπαντων ας πουμε επιστημονικα και μετρησιμα ή φιλοσοφικα?
Ο τροχός? Κοίτα γενικά τα η έρευνα στην ψυχολογία των συναισθημάτων έχει συνήθως πολλές πηγές αλλά γενικά γίνεται αυτό που λες λολ. Μπορείς να “μετρήσεις” πολλά πράγματα, ένα απλό είναι τις εκφράσεις/μυικές συσπάσεις του προσώπου ενώς ατόμου (π.χ. Με high-tech camera!) ενώ του παρουσιάζεις συναισθηματικές καταστάσεις/photos! Γενικά υπάρχουν πολλοί μέθοδοι. Π.χ. για να δουν ποια συναισθήματα είναι πιο βασικά και πως αναμιγνύονται συνύθως χρησιμοποιούν πηγές που αυτά τα συναισθήματα δεν έχουν \"μαθευτεί\" η \"επηρεαστεί\" (ακόμα) από κάποιο κοινωνικό περιβάλλον. Οπότε καλοί υποψήφιοι είναι τα νεογνά οπότε π.χ. μπορεί να δείξεις φοτογραφίες από οργισμένα η χαρούμενα πρόσωπα σε ένα μωρό (τα μωρά βλέπουν με το που γεννιούνται,είναι μύθος ότι δεν βλέπουν!) και να δείς διάφορες αντιδράσεις π.χ. πόση ώρα κοιτάνε την φωτογραφία (ο χρόνος προσήλωσης μεταξύ δύο φοτογραφιών προσδιωρίζει γενικά αν το μωρό καταλαβαίνει η όχι αν είναι διαφορετικές) τις εκφράσεις του στο πρόσωπο και διάφορες φυσιολογικές αντιδράσεις. Επίσης η \"φυσιολογική\" κατάσταση του σώματος είναι καλός έμμεσος δείκτης συναισθημάτων. Μετριέται μέσα από την ηλεκτροδερμική αντίδραση που δείχνει την διαφορά δυναμικού στην επιδερμίδα οπότε και το πόσο ιδρώνουμε η όχι, καθώς και από τον καρδιακό ρυθμό και κάποια άλλα πράγματα. Φαίνεται ότι μερικά \"βασικά\" συναισθήματα έχουν πιο δικές τους \"σωματικές υπογραφές\" (π.χ. φόβος ταχυκαρδία!) (υπο αυτή την έννοια ο φόβος και η οργή έχουν ίδια βάση αφού και τα δύο εκφράζονται με ταχυκαρδία ενώ η χαρά με βραδυκαρδία).
Μετά έχουν γίνει και διαπολιτισμικές μελέτες. Π.χ. πάει κάποιος σε ένα πολιτισμού νεολιθικού τύπου που έχει γενικά διαφορετικές κοινωνικές δομές και τους δείχνεις φωτογραφίες πάλι απο διάφορα πρόσωπα και τους βάζεις να κάνουν \"εκτιμήσεις\" τι \"δείχνει\" το πρόσωπο κλπ. και μετά συγκρίνεις με τις ανάλογες εκτιμήσεις δυτικών.Μετά γίνονται και \"συγκριτικές\" μελέτες μεταξύ ειδών, π.χ. μεταξύ ανθρώπων και άλλων θυλαστικών κλπ. Τώρα τελευταία είναι της μόδας να παρουσιάζουν συναισθηματικές καταστάσεις όπως φωτογραφίες από π.χ. οργισμένα η χαρούμενα πρόσωπα η διάφορα \"συναισθηματικά σενάρια\" και οι εθελοντές που παίρνουν μέρος στην μελέτη να εκτιμήσουν αυτές τις φωτογραφίες η σενάρια ενώ τους παίρνουν \"scans\" από τον εγκέφαλο με μαγνητική λειτουργική απεικόνιση για να δουν ποιες περιοχές \"ανάβουν\" κλπ. Μετά συσχετίζουν τις εκτιμήσεις του ατόμου με τις “εγκεφαλικές photos”. Μετά είναι και η μελέτη των ατόμων με εγκεφαλικές βλάβες και διάφορα νευρολογικά προβλήματα (νευροψυχολογικές μελέτες). Π.χ. ένα άτομο με βλάβη στην περιοχή χ δεν μπορεί να αισθανθεί το χ συναίσθημα αλλά αισθάνεται το ψ, και ένα άτομο με βλάβη στην περιοχή ψ δεν μπορεί να αισθανθεί το ψ συναίσθημα αλλά αισθάνεται το χ. Επίσης με ποιο τρόπο το αισθάνονται κλπ. Βασικά αυτοί είναι οι τρόποι μελέτης πάνω κάτω πλέον σε σχεδόν όλους τους τομείς την ψυχολογίας από την οπτική αντίληψη μέχρι τις διαπροσωπικές σχέσεις. Ο Plutchik τότε είχε εργαστεί με αρκετές από αυτές και γενικά είχε χρησιμοποιήσει και αποτελέσματα άλλων ερευνών για να δημιουργήσει το μοντέλο του. Αν και γενικά ισχύει πολλά από αυτά που δείχνει ο τρόχος δεν ισχύουν και όλα κατα γράμμα χε. Πάντως αυτές είναι μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται.
Τώρα πάω για φαγητό...:P
07-04-2010, 15:45 #37
Χμ ημουν σιγουρος γιατι η μελετη εγινε το 1980 συμφωνα με το αρθρο που παρεθεσα και οχι πχ εποχης φρουντ ας πουμε κλπ.
Χαιρομαι επισης που δεν ειμαι το μονο σπασικλακι:P
Ευχαριστω πετραν:)[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
07-04-2010, 15:50 #38
Originally posted by weird
Originally posted by researcher
εμενα μου αρεσει η επαφη με τους ανθρωπους
οταν ....σπανια αλλα συμβαινει μπορω και αισθανομαι πως αλληλοκαταλαβαινομαστε μου αρεσει πολυ πολυ πολυ!
μου αρεσει η ιδεα της αλληλουπαρξης
μου αρεσει να ειμαι μονη ξεροντας ομως πως θα εχω δυο τρεις ανθρωπους να δω οταν το θελησω
αυτα
μου αρεσει και η επαφη με συνανρωπους μου εδω στο φορουμ
Είναι όμορφη η επαφή, ακόμα και εδώ μέσα, συμφωνώ :))
ευχαριστω! ανταποδιδω!Λεω ο,τι μπορω να εκφρασω οταν μου το επιτρεπει αυτο που ειμαι καθε φορα. Μαλλον μου αρεσει η επικοινωνια...και εδω...:)
09-04-2010, 00:06 #39
Ο ανθρωπος ειναι συναισθηματικο ον, εγω εγραψα ενα συναισθημα την πληξη , αλλος εγραψε τον φοβο , πολυ σωστα ειπε η ρεμ οτι οι ελλειψεις μας ειναι αυτε που μας οδηγουν στην επαφη με τους αλλους.
Η γιωτα εγραψε πολλα :)
Αλλα ποιο ειναι το κυριαρχο συναισθημα....σιγουρα υπαρχει ενα κυκεωνας συναισθηματων , αλλα ποιο ειναι το κυριαρχο που μας οδηγει στην επαφη με τους αλλους?
Και μια ερωτηση που μουρθε τωρα στο κεφαλι....ποια ειναι τα κυρια συναισθηματα?
Τι εννοω?
Λοιπον ας πουμε οτι οι οθονες των υπολογιστων εχουν τρια χρωματα κοκκινο,μπλε και πρασινο.
Η προσμιξη αυτων κανει τις εκατομυρια αποχρωσεις που βλεπουμε.
Στον ανθρωπο ποια ειναι τα κυρια συναισθηματα (δεν το googlaro να δω τι υπαρχει θελω να δω απαντησεις:) )
Ο φοβος ειναι σιγουρα παντως.
Φόβος
Χαρά
ΛύπηΟ καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.
09-04-2010, 00:25 #40
Εμ weird ευχαριστω για την προσπαθεια...αλλα χαλασε η κουβεντα απο την στιγμη που ειδα την....επισημη εκδοχη της μεχρι τωρα επιστημης:)
Για αυτο δεν ηθελα να κανω ερευνα στο google που τα ξερει ολα...ας γυρισουμε στο αρχικο ερωτημα ή απαντας στο αρχικο?
Αυτο δεν το εχω googlarei ακομα αλλα εκει οι απαντησεις φανταζομαι ειναι εξαιρετικα πολυπλοκες:)[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
09-04-2010, 00:31 #41
Εμ weird ευχαριστω για την προσπαθεια...αλλα χαλασε η κουβεντα απο την στιγμη που ειδα την....επισημη εκδοχη της μεχρι τωρα επιστημης:)
Για αυτο δεν ηθελα να κανω ερευνα στο google που τα ξερει ολα...ας γυρισουμε στο αρχικο ερωτημα ή απαντας στο αρχικο?
Αυτο δεν το εχω googlarei ακομα αλλα εκει οι απαντησεις φανταζομαι ειναι εξαιρετικα πολυπλοκες:)
ισχύουν για τον καθένα και οι ανεπίσημες...
Που έχουν να κάνουν με το πώς εκείνος τα αντιλαμβάνεται αυτά που νιώθει.
Πχ για μένα,
Φόβος + αγάπη = μίσος
Φόβος +λύπη =θυμός
Καληνυχτα Κηπάκο. :))
Στο αρχικό, σου έχω απαντήσει.
Με μια λέξη, η ανάγκη.Ο καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.
09-04-2010, 00:35 #42
Πλέον ο θυμός θεωρείται από τα βασικά συναισθήματα που δεν αποτελείται από άλλα. :P (έ και είναι λογικό όλα τα θηλαστικά τον έχουν) όπως και η αηδία (μπλιαξ)
(τυπικά παρέμβαση από σπασικλάκι you may continue now)
09-04-2010, 00:35 #43
οκ
για μενα τοτε
Φόβος + αγάπη = εννοια ,σκοτουρα
Φόβος +λύπη = αυτολυπηση.[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
09-04-2010, 00:37 #44
Originally posted by weird
Αυτο δεν το εχω googlarei ακομα αλλα εκει οι απαντησεις φανταζομαι ειναι εξαιρετικα πολυπλοκες:)
ισχύουν για τον καθένα και οι ανεπίσημες...
Που έχουν να κάνουν με το πώς εκείνος τα αντιλαμβάνεται αυτά που νιώθει.
Πχ για μένα,
Φόβος + αγάπη = μίσος
Φόβος +λύπη =θυμός
Καληνυχτα Κηπάκο. :))
Στο αρχικό, σου έχω απαντήσει.
Με μια λέξη, η ανάγκη.
μίσος= θυμός και αηδία μαζί σε μεγάλη ένταση προς ένα άλλο άτομο
θυμός είναι αυτούσιος
09-04-2010, 00:44 #45
οκ
για μενα τοτε
Φόβος + αγάπη = εννοια ,σκοτουρα
Φόβος +λύπη = αυτολυπηση.
Χμ εγώ θα έλεγα
σκοτούρα= λύπη/δυσθυμία σε πολύ μικρή ένταση + φόβος σε μικρή ένταση για έναν μελλοντικό στόχο
αυτολύπηση= λύπη + θυμός προς τον εαυτό (συνήθως έντονα)
Χα?
Εργασιακός εκφοβισμός και κακοποίηση
30-07-2025, 09:56 in Κακοποίηση