Ένας χαρισματικός άνθρωπος - Πατήρ Φιλόθεος Φάρος... - Page 5
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 5 of 8 FirstFirst ... 34567 ... LastLast
Results 61 to 75 of 108
    Senior Member
    Originally posted by keep_walking
    Στο δίκτυο είδα ότι έχει σπουδάσει \"ποιμαντική ψυχολογία\".
    Δηλαδη ψυχολογια του αρνιου?
    Τι ειναι παλι αυτο?

λολ

Οκ , απλως επειδη αναφεραν οτι ειναι ψυχοθεραπευτης για αυτο ρωταω και για το σχολιο του σχετικα με την ψυχικη ασθενεια.
    Τεσπα.
    έχει σχέση με θεολογία. χρησιμοποιεί δηλαδή και την θεολογία. δεν ξέρω περισσότερες λεπτομέρειες.

Senior Member
    Originally posted by keep_walking
    Εμ ελα οτι εγω δεν ηξερα οτι ειχε αυτη την ιδιοτητα...το ιδιο δεν γραφω πιο πανω ακριβως σοφια?

Αυτο εννοω τελοσπαντων.

ok. ουτε εγω το ηξερα. απο οσα βλεπω να γραφονται, σχολιαζω. Ως ψυχοθεραπευτης λοιπον κανεις, φανταζομαι οτι γνωριζει πώς υπάρχουν φορες που υπάρχει κ το \"δεν μπορω\". Και ας μην καλλιεργουνται ενοχες ετσι.
    πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...

Senior Member
    Ετσι όπως αντιλήφθηκα εγώ τα λεγόμενά του, τόσο απο την συνέντευξη, όσο και απο τα βιβλία που έχω διαβάσει, δεν νομίζω οτι έχει κάποια πρόθεση να κατηγορήσει/ ενοχοποιήσει το \"δεν μπορώ\" ο πάτερ.

Αλλά να θίξει, οτι όταν κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει πότε \"δεν μπορεί\" και να το παραδεχτεί στον εαυτό του, τότε μάλλον αρνείται να αναλάβει κάποιο μέρος της ευθύνης του.

Ισα ίσα, να ωθήσει στο να δει και να παραεδχτεί κανείς αυτό το δεν μπορώ ( και μέχρι πού μπορεί και τι μπορεί εν τέλει και να το σεβαστεί) θέλει και όχι να το ενοχοποιήσει.
    Ο καθενας μας δινει σχημα στην Υπαρξη.

Senior Member
    καποιες φορες δεν ξερουμε καν, οτι δεν μπορουμε. κ δεν ειμαστε ικανοι, να μπορουμε παντοτε να το καταλαβουμε αυτο. ειναι πολλα πραγματα στο χερι μας, παρα πολλα. αλλα οχι ολα.
    πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...

Senior Member
    Originally posted by Sofia
    καποιες φορες δεν ξερουμε καν, οτι δεν μπορουμε. κ δεν ειμαστε ικανοι, να μπορουμε παντοτε να το καταλαβουμε αυτο. ειναι πολλα πραγματα στο χερι μας, παρα πολλα. αλλα οχι ολα.
    Συμφωνώ μαζί σου.
    Αυτό που λεει ο Φάρος, έτσι όπως εγώ το εισπράτω και παλι λέω, είναι οτι η ανάληψη της ευθύνης είναι και το να πει κανείς ... αυτό εδώ είναι το όριό μου, αυτές οι ανάγκες μου.
    Διότι συχνά θα ερμηνεύσουμε την δική μας αδυναμία, με διάφορους τρόπους, ώστε να μην έρθουμε αντιμέτωποι μαζί της. ( όχι όλοι αλλά πολλοί).

Δεν βλέπω κάποια ενοχοποίηση σε αυτό.
    Ούτε υποστήριξε κανείς οτι πάντα πρέπει να τα βλέπουμε όλα, γι αυτό στρεφόμαστε στην βοήθεια των άλλων εξάλλου.

Τώρα το αν δεν θέλουμε να το δούμε, αυτό δεν είναι μια αποφυγή? Είναι, αλλά το επιλέγουμε, οπότε οκ.

Senior Member
    Δλδ αν δεν πω,αν δεν καταλαβω ποια ειναι τα ορια μου υπεκφευγω, εκδηλωνοντας μια ψυχικη παθηση?

Senior Member
    Δλδ αν δεν πω,αν δεν καταλαβω ποια ειναι τα ορια μου υπεκφευγω, εκδηλωνοντας μια ψυχικη παθηση?
    Νομίζω, εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη αυτή την φορά, τον πατέρα θα πρέπει να τον ρωτήσουμε τον ίδιο χε, οτι προυπόθεση για να αναλάβει κανείς την ευθύνη του εαυτού του, είναι να γνωρίσει τα όριά του.
    Δίχως αυτογνωσία, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, δεν γίνεται.

Σχετικά με την ταμπέλα της ψυχικής πάθησης, είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτική.
    Ωστόσο, όταν το ίδιο το άτομο νιώθει άρωστο ψυχικά, είναι άλλο το βοηθώ να μάθει να φροντίζει τον εαυτό του, αναλαμβάνοντας αυτή την ευθύνη μέχρι να την αναλάβει εκείνο, και άλλο το κατηγορώ ως ανεύθυνο ή ότι όλη του η ασθένεια ευθύνεται σε δική του ευθύνη.

Ετσι το αντιλαμβάνομαι.

Senior Member
    Μαλλον δεν το εκφραζω τοσο καθαρα: καποιοι ανθρωποι ή καποιοι απο μας, δεν μπορουν να δουν οτι ειναι ψυχικα αρρωστοι. Δεν μπορουν κ οχι δεν θελουν.

Κ αυτοι που δεν μπορουν τα παντα, δεν ειναι ανευθυνοι. Τουλαχιστον για μενα.

Κραταω μια επιφυλαξη για τις αποψεις του, καθως δεν εχω δει τίποτα παρα μονο παραθεσεις μελων απο τα οσα εξεφρασε ο ιδιος.

Banned
    Είδα την πρώτη από τις συνεντεύξεις. Αν και συμφωνώ εν μέρη με την άποψη του keep (σχετικά με το ότι δεν είναι διατεθειμένος να αφιερώσω περισσότερο χρόνο) θα δω και τις επόμενες δύο ή τρεις.

Η ένσταση μου έχει να κάνει με το κατά πόσο ένας άνθρωπος ο οποίος έχει \"στρατευθεί\" σε μια θρησκεία όπως ο χριστιανισμός (και όχι μόνο) μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε θεωρίες του στυλ \"θέλημα θεού\", \"πίστευε και μη ερεύνα\", αποχή από διάφορες \"κολασμένες απολαύσεις\" κ.λπ. και στην επιστημονική διερεύνηση των πραγμάτων. Άσε που στην περίπτωση των παθήσεων της ψυχής τα πράγματα είναι δυνατόν να περιπλέκονται ακόμη περισσότερο. Ομολογώ ότι ο συγκεκριμένος φαίνεται να έχει πολύ πιο ριζοσπαστικές απόψεις σε σχέση με τους παραδοσιακούς ορθόδοξους. Αλλά... \"σε σχέση\"...

Προσπαθώ να μην μένω στις ταμπέλες (όπως λέχθηκε πιο πάνω), αλλά είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε γιατί θεωρούμε κάποιον ικανό, χαρισματικό ή οτιδήποτε άλλο στον τομέα του. Γιατί όντως είναι ή γιατί σε σχέση με το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται φαίνεται πιο \"προχωρημένος\"...

Θεωρώ πολύ δύσκολο κάποιος ο οποίος παρακολουθεί ή διαβάζει τα λεγόμενα του Φιλόθεου Φάρου να μην συγκρίνει, να μην κρίνει (τόσο θετικά όσο και αρνητικά) επηρεαζόμενος και από την ιδιότητα του ως ιερέας...

Senior Member
    Μαλλον δεν το εκφραζω τοσο καθαρα: καποιοι ανθρωποι ή καποιοι απο μας, δεν μπορουν να δουν οτι ειναι ψυχικα αρρωστοι. Δεν μπορουν κ οχι δεν θελουν.

Κραταω μια επιφυλαξη για τις αποψεις του, καθως δεν εχω δει τίποτα παρα μονο παραθεσεις μελων απο τα οσα εξεφρασε ο ιδιος.
    Λοιπον και εγω δεν εκφερω αποψη απο μια προταση, αν εκανε ολοκληρη ομιλια πανω στο θεμα αλλαζε το πραγμα.
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

Senior Member

Πιστεύεις οτι αυτό το \"δεν μπορούν\" είναι μια κατάσταση μη ανατρέψιμη?
    Οτι δηλ, αν θέλουν να βοηθηθούν, κάποια στιγμή δεν θα αμβλύνουν τις άμυνές του ωστε να το δούνε και αυτό?

Δηλ να δούνε τον εαυτό τους απο μια απόσταση?

Senior Member
    Πιστευω πώς ολοι αλλοι λιγοτερο κ αλλοι περισσοτερο μπορουμε καποια κ δεν μπορουμε καποια αλλα.

Ακομα κ αν θελουμε να βοηθηθουμε. Κ ακομα αν εχουμε υποστηριξη.

Απλα δεν μπορουμε τα παντα.

Senior Member
    Πιστευω πώς ολοι αλλοι λιγοτερο κ αλλοι περισσοτερο μπορουμε καποια κ δεν μπορουμε καποια αλλα.

Ακομα κ αν θελουμε να βοηθηθουμε. Κ ακομα αν εχουμε υποστηριξη.

Απλα δεν μπορουμε τα παντα.
    Ναι, δεν μπορούμε τα πάντα.
    Ο καθένας, μέχρι εκεί που μπορεί.

Κι αν αυτό το εκεί, δεν μπορεί να το βρει μόνος, καλύτερα να τον βοηθήσει κάποιος...

Ναι, δεν είμαστε όλοι το ίδιο, ούτε μπορούμε όλοι το ίδιο.

Είναι όμως ρε παιδί μου, σημαντικό, την αδυναμία μας, να την βλέπουμε σαν δική μας, όχι των άλλων, ούτε σαν κακία κτλ.

Καλό απόγευμα.

Senior Member
    Originally posted by gus1973

Η ένσταση μου έχει να κάνει με το κατά πόσο ένας άνθρωπος ο οποίος έχει \"στρατευθεί\" σε μια θρησκεία όπως ο χριστιανισμός (και όχι μόνο) μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε θεωρίες του στυλ \"θέλημα θεού\", \"πίστευε και μη ερεύνα\", αποχή από διάφορες \"κολασμένες απολαύσεις\" κ.λπ. και στην επιστημονική διερεύνηση των πραγμάτων. Άσε που στην περίπτωση των παθήσεων της ψυχής τα πράγματα είναι δυνατόν να περιπλέκονται ακόμη περισσότερο. Ομολογώ ότι ο συγκεκριμένος φαίνεται να έχει πολύ πιο ριζοσπαστικές απόψεις σε σχέση με τους παραδοσιακούς ορθόδοξους. Αλλά... \"σε σχέση\"...
    Ειδα και εγω την 1η συνεντευξη. Εχω την ιδια αισθηση. Πιστεύω πώς υπερισχυει το \"σε σχεση\", το συγκριτικο. Πώς οι θέσεις του ειναι ριζοσπαστικες, σε σχεση με τους πολλους σκοταδιστες της εκκλησιας. Που υπαγορευουν τί ειναι σωστο κ τί λάθος, περισσοτερο σαν τιμωροι παρά σαν πνευματικοι ανθρωποι...ποσο μαλλον σαν ανθρωποι ενος Θεου.

Originally posted by gus1973
    Θεωρώ πολύ δύσκολο κάποιος ο οποίος παρακολουθεί ή διαβάζει τα λεγόμενα του Φιλόθεου Φάρου να μην συγκρίνει, να μην κρίνει (τόσο θετικά όσο και αρνητικά) επηρεαζόμενος και από την ιδιότητα του ως ιερέας...
    Συμφωνω. Η ιδιοτητα του ιερεα (και όχι μονο) για καποιους απο μας προσδιδει κατι. Θετικο ή αρνητικο. Κι ετσι ισως να χρωματιζονται με πιο εντονα χρωματα (θετικα ή αρνητικα) και τα περιεχομενα των λογων του Πατερα Φιλοθεου. Ισως αυτα τα ιδια λογια αν προερχονταν απο καποιον αλλο, να μην εκαναν την ιδια αισθηση σε πιστους ή ανθρωπους που εχουν αναγκη να πιστεψουν σε ιερωμενους και ανθρωπους της εκκλησιας.

Senior Member
    Παιδιά εγώ έχω \'σταθεί\' και εστιάζω όπως είπα και πριν, στο ότι μου βγάζει έναν... ανθρωπένιο άνθρωπο. Απαλλαγμένος εν γένει \'δηθενιών\', φόβων, και πάσης φύσης περιττών που δυσκολεύουν την ανθρώπινη φύση και ζωή κατά συνέπεια. Μετράει πολύ για μένα η εμπειρία του με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, καθώς και η τρυφερή του ματιά στο καταταλαιπωρημένο πλάσμα που λέγεται Άνθρωπος. Η απλότητα, το χιούμορ και η μεταδοτικότητά του καθώς και ο αυτασαρκασμός ως δείγμα αυτογνωσίας με καλύπτουν.

:)

Page 5 of 8 FirstFirst ... 34567 ... LastLast