πώς μπορείς να κάνεις τον άλλον να καταλάβει ότι υπάρχει πρόβλημα; - Page 3
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 3 of 5 FirstFirst 12345 LastLast
Results 31 to 45 of 69
    Senior Member
    Originally posted by Oneiroplasmenos
    *και τι είναι επιτυχία στην τελική; να σε πείσουν πως είσαι άρρωστος;
    Εν μερη ναι αλλα επισης και να σε βοηθησουν να ενταχθεις παλι στην κοινωνια και να ζησεις μια οσο το δυνατον πιο ομαλη ζωη μπορεις τοσο για σενα τοσο για εσενα και την κοινωνια.

Senior Member
    Η ερωτηση μου απευθυνοταν στον προβληματισμο της libpa και δεν απαντηθηκε στην ουσια.

Αν υπαρχει ομως ορεξη για γκρινια περι κοινωνιας, αναπηριας ,αρωστιας κλπ εκτροχιαζομαστε εντελως.
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

Banned
    Originally posted by keep_walking

Φυσικα και δια της βιας ειναι η εσχατη λυση.

δια της βιας δεν ειναι καθολου λυση,
    και τουλαχιστον αυτα ειναι ιδεες που ανηκουν στο παρελθον.

Banned
    Originally posted by katerinaki

Ακριβως!αυτο κανει η κοινωνικη ψυχιατρικη.

τι ειναι αυτο παλι?
    καινουριο φρουτο?

Senior Member
    Στη φάση που βρίσκεται,θεωρώ πως δεν μπορείς να την πείσεις πως όσα πιστεύει δεν είναι αληθινά.Ο Petran στο εξήγησε ήδη.Κι εγώ έχω κάποιου είδους σχέση,με άτομο που βρίσκεται σε παρόμοια φάση.Πιστεύει πως στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού ζει μία ανώτερη μορφή ζωής,ανθρώπινη,που μάλιστα είναι έλληνες.Βρε τι συζητήσεις κάναμε πόσες φορές,με το ίδιο όσο και το ίδιο με την οικογένεια και με φίλους του,ακόμη το ίδιο πιστεύει,πως είναι η μετενσάρκωση κάποιου έλληνα θεού,πως κατέχει κάποιο ξεχωριστό ρόλο για την πορεία της ανθρωπότητας,πως ανήκει σε μία ειδική ομάδα ανθρώπων που έχουν αναλάβει την πνευματική αφύπνιση των υπόλοιπων θνητών(δίχως να καμία διάθεση για ειρωνεία,όσα αναφέρω είναι ακριβώς έτσι).Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως οι ιδέες αυτές δεν έχουν αλλάξει καθόλου από την φαρμακοθεραπεία.Και στον ψυχίατρο φυσικά δεν πήγε από δική του πρωτοβουλία,αλλά με πίεση από το οικογενειακό περιβάλλον.

Στην δική σου την περίπτωση φαντάζομαι πως και η αδερφή σου δεν αντιλαμβάνεται το παράλογο της σκέψης και των ιδεών,ίσως το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι με σύμμαχους άλλα μέλη της οικογένειας να δεχτεί την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό και μία υπεύθυνη γνώμη.
    "Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
    Σπύρος Μπιμπίλας

Banned
    Originally posted by RainAndWind

Κι εγώ έχω κάποιου είδους σχέση,με άτομο που βρίσκεται σε παρόμοια φάση.Πιστεύει πως στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού ζει μία ανώτερη μορφή ζωής,ανθρώπινη,που μάλιστα είναι έλληνες.Βρε τι συζητήσεις κάναμε πόσες φορές,με το ίδιο όσο και το ίδιο με την οικογένεια και με φίλους του,ακόμη το ίδιο πιστεύει,πως είναι η μετενσάρκωση κάποιου έλληνα θεού,πως κατέχει κάποιο ξεχωριστό ρόλο για την πορεία της ανθρωπότητας,πως ανήκει σε μία ειδική ομάδα ανθρώπων που έχουν αναλάβει την πνευματική αφύπνιση των υπόλοιπων θνητών(δίχως να καμία διάθεση για ειρωνεία,όσα αναφέρω είναι ακριβώς έτσι).

αυτο που λες ειναι ενα ζωντανο παραδειγμα που μπορει να βοηθησει και τον φιλο μας εδω,
    οτι αυτη η προσεγγιση ειναι λαθος.
    Σε παρομοια περιπτωση που μου εχει τυχει, ποτε μα ποτε δεν αμφισβητησα τα οσα ακουγα, ενω παραλληλα προσπαθουσα να ατονισω την σημασια τον αν υπαρχουν εξωγηινοι η οχι.

Αντιθετα εκει που εδινα βαρος ηταν στην καθημερινοτητα και στο κατα ποσο αυτες οι σκεψεις λειτουργουν σε βαρος μας.
    Με υπομονη και επιμονη σε ενα βαθμο λειτουργησε τελειως αποτελεσματικα και οι εξωγηινοι δεν ξαναφανηκαν.

Σορρυ κιολας αλλα δεν συντασομαι απολυτα με τις επιστημονικες μεθοδους που διαβαζω.
    Τουλαχιστον οταν η προσωπικη μου εμπειρια με εχει επιβεβαιωσει.

Senior Member
    Koίτα,οι συζητήσεις που είχα εγώ με το άτομο αυτό δεν κινήθηκαν σε βάση εγώ ξέρω το σωστό όσα λες είναι παράλογα.Αυτό που παρατήρησα ήταν πως το θετικότερο feedback το λάμβανε και το λάμβανα όταν κινούμασταν σε πεδία ισοτιμίας των ιδεών,που δεν μπορούσε να τα έχει με μέλη της οικογένειας,καθώς υπήρχε το ρημάδι το συναίσθημα από το ιστορικό ανάμεσα στα μέλη της,μία οικογένεια που έχει σημαδευτεί βαθιά από την όλη ιστορία,δε θα πρέπει να ξεχνάμε και το πόσο επηρεάζει όλο το οικογενειακό σύστημα η ταλάντωση ανάμεσα στην αγάπη και στην κούραση που προκύπτει από κάθε έλλειψη επικοινωνίας.Καθώς είχα την ευκαιρία να παρατηρήσω την επικοινωνία των μελών της οικογένειας\"από μέσα\",το φράγμα ήταν εστιασμένο όχι στις ίδιες τις ιδέες,αλλά στο μίσος γι αυτές καθώς ένιωθαν πως οι ιδέες αυτές τους παίρνουν μακριά τον άνθρωπο που αγαπάνε.

Αυτό που η οικογένεια όμως δεν έκανε ποτέ,και αυτό που βρήκα ως έλλειψη,ήταν πως τα υπόλοιπα μέλη δε θεώρησαν απαραίτητο να μάθουν και τα ίδια μέσω ενός ψυχολόγου πως να χειρίζονται αυτές τις συζητήσεις και όσες συγκρούσεις προέκυπταν από αυτές.Το πρότεινα σε αρκετές φάσεις,γιατί δε θεωρώ πως σε ένα σύστημα που υποφέρει κάποια στιγμή φτάνει να επικεντρωθεί μονόπλευρα η θεραπευτική προσέγγιση στο \"πάσχον\"μέλος.Ουσιαστικά όταν το ένα μέρος υποφέρει,όλο το σύστημα υποφέρει και την ίδια στήριξη χρειάζονται και τα υπόλοιπα πόδια του τραπεζιού.

H λέξη που βρήκα να προσεγγίζει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την ικανότητα να ακουμπάς ένα άτομο με ψύχωση,ήταν η λέξη\"challenge\".Toν ωθούσα να με πείσει με λογικές διεργασίες,με επιχειρήματα για την ορθότητα των απόψεών του και επιχειρήματα χρησιμοποιούσα κι εγώ στη συζήτησή μας,όχι κρίση τύπου είσαι παράλογος ενώ εγώ η λογική.Αυτός ο διχασμός,η διχοτόμηση που διέτρεχε κάθε επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας ήταν που έκανε το κακό,η υποτίμηση με τη μορφή του ήδη δεδικασμένου και προδιαγεγραμμένου του ορθού της μίας μόνο πλευράς.
    Τέσπα,δεν ξέρω αν μπόρεσα να το αποτυπώσω όπως το βίωσα ακριβώς.Α,και η σύγκριση ανάμεσα στα αδέρφια,από την πλευρά των γονιών,που γινόταν ασυναίσθητα,εκεί ήθελε και θέλει πολύ δουλειά για να κατανοηθεί το πόσο πλήγωνε το άτομο αυτό η αιώνια σύγκριση με το\"υγιές\"παιδί.:(
    "Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
    Σπύρος Μπιμπίλας

Banned
    θα με αναγκασεις να το γραψω τριτη φορα,
    βρισκω την συζητηση που εκανες ατελεσφορη λαμβανοντας υποψη αυτο που λες περι ισοτιμιας.
    Οσο και ισοτιμα να κανεις μια τετοια συζητηση δεν βρισκεις ακρη και παιζεις ενα παιχνιδι,
    χωρις αυτο να δινει τελικα λυση.

Ο μοναδικος τροπος προσεγγισης που εχω δει να δουλευει,
    ειναι εκεινος που θα καταφερεις να οδηγησεις τον συνομιλητη σου σε συγκρουσεις με το σκεπτικο που εχει
    και τον μπλοκαρει.
    Τα λογικα διαγραμματα που βαζεις, οπως τα περιγραφεις, δεν φαινεται να κλεινουν διαδρομους,
    στο καναλι του μυαλου που δημιουργει ολες αυτες τις σκεψεις.

Για να παω λιγο πιο βαθεια,
    η καθε περιπτωση εχει τα δικα της χαρακτηριστικα, επιβαρυντικα η οχι.
    Αλλη συζητηση εχει η μητερα σου πχ που ισως ειναι μια ηλικιωμενη κυρια και αλλη μια νεα κοπελα οπως η αδερφη του φιλου μας.
    Επισης παντα η διαδρομη του καθε ενα, ειναι διαφορετικη.
    Αυτο που εζησε απο τοτε που αρχισε να μπουσουλαει, η εφηβεια του και μεχρι να νιωσει υπευθυνο σαν ατομο.
    Αν υποθεσουμε οτι η αδερφη του φιλου μας, ξεπερναει το θεμα, αυτο δεν σημαινει οτι το ελυσε κιολας.
    Ισως το ελυσε, σε θεματα δυσλειτουργικοτητας αλλα τα αιτια που το γεννησαν μπορει να παραμεινουν.

Συνοπτικα,
    κανεις δεν γεννηθηκε ψυχωτικος, αλλα εγινε κατω απο συνθηκες που συνηθως εχουν γεννηθει κοντα στο οικογενειακό περιβαλλον.
    Το να παρεις αυτο το ατομο λοιπον και να του δωσεις ορισμο του τι εχει και να του δωσεις να μασουλαει χαπια ακομα και αν δεν συναινει, εχεις σοβαρες πιθανοτητες να μην εχεις αποτελεσματα.
    Οι αποψεις που διαβαζω, αυτο ειπε ο ειδικος αρα τελος, τις βρισκω τελειως κενες.
    Η κοπελα που συζηταμε δεν εχει σπασει το ποδι της για να θελει γυψο, αρα τι το συζηταμε????
    Εχει μπλοκαρει το μυαλο της και δεν μπορει να βρει ακρη.
    Ακρη ομως δεν εχουν βγαλει ουτε καν οι ιδιοι οι ειδικοι.
    Και τα χαπια που προτεινουν ειναι ακομα και σημερα αμφιλεγομενα οτι κανουν για το προβλημα τους.

Θα προτεινα λοιπον μεσα σε ολο αυτο το χαος που υπαρχει για την ψυχικη υγεια,
    να ειμαστε πολυ συγκρατημενοι οταν μιλαμε για ειδικους, ειδημονες, θεραποντες κλπ κλπ.
    Αυτη ειναι η γνωμη μου φυσικα, και μεχρι εκει.

Senior Member
    Εγω το σκεφτομαι αλλιως , περαν του ανθρωπινου ενδιαφεροντος που θα δειξεις για καποιο ατομο που μπορει να μην το δειξει ο γιατρος για πολλους λογους ,συναντησατε ΜΙΑ περιπτωση.
    Δεν μπορειτε βεβαια να συναγωνιστειτε τον ειδικο που τα τρωει στη μαπα καθε μερα.

Σημασια εχει παντα οχι μονο το πριν αλλα και το μετα , γιατι απο την στιγμη που θα μπει σε ενα σταδιο αποθεραπειας χρειαζεται ολη την βοηθεια που μπορει να βρει και ολη την στηριξη.
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

Senior Member
    Έχεις δίκιο Keep,συμφωνώ μαζί σου.Εμπιστεύομαι τη γνώση των ανθρώπων που το αντικείμενό τους είναι εξειδικευμένο.Όταν έχεις σπάσει πόδι θα πας σε ορθοπεδικό,όταν αντιμετωπίζεις ένα θέμα ψυχικής υγείας τα ανάλογα.Όσο να το κάνεις,δεν ξέρεις τα ίδια μετά από κάποια χρόνια σπουδών με όσους απλά κάτι έχουν συναντήσει στη ζωή τους,ένα ή δύο ή έχουν ερασιτεχνικά απασχολήσει το μυαλό τους με ένα ζήτημα.;)
    Κι εγώ θα εμπιστευόμουνα τον ανάλογο ειδικό για το κάθε πρόβλημα που θα συναντούσα στην καθημερινότητά μου.Και εξάλλου κάποιες περιπτώσεις δε περνάνε με συζήτηση,άλλο που η επαφή και η αποδοχή από τον οικογενειακό ή κοινωνικό περίγυρο αποβαίνει θετική στις περισσότερες περιπτώσεις.Χρειάζεται σωστό προσανατολισμό και τις γνώσεις ενός ειδικού,αλλά και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον ταυτόχρονα.
    Σπύρος Μπιμπίλας

Senior Member
    Για σενα ημουν σιγουρος Rain οτι βλεπεις πιο σφαιρικα το θεμα:)

Banned

Όταν έχεις σπάσει πόδι θα πας σε ορθοπεδικό,όταν αντιμετωπίζεις ένα θέμα ψυχικής υγείας τα ανάλογα.

ποια ειναι τα αναλόγα?
    πχ οι χαπακογιατροι?
    και αφου το εχουν σπουδασει οπως λες,
    ρωτα τους να μας πουν τι προκαλει την σχιζοφρενεια να μαθουμε και εμεις οι αδαεις....

ε?

Junior Member
    σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.
    Αλλά πονάει πολύ να την βλέπω να βασανίζεται έτσι και να μην μπορώ να την βοηθήσω.

Senior Member
    Originally posted by krino

Όταν έχεις σπάσει πόδι θα πας σε ορθοπεδικό,όταν αντιμετωπίζεις ένα θέμα ψυχικής υγείας τα ανάλογα.

ποια ειναι τα αναλόγα?
    πχ οι χαπακογιατροι?
    ρωτα τους να μας πουν τι προκαλει την σχιζοφρενεια να μαθουμε και εμεις οι αδαεις....

ε?
    Γιατί να ρωτήσουμε τους γιατρούς αφού έχουμε εσένα, τον πάνσοφο παντογνώστη, πανεπιστήμονα?

Banned
    Originally posted by marian_m
    Originally posted by krino

ποια ειναι τα αναλόγα?
    πχ οι χαπακογιατροι?

ε?
    Γιατί να ρωτήσουμε τους γιατρούς αφού έχουμε εσένα, τον πάνσοφο παντογνώστη, πανεπιστήμονα?

δικαιο εχεις,
    ρωτα με λοιπον.

Page 3 of 5 FirstFirst 12345 LastLast