Results 121 to 135 of 215
-
06-05-2010, 16:21 #121
Originally posted by Αφωτεινή
Originally posted by arktos
αν κάποιοι που έχετε απαντήσει σε αυτό το τόπικ, μπορείτε και χειρίζεστε την χημεία του εγκεφάλου σας, οκ προφανώς σας είναι χρήσιμη η κατάθλιψη.
ισχυει αυτο με την χημικη ανισορροπία ή απλα θέμα λανθασμενου τροπου σκεψης και κατα συνεπεια αντιμετωπισης?
Εχω μεγαλη απορία..ειχα την εντυπωση οτι ειναι μυθος αυτο με τις βιολογικές παραμετρους στην καταθλιψη...
[2]. Βιολογικοί παράγοντες
α) Μερικές μη ψυχιατρικές παθήσεις έχουν βρεθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη δευτεροπαθώς. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι δρούν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Κ.Ν.Σ.) και επηρεάζουν την λειτουργία των περιοχών εκείνων του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το συναίσθημα.Οι παθήσεις αυτές περιλαμβάνουν [1] παθήσεις του Κ.Ν.Σ. όπως η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. [2] Ενδοκρινικές και μεταβολικές παθήσεις όπως ο υποθυρεοϊδισμός, και η νόσος του Cushing (υπερδραστηριότητα των επινεφριδίων). [3] Λοιμώξεις που δρούν στο Κ.Ν.Σ. όπως το AIDS και η λοιμώδης μονοπυρήνωση [4] Συστηματικές διαταραχές όπως η αναιμία και ο μεταστατικός καρκίνος [5] Διάφορα φάρμακα όπως η κορτιζόνη, το αντι-υπερτασικό Αλντομέτ (αλφα-μεθυλ-ντόπα) και το αλκοόλ.
β) Η αποκάλυψη μερικών από τους βιολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην δημιουργία της κατάθλιψης αποτέλεσε σίγουρα μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις της Ψυχιατρικής ειδικότερα και της Ιατρικής γενικότερα σ\'αυτόν τον αιώνα. Στη δεκαετία του \'50 οι επιστήμονες ανακάλυψαν τους νευρομεταβιβαστές, βιοχημικές δηλαδή ουσίες με τι οποίες επικοινωνούν τα νευρικά κύτταρα μεταξύ τους. Στο ίδιο περίπου διάστημα παρατηρήθηκε ότι ασθενείς που έπαιρναν κάποια φάρμακα για την ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής τους πίεσης πάθαιναν σαν παρενέργεια κατάθλιψη. Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των φαρμάκων ήταν ότι δρούσαν στους νευρομεταβιβαστές του εγκεφάλου και με κάποιο τρόπο μείωναν τις συγκεντρώσεις τους στον εγκέφαλο. Το επόμενο βήμα ήταν να παρασκευαστούν φάρμακα που αύξαναν την συγκέντρωση των νευρομεταβιβαστών αυτών στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα φάρμακα αυτά ήταν ικανά να θεραπεύσουν ασθενείς με κατάθλιψη. Από τη δεκαετία του \'50 μέχρι σήμερα πολλά έχουμε μάθει για την λειτουργία των νευρομεταβιβαστών και τον ρόλο τους στην κατάθλιψη. Παρότι οι μηχανισμοί αυτοί είναι πολύ περίπλοκοι και δεν είναι δυνατό να αναφερθούν εδώ, ωστόσο στις μέρες μας θεωρείται ότι δύο νευρομεταβιβαστές, η νοραδρεναλίνη και η σεροτονίνη, εμπλέκονται ιδιαίτερα στην δημιουργία της κατάθλιψης, και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα τα οποία έχουμε στην διάθεσή μας αποσκοπούν στο να ανεβάσουν την συγκέντρωση των ουσιών αυτών στον εγκέφαλο. Επειδή τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι αποτελεσματικά σε όλες τις μορφές κατάθλιψης, είναι πιθανό ότι όλοι οι αιτιολογικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην κατάθλιψη δρούν τελικά μέσω αυτού του μηχανισμού.
http://www.stress.gr/disorder.php?id=9http://www.mazi.org.gr/
- 06-05-2010, 16:23 #122
Originally posted by arktos
αν κάποιοι που έχετε απαντήσει σε αυτό το τόπικ, μπορείτε και χειρίζεστε την χημεία του εγκεφάλου σας, οκ προφανώς σας είναι χρήσιμη η κατάθλιψη.
ισχυει αυτο με την χημικη ανισορροπία ή απλα θέμα λανθασμενου τροπου σκεψης και κατα συνεπεια αντιμετωπισης?
Εχω μεγαλη απορία..ειχα την εντυπωση οτι ειναι μυθος αυτο με τις βιολογικές παραμετρους στην καταθλιψη...
Κι οποιαδήποτε συναισθηματική κατάσταση όπως η κατάθλιψη απεικονίζεται και \'βιολογικά\'. Το πώς ακριβώς όμως αυτό συμβαίνει στον κάθε άνθρωπο, τι συμβαίνει σε επίπεδο νευρικού συστήματος, από πότε και γιατί, είναι άλλη ιστορία. Μύθος δεν είναι, αλλά είναι αιτία? Είναι αποτέλεσμα? Είναι προδιάθεση?
06-05-2010, 16:36 #123
[i]
Και αυτό που ονομάζουμε \'τρόπο σκέψης\' έχει ένα βιολογικό υπόβαθρο, γιατί προφανώς βασίζεται στην ύπαρξη του νευρικού μας συστήματος. Και το νευρικό μας σύστημα είναι φτιαγμένο για να μαθαίνει και να αλλάζει από την εμπειρία. Όταν εσύ με μια ψυχοθεραπεία στοχεύεις στην αλλαγή του \'λανθασμένου τρόπου σκέψης\' στην πραγματικότητα τροποποιείς και την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων.
Κι οποιαδήποτε συναισθηματική κατάσταση όπως η κατάθλιψη απεικονίζεται και \'βιολογικά\'. Το πώς ακριβώς όμως αυτό συμβαίνει στον κάθε άνθρωπο, τι συμβαίνει σε επίπεδο νευρικού συστήματος, από πότε και γιατί, είναι άλλη ιστορία. Μύθος δεν είναι, αλλά είναι αιτία? Είναι αποτέλεσμα? Είναι προδιάθεση?
και το γεγονος οτι αυτη τη στιγμη γραφουμε στο φορουμ και αυτο εχει βιολογικο υποβαθρο
εννοω οτι ενα μηχανιμα θα μπορουσε να βρει ιχνη γραψιματος στο κεντρικο νευρικο μας συστημα
ομως τι προκαλεσε τα ιχνη?
το γεγονος οτι εγραψα η το γεγονος οτι ειχα προδιαθεση να γραψω?
ξερω οτι δεν ειναι τοσο απλο αλλα η βιολογικη εξηγηση ειναι ενα κομματακι της αληθειας οσον αφορα την καταθλιψη
εχω διαβασει πολυ δεν το λεω στο ντουκουΛεω ο,τι μπορω να εκφρασω οταν μου το επιτρεπει αυτο που ειμαι καθε φορα. Μαλλον μου αρεσει η επικοινωνια...και εδω...:)
06-05-2010, 16:43 #124
Οπως ηδη εχει αναφερθεί,δεν μπορουν ολοι οσοι ζουν αυτη την τρομερή κατασταση,να αφυπνιστουν.
Η αναγκαιοτητα για αλλαγη πορειας,δεν ειναι σε ολους μια ολοφανερη απαντηση σε αυτό.
Κάποιοι πανε πιο βαθιά ακομα.
ανθρωποι που δεν εχουν χρηματα για ψυχοθεραπεια,που ειναι απαιδευτοι,που δεν εχουν ιδεα τι τους συμβαίνει...
Ειναι πολλοι παιδια και αυτοί...
καταθλιψη και φτωχεια ειναι ενας πολυ κακος συνδυασμος
ειναι αληθεια οτι στις φτωχες και εξαθλιωμενες συνοικιες της Αμερικης η καταθλιψη που συνοδοιπορει με την οικονομικη ανεχεια ειναι ο κανονας της ψυχολογικης διαθεσης και οχι η εξαιρεση
καταθλιψη προκαλουμενη απο κοινωνικοοικονομικες συνθηκες
αραγε και αυτη εχει βιολογικο υποβαθρο?
don t think so....
πολυ ωραια παρατηρηση ΑφωτεινηΛεω ο,τι μπορω να εκφρασω οταν μου το επιτρεπει αυτο που ειμαι καθε φορα. Μαλλον μου αρεσει η επικοινωνια...και εδω...:)
06-05-2010, 16:48 #125
το θέμα που άνοιξες χωράει πάρα πολύ συζήτηση και δεν θα βρει απάντηση σύντομα.
Διαφωνώ απόλυτα με το θέμα της προδιάθεσης και της κληρονομικότητας. Παρόλαυτά γνωρίζω ότι υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Δεν βγαίνει άκρη έτσι εύκολα, εγώ απλά διαλέγω μεριά και προχωρώ βάσει αυτού.
Ο άνθρωπος δε γεννιέται, γίνεται. Γι αυτό μίλησα για \"συμπτώματα\" που έχουν προσαρμοστικό ρόλο και όχι για \"γονίδια\" που σηματοδοτούν ότι απλά....κατά μία έννοια \"γεννήθηκες λίγο λάθος/ είσαι λάθος από τη φύση σου\".
Επίσης, το να αποδίδουμε αυτό που μας συμβαίνει στον εαυτό μας και στις συνθήκες μας φορτώνει με την ευθύνη από την οποία μας απαλλάσσει η βιολογική προσέγγιση.
Όπως και να έχει, για να επιστρέψω στο αρχικό ερώτημα, καλύτερα να μην υπήρχε ενδεχομένως, όμως εφόσον υπάρχει, σημασία έχει τι κάνουμε απο εδώ και πέρα.
:-)
06-05-2010, 16:58 #126
Originally posted by researcher
συμφωνω Μαρινα
και το γεγονος οτι αυτη τη στιγμη γραφουμε στο φορουμ και αυτο εχει βιολογικο υποβαθρο
εννοω οτι ενα μηχανιμα θα μπορουσε να βρει ιχνη γραψιματος στο κεντρικο νευρικο μας συστημα
ομως τι προκαλεσε τα ιχνη?
το γεγονος οτι εγραψα η το γεγονος οτι ειχα προδιαθεση να γραψω?
ξερω οτι δεν ειναι τοσο απλο αλλα η βιολογικη εξηγηση ειναι ενα κομματακι της αληθειας οσον αφορα την καταθλιψη
εχω διαβασει πολυ δεν το λεω στο ντουκου
Σε σχέση και με το αρχικό θέμα, \'χρήσιμη\' ή όχι ανάλογα με την οπτική του καθενός, θα καταλήξω σε αυτό που λέει και η Paprika...\'τι κάνουμε από δω και πέρα\'.
06-05-2010, 16:58 #127
Εχει λοιπον συμμετοχη ο βιολογικός παραγοντας εφοσον ο τροπος σκεψης ειναι θεμα επικοινωνιας νευρικών κυτταρων.
Απλως λογω του ευελικτου γινεται και η όποια αλλαγή?
Ενταξει,οι οργανικες βλαβες, σαν αυτες που αναφερει η Αρκτος,ειναι αλλη ιστορία..
06-05-2010, 16:59 #128
Paprika
δεν ειναι προθεση μου
να βγει καποιο συγκεκριμενο συμπερασμα
υπερ της μιας η της αλλης εξηγησης
μου αρκει που κατατιθενται εμπειριες
ανθρωπων που εχουν κατι να πουν πανω στο θεμα και ας μην ταιριαζουν ολες οι αποψεις
απλα μου αρεσει να καταθετω και να μοιραζομαι την αποψη μου με συνανθρωπους μου
που λιγο πολυ εχουν περασει απο την συγκεκριμενη φαση και θελοντας και μη εχουν αποκρυσταλωσει η διαμορφωσει τις ιδεες τους
εμενα αυτο το μοιρασμα με βοηθα
και μια αντιθετη αποψη μου αρεσει εξ ισου με μια συμφωνη με τη δικη μου
αχ τα πα και χαρηκα
σε ευχαριστω PaprikaΛεω ο,τι μπορω να εκφρασω οταν μου το επιτρεπει αυτο που ειμαι καθε φορα. Μαλλον μου αρεσει η επικοινωνια...και εδω...:)
06-05-2010, 17:03 #129
Εξερευνητρια,
Πραγματικά ειναι πολυ ωραιο το πως εξελισσεται η συζητηση αυτή και να σου πω οτι ολες οι αποψεις εμενα μου εχουν φανεί \"χρησιμες\"..
06-05-2010, 17:13 #130
Εξερευνητρια,
Πραγματικά ειναι πολυ ωραιο το πως εξελισσεται η συζητηση αυτή και να σου πω οτι ολες οι αποψεις εμενα μου εχουν φανεί \"χρησιμες\"..
πολυ χαιρομαι που το λες αυτο!
και σε μενα πολυΛεω ο,τι μπορω να εκφρασω οταν μου το επιτρεπει αυτο που ειμαι καθε φορα. Μαλλον μου αρεσει η επικοινωνια...και εδω...:)
06-05-2010, 18:47 #131
researcher , όταν λες έχεις διαβάσει πολύ, τί έχεις διαβάσει ?
http://www.mazi.org.gr/
06-05-2010, 23:57 #132
Originally posted by Paprika
Όπως και να έχει, για να επιστρέψω στο αρχικό ερώτημα, καλύτερα να μην υπήρχε ενδεχομένως, όμως εφόσον υπάρχει, σημασία έχει τι κάνουμε απο εδώ και πέρα.
Πολυ σημαντικο ,να μπορεις να ακους τον εαυτο σου,και τις αναγκες σου
07-05-2010, 00:02 #133
το θέμα που άνοιξες χωράει πάρα πολύ συζήτηση και δεν θα βρει απάντηση σύντομα.
Διαφωνώ απόλυτα με το θέμα της προδιάθεσης και της κληρονομικότητας. Παρόλαυτά γνωρίζω ότι υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Δεν βγαίνει άκρη έτσι εύκολα, εγώ απλά διαλέγω μεριά και προχωρώ βάσει αυτού.
Ο άνθρωπος δε γεννιέται, γίνεται. Γι αυτό μίλησα για \"συμπτώματα\" που έχουν προσαρμοστικό ρόλο και όχι για \"γονίδια\" που σηματοδοτούν ότι απλά....κατά μία έννοια \"γεννήθηκες λίγο λάθος/ είσαι λάθος από τη φύση σου\".
Επίσης, το να αποδίδουμε αυτό που μας συμβαίνει στον εαυτό μας και στις συνθήκες μας φορτώνει με την ευθύνη από την οποία μας απαλλάσσει η βιολογική προσέγγιση.
πάντως πιστεύω πως ίσως θα έπρεπε να ορίσουμε τι θεωρεί κατάθλιψη ο καθένας μας, προτού αρχίσουμε να διαφωνούμε
07-05-2010, 00:11 #134
Originally posted by soft
Πολυ σημαντικο ,να μπορεις να ακους τον εαυτο σου,και τις αναγκες σου :)
07-05-2010, 00:18 #135
παιδια δεν ξερω τι πωσ η σημασια τησ αλλα αν συνεχιστει ετσι η ζωη μου μονο καλο δεν θα ναι το νοημα τησ.
δηλαδη...τι? ο καρκινοσ εχει κανενα νοημα? η μηπωσ δεν πεθαινεις απο την καταθλιψη??
το οτι κατι εξελικτικα αντεχει.., αλλα ΠΑΝΤΑ τροποποιειται ανα τουσ αιωνεσ και προσαρμοζεται στην παρουσα κοινωνικη στιγμη, δεν σημαινει οτι η χρηστικοτητα του ειναι σχετικη με το ενστικτο τησ ζωησ. μπορει να ναι ομωσ με αυτο του θανατου.
ευχομαι να μην ακουστηκε αποτομο γιατι δεν ειναι.
μακια, καληνυχτα !!
Νιώθω πως δεν υπάρχω, μονίμως
23-07-2025, 01:39 in Σχέσεις και Επικοινωνία