Ψυχασθενεια - η αρχη - Page 2
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 16 to 30 of 34
    Senior Member
    Κάπου είχα διαβάσει ότι οι περισσότεροι που θα εμφανίσουν σχιζοφρένεια είχαν σχιζοειδή προσωπικότητα πιο πριν. Δηλαδή υπερβολικά εσωστρεφή, ακοινώνητη προσωπικότητα που συνδιάζονται με σκέψεις και έντονα συναισθήματα κατωτερότητας σε σχέση με τους άλλους κλπ. και αυτό πολλές φορές είναι πρόβλημα γιατί η περίεργη συμπεριφορά που μπορεί να φαίνεται στον κόσμο που δεν ξέρει, αυξάνει ακόμα περισσότερο την απομόνωση, πράγμα που με την σειρά του αυξάνει την εσωστρέφεια και τα συναισθήματα κατωτερότητας, πράγμα που αυξάνει ακόμα περισσότερο την κοινωνική απομόνωση από τους άλλους κλπ. Ο συνδιασμός της υπερβολικής \"απόδρασης\" προς τους εσωτερικούς κόσμους σε συνδιασμό με την κοινωνική απομόνωση και το στρες που υπάρχει με όλα αυτά ίσως να αρχίσουν να αναπτύσσονται σε full-blown σχιζοφρένεια. Δεν ξέρω το κατα πόσο ισχύουν αυτά σε εσάς παιδιά.

Senior Member
    Ναι, νομίζω ότι ακόμα και τα άτομα που δεν έχουν τέτοια προσωπικότητα, πριν εκδηλώσουν ψύχωση/σχιζοφρένεια (πείτε το όπως θέλετε) περάσανε μια πολύ έντονη φάση που αισθανόντουσαν ότι ήταν \"ριγμένοι\" πάρα πολύ από την κοινωνία και ότι όλοι ήταν εναντίον τους και ότι τα πράγματα δεν ήταν καθόλου \"δίκαια\" γι αυτούς κλπ. (που μπορεί να ισχύει εως ένα βαθμό, πράγμα που μπορεί να αύξανε ακόμα περισσότερο αυτές τις συμπεριφορές). Τι λέτε? (εγώ δεν έχω περάσει ψύχωση υπόψιν) Πολλές φορές επίσης υπάρχουν στοιχεία \"μαγικής\" σκέψης που επίσης φαίνεται να σχετίζονται κάπως με την ψύχωση, πεποιθήσεις δηλαδή στην μαγία/εξωγήινους/τηλεπάθεια/συνωμοσίες κλπ. Επίσης λένε ότι γενικά υπάρχει ένα πιο \"επίπεδο συναίσθημα\". Βέβαια όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί να υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους εως ένα βαθμό, απλά πριν την εκδήλωση ενώς full ψυχωσικού επεισοδίου (με φωνές κλπ.) ίσως αυτά τα στοιχεία να είναι σε υπερβολική έξαρση και υπερβολική ένταση και να έχουν κάνει εντελώς \"take-over\" το μυαλό του ανθρώπου πριν την εκδήλωση του επεισοδίου. Hmm

Senior Member
    Originally posted by lightbluepath
    Εγώ για παράδειγμα αισθανόμουν ότι φέρθηκα πολύ άσχημα στον πρώην μου και με βασάνιζε αυτό πολύ καιρό επειδή με χώρισε και έλεγα ότι ήμουν πολύ κακιά μαζί του και τελικά όταν έπαθα την ψύχωση έλεγα ότι ήμουν η πιο κακιά του κόσμου. Παρόλα αυτά οι ειδικοί λένε ότι είναι στα γονίδια.

Δεν είναι σε μεμονομένα γονίδια ούτε σε \"χημικές ανισορροπίες\" αυτά είναι απλοικές μούφες. Αλλά το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Μπορεί π.χ. στα γονίδια να δικτυώνουν τον εγκέφαλο έτσι ώστε να μην μπορείς να \"αξιολογείς\" σωστά τα κοινωνικά σημάδια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνεις ακτιβώς τους άλλους, να έχεις στρες και να συμπεριφέρεσαι \"περίεργα\" στους άλλους, πράγμα που θα τους κάνει να απομακρυνθούν από σένα, πράγμα που θα αυξάνει το στρες σου και την δυνατότητα να \"κρίνεις\" σωστά τα κοινωνικά σημάδια, πράγμα που θα \'αυξάνει\" τις προβληματικές συνδέσεις στον εγκέφαλο κλπ. (ο εγκέφαλος \"αλλάζει\" λόγω της εμπειρίας δεν είναι στάσιμος) μέχρι που μπορεί όλη αυτή η κατάσταση να \"εκραγεί\" σε full ψύχωση.Όλα τα συστήματα- βιολογικά-ψυχολογικά-κοινωνικά αλληλεπιδρούν πολύπλοκα μεταξύ τους και το ένα επηρεάζει άμεσα το άλλο. Αυτή την στιγμή που γράφεις ο εγκέφαλος σου \"δουλεύει\" και \"αλλάζει\". Το γεγονός ότι θα θυμάσαι αύριο αυτή την συζήτηση θα είναι λόγω εγκεφαλικών αλλαγών. Το το θα θυμάσαι αύριο μπορεί να σε επηρεάσει στο τι θέμα θα διαβάσεις στο e-psychology αύριο και με ποιους θα επικοινωνήσεις (θα επηρεάσει και τις κοινωνικές επιλογές σου δηλαδή) πράγμα που με την σειρά τους-αυτές οι κοινωνικές επιλογές- θα προκαλέσουν νέα \"ψυχολογικά\" γεγονότα οπότε και νέες εγκεφαλικές αλλαγές κλπ. \'Ολα αυτά τα συστήματα (βιολογικό-ψυχολογικό-κοινωνικό) σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους.

Senior Member
    Originally posted by PETRAN
    Κάπου είχα διαβάσει ότι οι περισσότεροι που θα εμφανίσουν σχιζοφρένεια είχαν σχιζοειδή προσωπικότητα πιο πριν. Δηλαδή υπερβολικά εσωστρεφή, ακοινώνητη προσωπικότητα που συνδιάζονται με σκέψεις και έντονα συναισθήματα κατωτερότητας σε σχέση με τους άλλους κλπ. και αυτό πολλές φορές είναι πρόβλημα γιατί η περίεργη συμπεριφορά που μπορεί να φαίνεται στον κόσμο που δεν ξέρει, αυξάνει ακόμα περισσότερο την απομόνωση, πράγμα που με την σειρά του αυξάνει την εσωστρέφεια και τα συναισθήματα κατωτερότητας, πράγμα που αυξάνει ακόμα περισσότερο την κοινωνική απομόνωση από τους άλλους κλπ. Ο συνδιασμός της υπερβολικής \"απόδρασης\" προς τους εσωτερικούς κόσμους σε συνδιασμό με την κοινωνική απομόνωση και το στρες που υπάρχει με όλα αυτά ίσως να αρχίσουν να αναπτύσσονται σε full-blown σχιζοφρένεια. Δεν ξέρω το κατα πόσο ισχύουν αυτά σε εσάς παιδιά.

-Σε ενα αλλο θεμα (νομιζω με την limpa) ειχες αναφερει οτι τα σχιζοειδη ατομα δεν κινδυνευουν απο σχιζοφρενεια!
    Εν τελει η σχιζοειδης διαταραχη προσωπικοτητας ειναι ο προλογος για την σχιζοφρενεια η απλα μπορει να υπαρξουν στη διαρκεια περιστασιακα ψυχωτικα επισοδεια?

Senior Member
    Originally posted by lightbluepath
    Εγώ πάντως είχα πει στην ψυχίατρό μου ότι έχουν συμβεί μεταλλαγές στον εγκέφαλό μου επειδή το διάβασα κάπου, μόνο για τη σχιζοφρένεια όμως, και μου είπε ότι δεν ισχύουν αυτά :S

μεταλλαγές στον εγκέφαλο γίνονται συνέχεια στον εγκέφαλο μας (\"συναπτική πλαστικότητα των νευρώνων\") γι αυτό μαθαίνουμε και θυμόμαστε πράγματα! Προφανώς η ψυχίατρος σου εννοεί ότι δεν γίνονται αλλαγές τεράστιες, τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου (!) που όντως δεν γίνονται. Δεν βλέπεις καμια βλάβη η κάτι τέτοιο, όντως. Οι απλές αλλαγές όμως που συμβαίνουν σε όλους μας στο κυτταρικό επίπεδο, αν γίνουν με \"λάθος τρόπο\" (λόγω περιβάλλοντος-γονιδίων-επιλογών σου κλπ.) μπορεί ίσως να προκαλέσουν μια full κρίση.

p.s. αλλά τώρα θα γίνουμε πολύ \"τεχνικοί\" χωρίς λόγο χε

Senior Member
    Originally posted by katerinaki

-Σε ενα αλλο θεμα (νομιζω με την limpa) ειχες αναφερει οτι τα σχιζοειδη ατομα δεν κινδυνευουν απο σχιζοφρενεια!
    Εν τελει η σχιζοειδης διαταραχη προσωπικοτητας ειναι ο προλογος για την σχιζοφρενεια η απλα μπορει να υπαρξουν στη διαρκεια περιστασιακα ψυχωτικα επισοδεια?

Από ότι θυμάμαι, δεν είπα ότι δεν κινδυνεύουν, είπα ότι δεν είναι το ίδιο-που όντως δεν είναι! Στην σχιζοειδή προσωπικότητα το άτομο δεν ακούει φωνές κλπ. Ένα άτομο που έχει σχιζοειδή προσωπικότητα μπορεί να μην εμφανίσει ποτέ σχιζοφρένεια και ένα άτομο με σχιζοφρένεια μπορεί να μην είχε σχιζοειδή προσωπικότητα. Αλλά υπάρχουν στοιχεία, ότι \"στοιχεία\" σχιζοειδής η/και σχιζοτυπης προσωπικότητας σχετίζονται πιο πολύ με full-blown ψυχωσική κρίση. Οπότε ναι, κάποια άτομα με σχιζοειδή στοιχεία ίσως έχουν παραπάνω πιθανότητα να πάθουν κρίση.

Όμως γιατί να κολλάς σε ταμπέλες και να \"μηρυκάζεις\" συνέχεια τι έχεις και τι δεν έχεις? Προφανώς χρειάζεται κάποια ψυχοθεραπεία που να χτυπάει το πρόβλημα και ίσως κάποια φαρμακευτική υποστήριξη. Εξάλλου , ανεξάρτητα από τις ταμπέλες, οι τρόποι θεραπείας είναι λίγοι και στανταρ :)

Senior Member
    ισχυει αλλα η σχιζοφρενια, οχι αυτη καθε αυτη, αλλα η σχιζοφρενικομορφη πχ, απ την οποια πασχω κ εγω. δν φαινεται αμα δεν την εχεις αμελησει.λογω των φαρμακων.στην ουσια γινεσαι αρνακι κ νοιωθεισ πως δν εισαι αυτος που εισαι μαλιστα πολλες φορες σε εκπλησει η συμπεριφορα σ μπροστα σε γεγονοτα που αλλοτε θα συμπεριφεροσουν αλλιως. μερικες φορες δν ειναι μονο η εσωστρεφεια κ η κατωτερωτιτα γτ ολοι το νιωθουν εννιοτε.σε υπερβολικο βαθμο ναι ειναι ψυχωση. ο,τι συναισθημα φυσιολογικο για τους αλλους , σε μας ειναι 10φορες πιο εντονο

Senior Member
    Βασικα εχεις δικιο πετραν και το εχουν συμπεριλαβει στα αιτια της σχιζοφρενειας. Τωρα πως καταφεραν να διαχωρισουν οτι αυτο ειναι ενα αιτιο και οχι το αντιθετο δεν ξερω. Προσωπικα πιο μονο παιδι απο μενα δεν υπηρχε και ημουν πραγματι μοναδικος σε αυτο σχεδον λολ.

http://www.schizophrenia.com/prevention/social.isolation.html

Πιστευω και εγω οτι η απομονωση οσο και μια πιθανοτητα για τοξοπλασμωση λογω του οτι εχω γατια απο τα 15 μου ειναι μαλλον οι αιτιες που με οδηγησαν εκει και οχι βιολογικοι παραγοντες...γονιδια κλπ.Αλλωστε δεν υπηρχε στην οικογενεια κατι τετοιο και γενικα νομιζω τα παω αρκετα καλα.
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

Senior Member
    Τώρα θέλω να παραγγείλω να διαβάσω ένα βιβλίο από έναν φοβερό βρετανό πειραματικό και κλινικό ψυχολόγο, το \"madness explained: psychosis & human nature\" του Bentall (μεγαλεπήβολος τίτλος λολ)

http://www.amazon.co.uk/Madness-Explained-Psychosis-Human-Nature/dp/0140275401

που έχει πάρει πολλά βραβεία και γενικά θεωρείται εργασία-σταθμός. Σε αυτό ο bentall κάνει μια σούμα από τις πιο επιστημονικές βιολογικές και ψυχολογικές θεωρίες για την ψύχωση, μετά παραθέτει δικές του πρωτοποριακές έρευνες και στο τέλος παραθέτει την δική του θεωρία για την ψύχωση που λέει ότι η ψύχωση δεν είναι \"ποιοτικά\" διαφορετική κατάσταση σαν τις παραδοσιακές ασθένειες, αλλά \"ποσοτικά\" διαφορετική κατάσταση. Δηλαδή ότι κάποιοι θα έχουν κάποια στοιχεία πιο πολύ και αυτοί που θα έχουν αυτά τα στοιχεία στο μέγιστο βαθμό θα έχουν πλέον \"σχιζοφρένεια/ψύχωση\". Γενικά λένε ότι είναι από τα πιο \"top\" βιβλία με πολύ πρωτοποριακές ιδέες χωρίς ταυτόχρονα να μειώνει τον \"ανθρώπινο παράγοντα\". Το έχω πάρει στην επόμενη παραγγελία μου από το αμαζον χε. Όταν το διαβάσω μπορεί να γράψω κάτι. :)

Banned
    Τώρα θέλω να παραγγείλω να διαβάσω ένα βιβλίο από έναν φοβερό βρετανό πειραματικό και κλινικό ψυχολόγο, το \"madness explained: psychosis & human nature\" του Bentall (μεγαλεπήβολος τίτλος λολ)

http://www.amazon.co.uk/Madness-Explained-Psychosis-Human-Nature/dp/0140275401

που έχει πάρει πολλά βραβεία και γενικά θεωρείται εργασία-σταθμός. Σε αυτό ο bentall κάνει μια σούμα από τις πιο επιστημονικές βιολογικές και ψυχολογικές θεωρίες για την ψύχωση, μετά παραθέτει δικές του πρωτοποριακές έρευνες και στο τέλος παραθέτει την δική του θεωρία για την ψύχωση που λέει ότι η ψύχωση δεν είναι \"ποιοτικά\" διαφορετική κατάσταση σαν τις παραδοσιακές ασθένειες, αλλά \"ποσοτικά\" διαφορετική κατάσταση. Δηλαδή ότι κάποιοι θα έχουν κάποια στοιχεία πιο πολύ και αυτοί που θα έχουν αυτά τα στοιχεία στο μέγιστο βαθμό θα έχουν πλέον \"σχιζοφρένεια/ψύχωση\". Γενικά λένε ότι είναι από τα πιο \"top\" βιβλία με πολύ πρωτοποριακές ιδέες χωρίς ταυτόχρονα να μειώνει τον \"ανθρώπινο παράγοντα\". Το έχω πάρει στην επόμενη παραγγελία μου από το αμαζον χε. Όταν το διαβάσω μπορεί να γράψω κάτι. :)
    Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο. Διαβάζω και τις κριτικές από τους αναγνώστες..

Και αυτά που λες ..έχεις κάποιο point..

Άραγε... γιατί ακόμα και σήμερα οι σχιζοφρένειες υποτίθεται πως αντιμετωπίζονται μόνο με φάρμακα εφόσον υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δίνουν πολλά +++++++ στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Το θεωρώ ανόητο να λέμε πως οι ψυχοθεραπείες δεν είναι για τους σχιζοφρενείς.. είναι βέβαια και θέμα βαθιάς ανάγκης που έχει ένας άνθρωπος να θέλει να γίνει καλά και να μπορέσει στη συνέχεια να συμβιώσει με την μάζα..

Senior Member
    Quote Originally Posted by the_downward_spiral View Post
    ειμαι 20 χρονων
    spiral το πρωτο ψυχωσικο ειπες τοπαθες στα 16, απο τοτε παιρνεις φαρμακα? ποια ηταν η πρωτη διαγνωση?

Banned
    Quote Originally Posted by katerinaki View Post
    spiral το πρωτο ψυχωσικο ειπες τοπαθες στα 16, απο τοτε παιρνεις φαρμακα? ποια ηταν η πρωτη διαγνωση?
    επαιρνα φαρμακα για 2 χρονια μετα τα κοψα για 8 μηνες υποτροπιασα επαιρνα ξανα φαρμακα για 2 μηνες και τωρα μου τα κοψε ο γιατρος...αρα συνολικα φαρμακα καμια 2 χρονια επαιρνα...δεν τα επαιρνα και οταν μου τα δινανε κιολας και ημουν καλα χωρις οδηγια γιατρου...τωρα δν παιρνω τπτ και ειμαι καλα μονο λιγο θλιμενος αισθανομαι.Λεπον, η πρωτη διαγνωση ηταν σχφ αλλα δν ειχα παραισθησεις, μετα αλλαξε σε συναισθηματικη ψυχωση διπολικου τυπου και τωρα σε ατυπες ψυχικες εκδηλωσεις...οτι ναναι ειανι η ψυχιατροι δν ξερουν τι τους γινεται...Αα και σε μια φαση μου λεγαν οτι εχω μονο γενικευμενη αγχωδη διαταραχη και επαιρνα LYRICA, SOLIAN...αυτα

Banned
    Παντως πριν παθω την ψυχωση...εκεινη την αναλαμπη της στιγμης , για ενα χρονο ειχα απομακρυνθει απο τους φιλους μου και ειχα υπερβολικη καταθλιψη, εσωστρεφεια, αγχος αλλα παρολα αυτα ειχα συναισθηματα..με τα φαρμακα ειχα επιπεδωση συναισθηματων και οταν τα κοψα για 8-9μηνες τοτε δν ειχα παλι συναισθηματα εντονα...δεν ξερω..σου αλλαζουν και την χημεια τα φαρμακα και ισως να χρειαζεται κανα χρονο για να αρχισεις να παραγεις δικα σου χημικα στον εγκεφαλο..μπορει επισης να λεω και πιπες:Ρ

Senior Member
    Quote Originally Posted by the_downward_spiral View Post
    επαιρνα φαρμακα για 2 χρονια μετα τα κοψα για 8 μηνες υποτροπιασα επαιρνα ξανα φαρμακα για 2 μηνες και τωρα μου τα κοψε ο γιατρος...αρα συνολικα φαρμακα καμια 2 χρονια επαιρνα...δεν τα επαιρνα και οταν μου τα δινανε κιολας και ημουν καλα χωρις οδηγια γιατρου...τωρα δν παιρνω τπτ και ειμαι καλα μονο λιγο θλιμενος αισθανομαι.Λεπον, η πρωτη διαγνωση ηταν σχφ αλλα δν ειχα παραισθησεις, μετα αλλαξε σε συναισθηματικη ψυχωση διπολικου τυπου και τωρα σε ατυπες ψυχικες εκδηλωσεις...οτι ναναι ειανι η ψυχιατροι δν ξερουν τι τους γινεται...Αα και σε μια φαση μου λεγαν οτι εχω μονο γενικευμενη αγχωδη διαταραχη και επαιρνα LYRICA, SOLIAN...αυτα
    όλες αυτές τις διαγνώσεις τις έκαναν διαφορετικοί γιατροί?
    σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο σου έκαναν κάποια διάγνωση?
    http://www.mazi.org.gr/

Banned
    Quote Originally Posted by arktos View Post
    όλες αυτές τις διαγνώσεις τις έκαναν διαφορετικοί γιατροί?
    σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο σου έκαναν κάποια διάγνωση?
    ο ιδιος πανεπηστιμιακος γιατρος μου αλλαξε την σχιζοφρενεια σε συναισθηματικη ψυχωση διπολικου τυπου. ενας διαφορετικος ειπε ΓΑΔ και τωρα ενας απτην σταυρουπολη ειπε ατυπες ψυχικες εκδηλωσεις...δεν ξερουν τι τους γινεται...ευτυχως ξεμπλεξα με γιατρους προς το παρον....ελπιζω να μην υποτροπιασω...εστω συντομα

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast