Results 1 to 9 of 9
Thread: ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΟΙ ΦΟΒΙΕΣ?
-
09-06-2010, 21:08 #1
ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΟΙ ΦΟΒΙΕΣ?
Καλησπερα στο φορουμ!εχω μια απορια βρε παιδια..γιατι καποιοι ανθρωποι υποφερουν απο φοβιες?(πασης φυσεως),τι ειναι αυτο που ενεργοποιει μια φοβια?εγω για παραδειγμα καποτε ειχα υποχονδριαση κ ως απορροια των κρισεων αυτων επαθα κ κοινωνικη φοβια..δεν γεννηθηκα ετσι ομως!τι ειναι αυτο,ποια η αιτια αυτησ της σπιθας?
- 09-06-2010, 21:41 #2
πολύ καλή ερώτηση
πολλοί κ διάφοροι λόγοι.
ένας που άκουσα πρόσφατα: καταπιεστικοί γονείς
παράλογες απαιτήσεις από τη ζωή ίσως?
για κοινωνική φοβία ίσως φταίει: απαίτηση κάποιος να είναι τέλειος κ φόβος ότι οι άλλοι θα τον απορρίψουν επειδή δεν είναι τέλειος.
για υποχονδριαση έχω σκεφτεί: απαίτηση από τη ζωή για 100% ασφάλεια (κάτι που δεν είναι ρεαλιστικό γιατί η ζωή έχει η ίδια πολλή αβεβαιότητα),
φοβερός φόβος θανάτου (παραπάνω από το normal, εντάξει σε κανέναν δεν αρέσει να πεθάνει αλλά κάποιους δεν τους απασχολεί φοβερά, το δέχονται πιο εύκολα), οπότε φοβούνται μην αρρωστήσουν κ πεθάνουν κ προσπαθούν να ελέγχουν τα ανεξέλεγκτα.
τελικά ο μεγάλος φόβος θανάτου γίνεται φόβος για ζωή κ γυρνάει boomerang σε αυτούς τους ανθρώπους γιατί η ζωή για να τη γευτεί κανεις θέλει κ λίγο ρίσκο. δε μιλάμε να γίνει κανείς επιχειρηματίας σαν τον bill gates, αλλά για όλα χρειαζεται ρίσκο.
αν κάποιος φοβάται το αεροπλάνο κ το αποφεύγει, μαζί με αυτό χάνει κ τις χαρές του ταξιδιού.
αν κάποιος φοβάται μη φάει απόρριψη κ δεν μιλάει ποτέ σε άνθρωπο, μαζί με αυτό χάνει κ όλη τη χαρά των κοινωνικών επαφών! κλπ
όλα αυτά με επιφύλαξη, γιατί μπορεί να μην είναι κ έτσι.
09-06-2010, 21:59 #3
Καταπιεστικους γονεις..ναι εχω!τελειομανια καποτε ειχα ναι..καλα για αεροπλανα δεν το συζητω!!αλλα πολλοι ανθρωποι εχουν καταπιεστικους γονεις ή μπορει να εχουν περασει πολλες δυσκολιες κ ομως δεν εχουν κανενα προβλημα!!εννοω τετοιου ειδους..ισως ειναι θεμα δυναμισμου,τι να πω..
10-06-2010, 09:15 #4
αν υποθεσουμε οτι η μικρη δωρα, δεχετε λεκτικη η σωματικη βια,
δεν θα αρχισει να φοβαται?
Παρολα αυτα οπως λες,
η διαχειριση του φοβου στον καθενα μας λειτουργει τελειως διαφορετικα.
Το αισθημα του φοβου μερικα σωματα το μετατρεπουν σε κατι αλλο, πχ θυμο....
Εχω την αποψη οτι τις φοβιες μας, και το πως πηγαζουν - υπαρχουν,
μπορουμε να τις επεξεργαστουμε απο καποια ηλικια και μετα.
10-06-2010, 10:00 #5
1. προδιαθεση γεννιουνται μωρα που στριγγλιζουν, μωρα που κοιμουνται ηρεμα,
2.περιβαλλον, γονεις, δουλεια, σχολειο, φιλοι, δασκαλοι, συμμαθητες, συναδελφοι, συγγενεις
3.κληρονομικοτητα αν ειχες ευαισθητους γονεις, θειους, παπουδες η με ιστορικο ψυχολογικων τοτε εισαι πιο επιρρεπης στην αναπτυξη παθολογιας
4. αυτο πιστευω ειναι πολυ σημαντικό και παιζουν ρολο και τα παραπανω ειναι οι εμπειριες στη ζωη..κλειστηκες σε ασανσερ?πεθανε καποιος συγγενης -φιλος, εγινε κατι που σε τρομαξε, καποιο τραυματικο γεγονος, μηπως καποια ασθένεια..
Εγω ειχα κανει καποτε μια ερευνα για την σχολη και ασχοληθηκα με το αγχος θανατου και ηθελα να αποδειξω οτι οι φοβίες πηγάζουν απο το αγχος θανατου κ οτι γενικα ομ ανθρωπος επειδη φοβαται το θανατο αφου ειναι κατι αγνωστος και φτανεις στο εσχατο του πονου η των αντοχων σου για να καταληξεις αποτελει το μεγαλυτερο φοβο γιαυτο και αναπτυσσονται φοβίες.....σου προτείνω να διαβασεις στον κηπο του επικουρου του γιαλομ ειναι ενδιαφερον..
10-06-2010, 11:15 #6
Θα το διαβασω elirene
επισης ειναι πολυ ενδιαφεροντα αυτα που λες αριθμητικα..
εγω θυμαμαι τον εαυτο μου θυμωμενο παντα,εναν θυμο που ποτε δεν ξεσπουσα..μετα ηρθε ενας θανατος ενος φιλου και ομολογω οτι ειχα τρομαξει!σκεφτομουν δεν μπορει να ειναι τοσο μικρη η ζωη..κ μετα..ταχυπαλμιες,ζαλαδες,φ οβος οτι θα πεθανω!απο καρκινο,εμφραγμα,ογκο στο κεφαλι,λευχαιμια κτλ!τα ξεπερασα αυτα δοξα τον θεο! εχεις δικιο elirene.
11-06-2010, 05:20 #7
Originally posted by dora-agxos
Καλησπερα στο φορουμ!εχω μια απορια βρε παιδια..γιατι καποιοι ανθρωποι υποφερουν απο φοβιες?(πασης φυσεως),τι ειναι αυτο που ενεργοποιει μια φοβια?
Αλλά κανείς δεν θέλει να έχει φόβο μέσα του, και έτσι αποζητά περισσότερη ασφάλεια. Η περισσότερη ασφάλεια γεννά τη βία. Όχι η \"απλή\" περισσότερη ασφάλεια (και αυτό είναι δεδομένο), αλλά η όλο και περισσότερη, περισσότερη, και ακόμα περισσότερη ασφάλεια. Η βία με τη σειρά της, είναι που δημιουργεί τις φοβίες. Το τελευταίο δεν το εξηγώ καλά γιατί θα χρειαζόταν να πω πολλά. Αλλά μπορείς να το σκεφτείς λίγο μόνη σου;
> εγω για παραδειγμα καποτε ειχα υποχονδριαση κ ως απορροια των κρισεων αυτων επαθα κ κοινωνικη φοβια...
Και η υποχονδρίαση όπως λες είναι ανεξάρτητη από την κοινωνική φοβία, αλλά έχουν τις ίδιες γεννεσιουργές ρίζες. Δεν έχει σημασία αν ο ένας έχει τον ένα φόβο ή τον άλλο, όλοι οι μεμονωμένοι φόβοι είναι το ίδιο δένδρο του φόβου.
> δεν γεννηθηκα ετσι ομως! τι ειναι αυτο,ποια η αιτια αυτης της σπιθας?
Και σωστά σκέφτεσαι. Με αυτό το σκεπτικό, κάθε αναζήτηση των φόβων στην προδιάθεση ή στην κληρονομικότητα που είπε o/η elirene καταρρίπτεται. Σωστά; Κάτι ξεκινά απλά και δεδομένα, και στη συνέχεια \"στραβώνει\". Μπορεί π.χ. να φταίνε τα άστρα, αλλά δεν το νομίζω. Προφανώς κάτι συγκεκριμένο συμβαίνει και με το μηχανισμό του δημιουργεί τους φόβους που είναι δυνατότεροι από τους \"κανονικούς\" ή για πράγματα που δεν θα \"έπρεπε\", και που ο πολύς κόσμος ονομάζει \"φοβίες\". Αυτός ο δεύτερος φόβος γεννιέται, δεν προυπάρχει.
11-06-2010, 09:05 #8
εγω πιστευω πως η αναπτυξη των φοβων ειναι πολυπαραγοντικη αλλα αμα ξεκινησει η μια διαταραχη γεννα την αλλη εσυ απο υποχονδριαση σε κοινωνικη φοβια κ εγω απο μετατραυματικη αγχωδη διαταραχη σε υποχονδριαση νοσοφοβεια και να μαι τωρα με διαταραχη σωματοποιησης..τι ωραια που ναι η ζωη..
11-06-2010, 15:40 #9
Originally posted by elirene
εγω πιστευω πως η αναπτυξη των φοβων ειναι πολυπαραγοντικη αλλα αμα ξεκινησει η μια διαταραχη γεννα την αλλη εσυ απο υποχονδριαση σε κοινωνικη φοβια κ εγω απο μετατραυματικη αγχωδη διαταραχη σε υποχονδριαση νοσοφοβεια και να μαι τωρα με διαταραχη σωματοποιησης..τι ωραια που ναι η ζωη..
Αποστολή χειρόγραφου γραμματος
21-07-2025, 18:22 in Σχέσεις και Επικοινωνία