για όποια-ον τον ενδιαφέρει... - Page 6
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 6 of 8 FirstFirst ... 45678 LastLast
Results 76 to 90 of 111
    Senior Member
    Originally posted by PETRAN
    Καλά τώρα αυτό με τις \"απωθημένες τραυματικές μνήμες\" μιλάμε είναι μεγάλη μπαρούφα. Οι μόνες δύο περιπτώσεις μάλιστα( που έχουν εξετασθεί επιστημονικά στην Αμερική από experts ψυχολόγους στον τομέα της μνήμης) φτάσαν στο δικαστήριο με πολύ βαριά κατηγορία εναντίον του πατέρα από την κόρη του, που τον κατηγορούσε μετά από μια \"flashback ανάμνηση\" ότι είχε βιάσει και σκοτώσει την αδερφή της σε μια εκδρομή. Η κατηγορία ήταν πολύ βαριά και βασίζονταν καθαρά στην ξαφνική ανάμνηση της κοπέλας και αν νικούσε την δίκη ο πατέρας της θα πήγαινε για θάνατο.

Τελικά, πολύωρο μνημονικό τεστινγκ απο τους ψυχολόγους στην κοπέλα οδήγησε σε πάρα πολλές αντιθέσεις, και μεταξύ των \"μνημονικών ανακλήσεων\" της και σε σχέση με την δολοφονία της αδερφής της εκείνη την περίοδο (όντως δολοφονήθηκε αλλά από άλλο άτομο τελικά). Π.χ. η κοπέλα είχε πάρα πολύ έντονη την εικόνα του ήλιου πίσω από τον πατέρα της ενώ κρατούσε την πέτρα πάνω από το κεφάλι της αδερφής της. Και όμως, η κοπέλα δάκρυζε κάθε φορά που θυμόταν το περιστατικό και έλεγε πράγματα του τύπου \"ήταν ότι πιο φρικτό μπορεί να ζήσει ένα παιδί\" και όλα αυτά μέσα σε λυγμούς.

Μετά από πολλά αντικρουόμενα στοιχεία, η κοπέλα ομολόγησε ότι λίγο πριν της \"έλθει η φλασιά\" έκανε κλινική \"υπνοθεραπεία\" στην οποία είδε την έντονη εικόνα του πατέρα της να κρατάει μια πέτρα μπροστά από τον ήλιο και να σκοτώνει την αδερφή της. Φυσικά η \"μνήμη\" δεν ήταν \"μνήμη\" αλλά φαντασίωση της κοπέλας που έγινε \"false memory\". Όλες οι περιπτώσεις μέχρι τώρα-μέσω ύπνωσης όπως και ελεύθερων συνειρμών- το μόνο που έχουν δείξει είναι ότι το μυαλό σε καταστάσης \"Χαλάρωσης-ημι-ύπνωσης\" μπορεί να δημιουργεί πολύ έντονες σαν-R.E.M σύνθετες εικόνες και ιστορίες που το άτομο μπορεί να τις νομίζει ότι όντως τις έζησε (ότι είναι μνήμες). Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι το άτομο μπορεί όντως να μην πέρασε μια καλή παιδική ηλικία με τον πατέρα της ξέρω γω, οπότε σε τέτοιες καταστάσεις-όπως ακριβώς και σε ένα όνειρο- το μυαλό δημιουργεί σχετικές ακραίες ιστορίες (π.χ. εναντίον του πατέρα που παρουσιάζεται σαν δολοφόνος).

Μην τα πιστεύετε αυτά τα πράγματα. Έτσι και αλλιώς δεν βοηθάνε καθόλου θεραπευτικά.
    Τα εξήγησες μια χαρά Petran.Άρα οι φημισμένοι μηχανισμοί άμυνας του Εγώ,όπως repression,denial and suppression αμφισβητούνται από τη σύγχρονη επιστημονική κοινότητα,αν κατάλαβα καλά,ε;
    "Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
    Σπύρος Μπιμπίλας

Senior Member
    Συμφωνώ με ΠΕΤΡΑΝ.

Ακόμα κι αν όντως υπήρξε το τραυμτικό γεγονός, είναι πολύ πιο \"οικονομικό\" από άποψη χρόνου να το δουλέψεις. Μπορείς όπως λέει ο πετραν να το ξανα-ζήσεις και να το διαπραγματευτείς μέσα στη θεραπεία με διαφορετικό τρόπο από εκείνον του παρελθόντος.

Αρκετά είναι τα γεγονότα που μας μοιάζουν φοβερά και τρομερά όταν είμαστε 3, 5, 15 χρονών, τα οποία στη συνέχεια καταχονιάζουμε σε μια γωνιά του μυαλού και δε τα ξαναπειράζουμε. Εάν έχουν λόγο να επανέλθουν στην επιφάνεια, έρχονται σε μια νέα συνθήκη της ζωής μας, που έχουμε τα εφόδια να τα αντιμετωπίσουμε διαφορετικά, να τα εκλογικεύσουμε, ή να τα φέρουμε στη θεραπεία μας.

Δεν πιστεύω ότι βοηθά σε κάτι να τα \"δούμε\" ή να τα κατασκευάσουμε, ή να τα ανακαλέσουμε παραποιημένα, ακόμα κι αν είναι για κάτι τόσο μεγάλο όσο η κακοποίηση για παράδειγμα. Κι αυτό, επειδή, τελικά μικρή σημασία έχει το γεγονός το ίδιο, και μεγάλη το τι μας έκανε να νιώσουμε και να σκεφτούμε, που το έκανε τόσο τραυματικό.

Senior Member
    ωραιά, πολύ επικοδομιτικά τα 4 τελευταία ποστ..αλλά νομίζω οτι στη δική μου περίπτωση δεν βοηθάνε ιδιαίτερα...γιατί δεν νομίζω ότι πρέπει να ξαναμπώ στο τρυπάκι οτι όλο αυτό είναι ψέμα..γιατί ήμουν σε αυτό το τρυπάκι πρίν...και τώρα υποτίθετε πως βγήκα.προφάνως όλοι μιλάτε για το άρθρο και όχι για την δική μου περίπτωση που το ανέβασα.για όσους δεν έχουν διαβάσει την ιστορία μου.Πετραν όχι δεν είχα μια άναμνηση αναλαμπη κάποιου γεγονότος.Ειχα απέχθια για τους ηλικιωμένους, χωρίς να γνωρίζω το λόγο.συχαίνομουν να πίασω χειρολαβη σε λεωφορείο αν την έχει πιάσει πριν γέρος. δεν είχα φυσιολογική σεξουαλική ζωή(δεν έχω κάνει σχέση με αγάπες, έρωτες, λουλούδια).Ολα αυτά τα χρόνια ανέφερα πάντα τον παππού μου σε πρόσωπα και συζητήσεις, χωρίς προφανή λόγο. και πάντα όταν τον ανέφερα, τον χαρακτήριζα με πολλά πολλά αρνητικά στοιχεία.και άλλα πολλά...πολλά...Ολα αυτά τα πολλά αποφάσισα να πάω να τα πώ σε ένα ψυχολόγο λοιπόν πριν 3 μήνες.Και απο κει ξέκινησε όλο αυτο.Στο ψυχολόγο έλεγα απλώς ό, τι θυμάμαι απο τα παιδικά μου χρόνια με εκείνον.καλοκαίρια, ιστορίες κ.τ.λ.Δεν με πίεσε και δεν υπονόησε ποτε σεξουαλική κακοποιήση για να με κάνει να το πιστέψω..Συν του ότι θυμόμουν και κάποια ολοκληρωμένα γεγονότα τα οποία απλώς δεν ήταν και τόσο φυσιολογικα για σχέση εγγονής-παππού.Μηδαμινά, αλλα όχι φυσιολογικα. Επειδή λοιπόν όλο αυτο ήρθε στην επιφάνεια, το σκεφτόμουν και σπίτι μου.Αρχισαν σιγά σιγά τα flashback.Μεχρι που έπαθα και το μετατραυματικό στρες. (ΑΝ ΙΣΧΥΕΊ ΤΕΛΙΚΆ ΟΤΙ ΥΦΊΣΤΑΤΑΙ ΣΑΝ ΌΡΟΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΔΙΑΔΙΚΆΣΙΑ) .Και όλο αυτο το γράφω τώρα για να μην είμαστε και τόσο κάθετοι ο΄τι δεν μπορεί να συμβεί..Γιατί το μετατραυματικό στρές έχει αποδείχθει επιστιμονικά. Δεν ξέρω με μπερδέψατε λιγάκι. Γιατι όντως το έζησα. Τωρα αν είναι όλα γένημα του μυαλού μου..τότε...και πάλι τα πράματα δεν πάνε καλά...πάνε χειρότερα μαλλόν..

Senior Member
    Originally posted by Sepia
    ωραιά, πολύ επικοδομιτικά τα 4 τελευταία ποστ..αλλά νομίζω οτι στη δική μου περίπτωση δεν βοηθάνε ιδιαίτερα...γιατί δεν νομίζω ότι πρέπει να ξαναμπώ στο τρυπάκι οτι όλο αυτό είναι ψέμα..γιατί ήμουν σε αυτό το τρυπάκι πρίν...και τώρα υποτίθετε πως βγήκα.προφάνως όλοι μιλάτε για το άρθρο και όχι για την δική μου περίπτωση που το ανέβασα.για όσους δεν έχουν διαβάσει την ιστορία μου.Πετραν όχι δεν είχα μια άναμνηση αναλαμπη κάποιου γεγονότος.Ειχα απέχθια για τους ηλικιωμένους, χωρίς να γνωρίζω το λόγο.συχαίνομουν να πίασω χειρολαβη σε λεωφορείο αν την έχει πιάσει πριν γέρος. δεν είχα φυσιολογική σεξουαλική ζωή(δεν έχω κάνει σχέση με αγάπες, έρωτες, λουλούδια).Ολα αυτά τα χρόνια ανέφερα πάντα τον παππού μου σε πρόσωπα και συζητήσεις, χωρίς προφανή λόγο. και πάντα όταν τον ανέφερα, τον χαρακτήριζα με πολλά πολλά αρνητικά στοιχεία.και άλλα πολλά...πολλά...Ολα αυτά τα πολλά αποφάσισα να πάω να τα πώ σε ένα ψυχολόγο λοιπόν πριν 3 μήνες.Και απο κει ξέκινησε όλο αυτο.Στο ψυχολόγο έλεγα απλώς ό, τι θυμάμαι απο τα παιδικά μου χρόνια με εκείνον.καλοκαίρια, ιστορίες κ.τ.λ.Δεν με πίεσε και δεν υπονόησε ποτε σεξουαλική κακοποιήση για να με κάνει να το πιστέψω..Συν του ότι θυμόμουν και κάποια ολοκληρωμένα γεγονότα τα οποία απλώς δεν ήταν και τόσο φυσιολογικα για σχέση εγγονής-παππού.Μηδαμινά, αλλα όχι φυσιολογικα. Επειδή λοιπόν όλο αυτο ήρθε στην επιφάνεια, το σκεφτόμουν και σπίτι μου.Αρχισαν σιγά σιγά τα flashback.Μεχρι που έπαθα και το μετατραυματικό στρες. (ΑΝ ΙΣΧΥΕΊ ΤΕΛΙΚΆ ΟΤΙ ΥΦΊΣΤΑΤΑΙ ΣΑΝ ΌΡΟΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΔΙΑΔΙΚΆΣΙΑ) .Και όλο αυτο το γράφω τώρα για να μην είμαστε και τόσο κάθετοι ο΄τι δεν μπορεί να συμβεί..Γιατί το μετατραυματικό στρές έχει αποδείχθει επιστιμονικά. Δεν ξέρω με μπερδέψατε λιγάκι. Γιατι όντως το έζησα. Τωρα αν είναι όλα γένημα του μυαλού μου..τότε...και πάλι τα πράματα δεν πάνε καλά...πάνε χειρότερα μαλλόν..

Καλημέρα σέπια,

Στο προηγούμενο ποστ, απάντησα σ αυτό που είπε ο πετραν αρχικά, τώρα διάβασα συνολικά το θρεντ.

Δεν αναφερόμουν στο δικό σου βίωμα, ούτε έχω λόγο να αμφιβητήσω ότι ανακάλυψες κάτι. Αυτό που αναφέρεις, θα σου δωσε εξήγηση για όλα αυτά που περιγράφεις.

Από εδώ και πέρα, πώς βλέπεις τα πράγματα;

Banned
    Καλημερα λοιπον,
    σημερα ξελαμπικαρησα καπως, οποτε ας πω δυο λογια.

Καταρχην δεν θα μπω σε θεωριες αν αυτα που διαβασα ισχυουν η οχι.
    Αλλωστε δεν συνηθιζω να διαβαζω τις θεωριες των ψυχολογων και δεν ασχολουμε με τις ερευνες τους.

Θεωρω οτι πρωτο ζητημα οτι ολη αυτη η υποθεση δεν ειναι απαραιτητο να την συζητησεις με ατομα που δεν διαθετουν μια ικανοτητα να ερθουν στη θεση σου, ετσι σε αυτη τη φαση η συζητηση με τον ψυχολογο σου ειναι η σωστη κατευθυνση, μεινε εκει.
    Δευτερον θα πρεπει να δουλεψεις το θεμα της απενοχοποιησης, το σεξ δεν ειναι κατι το βρωμικο, ειναι ευχαριστηση αρκει να γινεται κατω απο σωστες συνθηκες. Φαινεται οτι με ενα τροπο το βιωσες δυσαναλογα απο οσο μπορεις να χωνεψεις να το πω κομψα.... το βιωσες ομως και αυτο ξερεις, πισω δεν γυρνα, αντιθετα εμεις πρεπει να παμε μπροστα και μαλιστα με σωστα εργαλεια.
    Δεν φταις εσυ για οτι βιωσες και αυτο πρεπει επισης να χωνεψεις σιγα σιγα.....
    επισης δεν εχεις κατι να δηλωσεις σε καποιον, ουτε πρεπει να σε ενδιαφερει αν θα γινεις πιστευτη η οχι.
    Βεβαια γνωριζω οτι η αναγκη της αποδοχης των σκεψεων που σε τυρανανε ειναι σημαντικη, ωστοσο αυτη την στιγμη η μετατραυματικη σου διαδικασια ειναι σε ενταση καλο να το αποφυγεις.
    Ισως αργοτερα αν αλλαξουν οι συνθηκες και βρεθεις σε αλλο περιβαλλον που να νιωθεις ασφαλεια να μπορεις να το ανοιξεις και να παρεις την αποδοχη / κατανοηση που σου ειναι απαραιτητη.

Εν κατακλειδι,
    πιστευω οτι πρεπει να συνεχισεις το σκαψιμο, ακομα και αν ειναι επιπονο.
    Εχεις θεμα και μαλιστα ισχυρου σοκ, το οποιο σε εμποδιζει να απολαυσεις την ζωη σου.
    Οχι ομως κατι που δεν λυνεται, μπορεις να το δουλεψεις και συντομα να αρχιζεις να χαιρεσαι την ζωη σου
    οπως ακριβως την επιθυμεις.

Μεχρι στιγμης με οσα εχεις γραψει,
    μεχρι εδω μπορω να φτασω....
    σου ευχομαι καλο ταξιδι.

Senior Member
    Sepia,σκέφτηκες μήπως ήσουν predisposed να πιστέψεις σε κάτι τέτοιο,δηλαδή να ήσουν \"έτοιμη και ευνοικά προδιατεθειμένη\"να δώσεις μία τέτοια απάντηση στον εαυτό σου,ενώ θα μπορούσε η απέχθειά σου για τους ηλικιωμένους(άρα και τον παππού σου)να εξηγηθεί με άλλον τρόπο?πχ υπάρχει μία φοβία που εξηγεί την \"σιχαμάρα\"που ανέφερες για τους ηλικιωμένους,η γεροντοφοβία.

Παρακαλώ να μην το πάρεις αυτό ως αμφισβήτηση των λεγομένων σου,με κανένα τρόπο.Απλά σκέψεις.Το debate αυτό με την εγκυρότητα των repressed memories κρατάει χρόνια.Η πλευρά των υποστηρικτών της εγκυρότητάς τους πάντως ανήκει στους κλινικούς ψυχολόγους,ενώ η αντίθετη στους ερευνητές.
    "Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
    Σπύρος Μπιμπίλας

Senior Member
    Originally posted by RainAndWind
    Sepia,σκέφτηκες μήπως ήσουν predisposed να πιστέψεις σε κάτι τέτοιο,δηλαδή να ήσουν \"έτοιμη και ευνοικά προδιατεθειμένη\"να δώσεις μία τέτοια απάντηση στον εαυτό σου,ενώ θα μπορούσε η απέχθειά σου για τους ηλικιωμένους(άρα και τον παππού σου)να εξηγηθεί με άλλον τρόπο?πχ υπάρχει μία φοβία που εξηγεί την \"σιχαμάρα\"που ανέφερες για τους ηλικιωμένους,η γεροντοφοβία.

Παρακαλώ να μην το πάρεις αυτό ως αμφισβήτηση των λεγομένων σου,με κανένα τρόπο.Απλά σκέψεις.Το debate αυτό με την εγκυρότητα των repressed memories κρατάει χρόνια.Η πλευρά των υποστηρικτών της εγκυρότητάς τους πάντως ανήκει στους κλινικούς ψυχολόγους,ενώ η αντίθετη στους ερευνητές.

Έτσι είναι ρειν. Αυτό το debate με τις απωθημένες μνήμες όντως κρατάει χρόνια και η πλευρά που την υποστηρίζει τυφλά είναι οι πολύ παραδοσιακοί ψυχοδυναμικοί/ψυχαναλυτικοί κλινικοί ψυχολόγοι και όχι οι πιο σύγχρονοι επιστημονικοί \"γνωσιακοί-εκλεκτικοί\" (που όμως είπες είναι μαζί με τους \"ερευνητές\"). Ναι, όλοι οι αμυντικοί μηχανισμοί και η παραδοσιακή ψυχαναλυτική ορολογία αμφισβητείται ανοιχτά από την σύγχρονη επιστημονική ψυχολογία. Δεν υπάρχει ούτε μα ούτε ένα επιστημονικό στοιχείο που να υποστηρίζει αυτά που λέγανε ο freud και οι άλλοι ψυχαναλυτές (που έτσι και αλλιώς ο καθένας είχε εντελώς την δικιά του άποψη της ψυχανάλυσης).

Όλα σύμφωνα με την παραδοσιακή ψυχανάλυση έχουν να κάνουν με αμυντικούς μηχανισμούς και σεξουαλικές η φοβικές σκοτεινές δυνάμεις που δρουν από \"κάτω\". Είναι πραγματικά ότι πιο σκοταδιστικό μπορεί να υπάρξει σε θεωρία και φυσικά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την εγκυρότητα της. Γιατί κάνεις χιουμορ? Γιατί το χιουμορ είναι αμυντικός μηχανισμός από έναν υποσυνείδητο φόβο που κρύβεται από κάτω. Όταν τους λες ότι δεν είναι έτσι σου λένε \"είσαι σε άρνηση-(άλλον έναν αμηντικό μηχανισμό). Δηλαδή, χέσε με, δεν υπάρχει τρόπος να αποδείξεις αν κάτι είναι αλήθεια η όχι! Στην ψυχανάλυση ότι σου αρέσει μπορεί να είναι επειδή δεν σου αρέσει και ότι δεν σου αρέσει επειδή υποσυνείδητα σου αρέσει. Τρέχα γύρευε κύριε γυρευόπουλε!

Εμένα μου αρέσει μια πιο σύγχρονη ψυχοδυναμική προσέγγιση που έχει προσαρτηθεί και στην σύγχρονη γνωσιακή θεραπεία. Π.χ. ο πατέρας μου όλο με τιμωρούσε για το διάβασμα μικρό, οπότε έχω το στοιχείο της \"Τελειομανίας\" στην εργασία μου τώρα. Και επειδή πολλές \"ψυχικές στιγμές\" είναι ασυνείδητες (με την έννοια ότι δεν τις συνειδητοποιώ όχι με την έννοια του \"υδραυλικού υποσυνείδητου\" του freud που υπάρχει κάποιοι είδος \"ψυχικής ενέργειας\" που φυλακίζεται από κάτω και καταπιέζεται. Αυτό είναι τόσο έγκυρο όσο η \"κούφια-γη/δρακονιανοί/βριλ/παιδιά του 83\" κλπ.) μέσω της θεραπείας τις συνειδητοποιώ και τις καταλαβαίνω, ώστε σταδιακά να τις αλλάξω (η θερπαευτική αλλαγή). Αυτό μάλιστα, είναι επιστημονικό και έχει βάση. Αλλά όλη αυτή η σκοταδιστική ορολογία της ψυχανάλυσης δεν είναι.

Ειδικά αν μπεις και στο τριπάκι να ψάχνεις για υποσυνείδητες μνήμες και ενέργειες και \"αυτό φταίει, αυτό δεν φταίει\" μπορείς να χειροτερέυσεις στην κυριολεξία! Συγνώμη αλλά η θεραπεία λέγεται \"θεραπεία\" γιατί μακροπρόθεσμα βελτιώνει, δεν χειροτερεύει! Υπάρχουν άτομα που κάνουν 2 και 3 χρόνια παραδοσιακή ψυχανάλυση και στο τέλςο βγαίνουν 3 φορές χειρότερα και πολύ πιο μπερδεμένοι από όταν μπήκαν και φυσικά χωρίς να έχουν θεραπευτεί από πανικούς, κατάθλιψη η τον οποιοδήποτε λόγο που τους πήγε στο γραφείο του ψυχολόγου. Εγώ δεν καταλαβαίνω πως ακόμα υπάρχουν κλινκοί ψυχολόγοι και ψυχίατροι που την ακολουθούν τυφλά χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο για την αποτελεσματικότητα της και με την \"θεωρητική/φιλοσοφική\" ψυαναλυτική έρευνα (\"έρευνα\" για την ψυχανάλυση= θεωρητική ανάπτυξη της θεωρίας από την υποκειμενική σκοπιά κάθε ψυχαναλυτή και τις δικές του παρατηρήσεις) να έχει σταματήσει κάπου το 1940. Συγνώμη αλλά η ψυχολογία είναι επιστήμη. Μακριά και αγαπημένοι!

Banned
    Originally posted by krino
    Καλημερα λοιπον,
    σημερα ξελαμπικαρησα καπως, οποτε ας πω δυο λογια.

Καταρχην δεν θα μπω σε θεωριες αν αυτα που διαβασα ισχυουν η οχι.
    Αλλωστε δεν συνηθιζω να διαβαζω τις θεωριες των ψυχολογων και δεν ασχολουμε με τις ερευνες τους.

Θεωρω οτι πρωτο ζητημα οτι ολη αυτη η υποθεση δεν ειναι απαραιτητο να την συζητησεις με ατομα που δεν διαθετουν μια ικανοτητα να ερθουν στη θεση σου, ετσι σε αυτη τη φαση η συζητηση με τον ψυχολογο σου ειναι η σωστη κατευθυνση, μεινε εκει.
    Δευτερον θα πρεπει να δουλεψεις το θεμα της απενοχοποιησης, το σεξ δεν ειναι κατι το βρωμικο, ειναι ευχαριστηση αρκει να γινεται κατω απο σωστες συνθηκες. Φαινεται οτι με ενα τροπο το βιωσες δυσαναλογα απο οσο μπορεις να χωνεψεις να το πω κομψα.... το βιωσες ομως και αυτο ξερεις, πισω δεν γυρνα, αντιθετα εμεις πρεπει να παμε μπροστα και μαλιστα με σωστα εργαλεια.
    Δεν φταις εσυ για οτι βιωσες και αυτο πρεπει επισης να χωνεψεις σιγα σιγα.....
    επισης δεν εχεις κατι να δηλωσεις σε καποιον, ουτε πρεπει να σε ενδιαφερει αν θα γινεις πιστευτη η οχι.
    Βεβαια γνωριζω οτι η αναγκη της αποδοχης των σκεψεων που σε τυρανανε ειναι σημαντικη, ωστοσο αυτη την στιγμη η μετατραυματικη σου διαδικασια ειναι σε ενταση καλο να το αποφυγεις.
    Ισως αργοτερα αν αλλαξουν οι συνθηκες και βρεθεις σε αλλο περιβαλλον που να νιωθεις ασφαλεια να μπορεις να το ανοιξεις και να παρεις την αποδοχη / κατανοηση που σου ειναι απαραιτητη.

Εν κατακλειδι,
    πιστευω οτι πρεπει να συνεχισεις το σκαψιμο, ακομα και αν ειναι επιπονο.
    Εχεις θεμα και μαλιστα ισχυρου σοκ, το οποιο σε εμποδιζει να απολαυσεις την ζωη σου.
    Οχι ομως κατι που δεν λυνεται, μπορεις να το δουλεψεις και συντομα να αρχιζεις να χαιρεσαι την ζωη σου
    οπως ακριβως την επιθυμεις.

Μεχρι στιγμης με οσα εχεις γραψει,
    μεχρι εδω μπορω να φτασω....
    σου ευχομαι καλο ταξιδι.

Ειλικρινά Κρίνο συγκηνήθηκα με αυτά που γράφεις και συμφωνώ απόλυτα!!!Αλλά μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπήσει την κατάσταση που βρήσκεται τώρα δεν είναι άλλωστε όλοι οι άνθρωποι δυνατοί!!Μερικούς κάποια γεγονότα τους στιγματίζουν και δεν ξεπερνούν το σοκ ποτέ!!
    Είχα διαβάσει μια περίπτωση που μια κοπελίτσα 16 χρονών βιάστηκε με πολύ άσχημο τρόπο από ένα κλέφτη που είχε μπει στο σπίτι της, ο οποίος βίασε και την μητέρα της μπροστά στα μάτια της και από τότε είναι σε κατάσταση \"ζώου\" !Λειτουργεί σαν ζώο δεν μιλάει γιατί της κόπηκε η φωνή κλπ και αυτό είναι αληθινή ιστορία!!

Banned
    Τζανετ,
    δεν μπορω να ξερω (ξερουμε) τι υπαρχει στο τελος μια διαδρομης,
    μπορω ομως να ξερω τι βρισκω μπροστα μου περπατωντας και με οτι βρισκω να προχωραω
    (αλλοτε μπουσουλωντας αλλοτε τρεχωντας....)

Σημασια δεν εχει αν θα τελειωσω ποτε ολο αυτο, αν θα βρω ακρη, και χιλια ανασταλτικα αν
    (που τελικα λειτουργουν ως παγιδες) αλλα να αρχισω και στη συνεχεια να προχωραω.
    Γιατι καθε μου ολοκληρωμενο βημα μου, κλεινει και μια μικρη (τοση δα) πληγη μεσα μου.
    Η ιαση ειναι μια διαδικασια χρονοβορα και κουραστικη, σε αντιθεση με οτι αλλο εχει στο μυαλο του καποιος.

Senior Member
    Originally posted by Sepia

Το μετατραυματικό στρες Sepia βεβαίως και υπάρχει, είναι κανονικότατη διαταραχή. Είναι όταν κάποιος περνάει έντονο στρες (όπως στον πόλεμο η σε βιασμό) μετά έχει πολύ άγχος και μνήμες-αναλαμπές του γεγονότος δεν έχει να κάνει με απωθημένες μνήμες και τέτοια. Αλλά αυτό λέω (και αυτό λένε και οι έρευνες) ότι επειδή και μόνο κάποιος πιστεύει ακράδαντα σε μια απωθημένη μνήμη, όταν του έρχεται στο μυαλό, μπορεί να \"αυτο-τραυματιστεί\" και ας μην υπήρχε το γεγονός της μνήμης πραγματικά! Επειδή και μόνο το πίστεψε δηλαδή, κα πιστεύει ότι οι \"εικόνες, ιστορίες\" που έχει στο μυαλό του είναι \"αληθινές\" μνήμες (και όχι ψέυτικες)παθαίνει μετα-τραυματικό στρες!

Λες ότι όλο αυτό άρχισε να βγαίνει με τον ψυχολόγο. Νομίζω πως το πιο πιθανό είναι ότι όλο αυτό το έχεις δημιουργήσει εσύ, δυστυχώς έτσι είναι. Αν διαβάσεις στο άρθρο που ποσταρα, η κοπέλα είχε ολόκληρη ολοζώντανη ανάμνηση (αυτές λέγονται μνήμες-αναλαμπές-\"flashback memories\") από τον πατέρα της να σκοτώνει την αδερφή της! Στηρίχτηκε ολόκληρη κατηγορία εναντίον του πατέρα πάνω σε αυτή την μνήμη που θα οδηγούσε σε θανατική ποινή! Τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά. Επειδή ή κοπέλα όντως δεν είχε καλές σχέσεις με τον πατέρα και δεν περνούσε καλά (και είχε άσχημη παιδική ηλικία μαζί του), άρχισε όλο και πιο πολύ να πιστεύει ότι κάτι είχε συμβεί στο παρελθόν με θήτη αυτόν. Γι αυτό τον λόγο οδηγήθηκε σε \"ψυχοθεραπεία\" στην οποία ο θεραπευτής της είπε το κλασικό \"μόνο αν αναδυθεί η μνήμη από το υποσυνείδητο θα υπάρχει θεραπεία\" (μέθοδος που αμφισβητείται χοντρά. Η \"υπνοθεραπεία\" ήταν ψέμα της κοπέλας τελικά.). Η Ψυχοθεραπεία και η θέληση της για θερπαεία-που κατευθύνονταν από τον ψυχολόγο που της έλεγε για αποωθημένες μνήμες- της έφερε δήθεν \"ολοζώντανες μνήμες της δολοφονίας της αδερφής της\" κάτι που επαναλήφθηκε και στο σπίτι της ενώ έκανε μπάνιο και σε διάφορες άλλες στιγμές. Τελικά αυτές οι \"ψευτο-μνήμες\" άρχισαν να επαναλαμβάνονται αλλά κάπως διαφορετικές κάθε φορά. Ήταν απλά \"όνειρα-φαντασιώσεις\" της κοπέλας που ήθελε να αποδώσει όλα τα κακά της ζωής της στον πατέρα της, σε μια και μοναδική τραυματική εστία, κάτι που κάνει πολύ πιο εύκολα τα πράγματα (γιατί αναγάγει όλα τα αρνητικά σε ένα και μόνο παράγοντα). Η αλήθεια δυστυχώς είναι πολύ πιο πολύπλοκη συνήθως.

Νομίζω πως θα κάνεις πολύ κακό στον εαυτό σου αν ακολουθήσεις αυτό το \"τριπάκι\" και θα μπλέξεις πολύ πιο πολύ τα πράγματα στο μυαλό σου χωρίς λόγο και αιτία. Αυτό που λες με τον σεξ και τον έρωτα πιστεύω ότι δεν έχει με τίποτα να κάνει με κάποια δήθεν απωθημένη μνήμη, αλλά με διάφορες ερμηνείες και εμπειρίες σου που είχες όλα αυτά τα χρόνια σε διάφορες καταστάσεις. Αυτά πρέπει να δουλέψεις με τον ψυχολόγο και το πως σχετίζονται με την κατάσταση του τώρα ώστε να βελτιωθείς. Μην κυνηγάς φαντάσματα και ταλαιπωρείς το μυαλουδάκι σου τζάμπα γιατί στο τέλος όντως θα τραυματιστείς και από μαλακία συγνώμη κιόλας! Κανονικά η θεραπεία με τον ψυχολόγο αμέσως μέσα σε κάποιες συνεδρίες πρέπει να ανακουφίζει και να βελτιώνει τα πράγματα. Αν δεν γίνεται αυτό ψάξε γι άλλον. Μην βασανίζεσαι μόνη σου χωρίς λόγο.

Banned
    Δηλαδή για να καταλάβω η Σέπια υποστηρίζει ότι βιάστηκε από τον παππού της, αλλά δεν το θυμόταν για χρόνια και το θυμήθηκε ύστερα από κάποιες επισκέψεις σε κάποιον ψυχολόγο!Έτσι δεν είναι;

Καλύτερα να μην το θυμόταν ποτέ!Θεραπευτική μέθοδος λέγεται αυτή;;;

Senior Member
    Originally posted by janet
    Δηλαδή για να καταλάβω η Σέπια υποστηρίζει ότι βιάστηκε από τον παππού της, αλλά δεν το θυμόταν για χρόνια και το θυμήθηκε ύστερα από κάποιες επισκέψεις σε κάποιον ψυχολόγο!Έτσι δεν είναι;

Αυτό είναι το θέμα, ότι το \"θυμοταν\" μάλλον δεν ισχύει, το πιο πιθανό είναι ότι είναι \"ψευδο-μνήμη\". Ακόμα χειρότερο γιατί μπορεί να τραυματιστεί μόνη της χωρίς λόγο από ένα γεγονός που δεν έγινε ποτέ.

Banned
    Originally posted by janet

Αυτό είναι το θέμα, ότι το \"θυμοταν\" μάλλον δεν ισχύει, το πιο πιθανό είναι ότι είναι \"ψευδο-μνήμη\". Ακόμα χειρότερο γιατί μπορεί να τραυματιστεί μόνη της χωρίς λόγο από ένα γεγονός που δεν έγινε ποτέ.
    Βρε τι πάθαμε!!Τι συμβαίνει στο κόσμο, γηράσκω αει διδασκόμενη!

Σέπια, συμφωνώ με Πετράν!!

Senior Member

Λες ότι όλο αυτό άρχισε να βγαίνει με τον ψυχολόγο. Νομίζω πως το πιο πιθανό είναι ότι όλο αυτό το έχεις δημιουργήσει εσύ, δυστυχώς έτσι είναι. Αν διαβάσεις στο άρθρο που ποσταρα, η κοπέλα είχε ολόκληρη ολοζώντανη ανάμνηση (αυτές λέγονται μνήμες-αναλαμπές-\"flashback memories\") από τον πατέρα της να σκοτώνει την αδερφή της! Στηρίχτηκε ολόκληρη κατηγορία εναντίον του πατέρα πάνω σε αυτή την μνήμη που θα οδηγούσε σε θανατική ποινή! Τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά. Επειδή ή κοπέλα όντως δεν είχε καλές σχέσεις με τον πατέρα και δεν περνούσε καλά (και είχε άσχημη παιδική ηλικία μαζί του), άρχισε όλο και πιο πολύ να πιστεύει ότι κάτι είχε συμβεί στο παρελθόν με θήτη αυτόν. Γι αυτό τον λόγο οδηγήθηκε σε \"ψυχοθεραπεία\" στην οποία ο θεραπευτής της είπε το κλασικό \"μόνο αν αναδυθεί η μνήμη από το υποσυνείδητο θα υπάρχει θεραπεία\" (μέθοδος που αμφισβητείται χοντρά. Η \"υπνοθεραπεία\" ήταν ψέμα της κοπέλας τελικά.). Η Ψυχοθεραπεία και η θέληση της για θερπαεία-που κατευθύνονταν από τον ψυχολόγο που της έλεγε για αποωθημένες μνήμες- της έφερε δήθεν \"ολοζώντανες μνήμες της δολοφονίας της αδερφής της\" κάτι που επαναλήφθηκε και στο σπίτι της ενώ έκανε μπάνιο και σε διάφορες άλλες στιγμές. Τελικά αυτές οι \"ψευτο-μνήμες\" άρχισαν να επαναλαμβάνονται αλλά κάπως διαφορετικές κάθε φορά. Ήταν απλά \"όνειρα-φαντασιώσεις\" της κοπέλας που ήθελε να αποδώσει όλα τα κακά της ζωής της στον πατέρα της, σε μια και μοναδική τραυματική εστία, κάτι που κάνει πολύ πιο εύκολα τα πράγματα (γιατί αναγάγει όλα τα αρνητικά σε ένα και μόνο παράγοντα). Η αλήθεια δυστυχώς είναι πολύ πιο πολύπλοκη συνήθως.

Νομίζω πως θα κάνεις πολύ κακό στον εαυτό σου αν ακολουθήσεις αυτό το \"τριπάκι\" και θα μπλέξεις πολύ πιο πολύ τα πράγματα στο μυαλό σου χωρίς λόγο και αιτία. Αυτό που λες με τον σεξ και τον έρωτα πιστεύω ότι δεν έχει με τίποτα να κάνει με κάποια δήθεν απωθημένη μνήμη, αλλά με διάφορες ερμηνείες και εμπειρίες σου που είχες όλα αυτά τα χρόνια σε διάφορες καταστάσεις. Αυτά πρέπει να δουλέψεις με τον ψυχολόγο και το πως σχετίζονται με την κατάσταση του τώρα ώστε να βελτιωθείς. Μην κυνηγάς φαντάσματα και ταλαιπωρείς το μυαλουδάκι σου τζάμπα γιατί στο τέλος όντως θα τραυματιστείς και από μαλακία συγνώμη κιόλας! Κανονικά η θεραπεία με τον ψυχολόγο αμέσως μέσα σε κάποιες συνεδρίες πρέπει να ανακουφίζει και να βελτιώνει τα πράγματα. Αν δεν γίνεται αυτό ψάξε γι άλλον. Μην βασανίζεσαι μόνη σου χωρίς λόγο.

Sepia η δική μου άποψη είναι να ΜΗΝ συζητάς μαζί μας για το αν νομίζουμε ότι συνέβη ή δε συνέβη το γεγονός και να μη δέχεσαι από κανέναν την άποψή του για το αν το θεωρεί πιθανό ή όχι, αν το πιστεύει ή όχι.
    Διαφωνώ με τον Petran ότι δε σου συνέβη στ\'αλήθεια, (άσχετο με τη θετική εικόνα που έχω σχηματίσει για τον ίδιο βέβαια) αλλά αυτό δεν έχει σημασία, ούτε θέλω να επιχειρηματολογήσω γι\'αυτό. Ο καθένας εδώ μέσα αν τον ρωτήσεις θα έχει μια δική του άποψη και θεωρία για όλο αυτό και είναι λογικό, αλλά αυτό εσένα σε μπερδεύει χειρότερα και δεν σε βοηθάει.
    Για συναισθήματα ναι, να συζητήσουμε, ιδέες για να νιώσεις καλύτερα ναι, αλλά το τι συνέβη και αν συνέβη και πώς συνέβη είναι εποικοδομητικό να το συζητήσεις μόνο με τον ψυχολόγο σου κατά τη γνώμη μου!

Senior Member
    Originally posted by streidi

Sepia η δική μου άποψη είναι να ΜΗΝ συζητάς μαζί μας για το αν νομίζουμε ότι συνέβη ή δε συνέβη το γεγονός και να μη δέχεσαι από κανέναν την άποψή του για το αν το θεωρεί πιθανό ή όχι, αν το πιστεύει ή όχι.
    Διαφωνώ με τον Petran ότι δε σου συνέβη στ\'αλήθεια, (άσχετο με τη θετική εικόνα που έχω σχηματίσει για τον ίδιο βέβαια) αλλά αυτό δεν έχει σημασία, ούτε θέλω να επιχειρηματολογήσω γι\'αυτό. Ο καθένας εδώ μέσα αν τον ρωτήσεις θα έχει μια δική του άποψη και θεωρία για όλο αυτό και είναι λογικό, αλλά αυτό εσένα σε μπερδεύει χειρότερα και δεν σε βοηθάει.
    Για συναισθήματα ναι, να συζητήσουμε, ιδέες για να νιώσεις καλύτερα ναι, αλλά το τι συνέβη και αν συνέβη και πώς συνέβη είναι εποικοδομητικό να το συζητήσεις μόνο με τον ψυχολόγο σου κατά τη γνώμη μου!

Εντάξει αυτό είναι το σωστό που λες. Εννοείται να τα πει με τον ψυχολόγο της. Εγώ πάλι δεν παρέθεσα την άποψη μου αλλά τι ισχύει επιστημονικά εως τώρα. Δυστυχώς πολλοί ψυχολόγοι στην Ελλάδα-λόγω του ότι δεν υπάρχει επίσημη μεταπτυχιακή εκπαίδευση-ειδικότητα στην κλινική ψυχολογία (όπως στο εξωτερικό) και ανοίγουν γραφεία με το πρώτο πτυχίο και με εκπαιδεύσεις σε ιδιωτικούς φορείς, τείνουν να ακολουθούν ότι μεθόδους να\'ναι (αλλά και οι ψυχίατροι, μιας και αυτοί δεν έχουν σπουδές στην ψυχολογία και ότι μαθαίνουν, το μαθαίνουν στην ειδικότητα ανάλογα με τις προτιμήσεις του γιατρού που έχουν από πάνω τους). Έτσι οι ψυχολόγοι-που είναι δήθεν και \"ειδικοί\"-μπορεί- λόγω των προτιμήσεων τους και όχι λόγω των επιστημονικών δεδομένων- να χειροτερεύσουν πολύ το άτομο που έχουν σε θεραπεία χωρίς να το ξέρουν και οι ίδιοι. Γι αυτό θέλει προσοχή! Για μένα αν κάποιος δεν βλέπει βελτίωση μετά από μερικές συνεδρίες και μπλέκεται ακόμα πιο πολύ το μυαλό του θέλει αλλαγή ψυχολόγου. Την κοπέλα την είδα μπερδεμένη και φάνηκε να μην έχει μια δομημένη θεραπευτική κατεύθυνση από τον ψυχολόγο της. Ίσως να ήταν η ιδέα μου αλλά θέλουν προσοχή αυτά! Είναι κρίμα να τραυματιστεί η κοπέλα χωρίς λόγο.

Page 6 of 8 FirstFirst ... 45678 LastLast