Results 1 to 15 of 33
Thread: Σκυλίσια Ζωή? Canine OCD
-
20-07-2010, 19:08 #1
Σκυλίσια Ζωή? Canine OCD
Πάντα αναρωτιόμουνα το κατα πόσο τα ζώα μπορούν να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Στο πανεπιστήμιο είχα διαβάσει για έρευνες για την κατάθλιψη που μάλιστα είχαν χρησιμοποιήσει σκύλους ως μοντέλα. Όταν το ζώο έλεγε το βιβλίο δεν είχε τον έλεγχο μιας κατάστασης όπως τον αριθμό των τιμωριών που θα λάβει η το πότε θα λάβει μια τιμωρία, θα μπορούσε να αναπτύξει μια κατάσταση σαν την ανθρώπινη κατάθλιψη, όπου το ζώο μένει ακίνητο, χωρίς να έχει όρεξη να κάνει τίποτα και χωρίς να τρώει. Τα αποτελέσματα αυτά των ερευνών του Seligman χρησιμοποιήθηκαν για να τονίσουν την σημασία του περιβάλλοντος και στο κατα πόσο η μόνιμη αίσθηση της έλειψης ελέγχου του περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση απελπισίας (οπότε και κατάθλιψης).
Τα αποτελέσματα ήταν τόσο σημαντικά για την σημασία του περιβάλλοντος στην κατάθλιψη (αφού μέχρι τότε η κυρίαρχη επιστημονική τάση ενοχοποιούσε την \"ανισορροπία της σεροτονίνης\") όσο και για το γεγονός ότι και τα σκυλιά μπορούν να αναπτύξουν μια \"συναισθηματική διαταραχή\" . Ίσως βέβαια με την βοήθεια του ανθρώπου...αφού νομίζω ότι είναι άγνωστο στο κατα πόσο κάποιος σκύλος μπορεί να το πάθει αυτό έξω (αν και θεωρητικά θα μπορούσε π.χ. ένα σκυλάκι που είναι συνέχεια \"bullied\" από άλλα μεγάλα και δεν έχει ελευθερία κινήσεων).
Πέραν όμως του κατα πόσο τα σκυλιά μπορούν να αναπτύξουν κατάθλιψη έξω, πρόσφατα βρήκα διάφορα άρθρα στο νετ, που αναγνωρίζονται διάφορες ψυχικές διαταραχές σε σκύλους! (λέτε τελικά να είναι αλήθεια αυτό που λένε για τους Αμερικανους ότι έχουν και \"ψυχολόγο\" για τον σκύλο τους!?)
Με έκπληξη ανακάλυψα ότι τα σκυλιά μπορούν να πάθουν το ανάλογο της ανθρώπινης ΙΨΔ, την \"κυνο-καταναγκαστική (!?)διαταραχή\"!
http://ezinearticles.com/?Canine-Obsessive-Compulsive-Disorder---How-to-Spot-it-and-How-to-Treat-It&id=2446708
http://petdoc.com/story/canine-compulsive-disorder-ccd-dogs
Τα σκυλάκια που πάσχουν μπορούν να \"ξεψειρίζουν\" και να δαγκώνουν μέρη του σώματος τους μέχρι να δημιουργηθεί βαθιά πληγή, να κηνυγάνε με τις ώρες την ουρά τους και να γλείφουν συνεχόμενα τα πατώματα χωρίς λόγο (μεταξύ άλλων προβληματικών συμπεριφορών). Εκτιμάται ότι περίπου το 2% των σκύλων θα εμφανίσουν την διαταραχή-ένα ποσοστό που είναι μάλλον ίδιο με την συχνότητα εμφάνισης της κατάστασης στον άνθρωπο. Για να γίνει η διάγνωση από τον κτηνίατρο πρέπει να αποκλειστούν άλλες κατστάσεις όπως αλλεργία, δερματικές παθήσεις, διατροφικές ανεπάρκειες η οποιαδήποτε άλλη σωματική κατάσταση. Ο πιο κατάλληλος γιατρός για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση είναι ο εξειδικευμένος κτηνιατρικός νευρολόγος (!)
Σύμφωνα με τα άρθρα, η διαταραχή είναι αρκετά πιο συχνή σε συγκεκριμένες \"ράτσες\" όπως τα ντοπερμαν, αποκαλύπτοντας κάποια γενετική βάση. Τείνει όμως και να εμφανίζεται και να παραμένει σε καταστάσεις που το ζώο πέρασε έντονο άγχος και κάποιο έντονο τραυματικό γεγονός (όπως η αποχώρηση του αφεντικού)! Η θεραπεία φαίνεται να είναι μάλλον ίδια με τους ανθρώπους (!) Φάρμακα SSRI έχουν δείξει να μειώνουν τα συμπτώματα των καημένων σκύλων, ενώ η \"συμπεριφορική τροποποίηση\" χρησιμοποιείται από έναν έμπειρο εκπαιδευτή ώστε να επιβραβεύονται οι μη-ΙΨΔ συμπεριφορές! Μέσω αυτής της τεχνικής η διαταραχή φαίνεται να βελτιώνεται σημαντικά! (οι εκπαιδευτές δεν έχουν εφαρμόσει ακόμα την ψυχανάλυση!)
Πρόσφατα φαίνεται να ανακαλύφθηκαν προβληματκά γονίδια στο 7ο χρωμόσωμα του σκύλου που σχετίζονται με την παραγωγή προτεινών που ρυθμίζουν τους υποδοχείς του γλουταμινικού οξέως (ίσως ο πιο συχνός και βασικός νευροδιαβιβαστής στους εγκεφάλους των περισσότερων θηλαστικών) στην περιοχη του εγκεφάλου γνωστή ως ιπποκαμπος (μια περιοχή που σχετίζεται με την μνήμη επεισοδίων και τα συναισθήματα) και αποτελεί μέρος του “αρχαιότερου” εξελικτικά “ερπετοειδούς” εγκεφάλου. Φαίνεται ότι δυσλειτουργία στα συγκεκριμένα γονίδια (που έχουν και τα ανάλογα τους στον άνθρωπο) σχετίζονται με διάφορα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των τικ, του αυτισμού και της σχιζοφρένειας. Οι ερευνητές μέσω από την μελέτη της “σκυλίσιας ΙΨΔ” ελπίζουν να καταλάβουν καλύτερα και την ΙΨΔ στους ανθρώπους.
http://psychcentral.com/news/2010/01/08/canine-ocd-gene-aids-human-research/10633.html
Τα σκυλιά φαίνεται να πάσχουν από διάφορες νευρολογικές και σαν-ψυχιατρικές καταστάσεις μεταξύ άλλων επιληψία και ναρκοληψία, εγκεφαλικό επεισόδιο (αν και πολύ σπάνιο στους σκύλους) γεροντική άνοια (!), κοινωνικό άγχος, άγχος αποχωρισμού και κατάθλιψη. Πάντως είναι άγνωστο το αν τα σκυλιά μπορούν να πάθουν κάτι σαν ψύχωση η σχιζοφρένεια. Υπάρχουν πάντως “ανέκδοτες” ιστορίες (όχι αστείες!) που μιλούν για σκύλους που με τις ώρες γαυγίζουν δίπλα τους στον άερα και είναι μόνιμα αγριεμένοι και αγχωμένοι. Οπότε πριν βιαστείτε να μιλήσετε για “σκυλίσια ζωή” θυμηθείτε αυτά τα πράγματα! Και για όσους έχουν σκυλάκια (όπως εγώ) να του συμπεριφέρεστε όμορφα και να το φροντίζετε! Γιατί ακόμα και ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου έχει τα ψυχολογικά του!
- 20-07-2010, 19:15 #2
Θα σου πω μόλις γυρήσω.Τώρα θα βγάλω το σκυλί μου βόλτα!!
20-07-2010, 19:17 #3
Originally posted by janet
Θα σου πω μόλις γυρήσω.Τώρα θα βγάλω το σκύλο μου βόλτα!!
Να το βγάλεις να είναι χαρούμενο το καημένο!
Θα την έβγαζα και εγώ την δικιά μου αλλα πλεον είναι 14 λολ.
Με αφεντικό ψυχολόγο βέβαια ποτέ δεν αντιμετώπισε προβλήματα ψυχικής υγείας! :P
20-07-2010, 19:22 #4
μαλαγχολια σιγουρα περνανε τα ζωα, για καταθλιψη δεν ξερω!
εμας ο δικος μας (γατος) οταν εμενε ολη μερα μονος του στο σπιτι, ο πατερας μου ειχε παρατηρησει οτι δεν ετρωγε! (που κατα τα αλλα ηταν ενας λιγουρος ζητιανακος που μολις ακουγε θορυβο στην κουζινα, δε πα να κοιμοταν, βουρ κ νιαου νιαου!)
του πρωην μου η τεριε σκυλιτσα οταν εφυγε για αμερικη κ την αφησε σε κηδεμονες, κ γυρισε καλοκαιρι, δεν του μιλαγε, λεει στην αρχη!
20-07-2010, 19:24 #5
εσχω την εντυπωση επισης οτι καπου διαβασα ενα σχολιο για σκυλια κ σχιζοφρενεια, αλλα δεν θυμαμαι καθολου, τι, ποιος, που, ποτε.
20-07-2010, 19:26 #6
κατα τα αλλα, τα ζωα δεν εχουν ψυχη μονο ο ανθρωπος, επιμενουν οι θεολογοι! οι ομοιτητες μεταξυ ζωων κ ημων ειναι παρα πολλες! (ενταξει, κ οι διαφορες, δε λεω).
20-07-2010, 19:29 #7
Originally posted by Lou!..
μαλαγχολια σιγουρα περνανε τα ζωα, για καταθλιψη δεν ξερω!
εμας ο δικος μας (γατος) οταν εμενε ολη μερα μονος του στο σπιτι, ο πατερας μου ειχε παρατηρησει οτι δεν ετρωγε! (που κατα τα αλλα ηταν ενας λιγουρος ζητιανακος που μολις ακουγε θορυβο στην κουζινα, δε πα να κοιμοταν, βουρ κ νιαου νιαου!)
του πρωην μου η τεριε σκυλιτσα οταν εφυγε για αμερικη κ την αφησε σε κηδεμονες, κ γυρισε καλοκαιρι, δεν του μιλαγε, λεει στην αρχη!
Χαχα έτσι είναι! Ο αποχωρισμός του αφεντικού στοιχίζει στο ζώο! Όταν είχα πρωτοπάρει την δικιά μου είχαμε σκεφτεί να την δώσουμε (μιας και μένουμε σε διαμέρισμα και ήταν κάπως δύσκολα τα πράγματα) και τελικά έτσι κάναμε. Έλα που όμως μας έλειπε πολύ! Στο άλλο σπίτι που πήγε μας είπανε ότι δεν έκανε τίποτα και ότι ήταν μονιμως ξαπλωμένη κάτω από το κρεβάτι χωρίς να τρώει. Οπότε την πήραμε πίσω. Και μετά μας ήταν θυμωμένη και \"δεν μας μιλούσε\" και εμάς για 3-4 μέρες χαχα.
Έχει αναγνωριστεί κανονικά η κατάθλιψη στους σκύλους όπως και αυτές οι \"διαταραχές\" που έγραψα. Είναι γεγονός! :mad::o Φαντάζομαι ότι αντιδράσεις σε γεγονότα σαν αυτά μπορούν να \"παραγίνουν\". Κάτι παρόμοιο με τον άνθρωπο.
20-07-2010, 19:34 #8
κατα τα αλλα, τα ζωα δεν εχουν ψυχη μονο ο ανθρωπος, επιμενουν οι θεολογοι! οι ομοιτητες μεταξυ ζωων κ ημων ειναι παρα πολλες! (ενταξει, κ οι διαφορες, δε λεω).
Ωχ με αυτές τις μεταφυσικές απόψεις περι της \"θεικής ανθρώπινης ψυχής\" αναγουλιάζω please stop it here. Πως ο όρος \"ψυχή\" που για πολλούς αρχαίους έλληνες φιλοσοφους ταυτιζοταν με τον σώμα και τον εγκέφαλο (δημόκριτος, αριστοτέλης, επίκουρος) κατέλληξε να ταυτίζεται με τα αγγελάκια, τα δαιμώνια και τα φαντάσματα είναι beyond me.
Keep the thread clean from papades please! λολ :P
20-07-2010, 19:53 #9
http://news.ert.gr/el/epistimi/eidiseis/35724-aytoktonoun-ta-zoa
Αραγε τα ζωα αυτοκτονουν?
Ο flipper αυτοκτονησε? (το δελφινι στην φωτο που ηταν και σταρ!!!!!).
Πως λεγεται εκεινο το...ειδος ποντικια που αυτοκτονουν ομαδικα?
Το βρηκα...τα lemmings (σκεφτηκα το computer game lol)...και ειναι μυθος τελικα οτι αυτοκτονουν ομαδικα.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lemming
Παντως οτι τα σκυλια αν χασουν το αφεντικο τους μαραζωνουν...πως αλλιως θα μπορουσες να το περιγραψεις αν οχι καταθλιψη?[COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]
20-07-2010, 20:01 #10
20-07-2010, 20:39 #11
Originally posted by katatonia
Αυτό μου θυμίζει ένα τσατ-ρουμ που έμπαινα παλιά και που είχε θεματολογία για τους 12θεούς εξωγήινους του ανδρομέδιου ολύμπου και τον αριστοτέλη E.T. από τον αστερισμό του λαγού, και μόλις τους είπα ότι σπουδάζω ψυχολογία μου λέγαν τι έχω μάθει για την \"ψυχή\". Όταν είδαν ότι δεν ασχολούμουνα με την σπουδή θρησκειών, διαβολιών και τριβολιών (μερικά από τα αγαπημένα τους θέματα) ξενέρωσαν και με θεωρούσαν σπουδαστή ψυχολογίας-μαιμού! Μα τους έλεγα \"γιατί\"!? Και μου λέγαν \"εεε αφού λέει \"ψυχή\" τότε πρέπει κανονικά να έχει και το μεταφυσικό στοιχείο μέσα η σπουδή!
Τελικά με καναν μπαν :P
20-07-2010, 20:46 #12
Originally posted by PETRAN
Αυτό μου θυμίζει ένα τσατ-ρουμ που έμπαινα παλιά και που είχε θεματολογία για τους 12θεούς εξωγήινους του ανδρομέδιου ολύμπου και τον αριστοτέλη E.T. από τον αστερισμό του λαγού, και μόλις τους είπα ότι σπουδάζω ψυχολογία μου λέγαν τι έχω μάθει για την \"ψυχή\". Όταν είδαν ότι δεν ασχολούμουνα με την σπουδή θρησκειών, διαβολιών και τριβολιών (μερικά από τα αγαπημένα τους θέματα) ξενέρωσαν και με θεωρούσαν σπουδαστή ψυχολογίας-μαιμού! Μα τους έλεγα \"γιατί\"!? Και μου λέγαν \"εεε αφού λέει \"ψυχή\" τότε πρέπει κανονικά να έχει και το μεταφυσικό στοιχείο μέσα η σπουδή!
Τελικά με καναν μπαν :P
δε ξερω αν πρεπει να γελαμε η να κλαιμε..
20-07-2010, 20:58 #13
Originally posted by keep_walking
http://news.ert.gr/el/epistimi/eidiseis/35724-aytoktonoun-ta-zoa
Αραγε τα ζωα αυτοκτονουν?
Ο flipper αυτοκτονησε? (το δελφινι στην φωτο που ηταν και σταρ!!!!!).
Πως λεγεται εκεινο το...ειδος ποντικια που αυτοκτονουν ομαδικα?
Το βρηκα...τα lemmings (σκεφτηκα το computer game lol)...και ειναι μυθος τελικα οτι αυτοκτονουν ομαδικα.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lemming
Παντως οτι τα σκυλια αν χασουν το αφεντικο τους μαραζωνουν...πως αλλιως θα μπορουσες να το περιγραψεις αν οχι καταθλιψη?
Ωραίο αρθράκι !
Νομίζω ότι η αυτοκτονία σε μερικά ζωικά είδη ισχύει, αλλά γίνεται αυτόματα (σαν ένστικτο) για λόγους επιβίωσης των απογόνων (οπότε και γονιδίων). Έχω την αίσθηση ότι μερικά είδη αυτοκτονούν η έστω πεθαίνουν εθελοντικά ώστε να γίνουν τροφή στα μικρά που γεννιούνται.
Είναι αλήθεια βέβαια ότι οι άνθρωποι τείνουμε να αποδίδουμε \"ανθρωποκεντρικά στοιχεία\" σε διάφορες καταστάσεις και γεγονότα. Ακόμα και στα σύννεφα κάποιος μπορεί να δει \"κάτι\" , \"μια μορφή\", \"ένα σημάδι\" κλπ. Παντού μπορεί να υπάρχει κάτι το \"νοήμων\" από πίσω. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει μια άλλη μεγάλη και ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Πρόσφατα διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις \"τελεολογικές\" τάσεις των ανθρώπων, την τάση δηλαδή των ανθρώπων να αποδίδουνε \"προθέσεις\" σε γεγονότα και καταστάσεις. Αυτή άλλωστε την βάση έχει και η πίστη στο θείο. \"Προθέσεις\" μπορούν να αποδίδονται σε διάφορα γεγονότα της φύσης και έτσι να γεννηθούν \"θεοί\" και \"ξωτικά\". Προθέσεις μπορούν να αποδοθούν και στην ίδια μας την ζωή (η \"μοίρα\", ο \"σκοπός\"). Παντού οι άνθρωποι βλέπουμε ανθρωποκεντρικά στοιχεία γύρω μας.
Ίσως και καποιες μορφές ψύχωσης να βασίζονται σε κάποια \"υπερβολή\" αυτών των μηχανισμών πρόθεσης.
Είναι η γενίκευση που μάλλον κάνει ο υπερ-ευαίσθητος σε συμπεριφορές κοινωνικός εγκέφαλος μας. Η ευαισθησία που έχουμε σε κοινωνικές καταστάσεις και οι δυνατότητες ενσυναίθησης μας (το να \"παίρνουμε\" την σκοπιά του άλλου-\"η θεωρία του νου\") μάλλον γενικεύεται στα πάντα γύρω μας. Και έτσι μπορούν να εμφανιστούν θεοί, δαίμωνες, παραμύθια, ψυχές,θεωρίες συνωμοσίας κλπ. Τα ζώα με πολλές παρόμοιες-έτσι και αλλιώς συμπεριφορές- γίνονται και αυτά \"σαν άνθρωποι\". Ξαφνικά ένας ίσως άπειρος και υπερ-πολύπλοκος κόσμος που βασίζεται στο χάος να μπαίνει στο μικρό μας ανθρωποκεντρικό καλούπι και έτσι να αποκτάει σκοπό και ανθρωπιά.
Χα με έκανες και το φιλοσόφησα!
Πάντως ασχέτως με τις \"ανθρωποκεντρικές\" μας τάσεις, μερικά ζώα όντως μπορούν να να πάθουν OCD :P
20-07-2010, 21:22 #14
Το δικό μου το σκυλί έχω παρατηρήσει ότι όταν δεν έχει τι να κάνει ή κοιμάται ή μελαγχολεί!
Το κύριο χαρακτηριστικό των σκύλων είναι η αγάπη και η αφοσίωση που δείχνουν στα αφεντικά τους και από αυτό και μόνο φαίνεται ότι έχουν ψυχή!
Βασικά επειδή το δικό μου το σκυλί είναι Ροτβάιλερ θηλυκό και την λέμε Rottie, από το Rottweiler, σας παραθέτω αυτό το άρθρο:
Μάθημα αφοσίωσης και αγάπης από ένα σκυλί
Τρίτη, 04 Αύγουστος 2009 14:07 .
Η Ella είναι ένα θηλυκό σκυλί ράτσας Rottweiler, που επέζησε από το αυτοκινητιστικό ατύχημα που είχε με τους ιδιοκτήτες του σε δρόμο του Τεννεσί των ΗΠΑ την 1η Ιουλίου.
Τα πέντε μέλη της οικογένειας Kelley μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα από το σημείο του σοβαρού ατυχήματος, αλλά η Ella έμεινε μόνη της εκεί και τους περίμενε να επιστρέψουν.
Και ήταν τόσο μεγάλη η αφοσίωσή της στην αγαπημένη της οικογένεια, ώστε έμεινε στο ίδιο σημείο, νηστική και ταλαιπωρημένη για 13 ολόκληρες μέρες!
Μια άλλη γυναίκα, η Kathy Wilkes-Myers, που πέρασε από τον τόπο του ατυχήματος την ημέρα που αυτό συνέβη, έτυχε να ξαναπεράσει δύο εβδομάδες αργότερα και πρόσεξε ότι υπήρχε ένα σκυλί εκεί, το οποίο έδειχνε σαν χαμένο.
Όμως δεν ήταν. Η Ella περίμενε στωικά να επιστρέψει η οικογένειά της, και αφού δεν μπορούσε να την βρει, μάζεψε από την περιοχή διάφορα προσωπικά αντικείμενα που είχαν διασκορπιστεί από το τρακάρισμα και τα φύλαγε.
Η Kathy Wilkes-Myers πήρε στο σπίτι της το ταλαιπωρημένο σκυλί, μαζί με ένα σωρό από τα προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Kelley.
Φρόντισε να ταΐσει και να περιποιηθεί την Ella, ενώ από τα αντικείμενα που είχε μαζέψει κατάφερε να επικοινωνήσει με ανθρώπους που γνώριζαν την οικογένεια.
Έτσι, ύστερα από 13 ολόκληρες μέρες που η Ella περίμενε να ξαναδεί την οικογένειά της -και το αντίστροφο-, τελικά βρέθηκαν ξανά όλοι μαζί σε μια πολύ συγκινητική επανένωση.
zougla.gr
20-07-2010, 21:46 #15
Originally posted by PETRAN
Τα σκυλάκια που πάσχουν μπορούν να \"ξεψειρίζουν\" και να δαγκώνουν μέρη του σώματος τους μέχρι να δημιουργηθεί βαθιά πληγή, να κηνυγάνε με τις ώρες την ουρά τους και να γλείφουν συνεχόμενα τα πατώματα χωρίς λόγο (μεταξύ άλλων προβληματικών συμπεριφορών).
Με έδιωξαν από το σπίτι.
18-07-2025, 14:01 in Με καφέ και συμπάθεια....