Tι είναι καλό και τί είναι κακό? - Page 2
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 16 to 30 of 58
    Banned
    Εγώ εννοώ το παράδειγμα Νο 2 και ήμουνα ξεκάθαρη σε αυτό!

Senior Member
    εισουνα ξεκαθαρη? εδω ειναι το ποστ σου! μονο ο,τι γραφεις πιανεται! μαντης σκεψης δεν ειναι κανεις!

Originally posted by janet
    Το να παίρνεις πχ ναρκωτικά πώς το βλέπεις σαν σχετικό καλό ή σχετικό κακό?

εγώ πιστεύω ότι υπάρχει καλό και κακό και δεν είναι σχετικές έννοιες

Banned
    Δηλαδή όταν εσένα σου λένε κάποιος παίρνει ναρκωτικά αμέσως το μυαλό σου πάει στο ότι είναι καρκινοπαθής και νοσηλεύεται.

χα χα χα

Senior Member
    Δηλαδή όταν εσένα σου λένε κάποιος παίρνει ναρκωτικά αμέσως το μυαλό σου πάει στο ότι είναι καρκινοπαθείς και νοσηλεύεται.

χα χα χα *1000

εσύ όταν ανοίγεις ένα θέμα, συζητώντας για κάτι και δεν συμφωνείς και αρχίζεις να περιγελάς τον συνομιλητή σου, το θεωρείς καλό ή κακό ?
    http://www.mazi.org.gr/

Banned
    δεν περιγελάω κανένα sorry?

Senior Member
    Originally posted by lucifer
    Originally posted by PETRAN
    Originally posted by lightbluepath
    Petran δηλαδή από το λίγο που διάβασα όποιος παίρνει λεφτά αυτόματα θεωρείται και κακός; Διαφωνώ. Απατεώνας θεωρείται, όχι κακός. Κατά τ\'άλλα συμφωνώ με janet.

Ε ο \"απατεώνας\" είναι μια έννοια που εμπεριέχει το \"κακό\" μέσα της απλά σε μικρότερο βαθμό από τον δολοφόνο.
    η το αλλο! κακοποιημενη γυναικα επι σειρα ετων απο το συζυγο, καποια στιγμη της στριβει κ τον καθαριζει! εσεις που θα την βαζατε! (εγω θα την αθωωνα προσωπικα)

Έτσι είναι.

Το θέμα είναι ότι το \"κακό\" και το \"καλό\' νομίζω ότι ορίζεται πολύ καλά στο πιο ενστικτώδες σύστημα που περιέγραψα, σαν \"όφελος/παροχή\" και σαν \"έλλημα/αρπαγή\", στα πλαίσια του σύγχρονου πιο πολύπλοκου πολιτισμού (με την κατοχή γης, την έννοια των κρατών, της περιουσίας, του χρήματος,και γενικότερα την σύνθετη κοινωνική διάρθρωση και δομή) και ανάλογα με την περίσταση, το \"όφελος\" του ενώς γίνεται το \"έλλημα\" του άλλου και το αντίθετο. Αυτές είναι οι πιο \"γκρίζες\" ζώνες και είναι τα περιστατικά που το ανθρώπινο μυαλό \'στίβεται\" για να ερμηνεύσει για το ποιος τελικά έχει δίκιο και ποιος άδικο. Ίσως το ανθρώπινο μυαλό να έγινε τόσο πολύπλοκο γιατί όπως λένε κάποιοι, καλούνταν να κάνει τέτοιους πολύπλοκους υπολογισμούς πιθανοτήτων σε σχέση με τα στοιχεία για το ποιος έκλεψε/πήρε/σκότωσε και για το ποιος έδωσε/βοήθησε κλπ. Ο σχηματισμός σύνθετων προτάσεων με πολλούς \"δράστες\" όπως \"εγώ ξέρω ότι η μαρία ξέρει ότι ο γιάννης έκανε το χ\" ίσως να απορρέουν από τέτοιους πολύπλοκους γνωστικούς μηχανισμούς που εξελίχθηκαν για την \"εξλαρθρωση\" τέτοιων υποθέσεων για το ποιος είναι \"καλός\" και το ποιος είναι \"κακός\'.

Banned
    Originally posted by arktos
    εσύ όταν ανοίγεις ένα θέμα, συζητώντας για κάτι και δεν συμφωνείς και αρχίζεις να περιγελάς τον συνομιλητή σου, το θεωρείς καλό ή κακό ?
    Εγώ το θεωρώ καλό.

Banned
    Ε ο \"απατεώνας\" είναι μια έννοια που εμπεριέχει το \"κακό\" μέσα της απλά σε μικρότερο βαθμό από τον δολοφόνο.
    Πετράν δεν εμπεριέχει το κακό με την έννοια του κακού νομίζω. Anyway, απλά λέω τη γνώμη μου.

Senior Member
    Δηλαδή όταν εσένα σου λένε κάποιος παίρνει ναρκωτικά αμέσως το μυαλό σου πάει στο ότι είναι καρκινοπαθής και νοσηλεύεται.
    χα χα χα *1000
    Btw όταν ακούω ότι κάποιος παίρνει ναρκωτικά, σκέφτομαι τους δεκάδες φίλους μου στην 5ήμερη και το ταξίδι μου στο Amsterdam, όπου μου άστραψαν τα ματια από το τι καπνίσαμε. Άλλο ένα παράδειγμα για το ποσο υποκειμενικά κρίνουμε όχι μονο το καλο και το κακό, αλλα το καθετί.

Το καλο και το κακό είναι έννοιες των οποιων το νόημα ορίζεται από την κοινωνία (θρησκεία, εκπαίδευση, περιβάλλον κτλ) και τη φύση του καθενός. Δεν υπάρχει απόλυτο καλο ή απόλυτο κακό, διότι ακόμα και ο πιο στυγνός δολοφόνος και παιδεραστής μπορεί να έχει δώσει χρήματα σε κάποιον άστεγο, η ο πιο ανιδιοτελής φιλάνθρωπος μπορεί να έχει πληγώσει κάποιον με τα λόγια του. Εάν αυτές οι 2 έννοιες δεν ήταν τόσο εξαρτώμενες από περιβάλλουσες συνθήκες και προσωπικές απόψεις, η ζωή μας θα ήταν τόσο μα τόσο εύκολη, και η κατηγοριοποίηση των ανθρώπων σε \"καλους\" και \"κακούς\" τόσο απλή. Υπάρχει λόγος που το σήμα του Yin και Yang είναι έτσι.
    http://canadianfermentation.files.wo...8/yin-yang.jpg
    Προσωπικά έχω σταματήσει να ασχολούμαι με τις γενικές έννοιες του καλού και του κακού, διότι έχω αναγνωρίσει ποσο μάταιο και αναποτελεσματικό είναι. Αυτό που με ενδιαφέρει στη ζωή μου, είναι εάν σε κάθε περίσταση όπου μπορώ να πάρω μια απόφαση, το κάνω συνειδητοποιημένα έχοντας ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά κατά τα δικά μου στάνταρ, τις δικες μου ανάγκες και τη δικη μου εκτίμηση των βλαβών που μπορεί να επιφέρει η απόφαση μου.

Το πιο έντονο παράδειγμα φυσικά είναι το διέκοψα τις σπουδές μου στην Ελλάδα και έφυγα στο εξωτερικό για να ακολουθήσω μια ακαδημαϊκή κατεύθυνση της επιλογής μου, παρα τις προτιμήσεις, τις αντιρρήσεις και τις απόπειρες ματαίωσης της μητέρας μου.
    Κατά τον χριστιανικό dogma, οφείλω να τιμάω τους γονείς μου, και εγώ πήρα μια απόφαση εναντια στη θέληση τους. Είμαι κακιά; Κατά τον κοινωνικό νομο, άτομα άνω των 18 μπορούν και οφείλουν να παίρνουν μονοι τους αποφάσεις για τη ζωή τους. Είμαι καλή; Η μητέρα μου με παρακάλεσε, με προκάλεσε, με απείλησε, με εκβίασε, με έλουσε με δάκρυα για να αλλάξω γνώμη, και εγώ δεν το έκανα. Είμαι κακιά; Οι φίλοι μου και οι λέκτορες μου με συγχαίρουν για την τόλμη και την ακαδημαϊκή μου απόδοση, και είναι περήφανοι για εμενα που -προς το παρόν- τα καταφέρνω τόσο αποτελεσματικά. Είμαι καλή;
    Δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει να το ψάξω γιατί δεν θα καταλήξω πουθενά εκτος του \"είμαι καλή ως προς κάποια σημεία, και κακή ως προς κάποια αλλα\". Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.
    [B]Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο.[/B]
    Οι σοφοί παραδέχονται. Οι πονηροί δικαιολογούνται. Οι ηλίθιοι επιμένουν.

Senior Member

χα χα χα *1000

Αυτό που θέλει να σου πει-και που το είπες μόνη σου- είναι ότι αυτές οι περιπτώσεις πέφτουν σε πιο γκρίζες ζώνες. Αυτός που παίρνει ναρκωτικά εκείνη την στιγμή \"ευχαριστεί\" τον εαυτό του, αλλά μακροπρόθεσμα θα πάρει την ζωή του, καταστρέφει τον εαυτό του κλπ. Είναι από τις περιπτώσεις που είναι πιο δύσκολες να ερμηνευτούν και δεν είναι τόσο ξεκάθαρη π.χ. σε σχέση με όταν κάποιος παίρνει χρήματα και αφαιρεί ζωές.

Οι σύγχρονες πάντως τάσεις θέλουν τον ναρκωμανή θήμα και όχι θήτη από κάτι. Δηλαδή ούτε \"καλό\" ούτε \"κακό\" απλά θήμα κάποιων άλλων \"κακών\". Ο ίδιος θεωρείται πιο πολύ \"άρρωστος\".

Senior Member
    Εγώ το θεωρώ καλό.

εσύ πώς θέλεις να σε θεωρούν καλή ή κακή ?
    http://www.mazi.org.gr/

Banned
    Συγνώμη βρε παιδιά αλλά μου φάνηκε αστείο!

Senior Member

χα χα χα *1000
    οχι, συνηθως σκεφτομαι την περιπτωση 2, αλλα κ παλι παιζει ρολο το context! εδω ειναι ενα νημα φιλοσοφικο υποτιθεται, οπου συζηταμε περι καλου κ κακου!

αν ειχε ποσταρει καποιος στις εξαρτησεις κ ελεγε παιρνω ναρκωτικα, θα σκεφτομουνα αλλιως.

Senior Member
    Πετράν δεν εμπεριέχει το κακό με την έννοια του κακού νομίζω. Anyway, απλά λέω τη γνώμη μου.

Πιστεύω ότι αν πας έξω και ρωτήσεις αν ο \"απατεώνας\" είναι \"καλός\" η \"κακός\" η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα απαντήσει \"καλός\". :P Όχι ότι αυτό σημαίνει απόλυτα κάτι, απλά ότι οι πιο πολλοί θα συμφωνήσουν στην συγκεκριμένη περίπτωση ότι δεν είναι \"καλός\".

Banned
    εσύ πώς θέλεις να σε θεωρούν καλή ή κακή ?
    Καλή φυσικά. Αλλά που κολλάει αυτό;

Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast