Σχέση θρησκείας και OCD - Page 3
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 31 to 42 of 42
    Senior Member
    αχ μωρε !!!!

πω ρε παιδι μου ! πολυ με συνεπηρε η στενοχωρια σου rain

να εχεις εναν ανθρωπο που μπορει να ζει καλα και αν αυτου να ζει σκατα λογω κολληματων

και αυτον τον ανθρωπο να τον αγαπας κιολας! τι φριχτο!!!!

θα πω και τη γνωμη μου και ο,τι γινει

μακαρι να βγαλεις ακρη

λοιπον η διαταραχη αυτη εχει να κανει πολυ με την αποδοχη

δεν τον αποδεχθηκαν και αυτος τωρα δηλητηριαζει την υπαρξη του με τη μη αποδοχη

εσυ βρηκες δρομο

ενα δρομο δημιουργικο να τα βγαλεις ολα αυτα που εζησες και να μη σε φανε

βρηκες τροπο και θαρρρος να τα βαλεις κατω να τα δεις να δεις τι γινεται

να δεις πως δεν εισαι εσυ το βδελυγμα αλλα οι αλλοι απλα δεν ηξεραν τον τροπο να σε δεχθουν σαν παιδι τους με τον τροπο που υπηρχες

αυτο ολο το αρρψστημενο

εσυ προσωπικα για τη δικη σου ζωη

το μεταβολισες το μετουσιωσες σε επιλογς σε σωστη κριση σε κατευθυνσεις

με οποια τυχον αντιδοτα και αγαπες βρηκες και σε βρηκανε και ετσι γινεαι ενας ανθρωπος που ξεχωριζεις τη δικη σου λογικη απο των αλλων

που σε δεχεσαι που σε αγαπας.

αυτος ομως?

αυτος επιλεγει να μη δει ολο αυτο

αλλα να δει τι? να δει πως ο ιδιος ειναι χαλια και οτι πρεπει καθε φορα να καθαιρεται να αποσκατιζεται

οχι εν ελευθερια και επειδη το επιλεγει

αλλα απο αναγκη απο φοβο απο την αισθηση που του εχει δυστυχως ενσταλλαχθει πως δεν αξιζει...πως ειναι σκαρτες...

και φτιαχνει μεσα του αλλες υποκαταστατες μαμαδες αυστηρες και επικριτικες που θα του επιβαιβιωσουν αυτο το κολημα το οποιο εχει με τον εαυτο του

τι βλακεια!!!! λιγη ψυχοθεραπεια ρε παιδιαααααααααααααααα!

αχ! σε καταλαβαινω ...εγω με τον αδελφο μου ηθελα να γινω θεραπευτρια του γκομενα του μαμα του θεος του μπαμπας του.....ο,τι να ναι με την εννοια μπας και καταφερω κατι

αλλα δυστυχως η ευτυχως συμαερανα οτι....

μονο μονο και μονο τον εαυτο μου μπορω να ορισω και να βοηθησω πραγματικα!

συγγνωμη αν κουρασα η αν ειμαι απολυτη

ειλικρινα εαν καποιος εχει καποια αλλη γνωμη τη σεβομαι απολυτα!
    Last edited by researcher; 19-11-2010 at 12:52. Reason: λαθη
    Λεω ο,τι μπορω να εκφρασω οταν μου το επιτρεπει αυτο που ειμαι καθε φορα. Μαλλον μου αρεσει η επικοινωνια...και εδω...:)

Senior Member
    res,

τον εαυτο μας μπορουμε να τον βοηθησουμε πιο ουσιαστικα κ δραστικα πιστευω απο καποιον τριτο. Παρολα αυτα, βοηθεια μπορει να ερθει και εξωτερικα, απο εναν φιλο, εναν συγγενη. Η συμπαρασταση, ο χρονος που μας διαθετει καποιος αλλος για να μας ακουσει οταν ποναμε ειναι πολυτιμος, ή το να σταθει διπλα μας καποιος ειναι ανακουφιστικο. Δεν συμφωνω δλδ πώς η βοηθεια δεν μπορει να ερθει και απ εξω. Φυσικα δεν μπορει να υποκαταστησει την προσπαθεια που εμεις καταβαλουμε (την οποια), μα ειναι σημαντικο να νιωθουμε οτι δεν ειμαστε μονοι μεσα στις δυσκολιες μας.
    πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...

Senior Member
    sofia :)

φυσικα ειναι ετσι

αισθανομαι πως εχεις πολυ δικιο

απλα το λεω ισως τοσο εντονα απο τον καημο και το δικο μου θεμα

ποαυ εχει να κανει

με το οτι τα εχω μερδεψει λιγο

παω και γλιστρω σχεδον αμεσως

απο το βοηθω η παραστεκομαι

στο αναλαμβανω η συνεξαρτωμαι

δυστυχως

ειναι δικο μου θεμα αρα και καλα κανεις και το διευκρινιζεις

μπορει απλα να μην αποτελει αυτο κινδυνο για τη rein

αλλα για μενα σιγουρα θα αποτελουσε ....
    Λεω ο,τι μπορω να εκφρασω οταν μου το επιτρεπει αυτο που ειμαι καθε φορα. Μαλλον μου αρεσει η επικοινωνια...και εδω...:)

Senior Member
    Καλημερα ρεϊν, το συγκεκριμενο θρεντ το ειχα χασει μαλλον οταν το πρωτοεγραψες, και τωρα εχει κοπει και το αρχικο ποστ (να το παραδειγμα που ψαχναμε για το τεχνο-θρεντ, τι καλα... =Ρ)

Αυτο που μου ερχεται στο μυαλο διαβαζοντας τα ποστ ειναι πως οι ενοχες εχουν τον κεντρικο ρολο στη ζωη του αδερφου σου... Η εφεση που εχει για ψυχαναγκασμους και τελετουργικα μπορει να χειροτερευει τα πραγματα, μπορει ομως να ειναι και ενα παραθυρο σε αυτα που εχει εσωτερικευσει ενδεχομενως... Και σ' αυτες τις δραστηριοτητες να διοχετευει τις ενοχες του. Απ' αυτη την αποψη η θρησκεια και η ΙΔΨ θα ηταν περισσοτερο το μεσον για αυτη την εκφραση, ενω ο πουριτανισμος και η τιμωρια ας πουμε παραμεμπει πιο αμεσα ας πουμε στις ενοχες απ' οτι στην τελετουργικη συμπεριφορα. Μπορει επισης να προσκολλαται τοσο σε ατομα που τον "απαλυνουν" απο τις ενοχες οσο και σε ατομα που του τις προκαλουν η του τις προκαλεσαν. Παλι για τις ιδιες ενοχες θα επροκειτο και στις δυο περιπτωσεις.
    Last edited by oboro; 19-11-2010 at 13:45.
    "When you're looking for something specific, your chances of finding it are very bad.
    Because, of all the things in the world, you're only looking for one of them.

When you're looking for anything at all, your chances of finding it are very good.
    Because, of all the things in the world, you're bound to find some of them."

Senior Member
    ρες,

καταλαβαινω τι λες. το χω κανει κ εγω. θελει δουλεια για καποιους απο μας το να μπορουμε να διακρινουμε την βοηθεια απο την απολυτη ταυτιση, το να κανουμε δλδ το προβλημα ενος αγαπημενου προσωπου δικο μας. καμια φορα στην αγωνια μας αυτη, απο της αποσταση 0 απο το προβλημα του αλλου παμε στην αποσταση στο...απειρο. ισως ομως να χρειαζεται κι αυτο ή να ειναι ενα απαραιτητο σταδιο μεχρι να βρουμε μια κατασταση ισορροπιας.

ηταν παντα κ δικη μου αγωνια κ ειναι ακομα μη μετατραπω σε γαιδαρο (ή γαιδουρα εστω)..χεχε
    πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...

Senior Member
    μπα δε με βλεπω εμενα γαιδουρα

αχ! ειμαι τοσο πολυ ενοχικη γαμωτο....

σιγα σιγα οπως ειπες

αλλα ταυτιστικα με rein επιδη προκειται για αδελφο

Senior Member
    ρειν, γενικα συμφωνω με τους υπολοιπους.

νομιζω οτι η σχεση του με τη θρησκεια ειναι καπως νηπιακη. ισως να μπορουσε να τον ενθαρρυνεις να επισκευτει καποιον πνευματικο της προκοπης η να διαβασει καποιο βιβλιο μηπως αναθεωρησει αυτη τη σχεση.

εδω ειναι δυο σαιτ που εχω διαβασει/ακουσει λιγο κ μου φανηκαν της προκοπης.

http://www.psyche.gr/

http://www.pantokrator.info/gr/modul...download&cid=9

επισης υπαρχει κ ο Φιλοθεος Φαρος στην πλακα. (εκκλησια: αγιος νικολαος ραγκαβας). βεβαια, λογικα θα πνιγεται. εχει γραψει πολλα βιβλια ομως, περι της εκκλησιας.

επισης υπαρχουν κ 3 εκπομπες απο την εκπομπη της βικης φλεσσα. ισως να υπαρχουν καποιες απαντησεις στα ερωτηματα του αδερφου σου.

http://www.ert.gr/akra/ekpompes/peri...-faros/details

Last edited by Lou!; 19-11-2010 at 21:19.

Senior Member
    Lou,ευχαριστώ πολύ.Αλλά δεν πρόκειται ποτέ να προτείνω το οτιδήποτε θρησκευτικό σε κανέναν,δικό μου ή ξένο.Είναι αντίθετο ιδεολογικά σε ό,τι πρεσβεύω και στον τρόπο που υπάρχω αυτή τη στιγμή.Του πρότεινα ειδικό,ως εκεί,δε θα παίξω κανένα παιχνίδι υποκρισίας από τον τυφλό προτιμάτε τον μονόφθαλμο(και κάπου έπεσε το μάτι μου και σ'ένα thread με μονόφθαλμο τώρα που το λέμε,λολ).Όμως η προαίρεσή σου μετράει κοπέλα μου και η διάθεσή σου για μένα.Many thanks.:)

Oboro,σαφώς οι ενοχές.Τα άτομα με τέτοια δομή προσωπικότητας φοβούνται τα"κακά"συναισθήματα,την οργή,το θυμό,την απληστία,την ακολασία,τη λαγνεία,την ηδονή,τη σπατάλη,την έλλειψη μέτρου και φροντίζουν πάντα να είναι "καθώς πρέπει"στην κοινωνία.Ο αδερφός μου δλδ κάνει τα πάντα για να τον αγαπάνε όλοι,γνωστοί και άγνωστοι,άσχετα αν αυτοί είναι μαλάκες ή οκ.Πρέπει να τον αγαπάει ο κόσμος.Όλος.Το θέμα είναι πως δε γίνεται αυτό στη ζωή,όπως δεν γουστάρουμε τους πάντες ούτε οι πάντες θα μας γουστάρουν.Του τα λέω.Αλλά το σημαντικό που βγήκε ήταν που ΠΗΓΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟ,ΧΙΟΥΡΕΙ!!!
    Με πίεση,ή μάλλον απαίτηση της γυναίκας του.Και ο ψυχολόγος είπε πως ευτυχώς που πήγε και εκείνη μαζί,γιατί ήδη έχει κι εκείνη κάποιες αλλαγές παρουσιάσει στη δική της προσωπικότητα,με αύξηση των δικών της ενοχών.Θέλει κι εκείνη λέει στήριξη γιατί οι συμπεριφορές των κοντινών μας προσώπων δημιουργούν με τον καιρό μιμητικές τάσεις.Ωιμέ,λολ.Είναι θετικό αυτό,αλλά πρέπει συμβούλεψε να τον πιέζει να πηγαίνει,όπως το έκανε και τώρα,γιατί ο ίδιος δεν το αντιλαμβάνεται,ας του λέει πως πηγαίνει για εκείνην και καλά.Aποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα του "πολύ το κυρ ελέησον,χαχαα.Σκέψου,τώρα έχει ξεκινήσει νηστεία και αυτοτιμωρία μέχρι τις 25 Δεκέμβρη και μετά πάλι λέει το Φλεβάρη μέχρι το πάσχα ελλήνων πάσχα-μάσα,λολ.Απαρέγκλιτα,μη μας τιμωρήσει ο μπαμπάκας θεούλης.

@Researcher,τι φοβερό ποστ που έκανες!!!Τι λέξεις χρησιμοποίησες!Αυτή η έκφραση"καθαίρεται και αποσκατίζεται",πόσο στο κέντρο χτύπησες.
    Anyway,φαντάζομαι πως αφού πήγε επιτέλους σε ψυχολόγο,θα δει διαφορά στην καθημερινότητά του.Να είναι πιο ανάλαφρος,να μπορεί να χαρεί χωρίς ενοχές.
    "Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
    Σπύρος Μπιμπίλας

Senior Member
    πωωωωωωωωωωω!

γουσταρω που στα ματια σου το ποστ μου σου φανηκε φοβερο και οτι χτυπαει κεντρο

τουλαχιστον αν μη τι αλλο το εγραψα απο καρδιας και με μερακι...ααααααααχ!

καλη θεραπεια ευχομαι στα μελη που αρχισαν τωρα οχι του φορουμ αλλα αυτα που αναφερονται στο ποστ σου

τελειο! κ γω προσωπικα χαρηκα που το βλεπουν θεραπευτικα εστω και λιγο!

:)

Senior Member
    Quote Originally Posted by RainAndWind View Post
    Lou,ευχαριστώ πολύ.Αλλά δεν πρόκειται ποτέ να προτείνω το οτιδήποτε θρησκευτικό σε κανέναν,δικό μου ή ξένο.Είναι αντίθετο ιδεολογικά σε ό,τι πρεσβεύω και στον τρόπο που υπάρχω αυτή τη στιγμή.Του πρότεινα ειδικό,ως εκεί,δε θα παίξω κανένα παιχνίδι υποκρισίας από τον τυφλό προτιμάτε τον μονόφθαλμο(και κάπου έπεσε το μάτι μου και σ'ένα thread με μονόφθαλμο τώρα που το λέμε,λολ).Όμως η προαίρεσή σου μετράει κοπέλα μου και η διάθεσή σου για μένα.Many thanks.:)
    θα διαφωνησω σε αυτο το σημειο. οχι επειδη εχω καποια ορεξη να υπερασπιστω τη θρησκεια. αλλα επειδη πιστευω οτι δεν πρεπει να βλεπουμε τη θεραπεια των αλλων μεσα απο τα δικα μας συστηματα αξιων.

θα σου δωσω ενα παραδειγμα.

εγω προσωπικα δε χωνευω καθολου τα παιδια (δικο μου κολλημα). δε θα ηθελα με τπτ να κανω παιδι. ομως αν ερχοταν να μου ζητησει συμβουλη μια μανα που εχει προβλημα με το παιδι της, θα της ελεγα να παει σε εναν ειδικο να συζητησει το προβλημα κ να χτισει μια υγιη σχεση με το παιδι της. συμφωνα ομως με το δικο μου συστημα πεποιθησεων θα επρεπε να της πω: "κ γιατι σκας? παψε να ασχολεισαι κ ο,τι προκυψει". η "δωσε το σε ενα ορφανοτροφειο να ησυχασεις".

καποιος ειχε πει το εξης πολυ ωραιο:

Μια βασική διαφορά φίλου, ψυχοθεραπευτή και πνευματικού:
    Ο φίλος σε καταλαβαίνει και σε συμβουλεύει μέσα από τον εαυτό του.
    Ο ψυχοθεραπευτής σε καταλαβαίνει και σε "συμβουλεύει" μέσα από τον εαυτό σου.
    Ο πνευματικός σε καταλαβαίνει και σε "συμβουλεύει" μέσα από το Λόγο του Θεού.

το βαζω για τη διαφορα των δυο πρωτων (το τριτο ειναι μονο για οσους πιστευουν)
    Last edited by Lou!; 23-11-2010 at 13:32.

Senior Member
    Νομιζω η ειδοποιος διαφορα εγκεται στη λεξη ακριβως "θεραπεια" - ο πνευματικος δεν παρεχει κατι τετοιο. Επισης δεν ξερω ποσο συνετο θα ηταν να βαλουμε καποιον που εχει τετοιου ειδους προβληματα σε εναν δρομο που του δινει την ευκαιρια να ενισχυσει την εκφραση των συμπτωματων του... Οπως σωστα ειπωθηκε, τα τελετουργικα και τις εμμονες σε αυτη την ενταση ουτε λυση στο ψυχικο πονο του δινουν ουτε ρεαλιστικη εικονα της θρησκειας εμπειριας, αλλα νομιζω το δευτερο ειναι συνεπεια του πρωτου και οχι αντιστροφα.
    Last edited by oboro; 23-11-2010 at 14:48.
    "When you're looking for something specific, your chances of finding it are very bad.
    Because, of all the things in the world, you're only looking for one of them.

When you're looking for anything at all, your chances of finding it are very good.
    Because, of all the things in the world, you're bound to find some of them."

Senior Member
    Quote Originally Posted by PETRAN View Post
    Συμφωνώ με την Lou! Βέβαια η θρησκεία-ιδιαίτερα οι μονοθειστικές εκδοκές του ιουδαισμού όπως ο χριστιανισμός και ο μουσουλμανισμός- έχουν την κατάλληλη συνταγή στο να πυροδοτήσουν ψυχαναγκαστικές τάσεις λόγω του χαρακτήρα των \"πρέπει\" και του-πολλές φορές- άκαμπτου τρόπου που πλασάρονται και της αυστηρής τήρησης τελετουργικών που κηρύσσουνε (οι πιο πολλοί τείνουν να βλέπουν αυτά, όπως να κάνουν μηχανικά τον σταυρό τους πριν φάνε η πριν κοιμηθούνε, να μην τρώνε κρέας την σαρακοστή, να φιλάνε τις εικόνες και να παίρνουν την μεταλαβιά και όχι να κατανοούν και να εφαρμόζουν τα βαθύτερα μηνύματα περι αλτρουισμού, αγάπης κλπ. )

Βέβαια υπάρχουν πολλά επίπεδα αντίληψης της θρησκείας, αλλά η πλειοψηφία θα τείνει να υιοθετήσει τον \"κατώτερο\" τρόπο της \"τήρησης των πρέπει και της αυστηρής υιοθέτησης των τελετουργικών\". Είναι γνωστό ότι άτομα με ΙΨΔ έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να προέρχονται από υπερ-συντηρητικές οικογένειες και θρησκόληπτους γονείς.

Το OCD είναι μαι διαταραχή όπου το άτομο έχει υπερβολικό άγχος λόγω της μόνιμης αίσθησης έλειψης ελέγχου της \"τελειότητας\" των καταστάσεων. Δεν υπάρχει καμία ανοχή στην \"α-τελειότητα\", στην βρωμιά, στην ασσυμετρία, στην ανηθικότητα αλλά και όσο και να προσπαθεί να τα \"διορθώσει\" (μέσω των τελετουργικών) τόσο και αυτά αυξάνονται.

Νομίζω ότι υπάρχει μια βιολογική ευαισθησία σε αυτούς τους φόβους. Αν δούμε τα ζώα, τείνουν να κάνουν επαναλαμβανόμενα τελετουργικά για να \"καθαριστούν\" από την βρωμιά. Ίσως να είναι αυτός ο μηχανισμός και στον άνθρωπο που για κάποιους λόγους \"ξεφεύγει\". Μόνο που στον άνθρωπο το \"concept\" (η \"έννοια\") της βρωμιάς γενικεύεται και στην συμμετρία, στην ηθική κλπ. Λέμε ότι αυτός είναι \"βρώμικος\" όταν στα μάτια μας είναι \"ανήθικος\". Οπότε νομίζω ότι αν υπάρχει μια προδιάθεση στο άτομο, σε συνδιασμό με ένα τέτοιο \"άκπαμπτο-θρησκευτικά\" περιβάλλον είναι η κατάλληλη συνταγή για εκδήλωση \"θρησκευτικού τύπου OCD\", μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση να θεραπευτεί, λόγω του ότι το άτομο νομίζει ότι κάνει το σωστό. Αφού στην OCD η βασική ιδέα της θεραπείας είναι η αποδοχή της α-τελειότητας και της αβεβαιότητας, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αφού το άτομο θα τείνει να συνδέσει μια τέτοια αποδοχή με το μη-σωστό θρησκευτικά. Ίσως σε τέτοιες περιπτώσεις να χρειαστεί και η βοήθεια κάποιου ιερέα (γκουλπ) για να πείσει το άτομο ότι η θρησκεία δεν χρειάζεται να είναι η αυστηρή τήρηση των τελετουργικών και των πρέπει κλπ. Αν τα δέχεται και ο παππάς αυτά λολ.
    Eγω προσωπικα εχω διαγνωστει με ΙΔΨ(αν και αμφιβάλω*),αλλα δεν προερχομαι απο θρησκοληπτη οικογενεια,και προσωπικα δεν πιστευω σε Θεο.Οπως επισης μπορω να πω πως η οικογενεια μου δεν ηταν ιδιαιτερα καταπιεστικη( περα απο τους γνωστους περιορισμους στην εφηβεια ).

Παντως οι περισσοτερες θρησκειες εχουν τελετουργικα που θυμιζουν καταναγκαστικες πραξεις(π.χ κομποσχοινι)
    Αλλα δεν πιστευω πως η θρησκεια παιζει καποιο ρολο στην εμφανιση της ΙΔΨ.

*Ο λογος που αμφιβαλω για την ΙΔΨ ειναι γιατι ενω εχω παρα πολλες ιδεοληψιες,
    εχω ελαχιστους ψυχαναγκασμους.Και γενικοτερα οι ψυχαναγκασμοι δεν μου δημιουργησαν ποτε προβλημα,και τους ελεγχω σε τετοιο σημειο που ειναι δυσκολο να τους προσεξει καποιος.
    Ο μονος ψυχαναγκασμος που επιμενει ειναι το μετρημα αλλα και παλι ελεγχεται.Επισης κατι που θυμαμαι να εχω σχεδον απο παντα ειναι το να πεταγονται ασχετες λεξεις στο μυαλο μου.
    Last edited by betelgeuse; 23-12-2011 at 13:07.

Page 3 of 3 FirstFirst 123