Προκατάληψη 2 - Page 2
ICPS banner

[ Όροι Χρήσης Forum - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ] [ Προστασία ανηλίκων ]

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 16 to 30 of 43
    Banned
    Στο βιβλίο

Περηφάνια και Προκατάληψη

(\" (αγγλικά: Pride and Prejudice) είναι ο τίτλος του πιο διάσημου μυθιστορήματος της Τζέιν Όστεν το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 1813. Είναι το δεύτερο βιβλίο της που δημοσιεύτηκε.\")

ανάφερει ότι πολλές φορές κάποια στοιχεία του δικού μας χαρακτήρα όπως η περιφάνεια μας κάνει να βλέπουμε τους άλλους με προκατάληψη

και συνήθως βλέπουμε τους άλλους με τα δικά μας \"μάτια\" έτσι γιατί μπορεί να έχουμε κακία μέσα μας για το συγκεκριμένο άτομο για το οποίο είμαστε προκατειλημμένοι.

Senior Member
    Originally posted by John11
    Originally posted by arktos
    John11, πιστεύω πως κανείς δεν είναι απόλυτα αντικειμενικός.
    άλλοι είναι περισσότερο και άλλοι λιγότερο.
    Και εγώ το ίδιο πιστεύω. Αλλά δεν έχει νόημα να πούμε έναν γενικό κανόνα. Γιατί αν πούμε ότι κανείς δεν είναι αντικειμενικός, απλά θα το παρακάμψουμε. Δηλαδή, αφού κανείς δεν είναι αντικειμενικός τι χρειάζεται να ψάξω για την αντικειμενικότητα και για την προκατάληψη. Ποιός ο λόγος αφού και εγώ μέσα στο σύνολο των ανθρώπων που έχουν προκατάληψη θα έχω και εγώ προκατάληψη.

> όσο για το παράδειγμα που έδωσες με το αν είναι ένα άτομο
    > νευρικό, αν οι φίλοι του λένε πως είναι , σίγουρα θα είναι.
    > άλλο πράγμα όμως να το αποδεχτείς και να υποδείξεις στο
    > φίλο σου αυτό το μειονέκτημα.
    > προσωπικά όταν μου γίνεται σαν παρατήρηση και με
    > άσχημο τρόπο, το σιχαίνομαι.

Το θέμα που κουβεντιάζω αυτή τη στιγμή δεν έχει σχέση με τον τρόπο που θα το πει κάποιος. Και βέβαια όλοι θέλουν με καλό τρόπο. Το θέμα είναι π.χ. πράγματι είναι νευρικός; Και τι βλέπω με το να βλέπω ότι είναι νευρικός. Γιατί, το τι βλέπω επηρεάζεται από την προκατάληψη και έτσι όλα τα επόμενα βήματα επηρεάζονται από την προκατάληψη.

Αυτό που λέω, δεν είναι για να κρίνουμε. Αλλά να έχουμε καταλάβει έστω μια στιγμή ποιό πράγμα είναι προκατάληψη. Όχι στους άλλους, όχι στη γενικότητά του, αλλά μέσα μας να δούμε ένα πράγμα που είναι προκατάληψη. Δηλαδή να δούμε την προκατάληψη μέσα μας. Την βλέπουμε; Όχι, απλά, έ! κάπου θα υπάρχει και προκατάληψη. Όχι απλά να νιώσουμε ότι κάπου μέσα μας υπάρχει, αλλά να τη δούμε απλά, χωρίς κριτική, χωρίς καμμιά άλλη σκέψη, απλά μόνο αυτό. Μετά ας έρθουν και οι άλλες σκέψεις.
    Δεν θέλω να είναι θέμα \"εξυπνάδας\" το θέμα που κουβεντιάζουμε, και αν εγώ θα υποδείξω κάτι \"έξυπνο\", δεν κάνω κάτι τέτοιο (άλλωστε αν είμουνα έξυπνος θα είμουνα και ευτυχισμένος, αλλά δεν είμαι). Ρωτάω μόνο, έχει δει κανείς την προκατάληψη μέσα του; Εσύ την έχεις δει έστω μια φορά;
    .

οι έξυπνοι δεν είναι απαραίτητα και ευτυχισμένοι.
    την προκατάληψη την έχω δει πολλές φορές μέσα μου.
    http://www.mazi.org.gr/

Senior Member
    janet , καλό θα ήταν να παραθέτεις και το λινκ κάθε φορά που μεταφέρεις κάτι.

Banned
    Βικιπαίδεια είναι. Το λινκ δεν μεταφέρεται είναι πολύ μεγάλο.

Senior Member
    κοίτα έτσι :

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B7%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B9%C E%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%C E%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7

Banned
    Επίσης:

\"Προκατάληψη είναι μια γνώμη ή άποψη η οποία έχει σχηματιστεί κατά έναν μη αντικειμενικό/επιστημονικό τρόπο. Συχνά σχηματίζεται σαν αποτέλεσμα έλλειψης πληροφόρησης ή μειωμένης αντίληψης. Προκαταλήψεις είναι για παράδειγμα διάφορες στέρεες πεποιθήσεις που έχει ο άνθρωπος, όχι μέσα από τη γνώση (δηλ. από την αλήθεια), αλλά από διάφορες κατά καιρούς δεισιδαιμονίες, δοξασίες, μυστικισμούς, θρησκοληψίες, τελολογίες, εσχατολογίες, μεταφυσικές πεποιθήσεις, ρατσισμούς, εθνικισμούς, κ.λ.π.\"

σύμφωνα με την βικιπαιδεία

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%C E%B7%CF%88%CE%B7

Είδατε τι λέει ρατσισμό!!! Από κακία δηλαδή!!!

Senior Member
    Originally posted by janet
    Επίσης:

\"Προκατάληψη είναι μια γνώμη ή άποψη η οποία έχει σχηματιστεί κατά έναν μη αντικειμενικό/επιστημονικό τρόπο. Συχνά σχηματίζεται σαν αποτέλεσμα έλλειψης πληροφόρησης ή μειωμένης αντίληψης. Προκαταλήψεις είναι για παράδειγμα διάφορες στέρεες πεποιθήσεις που έχει ο άνθρωπος, όχι μέσα από τη γνώση (δηλ. από την αλήθεια), αλλά από διάφορες κατά καιρούς δεισιδαιμονίες, δοξασίες, μυστικισμούς, θρησκοληψίες, τελολογίες, εσχατολογίες, μεταφυσικές πεποιθήσεις, ρατσισμούς, εθνικισμούς, κ.λ.π.\"

σύμφωνα με την βικιπαιδεία

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%C E%B7%CF%88%CE%B7

Είδατε τι λέει ρατσισμό!!! Από κακία δηλαδή!!!

η μειωμένη αντίληψη δεν είναι κακία.

Banned
    Ο ρατσισμός όμως είναι κακία.

Τεσπά, η προκατάληψη συνδέεται με αρνητικά συναισθήματα!!

Senior Member
    γιατί επιμένεις δεν καταλαβαίνω.

Senior Member
    Originally posted by arktos
    την προκατάληψη την έχω δει πολλές φορές μέσα μου.
    Υπάρχει κάποιο παράδειγμα; Έτσι θα καταλάβουμε και εμείς που κουβεντιάζουμε και οι άλλοι. Για να μην καταλαβαίνει κανείς κάτι διαφορετικό. Μπορώ να έχω ένα παράδειγμα προκατάληψης δικής σου; Ή έστω κάποιος να δώσει ένα παράδειγμα;

Originally posted by aeolus74
    Εάν συμφωνήσουμε με τα παραπάνω, τότε προκύπτει ότι η έκφραση: «κρίνω αντικειμενικά» είναι λανθασμένη διότι η προσωπική γνώμη – κριτική, δεν μπορεί παρά να είναι υποκειμενική και ή γίνεται δεκτή από τους άλλους ή όχι.
    Ok, δίνεις την ευκαιρία να ξεχωρίσουμε την αντικειμενικότητα από την προκατάληψη. Με αυτά που λες ίσως να μην υπάρχει αντικειμενικότητα εντελώς. Και την αντικειμενικότητα να μην μπορούμε να την δούμε εντελώς. Την προκατάληψη όμως, που σίγουρα επηρεάζει την αντικειμενικότητα, μπορούμε να την δούμε.
    Mε την προκατάληψη δεν υπάρχει περίπτωση να πλησιάσουμε ούτε ελάχιστο μέρος της αντικειμενικότητας. Χωρίς προκατάληψη όμως σίγουρα μπορούμε να πλησιάσουμε πολύ. Εξαιρετικά πολύ περισσότερο και εξαιρετικά πολύ καλύτερα, σωστά;
    Έχεις δει την προκατάληψη μέσα σου;

Originally posted by janet
    ... ανάφερει ότι πολλές φορές κάποια στοιχεία του δικού μας χαρακτήρα όπως η περηφάνεια μας κάνει να βλέπουμε τους άλλους με προκατάληψη.
    Και συνήθως βλέπουμε τους άλλους με τα δικά μας \"μάτια\" έτσι γιατί μπορεί να έχουμε κακία μέσα μας για το συγκεκριμένο άτομο για το οποίο είμαστε προκατειλημμένοι.
    Ωραία. Η περηφάνεια, -να προσθέσω η αλλαζονεία (μ\' αρέσει η λέξη)-, σημαίνει προκατάληψη. Η προκατάληψη φέρνει την αλλαζονεία ή η αλλαζονεία την προκατάληψη; Το πρώτο συμβαίνει, έτσι; Είμαι προκατειλημένος ως προς τον εαυτό μου, και έτσι πιστεύοντας διαφορετικά από αυτά που είναι, γίνομαι περήφανος και αλλαζονικός. Γιατί χωρίς την προκατάληψη, δεν υπάρχει περηφάνεια. Ωραίο θέμα, ας μην βάλουμε όμως πολλά στο \"τραπέζι\" για να τα παρακολουθούμε όλοι. (Εξαιρετικό θέμα, θα χρειαστεί σίγουρα συζήτηση αν δοθεί η ευκαιρία, σωστά.

Και η προκατάληψη, και η αλλαζονεία, σίγουρα ανατροφοδοτούν η μία την άλλη. Φαύλος κύκλος δηλαδή.

(Εdit, παρένθεση) Α! ρε janet, ήταν δίπλα μου και δεν το έβλεπα. Ήθελα ένα εύκολο κριτήριο για να ξεχωρίζω τους \"καλούς\" από τους \"κακούς\" και δεν το έβρισκα (ή ας το πω αυτούς που θέλω και αυτούς που δεν θέλω αυτή τη στιγμή). Είχα σαν κριτήριο την προκατάληψη. Αλλά η προκατάληψη δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά, χρειάζεται αρκετός χρόνος και να συμβούν κάποια γεγονότα. Περηφάνεια, αλλαζονεία ήταν η απάντηση! Αυτά κάνουν μπάμ από την πρώτη στιγμή. .

Senior Member
    η προκαταληψη ρε παιδια αν καταλαβα το θεμα ειναι παντου δεν εχετε παρατηρησει οτι ο καθενασ οπωσ σασ κοβει σασ συμπεριφερεται εμφανιζεσαι με κουστουμι πληθυντικοσ πασ με τη φορμα ενικοσ πασ στο βενζιναδικο με το καλο αμαξι σου πλενουν το τζαμι πασ με τη σακαρακα τιποτα ολη η ζωη τετοια ειναι οπωσ επισησ και για τουσ φιλουσ ο καθενασ βλεπει ενα κομματι σου που συνηθωσ του ταιριαζει η του σπαει τα νευρα ο κολλητοσ μου εγω λεω οτι ειναι παρτακιασ μεγαλοσ και οι αλλοι κολλητοι μασ λενε οτι ειναι το πιο ευαισθητο παιδι αντε βγαλε ακρη μπορει να ειναι κι ασχετο το ποστ γιατι εγω το καταλαβαινω πολυ απλο το θεμα και εσεισ τα γραφεται επιστημονικα οποτε μαλλον κατι παιζει

Senior Member
    Originally posted by pad
    μπορει να ειναι κι ασχετο το ποστ γιατι εγω το καταλαβαινω πολυ απλο το θεμα και εσεισ τα γραφεται επιστημονικα οποτε μαλλον κατι παιζει
    Δε νομίζω κάποιος να έγραψε επιστημονικά, δηλαδή με τρόπο που να μην είναι εύκολα κατανοητός από όλους. Εκτός αν το επιστημονικά αναφέρεται στο σχολαστικά; Τότε έχεις δίκιο. Ή να πούμε, όπως σε τόσα άλλα πράγματα, εντάξει το είδαμε, πάμε παρακάτω. Γιατί για μένα δεν είναι απλό, μακάρι να ήταν. Αν σου φαίνεται απλό παράκληση βοήθησε και εμένα που με δυσκολεύει.

> η προκαταληψη ρε παιδια αν καταλαβα το θεμα ειναι παντου

Είναι παντού. Και αναφέρεις την προκατάληψη που βλέπεις στους άλλους. Είπα ας πει κάποιος ένα παράδειγμα προκατάληψης δικής του. Εσύ έδωσες ένα παράδειγμα για τους άλλους.

> ο κολλητοσ μου εγω λεω οτι ειναι παρτακιασ μεγαλοσ και
    > οι αλλοι κολλητοι μασ λενε οτι ειναι το πιο ευαισθητο παιδι > αντε βγαλε ακρη

Θεωρούμε ότι είναι αληθινή η δήλωση των άλλων (γιατί υπάρχει πιθανότητα οι άλλοι να τον αναγνωρίζουν σαν παρτάκια αλλά να μην θέλουν να πουν την αλήθεια). Τότε προφανώς σε αυτό ή εσύ ή οι άλλοι κολλητοί (ή και οι δύο πλευρές) έχουν κάποια προκατάληψη. Λες άντε βγάλε άκρη. Γιατί να μην βγάλεις άκρη; Γιατί δεν αξίζει τον κόπο να το ψάξεις ή γιατί δεν μπορείς να το ψάξεις;
    Πώς θα σιγουρευτείς αν είναι δική σου ή των άλλων; Πώς θα σιγουρεύεσαι συχνότερα και ευκολότερα αν είναι δική σου; Υπάρχει κάποιος τρόπος; Να ρωτήσω γιατί δημιουργείται η προκατάληψη; Και με ποιό μηχανισμό;
    Και προφανώς όσο υπάρχει η προκατάληψη δεν την αναγνωρίζουμε. Γιατί αν την αναγνωρίσουμε παύει να υπάρχει. Έτσι την προκατάληψη στον εαυτό μας την βλέπουμε πάντα μετά. Λίγο μετά ή πολύ μετά ή ποτέ, εξαρτάται. Εδώ που τα λέμε, ακόμα και στους άλλους συχνά την βλέπουμε αρκετά αργότερα.

Είπα σε προηγούμενο μήνυμα ότι η προκατάληψη δημιουργεί την περηφάνεια/αλλαζονεία (και όχι το αντίθετο). Αλλά πραγματικά, ενώ το σκέφτομαι, κάποιες φορές το \"χάνω\" και δεν είμαι απόλυτα σίγουρος. Κάποια πρόταση σε αυτό;
    .

Senior Member
    ο κολλητοσ μου εγω λεω οτι ειναι παρτακιασ μεγαλοσ και
    > οι αλλοι κολλητοι μασ λενε οτι ειναι το πιο ευαισθητο παιδι > αντε βγαλε ακρη

Θεωρούμε ότι είναι αληθινή η δήλωση των άλλων (γιατί υπάρχει πιθανότητα οι άλλοι να τον αναγνωρίζουν σαν παρτάκια αλλά να μην θέλουν να πουν την αλήθεια). Τότε προφανώς σε αυτό ή εσύ ή οι άλλοι κολλητοί (ή και οι δύο πλευρές) έχουν κάποια προκατάληψη. Λες άντε βγάλε άκρη. Γιατί να μην βγάλεις άκρη; Γιατί δεν αξίζει τον κόπο να το ψάξεις ή γιατί δεν μπορείς να το ψάξεις;
    Πώς θα σιγουρευτείς αν είναι δική σου ή των άλλων; Πώς θα σιγουρεύεσαι συχνότερα και ευκολότερα αν είναι δική σου; Υπάρχει κάποιος τρόπος; Να ρωτήσω γιατί δημιουργείται η προκατάληψη; Και με ποιό μηχανισμό;
    Και προφανώς όσο υπάρχει η προκατάληψη δεν την αναγνωρίζουμε. Γιατί αν την αναγνωρίσουμε παύει να υπάρχει. Έτσι την προκατάληψη στον εαυτό μας την βλέπουμε πάντα μετά. Λίγο μετά ή πολύ μετά ή ποτέ, εξαρτάται. Εδώ που τα λέμε, ακόμα και στους άλλους συχνά την βλέπουμε αρκετά αργότερα.
    Πολυ λιγες παραμετρους εβαλες...ξεχασες να αναφερεις την παραμετρο κολλητος.
    --> 1)Ο κολλητος ειναι παρτακιας μονο με σενα και οχι με τους αλλους.
    ---> 2)ο κολλητος ειναι παρτακιας με ολους
    --->3) ο κολλητος δεν ειναι παρτακιας με κανεναν

Στην πρωτη περιπτωση ολοι εχετε σωστοι αντιληψη
    Στην δευτερη κανουν λαθος οι αλλοι
    Στην τριτη κανεις λαθος εσυ.

Αντικειμενικοτητα ειναι μια εννοια σαν την τρελλα , την αληθεια κλπ.
    Ειναι αντικειμενικη συνηθως η γνωμη...η πορεια αν θες που επιλεγουν οι πολλοι.
    Εσυ τοτε εισαι υποκειμενικος αν ακολουθεις αλλη πορεια.

Μπορει ομως στην κυριολεξια της λεξεως αν εισαι οπως ο Γαλιλαιος ή ας πουμε εχεις δοκτωρα στους υπολογιστες και μιλας με ενα ματσο ασχετους να εχεις εσυ δικιο.
    Αντικειμενικα εχεις δικιο αλλα εισαι υποκειμενικος για τους αλλους σε αυτη την περιπτωση.

Μπορει να τα εχεις μια γυναικα που να την γουσταρει ολος ο πλανητης αλλα εσυ να την γνωρισεις καλυτερα και να μην την θες για τον α η β λογο.

Οι αλλοι δεν την εχουν γνωρισει τοσο καλα, οποτε εχεις δικιο
    Ειναι προσωπικη επιλογη βασει των προτιμησεων σου και των εμπειριων...μπορει να μη θες πχ να ειναι υπερβολικα επιθυμητη ας πουμε απο τους αλλους ή οτιδηποτε.
    Εαν ακολουθησεις την γνωμη των αλλων και δωσεις περαιτερω ευκαιρια στην κοπελλα κανεις λαθος ή εχεις δικιο στα συμπερασματα σου?

Δεν μπορει να απαντηθει η ερωτηση γιατι δεν υπαρχει στανταρ απαντηση , ειναι καθαρα αρμοδιοτητα του κεντρου ληψεων αποφασεων μεσα στο κεφαλι σου

Συνηθως παντως καλη τακτικη ειναι να ακους τους αλλους προσεκτικα , να σκεφτεσαι αυτα που εχουν να πουν ,να μην απορριπτεις αμεσως και αναλογως να πραττεις.
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

Senior Member
    Να ρωτήσω γιατί δημιουργείται η προκατάληψη; Και με ποιό μηχανισμό;
    Αντικειμενικα χρειαζεται να ανακυκλωνουμε και να περιορισουμε τις αναγκες μας γιατι παει ο πλανητης κατα διαολου και ειναι αποψη που συμφωνουν σχεδον ολοι....αντικειμενικα σχεδον ολοι τα γραφουν στα @@ τους λολ...δηλαδη πιασε το αυγο και κουρευτο.

Η προκαταληψη δεν ειναι κακη...οπως δεν ειναι η σκεψη και οτιδηποτε μας κανει ανθρωπινους.

Φανταζομαι οτι χρειαζεται να δημιουργουμε εικονες στο κεφαλι μας για το τι αντιμετωπιζουμε οταν συνανταμε εναν ανθρωπο και να μην ανακαλυπτουμε απο την αρχη τον τροχο...καθε μερα? καθε ωρα? καθε δευτερολεπτο? δεν ξερω αν γινομαι κατανοητος.

Φυσικα δεν ειναι κακη υπο την ευρυτερη εννοια σαν μηχανισμος του εγκεφαλου ετσι το εννοω.
    [COLOR=#0000cd][SIGPIC][/SIGPIC]Εκφραζω προσωπικες αποψεις χωρις να ειμαι ειδικος.[/COLOR]

Senior Member
    Τα προτυπα φυσικα που μας εχουν δημιουργησει παιζουν ρολο , οπως και τα προτυπα που εχουμε φτιαξει οι ιδιοι στο μυαλο , δεν ειμαστε αγραφο χαρτι αλλα ο καθενας εχει διαφορετικες εμπειριες , μεγαλωμενος σε διαφορετικο περιβαλλον και διαφορετικη \"πρωτη υλη\"...ας πουμε DNA οποτε εχει διαφορετικα σχηματα στο κεφαλι του.

Το προτυπο πχ μισοαστεια μισοσοβαρα ειναι οτι οι τα αμερικανακια αστυνομικοι τρωνε ντονατς:P
    Αν ημουν αμερικανος ατυνομικος τοτε μπορει να ειχα αλλο προτυπο στο κεφαλι γιατι μπορει οι περισσοτεροι να ειναι fitness monsters που λεει ο λογος... (πχ αστειο ε...λεμε τωρα).

Ειχα διαφορετικες εμπειριες , γνωσεις λοιπον και δεν ακολουθησα την πορεια των πολλων που η γνωση τους φτανει στο...σινεμα και σαφως δεν μπορεις να γνωριζεις και να ζεις τα παντα.

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast