Results 31 to 43 of 43
Thread: Προκατάληψη 2
-
27-07-2010, 22:04 #31
Originally posted by keep_walking
Φανταζομαι οτι χρειαζεται να δημιουργουμε εικονες στο κεφαλι μας για το τι αντιμετωπιζουμε οταν συνανταμε εναν ανθρωπο και να μην ανακαλυπτουμε απο την αρχη τον τροχο...καθε μερα? καθε ωρα? καθε δευτερολεπτο? δεν ξερω αν γινομαι κατανοητος.
Φυσικα δεν ειναι κακη υπο την ευρυτερη εννοια σαν μηχανισμος του εγκεφαλου ετσι το εννοω.
Αναρωτιέμαι, μήπως κανείς από όσους απάντησαν δεν έχει δει την προκατάληψη στο εαυτό του, αλλά μόνο στους άλλους;
Μόνο η Arktos απάντησε ότι την έχει δει πολλές φορές, αλλά πάλι παράδειγμα δεν έδωσε.
- 27-07-2010, 23:39 #32
John11 , όπως έχω πει, έχω δει την προκατάληψη στον ευατό μου.
και θα δώσω 2 παραδείγματα.
πριν συνειδητοποιήσω πως πάσχω από κατάθλιψη , είχα τη γνώμη πως οι ψυχολόγοι/ψυχίατροι έκαναν μια δουλειά άχρηστη.
πίστευα πως αν ο ίδιος δεν μπορείς να βοηθήσεις τον ευατό σου , δεν μπορεί κάποιος ξένος.
τελικά κατάλαβα πως έκανα λάθος , γιατί ήταν ένα συμπέρασμα που έγαζα αυθαίρετα.
είχα επηρεαστεί από τις γνώμες άλλων και είχα αυτή την άποψη.
πριν αλλάξουμε προϊσταμένη στην υπηρεσία που εργάζομαι , είχαμε μάθει ποια θα έρθει.
για αυτήν είχαν λεχθεί τα χειρότερα.
υπήρχε μία κόντρα με τις προϊσταμένες και είχε περάσει σ΄εμάς πως πρόκειται για μία δύστροπη τουλάχιστον διευθύντρια, αυστηρή κλπ.
όταν ήρθε τελικά , γνώρισα ένα θαυμάσιο άνθρωπο.
ήταν δίκαιη , ήταν εργατική , δεν ήταν αυστηρή και έκανε τη δουλειά της γρήγορα και πολύ καλά.
είχε πολλά προβληματα υγείας, αλλά ερχόταν κάθε μέρα.
και σ΄αυτή τη περίπτωση είχα αυτή τη γνώμη , γιατί είχα επηρεαστεί από αυτά που είχαν ακουστεί, κι όχι από αυτά που είδα και αντιμετώπισα η ίδια.http://www.mazi.org.gr/
28-07-2010, 00:40 #33
Originally posted by arktos
πριν συνειδητοποιήσω πως πάσχω από κατάθλιψη , είχα τη γνώμη πως οι ψυχολόγοι/ψυχίατροι έκαναν μια δουλειά άχρηστη.
πίστευα πως αν ο ίδιος δεν μπορείς να βοηθήσεις τον ευατό σου , δεν μπορεί κάποιος ξένος.
τελικά κατάλαβα πως έκανα λάθος , γιατί ήταν ένα συμπέρασμα που έγαζα αυθαίρετα.
είχα επηρεαστεί από τις γνώμες άλλων και είχα αυτή την άποψη.
Ας δούμε το δεύτερο.
πριν αλλάξουμε προϊσταμένη στην υπηρεσία που εργάζομαι , είχαμε μάθει ποια θα έρθει.
για αυτήν είχαν λεχθεί τα χειρότερα.
υπήρχε μία κόντρα με τις προϊσταμένες και είχε περάσει σ΄εμάς πως πρόκειται για μία δύστροπη τουλάχιστον διευθύντρια, αυστηρή κλπ.
όταν ήρθε τελικά , γνώρισα ένα θαυμάσιο άνθρωπο.
ήταν δίκαιη , ήταν εργατική , δεν ήταν αυστηρή και έκανε τη δουλειά της γρήγορα και πολύ καλά.
είχε πολλά προβληματα υγείας, αλλά ερχόταν κάθε μέρα.
και σ΄αυτή τη περίπτωση είχα αυτή τη γνώμη , γιατί είχα επηρεαστεί από αυτά που είχαν ακουστεί, κι όχι από αυτά που είδα και αντιμετώπισα η ίδια.
\"Καθαρή\" προκατάληψη θα ήταν να συνεργαζόσουνα μαζί της μέρες, βδομάδες, μήνες, ή χρόνια και μετά να συνειδητοποιούσες ότι δεν είναι δύστροπη. Δηλαδή να είχες μπορστά σου [μη δυστροπία] αλλά εσύ να έβλεπες [δυστροπία]. Δηλαδή η γνώμη των άλλων να είχε παραμορφώσει την αντίληψή σου για αρκετό χρονικό διάστημα. Μήπως συνέβη αυτό; Αν από την πρώτη μέρα συνειδητοποίησες ότι δεν είναι δύστροπη δεν είναι προκατάλψη. Σωστά;
Υπάρχει λοιπόν το να προδικάζω από αυτά που μου λένε (πριν ακόμα δω), και αυτό μπορεί να γεννήσει την προκατάληψη. Υπάρχει όμως και μια καθαρή, καθαρότατη προκατάληψη που πηγάζει από μέσα μας. Μια ακόμα πιο \"πηγαία\" παραμόρφωση αντίληψης που δεν επηρεάζεται από άμεσες γνώμες. Για παράδειγμα η πίστη σου στη γνώμη των συναδέλφων είναι προκατάληψη. Τους γνωρίζεις αρκετό καιρό και θα έπρεπε να γνωρίζεις πόσο αξιόπιστες είναι οι απόψεις που διαδίδονται, ποιούς θεωρείς αξιόπιστους, κλπ. Αυτή την προκατάληψη την έχεις δει; Αν όχι, θα ήταν καλό να την δεις τώρα; Άσχετα από το ναι ή το όχι, από που προερχόταν;
Και νομίζω η προκατάληψη της αξιοπιστίας σε αυτά που διαδίδονται από τους συναδέλφους, προέρχεται από μια άλλη προκατάληψη πριν.
Μου δίνεται η ευκαιρία να σκεφτώ και να πω, ότι κάθε μικρή προκατάληψη μπορεί να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη, μετά μια ακόμα μεγαλύτερη. Μπορεί να φτάσω σε απίστευτη παραμόρφωση της αντίληψής μου, που ξεκινά από ασήμαντες λεπτομέρειες.
Ένα παράδειγμα προκατάληψης. Π.χ. η αδελφή μου έχει μια άποψη για μένα. Τη λέει σε δύο άτομα. Το άτομο Α μιλά μαζί μου και συνεχίζει να έχει την άποψη που της είπε η αδελφή μου. Το άτομο Α έχει προκατάληψη. Το άτομο Β μιλά μαζί μου και παύει πια να έχει την άποψη της αδελφής μου. (Στο παραπάνω έχω κάνει την υπόθεση ότι η άποψη της αδελφής μου είναι λάθος).
Προκατάληψη επίσης δεν είναι ο φόβος. Μπορεί να έχω πληγωθεί από ανθρώπους και να φοβάμαι.
Και επίσης η προκατάληψη δεν είναι αναγνωρίσιμη τη στιγμή που υπάρχει. Αλλιώς θα έπαυε η προκατάληψη. Την προκατάληψη την καταλαβαίνουμε πάντα μετά. Το πόσο μετά, εξαρτάται, μπορεί σε 1 λεπτό, μπορεί και ποτέ.
.
28-07-2010, 13:19 #34
Δε νομίζω πως μπορεί να υπάρχει άτομο δίχως καμία απολύτως προκατάληψη.Αυτό που μετράει είναι η διανοητική μας ετοιμότητα στην αναγνώρισή τους,η διάθεση που έχει το άτομο να τις καταπολεμήσει,η προσπάθεια που θα χρειαστεί,όπως και η εποχή την οποία διανύει συναισθηματικά(κάποιος πχ που βρίσκεται σε μείζονα κατάθλιψη,δε θα βάλει σε προτεραιότητα να ασχοληθεί με ιδεολογικές αναζητήσεις τέτοιου τύπου,οι δυνάμεις του θα είναι προσανατολισμένες και εστιασμένες σε άλλους τομείς).
Παράδειγμα δικό μου.Είμαι αρνητικά προκατειλημμένη απέναντι σε άτομα με εθνικιστικές ιδέες,όπως και σε άτομα με φανατικές θρησκοληψίες(τυχαίο,δε νομίζω,λολ).Στην περίπτωση αυτή,δεν θα είμαι ουδέτερη,γιατί το συναισθηματικό υλικό από τις εμπειρίες μου,τις απόψεις που κουβαλάω,και τα διδάγματα από την πραγματικότητα,θα υπερσκελίσουν την οποιαδήποτε διάθεση να μπω σε κάποια νηφαλιότητα.Τα ζύγια μου θα περιέχουν εμπειρία,αίσθηση απειλής,μνήμες,νοητικές διαδικασίες.Ή το τρίπτυχο της αντίληψης κατά Rosenberg και Ηovland,1960,σχετικά με τα συστατικά της αντίληψης(cognitive,emotional,conotive components).Oπότε η Φωτεινούλα είχε δίκιο για τη στενή σύνδεση συναισθήματος και αντίληψης.
Άλλο παράδειγμα.Είμαι προκατειλημμένη απέναντι σε ελεγκτικά άτομα.Θα τα αποφύγω.Αν έχουν ιδέες παρόμοιες με τις δικές μου,άρα μου ταιριάζουν σε έναν τομέα,ενώ σε άλλον όχι,μέσα μου θα δημιουργηθεί κάποια σύγκρουση,κάποια ασυνέπεια(cognitive dissonance).Έχει στενή σχέση η ύπαρξη της προκατάληψης με διάφορους παράγοντες και συναισθηματικούς και συγκυριακούς και με μετρήσιμες ή μη ψυχικές παραμέτρους.
Όσο για την ανάλυση του Keep,ήταν σωστότατη.Η προκατάληψη είναι και μία εξελικτική προσαρμογή,που δεν είναι πάντα αρνητική.Πχ μία προκατάληψή σου δεν μπορεί και να σε προστατέψει;Nαι,έστω και εκφραζόμενη μέσω μη λεκτικών τρόπων προειδοποίησης του οργανισμού μας απέναντι σε κάποια απειλή,το λεγόμενο \"gut feeling\".Δεν έχετε κάποτε συναντήσει άτομα που με το που έρχεστε σε επαφή μαζί τους,νιώθετε ένα σφίξιμο στο στομάχι;Eίναι πάντα τερτίπια οργανικά συνδεδεμένα με μνήμες,ή άλλοτε μπορεί να είναι προειδοποιήσεις που έχουν βάση,απλά δεν μπορούμε να τις εξηγήσουμε γιατί δεν βρίσκουμε τη λογική τους βάση ή τον τρόπο να τις δικαιολογήσουμε σε μας τους ίδιους;
Άλλο θέμα προς συζήτηση.Η προκατάληψη έχει αρκετές φορές χαρακτήρα αυτοματοποιημένο,δεν είναι πάντα θέμα διαδικασίας.Μετά,έχει και σχέση με την αυτοιδέα μας,δρα πολλές φορές ως συνδετικός ιστός στην αίσθηση του εαυτού,άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί καλή ή κακή δίχως να εξεταστεί και η ψυχολική της αυτή διάσταση.
Άλλη οπτική.Να λάβουμε υπόψιν μας τη θεωρία της ισορροπίας του Heider,πάνω στο πώς αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον μας και τη σχέση των διαφόρων του οντοτήτων με εμάς(άνθρωποι,ιδέες,γεγονό� �α).Δεν είναι καθόλου απλές οι αναλογίες,ούτε οι εξηγήσεις.Λαμβάνουν πολλά μέρος κάθε φορά στη διαμόρφωση κάθε σχήματος,και είναι δύσκολο να προδιαγράψουμε αντιδράσεις,ακόμη και γνωρίζοντας εκ των προτέρων καλά κάποιους από τους παραπάνω παράγοντες.Πολλές φορές η ανθρώπινη συμπεριφορά εκπλήσσει,καθώς δεν εμπίπτει πάντα στις προβλεπόμενες κανονιστικές μας προσπάθειες κατηγοριοποίησης.
Αυτά τα λίγα γι αρχή,λολ
Α,και ας σκεφτούμε και την πολιτιστική μας κληρονομιά σε σχέση με την προκατάληψη.Διαβάστε ένα ενδεικτικό:\"Eσείς οι λευκοί είστε τόσο παράξενοι.Εμείς πιστεύουμε πως είναι πολύ πρωτόγονο για ένα παιδί να έχει μόνο δύο γονείς\".Άποψη ενός αυστραλού Αβορίγινα.Από την πλευρά ενός λευκού η δική του άποψη θα ήταν η έξω από το σύνηθες,άρα η σχετικά σοκαριστική,από την πλευρά ενός αβορίγινα απόλυτα δικαιολογημένη.Διαφορετικ� �ς κουλτούρες,διαφορετικές προκαταλήψεις."Δε με νοιάζει να έρθουν όλοι οι ξένοι στην Ελλάδα και οι Έλληνες να πάνε αλλού. Θεωρώ ότι πατρίδα μας είναι η γη. Από μικρό παιδί απέρριπτα τα σύνορα."
Σπύρος Μπιμπίλας
28-07-2010, 14:37 #35
Originally posted by John11
Και προφανώς όσο υπάρχει η προκατάληψη δεν την αναγνωρίζουμε. Γιατί αν την αναγνωρίσουμε παύει να υπάρχει. Έτσι την προκατάληψη στον εαυτό μας την βλέπουμε πάντα μετά. Λίγο μετά ή πολύ μετά ή ποτέ, εξαρτάται. Εδώ που τα λέμε, ακόμα και στους άλλους συχνά την βλέπουμε αρκετά αργότερα.
πχ. εχω θεματα με τα σωματα ασφαλειας. το αναγνωριζω. αλλα δεν παυει να υπάρχει αυτη μου η προκαταληψη. κ νομιζω πώς ουτε θα παψει. το μονο που προσπαθω να κανω, αναγνωριζοντας μου αυτο το θεμα, ειναι να μην \"τυφλωνομαι\".πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
28-07-2010, 16:19 #36
Originally posted by RainAndWind
...
yeah!
αυτα πανω κατω εννοουσα με το \"the map is not the territory\" αλλα δεν εχω αρκετο χρονο τελευταια ουτε για ενα ποστ της προκοπης..!
Παλι καλα που η RAW (Ηρώ!!) ομως εχει ακομα τις psychic ικανοτητες να διαβαζει τις σκεψεις μου ;D
Εν ολιγης , επειδη Γιαννη εχεις δικαιο σε αυτο που ειπες που απλα πεταξα ενα λινκ , για να απαντησω σε αυτο που ρωτησες ,
το map is not the territory μεταφραζεται σαν οτι ολοι μας εχουμε απο εναν φτιαχτό χαρτη (map) της περιοχής (territory), αλλα ο καθενας εχει διαφορετικα σχεδιασμενο τον χαρτη του αναλογα με την οπτικη του. Εμενα που μου αρεσουν τα βερικοκα στον χαρτη μου ,εκει που ειναι οι βερικοκιες θα γραψω διπλα \"νοστιμα,τροφη\" . Εσενα που μπορει να σε πειραζουν ομως θα γραψεις \"πικρα, επικινδυνα, δηλητηριο\" . Τα βερικοκα παραμενουν ιδια ομως , το νοημα που τους δινουμε ειναι αυτο που τα κανει πότε πικρά, πότε γευστικά.
Ποιος χαρτης ειναι πιο σωστος? Ο δικος μου ή ο δικος σου?
Δεν εχει και πολυ νοημα αυτη η ερωτηση, γιατι και οι 2 χαρτες δουλευουν και τελουν τον σκοπό τους. Ενας αλλος μπορει να εχει στον χαρτη του αλλες 35 λεπτομερειες για τα βερικοκα που να τον ωφελουν 35 φορες παραπανω.Παρολα αυτα και παλι \"απλα\" θα ειναι πιο επικοδομητικη για αυτον η απεικονιση της περιοχης στον χαρτη του, ποτέ όμως δεν θα εχει πιστό αντίγραφο 100% χάρτης-περιοχή. Αν όχι ποτέ τουλάχιστον πολύ δύσκολα.
Κλειστόμυαλοι θα ειμαστε και οι 2 μας αν αρχισουμε και τσακωνομαστε για το αν τα βερικοκα ειναι πικρά ή γλυκά , αν ειναι νοστιμα ή φαρμάκι , δηλαδή να πιστευουμε οτι ο χαρτης του καθενος μας ειναι η αληθεια η μοναδικη για ολο τον κοσμο. Δηλαδη αν ... map = territory .
Ανοιχτομυαλοι θα ειμαστε αν κατανοησουμε οτι οι χαρτες μας δεν ειναι κακο που ειναι διαφορετικοι και ισα ισα προσθεσουμε και οι 2 μια υποσημειωση , \"βερικοκα : σε καποιους αρεσουν σε καποιους αλλους οχι\" .
.
Ηρώ, σκεφτομουν απειρες φορες κατι με τους Αβοριγινες και γενικα με αυτους τους \"αγριους ιθαγενεις\".
Τρυπανε τις μυτες τους,την γλωσσα τους,τα φρυδια τους, με καρφια και ξυλακια. Αηδιαζουμε στην σκεψη και σκεφτομαστε \"..βαρβαροι..\"
.
Οταν εμεις κανουμε το ιδιο, απλα το ονομαζουμε μόδα και piercing.
Επισης ειναι γνωστο οτι καμποσες φυλες \"αγριων\" που ζουνε μεσα σε ζουγκλες μας θεωρουνε ολιγον βρωμικους εμας τους Δυτικους ε?
Αυτοι καθαριζονται με χωμα με εναν ειδικο τροπο τριψιματος, τα μαλια τους ειναι πολλες φορες λαδωμενα και το φυσικο λιπος τους προστατευει την τριχα , καθως και ζουνε μεσα στην φυση και αναπνεουν πεντακαθαρο οξυγονο,
για να ερθουμε τωρα εμεις που αλοιφωμαστε με κατι χημικες παχυρευστες ουσιες (σαμπουαν-ντουζ) , ψεκαζομαστε με κατι σπρευ που μπορουν να σκοτωσουν ζωηφια (κολωνιες) , ζουμε μεσα σε τσιμεντουπολεις γκριζες απο το καυσαεριο και τον καπνο ,
,για να τους αποκαλεσουμε ΕΜΕΙΣ αυτους \"βρωμιαρηδες\".
28-07-2010, 16:22 #37
Originally posted by John11
Ένα παράδειγμα προκατάληψης. Π.χ. η αδελφή μου έχει μια άποψη για μένα. Τη λέει σε δύο άτομα. Το άτομο Α μιλά μαζί μου και συνεχίζει να έχει την άποψη που της είπε η αδελφή μου. Το άτομο Α έχει προκατάληψη. Το άτομο Β μιλά μαζί μου και παύει πια να έχει την άποψη της αδελφής μου. (Στο παραπάνω έχω κάνει την υπόθεση ότι η άποψη της αδελφής μου είναι λάθος).
Προκατάληψη επίσης δεν είναι ο φόβος.
Επισης μπορει να ειναι ΚΑΙ φοβος. αλλα κ αναγκη για ομαδοποιηση, για προσαρμογη, για ενταξη σε μια ομαδα.πάρα πολλή ευφυϊα μπορεί να επενδυθεί στην άγνοια, οταν η αναγκη για ψευδαίσθηση ειναι βαθιά...
28-07-2010, 18:01 #38
Originally posted by Boltseed
Εν ολιγης , επειδη Γιαννη εχεις δικαιο σε αυτο που ειπες που απλα πεταξα ενα λινκ , για να απαντησω σε αυτο που ρωτησες,
αυτα πανω κατω εννοουσα με το \"the map is not the territory\" αλλα δεν εχω αρκετο χρονο τελευταια ουτε για ενα ποστ της προκοπης..!
Παλι καλα που η RAW (Ηρώ!!) ομως εχει ακομα τις psychic ικανοτητες να διαβαζει τις σκεψεις μου ;D
Άλλη οπτική. Να λάβουμε υπόψιν μας τη θεωρία της ισορροπίας
του Heider, πάνω στο πώς αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον μας και τη
σχέση των διαφόρων του οντοτήτων με εμάς (άνθρωποι, ιδέες, γεγονότα).
Δεν είναι καθόλου απλές οι αναλογίες, ούτε οι εξηγήσεις. Λαμβάνουν πολλά
μέρος κάθε φορά στη διαμόρφωση κάθε σχήματος, και είναι δύσκολο να
προδιαγράψουμε αντιδράσεις, ακόμη και γνωρίζοντας εκ των προτέρων καλά
κάποιους από τους παραπάνω παράγοντες. Πολλές φορές η ανθρώπινη
συμπεριφορά εκπλήσσει, καθώς δεν εμπίπτει πάντα στις προβλεπόμενες
κανονιστικές μας προσπάθειες κατηγοριοποίησης.
Λολ, το έφτιαξα πιο ευανάγνωστο, μπορείς να μου πεις τι καταλαβαίνεις;
Γι\' αυτό άνοιξα το θέμα προκατάληψη. Γιατί αν κάποιος αρχίσει να βλέπει καθαρά, τελειώνει κάθε δυνατότητα συναισθηματικής χρησιμοποίησής του. Στις περισσότερες φορές εξαρτιόμαστε συναισθηματικά, αλλά δεν το βλέπουμε. Μας τσιγκλάνε στο ευαίσθητο σημείο μας, και μας χειρίζονται.
Originally posted by Sofia
Δεν νομιζω πώς την προκαταληψη εφοσον την εντοπισουμε -στον εαυτο μας- παυει να υπάρχει. Καλλιστα, μπορει να εξακολουθει να υπάρχει.
Kαι για λίγες μέρες δεν θα μπορώ να απαντήσω, ίσως να διαβάζω όμως λίγα μηνύματα.
.
31-07-2010, 05:03 #39
Originally posted by Sofia
αλλα κ αναγκη για ομαδοποιηση, για προσαρμογη, για ενταξη σε μια ομαδα.
> Tο θεμα της γνωμης, του σχηματισμου της εικονας, της αποψης μας για τον ανθρωπο
> που εχουμε απεναντι μας στο παραδειγμα που αναφερεις, δεν εχει να κανει με
> προκαταληψη μονο αλλα με πολλα ακομα ζητηματα.
Ποιά θα μπορούσες να αναφέρεις σαν άλλα ζητήματα;
> Επισης μπορει να ειναι ΚΑΙ φοβος.
Ωραία, ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι. Ότι ο φόβος είναι ή φέρνει προκατάληψη.
Τώρα ας υποθέσουμε ότι φοβάσαι το αεροπλάνο. (Μπορείς για λίγο να μπεις σε αυτή τη σκέψη. Μπορείς να βρεις ένα παράδειγμα που ο φόβος σου για το αεροπλάνο να αλλοιώνει την αντίληψή σου για το αεροπλάνο;
Θα το πω και αλλιώς. Πιστεύεις ότι είναι έτσι, γιατί έχεις πεισθεί ότι θα πρέπει να μπορείς να μπεις στο αεροπλάνο παρόλο το φόβο σου για αυτό, αλλιώς είσαι \"λάθος\".
Και έτσι πιστεύεις ότι έχει αλλοιωθεί η αντίληψή σου.
Αν δεν πίστευες ότι είναι λάθος και το θεωρείς σωστό, τότε δεν θα πίστευες ότι έχει αλλοιωθεί η αντίληψή σου. Σωστά;
Δεν έχει αλλοιωθεί η αντίληψη.
Μου λέει κάποιος γνωστός, \"φοβάμαι να πάω σε νεκροταφείο αλλά δεν φοβάμαι καθόλου τα φίδια\" (ακριβώς έτσι μου το είπε). Τον έχουν πείσει πως το να φοβάται κάτι είναι κακό.
Έτσι, θέλει να σταθεί αξιοπρεπής που φοβάται το νεκροταφείο. Αναδεικνύοντας κάτι που εκείνος δεν υστερεί, κάτι που ο περισσότερος κόσμος φοβάται: τα φίδια. Αν δεν αισθανόταν άβολα/αμήχανα/ντροπή/αδυναμία που φοβάται το νεκροταφείο, θα ήταν πιο καλά. Δεν θα ήταν;
Η \"κοινή γνώμη\" που μας προσδιορίζει την \"αδυναμία\" του φόβου, είναι και δημιουργεί την προκατάληψη, όχι ο φόβος.
.
31-07-2010, 09:43 #40
h koinh gnwmh,,,
δεν διαβασα ολα τα ποστ και μπορει να πω βλακεια,,,,αλλα αυτη η φραση για την κοινη γνωμη με κολλισε,,,
Η κοινη γνωμη πιστευει οτι αν μια παντρεμενη κανει εξοσυζηγικη σχεση τοτε ειναι και εγληματιας,,,ετσι και εγω,,,εχω πεισει τον εαυτο μου οτι οι αλλοι με βλεπουν ετσι,,οι περισσοτεροι ειναι προκατειλημενοι απαναντι μου αλλα και εγω απεναντι τους,,,,,
31-07-2010, 10:11 #41
Tα λες αρκετα καλα Γιαννη πιστευω , αν και λιγο περιπλοκα σε αρκετα σημεια ,τουλαχιστον για εμενα, μιας και συνεχεια σε χανω ;D . Μπορει να φταιει οτι ειναι και πρωι βεβαια τωρα χμμ..
Οπως και να εχει ναι, η κοινη γνωμη αρκετες φορες ειναι πλεον κομματι του εαυτου μας. Ενεργουμε αρκετες φορες με βαση απο τι θα σκεφτουνε,τι θα υποθεσουνε, μεχρι το τι θα πουνε οι αλλοι και αυτο πότε ειναι καλό , πότε ειναι κακο.
31-07-2010, 16:11 #42
Tα λες αρκετα καλα Γιαννη πιστευω,
> Tα λες αρκετα καλα Γιαννη πιστευω, αν και λιγο περιπλοκα σε αρκετα σημεια ,
> τουλαχιστον για εμενα, μιας και συνεχεια σε χανω ;D .
Σε όποια σημεία με \"χάνεις\" σημαίνει ότι:
Ή δεν κατάλαβες,
ή μιλάμε για διαφορετικά πράγματα,
ή υπάρχει λίγο ενδιαφέρον,
ή λέω λάθος.
Το τελευταίο \"παίζει\" λίγο, γιατί είμαι αλάνθαστος
Χα, πλάκα κάνω, το τελευταίο \"παίζει\" λίγο γιατί απλά θα καταλάβαινες ότι λέω λάθος!
Βέβαια καταλαβαίνω ότι αρκετά θέματα μπορεί να φαίνονται πολύπλοκα σε άλλους.
Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει λίγο ενδιαφέρον. Δεν είναι απαραίτητα κακό, π.χ. γιατί να κάθομαι να γράφω αυτά και να μην είμαι αραχτός σε μια παραλία; Το ενδιαφέρον εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
.
04-08-2010, 03:43 #43
Παρατηρώ ότι τις τελευταίες μέρες που λείπουν αρκετά άτομα οι συζητήσεις γίνονται ευκολότερες. Έτσι στέλνω αυτό για να ανεβάσω το θέμα.
Ζαναξ. Εμπειρίες
17-06-2025, 21:02 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή