Originally posted by Adzik
σχετικα με το πρωτο...δεν το πιανω..δεν καταλαβαινω την διαφορα του ελεγχου και της διαχειρησης..
Ας πάρουμε αυτό που ανέφερες εσύ. Τα οικονομικά. Θα πω ένα παράδειγμα που θα εξηγήσει τη διαφορά (και για να φανεί ότι όποιος έχει τη διαχείριση δεν έχει απαραίτητα και τον έλεγχο).

Ένα ζευγάρι. Ο άνδρας αποφασίζει να έχει την οικονομική διαχείρηση η γυναίκα του. Και γιατί όχι, αφού εκείνη ψωνίζει για το σπίτι (φαγητό και μικροαντικείμενα). Γιατί όχι και τα έπιπλα ή τη διακόσμηση ή οτιδήποτε άλλο, αφού δεν τον πολυνοιάζει και η γυναίκα του είναι αρκετά υπεύθυνη να επιλέγει συνήθως πάνω ή πολύ πάνω από το υποφερτά σωστά. Την διαχείριση την έχει η γυναίκα.
Ας πάμε τώρα στον έλεγχο. Αν σε οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη διαφωνία ο άνδρας είναι αυστηρός και λέει \"εγώ δεν δίνω δραχμή (συγνώμη ευρώ) για αυτό το πράγμα\", τότε τον έλεγχο τον έχει ο άνδρας. Το πόσο έχει τον έλεγχο φαίνεται από το πόσο αυστηρά/αμετάκλητα το απαιτεί, σε ποιά θέματα γίνεται αυτό, πόσο συχνά, κλπ. Θα μπορούσε ο έλεγχος να είναι από μηδενικός μέχρι μέγιστος.
Έτσι μπορεί η γυναίκα να έχει τη διαχείριση αλλά όχι τον έλεγχο, ή μπορεί να έχει τη διαχείριση και ουδέτερα (απουσία ελέγχου και από τις δύο πλευρές) ή και τη διαχείριση και τον έλεγχο.

Ο έλεγχος δεν είναι πάντα ευκρινής και να μην φαίνεται με την πρώτη ή τη δεύτερη ή και την τρίτη... ματιά (στον ελεγχόμενο ή/και στους γύρω του). Αυτό συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο έλεγχος γίνεται χωρίς να γίνεται αντιληπτός, καλύπτεται από πνεύμα \"αγάπης\" και νοιαξίματος. Σ\' αυτές τις περιπτώσεις είναι και πολύ πιο αδυσώπητος. Σε άλλες περιπτώσεις ο έλεγχος γίνεται πιό άμεσα. Σχεδόν αδιανόητο εντελώς ειλικρινά και άμεσα. (Συνήθως αν γίνει εντελώς ειλικρινά και άμεσα το πιθανότερο είναι να μην πρόκειται για έλεγχο). Π.χ. ο εργοδότης να πει \"αφού τώρα είσαι σε ανάγκη και γιατί συμβαίνει <η τάδε συγκυρία>, θα σου μειώσω το μισθό γιατί τώρα δεν μπορείς να αντιδράσεις\". Φαντάζομαι, ότι σπάνια θα ακούσει κανείς τόσο ειλικρινή έλεγχο!!!
Το θέμα αυτό στη γενικότερη μορφή του νομίζω ότι είναι η ουσία όλων των σχέσεων.
Από αυτά που γράφω μαθαίνω κι εγώ.
.