Results 1 to 6 of 6
Thread: Οι ιδέες της ψυχανάλυσης
-
30-08-2010, 16:25 #1
Οι ιδέες της ψυχανάλυσης
Είμαι καινούριος εδώ και συνήθως δεν μιλάω σε forums αλλά σήμερα είδα ένα κάπως περίεργο όνειρο το οποίο δεν θα σας το αναφέρω γιατί είναι κάπως εκτός του θέματος που θα ήθελα να συζητήσω ;)
Όταν ξύπνησα θυμήθηκα το υπέροχο (για μένα) βιβλίο του Φρόιντ "Εισαγωγή στην Ψυχανάλυση" το οποίο διάβαζα τον πρώτο καιρό που σπούδαζα ψυχολογία. (Πραγματικά δεν πιστεύω πως μπορείς να είσαι καλός ψυχολόγος εάν δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο αυτό ή εαν δεν έχεις κατανοήσει τις ιδέες αυτου του ανθρώπου πάνω στην συμπεριφορά, την σεξουαλικότητα, το ασυνείδητο και τα όνειρα ανεξάρτητα απο το αν τα αποδέχεσαι ή όχι).
Σκεφτόμουν λοιπόν κατά πόσο πραγματικά επηρεάζει η σεξουαλικότητα την καθημερινή μας ζωη συνειδητά ή ασυνείδητα. Ο Φρόιντ πίστευε πως η σεξουαλικότητα μας επηρεάζει απο τα πρώτα χρόνια της ζωής μας ξεκινώντας με τα τρία γνωστά σε όλους στάδια (στοματικό, πρωκτικό, φαλλικό) και προχωρόντας στα συμπλέγματα όπως το Οιδιπόδειο κλπ.
Πραγματικά ο Φρόιντ πίστευε πως τα περισσότερα σύμβολα στα όνειρα είναι σεξουαλικά, π.χ πως τα ερπετά, τα ψάρια, τα όπλα κλπ αντιπροσωπεύουν τα αντρικά γεννητικά όργανα και πως τα δοχεία, τα δωμάτια κλπ τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Θυμάμαι ακόμα και την λογοκρισία στα όνειρα, όταν το Εγώ βρίκσει κάτι μή αποδεκτό το αποκλείει απο τα όνειρα, όσοι διαβάσατε το βιβλίο σίγουρα θα θυμόσαστε το όνειρο της γυναίκας που ήθελε να προσφέρει σεξουαλική ικανοποίηση στους στρατιώτες και το πώς οι "ακατάλληλες" λέξεις λογοκρίθικαν απο το Εγώ και η γυναίκα θυμόταν μόνο ένα μουρμουριτό, ο Φρόιντ το ερμήνευσε αυτό το όνειρο ως σεξουαλική έλξη της γυναίκας προς τον γιό της.
Τότε άρχισα να σκέφτομαι διάφορα άλλα και ήταν ένας απο τους λόγους που με έκανε να μπώ εδώ και να ρωτήσω εσάς (είτε έχετε γνώσεις πάνω στο θέμα είτε όχι δεν με ενδιαφέρει). Είμαστε πραγματικά εμείς οι άνθρωποι τόσο "σκοτεινοί" ? Έχουμε τόσες απωθημένες επιθυμίες που αγγίζουν τα όρια ακόμα και της εγκληματικότητας ? Και άν είναι έτσι τι είναι πιο επικίνδυνο ? Αν τις πραγματοποιήσουμε ή αν τις κρατήσουμε "μέσα" μας ? :)
- 30-08-2010, 16:34 #2
Ωραίο θέμα....:)
Πιστεύω πως όλοι έχουμε καταπιεσμένα σεξουαλικά \"θέλω\". Θεωρώ πως δεν υπάρχει άνθρωπος που του έχει έρθει μια \"περίεργη\" σεξουαλική επιθυμία και δεν την απώθησε σκεπτόμενος πως \"δεν πρέπει\".
Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος σε αυτό. Πχ: όταν ήμουν μικρή, (16-17), μου άρεσε πολύ ο ξάδελφος μου, (πρώτου βαθμού συγγένεια). Φυσικά έδιωχνα με μανία τη σκέψη και στο τέλος εξαφανίστηκε.
Μου άρεσε όμως πραγματικά ή επειδή ήταν απαγορευμένη σκέψη?
Εννοώ πως είμαστε σίγουροι πως μερικά πράγματα τα θέλουμε ή προκύπτουν μέσα από το απαγορευμένο του πράγματος?
30-08-2010, 16:39 #3
αβυσσος η ψυχη των ανθρωπων...
30-08-2010, 16:50 #4
επισης θα πω κ κατι αλλο που σκεφτηκα διαβαζοντας το θεμα σου,πιστευω πως αν δεν υπηρχαν κανονες στην κοινωνια
(ηθικοι,κοινωνικοι,νομικοι ακομα κ θρησκευτικοι) θα ημασταν αγρια θηρια..
30-08-2010, 17:02 #5
Originally posted by Θεοφανία
Ωραίο θέμα....:)
Πιστεύω πως όλοι έχουμε καταπιεσμένα σεξουαλικά \"θέλω\". Θεωρώ πως δεν υπάρχει άνθρωπος που του έχει έρθει μια \"περίεργη\" σεξουαλική επιθυμία και δεν την απώθησε σκεπτόμενος πως \"δεν πρέπει\".
Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος σε αυτό. Πχ: όταν ήμουν μικρή, (16-17), μου άρεσε πολύ ο ξάδελφος μου, (πρώτου βαθμού συγγένεια). Φυσικά έδιωχνα με μανία τη σκέψη και στο τέλος εξαφανίστηκε.
Μου άρεσε όμως πραγματικά ή επειδή ήταν απαγορευμένη σκέψη?
Εννοώ πως είμαστε σίγουροι πως μερικά πράγματα τα θέλουμε ή προκύπτουν μέσα από το απαγορευμένο του πράγματος?
Originally posted by dora-agxos
επισης θα πω κ κατι αλλο που σκεφτηκα διαβαζοντας το θεμα σου,πιστευω πως αν δεν υπηρχαν κανονες στην κοινωνια
(ηθικοι,κοινωνικοι,νομικοι ακομα κ θρησκευτικοι) θα ημασταν αγρια θηρια..
30-08-2010, 17:15 #6
........................ σκέψεις που πραγματικά σε κάνει να αναρωτιέσαι μπορει ποτέ να είναι πραγματικά ολοκληρωμένος ένας άνθρωπος όταν βάζει ακόμα και ο ίδιος στον εαυτό του τόσους περιορισμούς ?
μμμμ....αυτό θέλει πολύ κουβέντα.
Υπάρχουν περιορισμοί και περιορισμοί.
Από το να μη πας με κάποιον/α παντρεμενη/ο, μέχρι να σου αρέσει να χαρακώνεις κάποιον την ώρα του σεξ.......
Άγχος και συμπτώματα
24-07-2025, 13:14 in Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή